Auto    |   Kolumni

Vapaus, turva, unelmat, identiteetti, yhteiskunta ja maapallon tuho – auto on laite, jossa tiivistyy koko elämä

Keskittykäämme tänään Auton päivänä siihen, miksi autot ja autoilu ovat ihania ja kiinnostavia asioita, kirjoittaa Jose Riikonen.

Kadulla
on autoja parkissa jonossa.

Ne ovat siinä odottamassa, että niiden omistajat tulisivat käynnistämään niiden moottorit, jotta ne pääsevät suorittamaan tehtäväänsä liikuttaessaan kuljettajan paikasta toiseen.

Se on autojen ensisijainen tehtävä, mutta se ei suinkaan ole ainoa asia, miksi niitä rakastetaan ja vihataan.

Autoon liittyy niin paljon muutakin hyvää ja pahaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänään lauantaina vietetään Auton päivää. Se on Autoliiton tietynlainen autolobbauspäivä, jolloin pohditaan auton merkitystä ja päädyttäneen siihen tulokseen, että autot ovat tärkeitä ja merkittäviä kapistuksia.

Koko päivää voi helposti tarkastella kriittisessä valossa.

Autoilu saastuttaa ilmaa ja saa ilmastonmuutoksen laukalle. Se on meluisaa ja tilaa vievää ja vaikka mitä ikävää. Auto on rahanreikä ja murheenkryyni, kun se hajoaa, ja autoon liittyy kauheasti kaikenlaisia maksuja.

Mutta jos yhdeksi päiväksi kuitenkin unohtaisimme nämä kaikista huonoimmat puolet.

Keskittykäämme tänään Auton päivänä siihen, miksi autot ja autoilu ovat ihania ja kiinnostavia asioita.

Auto on vapautta

Eräs täysi-ikäiseksi kasvamisen parhaita puolia on – ainakin maaseudulla – se, että saa ajokortin.

Se on hetki, jolloin ihminen ymmärtää, että voi oikeastaan mennä mihin vaan ja milloin vaan. Ei bussi- tai juna-aikatauluja saatikka kyytien pummaamista, vaan kääntö avaimesta ja liikkeelle.

Siksi erilaisissa tie-elokuvissa ajetaan autoilla, ja siksi niin moni muusikko on kirjoittanut lauluja autoista. Se on vapauden metafora.

Auto on unelmia

Monilla pienillä on julisteita hienoista autoista huoneensa seinällä. Ne ovat paitsi hienoja kuvia, myös unelmia siitä, mitä elämä voisi joskus olla.

Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta iso osa ihmisistä ajattelee, että jos on paljon rahaa, elämä on astetta mukavampaa. Äveriäs elämäntyyli manifestoituu kalliissa autossa, jolloin autosta tulee koko sen unelmissa siintävän elämän ruumiillistuma.

Osittain samasta syystä vanhat klassikkoautot ovat niin suosittuja.

Tämän päivän keski-ikäiset ovat viimein saaneet taloudellisen tilanteensa sellaiseen kuntoon, että heillä on varaa ostaa se auto, josta he unelmoivat silloin lapsina.

Se on sympaattista: katsoa, kun varttunut ihminen silittää, kiillottaa ja parhaassa tapauksessa jututtaa lapsuuden unelma-autoaan tallissaan, ja silmissä on sama kirkas katse kuin silloin joskus, kun maailma ei ollut vielä lannistanut.

Auto on konkreettista puuhastelua

Yhä suurempi osa ihmisistä on nykyisin työssä, jonka tuloksia ei konkreettisesti pysty näkemään. Työsuoritekin on usein epäkonkreettinen asia jossain digitaalisen järjestelmän syövereissä.

Auto on iso konkreettinen esine. Etenkin hieman vanhemman auton kanssa voi kokea vanhanaikaista tyydytystä, kun sitä putsaa, korjailee ja kaikin tavoin vähän laittaa. Siinä näkee työnsä jäljen.

Auto on identiteettiä

Auto kertoo aina jotain omistajastaan. Auto on nimittäin niin kallis ostos, että sitä ei tehdä ilman suurta harkintaa.

Se, ostaako ihminen ranskalaisen auton vai saksalaisen auton vai ekologisen auton vai tehokkaan auton vai pienen auton vai suuren auton tai minkälaisen auton tahansa, on aina viesti muille ihmisille, halusi sillä autolla jotain viestittää tai ei.

Auto kertoo yhteiskunnasta

Saatan olla erikoinen, mutta kun käyn ulkomailla, katson usein kiinnostuneena autokantaa ja liikennettä. Ne nimittäin kertovat paljon yhteiskunnasta.

Esimerkiksi Pietarissa ja Makedonian pääkaupungissa Skopjessa on paljon vanhoja, halpoja autoja ja muutama äärimmäisen kallis auto. Tämä kertoo siitä, että yhteiskunnan tuloerot ovat suuret, ja se taas kertoo omaa tarinaansa siitä yhteiskunnasta.

Helsingissä ja Tukholmassa taas on paljon keskihintaisia autoja (jos kohta autoveron takia Suomessa autot ovat hieman vanhempia) ja vähemmän erittäin kalliita ja vähemmän erittäin halpoja autoja.

Myös liikenne kertoo omaa viestiään yhteiskunnasta. Sattumaako, että säännönmukaisissa Suomessa ja Ruotsissa liikenne on melkoisen jäykkää ja säännönmukaista, ja vaikkapa Ranskassa ja Italiassa ajellaan vähän miten sattuu?

Auto on politiikkaa

Sähköauton ostaminen ja sähköisen liikenteen puolustaminen on poliittinen teko, joka viestii siitä, että ihminen ajattelee – tai ainakin haluaa näyttää ajattelevansa – maapallon tulevaisuutta.

Polttomoottoriauton ja nykyään etenkin dieselauton puolesta puhuminen viestii päinvastaista ajattelukantaa.

Yksityisautoilulla on helppoa tehdä politiikkaa, sillä se koskee käytännössä meitä kaikkia: tilastokeskus kertoo, että Suomen ajoneuvorekisterissä oli vuoden 2017 päättyessä 6 474 783 ajoneuvoa, joista liikennekäytössä oli 5 045 365 ajoneuvoa.

Osa puolustaa autoja, osa vastustaa niitä, mutta juuri kukaan ei suhtaudu niihin täysi neutraalisti. Siksi se on poliitikolle hyvä aihe osoittaa maailmankuvansa.

Auto on elämää

Monella on muisto – hyvä tai paha – joka liittyy autoon.

Sillä tietyllä autolla on menty vaikkapa synnytykseen tai hautajaisiin, tai ehkä sen tietyn auton ratissa on saatu kuulla uutinen uuden työpaikan saamisesta, potkuista tai vaikkapa lottovoitosta.

Tällä tavalla auto kasvaa osaksi ihmisen elämäntarinaa.

Auto on turvaa

Bruce Springsteenin vuoden 1978 julkaistu Racing In The Streets -kappale on eräs kauneimpia autolauluja.

Laulu kertoo nuoresta parista, jota elämä koettelee. Pakopaikka ja turva, jossa unelmat vielä elävät, on laulussa auto.

Niin se on monille muillekin.

Muistan marraskuun lopun vuonna 2013. Ulkona oli pimeää ja kaduilla oli loskaa, ja sisällä asunnossa parisuhde veteli viimeisiään. Riidan keskeltä pakenin ulos. Kävelin autolle ja avasin oven.

Ruma, vanha Lancia Kappa toivotti tervetulleeksi pehmeille penkeilleen. Suljin oven ja suljin maailman ulkopuolelleni.

Käynnistin moottorin ja lähdin ajamaan jonnekin. Tuulilasinpyyhkijät kopisivat ja kuulin, kuinka renkaat luistelivat märällä tiellä. Kuumat kyyneleet valuivat poskillani ja Lancian moottori hurisi rauhoittavasti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autot
 • Kolumni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  2. 2

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  3. 3

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Prinsessa lupasi ostaa Anna-Julia Kontiolle hevosen – enää hänen pitäisi tietää, millaisen hevosen haluaisi

  6. 6

   Tuomari nimesi Bill Cosbyn, 81, vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi – Tuomio luetaan tiistai-iltana Suomen aikaa

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  9. 9

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  10. 10

   Palvelunesto­hyökkäys kaatoi useita verkkopalveluita – Hyökkäys tuli ulkomailta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  10. 10

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää