Auto    |   Kolumni

Vapaus, turva, unelmat, identiteetti, yhteiskunta ja maapallon tuho – auto on laite, jossa tiivistyy koko elämä

Keskittykäämme tänään Auton päivänä siihen, miksi autot ja autoilu ovat ihania ja kiinnostavia asioita, kirjoittaa Jose Riikonen.

Kadulla
on autoja parkissa jonossa.

Ne ovat siinä odottamassa, että niiden omistajat tulisivat käynnistämään niiden moottorit, jotta ne pääsevät suorittamaan tehtäväänsä liikuttaessaan kuljettajan paikasta toiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on autojen ensisijainen tehtävä, mutta se ei suinkaan ole ainoa asia, miksi niitä rakastetaan ja vihataan.

Autoon liittyy niin paljon muutakin hyvää ja pahaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänään lauantaina vietetään Auton päivää. Se on Autoliiton tietynlainen autolobbauspäivä, jolloin pohditaan auton merkitystä ja päädyttäneen siihen tulokseen, että autot ovat tärkeitä ja merkittäviä kapistuksia.

Koko päivää voi helposti tarkastella kriittisessä valossa.

Autoilu saastuttaa ilmaa ja saa ilmastonmuutoksen laukalle. Se on meluisaa ja tilaa vievää ja vaikka mitä ikävää. Auto on rahanreikä ja murheenkryyni, kun se hajoaa, ja autoon liittyy kauheasti kaikenlaisia maksuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta jos yhdeksi päiväksi kuitenkin unohtaisimme nämä kaikista huonoimmat puolet.

Keskittykäämme tänään Auton päivänä siihen, miksi autot ja autoilu ovat ihania ja kiinnostavia asioita.

Auto on vapautta

Eräs täysi-ikäiseksi kasvamisen parhaita puolia on – ainakin maaseudulla – se, että saa ajokortin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se on hetki, jolloin ihminen ymmärtää, että voi oikeastaan mennä mihin vaan ja milloin vaan. Ei bussi- tai juna-aikatauluja saatikka kyytien pummaamista, vaan kääntö avaimesta ja liikkeelle.

Siksi erilaisissa tie-elokuvissa ajetaan autoilla, ja siksi niin moni muusikko on kirjoittanut lauluja autoista. Se on vapauden metafora.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Auto on unelmia

Monilla pienillä on julisteita hienoista autoista huoneensa seinällä. Ne ovat paitsi hienoja kuvia, myös unelmia siitä, mitä elämä voisi joskus olla.

Asiasta voi olla montaa mieltä, mutta iso osa ihmisistä ajattelee, että jos on paljon rahaa, elämä on astetta mukavampaa. Äveriäs elämäntyyli manifestoituu kalliissa autossa, jolloin autosta tulee koko sen unelmissa siintävän elämän ruumiillistuma.

Osittain samasta syystä vanhat klassikkoautot ovat niin suosittuja.

Tämän päivän keski-ikäiset ovat viimein saaneet taloudellisen tilanteensa sellaiseen kuntoon, että heillä on varaa ostaa se auto, josta he unelmoivat silloin lapsina.

Se on sympaattista: katsoa, kun varttunut ihminen silittää, kiillottaa ja parhaassa tapauksessa jututtaa lapsuuden unelma-autoaan tallissaan, ja silmissä on sama kirkas katse kuin silloin joskus, kun maailma ei ollut vielä lannistanut.

Auto on konkreettista puuhastelua

Yhä suurempi osa ihmisistä on nykyisin työssä, jonka tuloksia ei konkreettisesti pysty näkemään. Työsuoritekin on usein epäkonkreettinen asia jossain digitaalisen järjestelmän syövereissä.

Auto on iso konkreettinen esine. Etenkin hieman vanhemman auton kanssa voi kokea vanhanaikaista tyydytystä, kun sitä putsaa, korjailee ja kaikin tavoin vähän laittaa. Siinä näkee työnsä jäljen.

Auto on identiteettiä

Auto kertoo aina jotain omistajastaan. Auto on nimittäin niin kallis ostos, että sitä ei tehdä ilman suurta harkintaa.

Se, ostaako ihminen ranskalaisen auton vai saksalaisen auton vai ekologisen auton vai tehokkaan auton vai pienen auton vai suuren auton tai minkälaisen auton tahansa, on aina viesti muille ihmisille, halusi sillä autolla jotain viestittää tai ei.

Auto kertoo yhteiskunnasta

Saatan olla erikoinen, mutta kun käyn ulkomailla, katson usein kiinnostuneena autokantaa ja liikennettä. Ne nimittäin kertovat paljon yhteiskunnasta.

Esimerkiksi Pietarissa ja Makedonian pääkaupungissa Skopjessa on paljon vanhoja, halpoja autoja ja muutama äärimmäisen kallis auto. Tämä kertoo siitä, että yhteiskunnan tuloerot ovat suuret, ja se taas kertoo omaa tarinaansa siitä yhteiskunnasta.

Helsingissä ja Tukholmassa taas on paljon keskihintaisia autoja (jos kohta autoveron takia Suomessa autot ovat hieman vanhempia) ja vähemmän erittäin kalliita ja vähemmän erittäin halpoja autoja.

Myös liikenne kertoo omaa viestiään yhteiskunnasta. Sattumaako, että säännönmukaisissa Suomessa ja Ruotsissa liikenne on melkoisen jäykkää ja säännönmukaista, ja vaikkapa Ranskassa ja Italiassa ajellaan vähän miten sattuu?

Auto on politiikkaa

Sähköauton ostaminen ja sähköisen liikenteen puolustaminen on poliittinen teko, joka viestii siitä, että ihminen ajattelee – tai ainakin haluaa näyttää ajattelevansa – maapallon tulevaisuutta.

Polttomoottoriauton ja nykyään etenkin dieselauton puolesta puhuminen viestii päinvastaista ajattelukantaa.

Yksityisautoilulla on helppoa tehdä politiikkaa, sillä se koskee käytännössä meitä kaikkia: tilastokeskus kertoo, että Suomen ajoneuvorekisterissä oli vuoden 2017 päättyessä 6 474 783 ajoneuvoa, joista liikennekäytössä oli 5 045 365 ajoneuvoa.

Osa puolustaa autoja, osa vastustaa niitä, mutta juuri kukaan ei suhtaudu niihin täysi neutraalisti. Siksi se on poliitikolle hyvä aihe osoittaa maailmankuvansa.

Auto on elämää

Monella on muisto – hyvä tai paha – joka liittyy autoon.

Sillä tietyllä autolla on menty vaikkapa synnytykseen tai hautajaisiin, tai ehkä sen tietyn auton ratissa on saatu kuulla uutinen uuden työpaikan saamisesta, potkuista tai vaikkapa lottovoitosta.

Tällä tavalla auto kasvaa osaksi ihmisen elämäntarinaa.

Auto on turvaa

Bruce Springsteenin vuoden 1978 julkaistu Racing In The Streets -kappale on eräs kauneimpia autolauluja.

Laulu kertoo nuoresta parista, jota elämä koettelee. Pakopaikka ja turva, jossa unelmat vielä elävät, on laulussa auto.

Niin se on monille muillekin.

Muistan marraskuun lopun vuonna 2013. Ulkona oli pimeää ja kaduilla oli loskaa, ja sisällä asunnossa parisuhde veteli viimeisiään. Riidan keskeltä pakenin ulos. Kävelin autolle ja avasin oven.

Ruma, vanha Lancia Kappa toivotti tervetulleeksi pehmeille penkeilleen. Suljin oven ja suljin maailman ulkopuolelleni.

Käynnistin moottorin ja lähdin ajamaan jonnekin. Tuulilasinpyyhkijät kopisivat ja kuulin, kuinka renkaat luistelivat märällä tiellä. Kuumat kyyneleet valuivat poskillani ja Lancian moottori hurisi rauhoittavasti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autot
 • Kolumni

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalainen kehitti 44 vuotta sitten tekniikan, jota ilman elektroniikan pieneneminen ei olisi ollut mahdollista – Vihdoin myös voittoja päätyy Suomeen

  2. 2

   Olli Kopra, 26, rakastaa kylpemistä, mutta kynsien leikkaaminen on kurjaa – Kopra on kehitys­vammainen, ja vanhempien mukaan hänellä on liikaa oikeuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Keskitien kulkija keskilännestä, liberaali Kaliforniasta vai mies, jonka kaikki tuntevat? Spekulaatio Trumpin haastajasta käy kuumana jo nyt

  4. 4

   Demokraattien pakka on vaalien jälkeen sekaisin – Trumpin haastaja­kisa tulee olemaan hurja

  5. 5

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  6. 6

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  7. 7

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa, kun hän poistui elämä­kertansa julkaisu­tilaisuudesta

  8. 8

   Mikä innostaisi opiskelijoita? Kansain­välinen tutkimus selvittää, mistä Suomen lukiolaiset motivoituvat, ja siksi kännykät piippaavat kesken oppitunnin

  9. 9

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  10. 10

   Voimistelevien tyttöjen rasva­prosentin mittauksen voi heittää roskakoriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  3. 3

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  6. 6

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  7. 7

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  8. 8

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  9. 9

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  10. 10

   Sipoon kunta sai tarpeekseen Sipoon­rannan ongelmista: Osa alueesta palautumassa kunnalle joutomaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  9. 9

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  10. 10

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää