Auto

Tavallisen auton tankkaus vie pari minuuttia, sähköauton tankkaus jopa tunnin – Auton­valmistajat kehittävät kilpaa nopeampia lataus­järjestelmiä, mutta riittääkö se?

Päästäänkö sähköautojen latauksessa ikinä muutamaan minuuttiin, joka kuluu kun tankkaa polttomoottoriautoonsa bensiiniä tai dieseliä? Kysyimme suomalaisasiantuntijalta.

Sähköautojen epämukavuuksiin kuuluu se, kun sähkö on lopussa ja auto täytyy ladata.

Siihen kuluu monien mielestä liikaa aikaa.

Tällä hetkellä Suomessa on useita julkisia pikalatausasemia sekä Teslan omia pikalatausasemia. Jos esimerkiksi matkustaa Helsingistä Turkuun, matkan varrella pikalatureita on ainakin Espoossa, Lohjalla, Salossa ja Paimiossa.

Mutta mitä pikalatausta se on, kun akun saa noin kahdeksaankymmeneen prosenttiin noin puolessa tunnissa?

Tätä ongelmaa autonvalmistajat pyrkivät nyt kilvan ratkaisemaan.

Automotive News kertoo, että General Motorsin sähköautoihin saatetaan ladata pian alle kymmenessä minuutissa lähes kolmesataa kilometriä toimintamatkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne ei sivuston mukaan tosin ole ihan kulman takana, vaan tällaisia sähköautoja saattaisi olla markkinoilla vuonna 2023.

Monet muutkin autonvalmistajat Porschesta Audiin ovat väläytelleet aikovansa panostaa latausnopeuteen merkittävästi.

Mutta mikä on lopulta edes mahdollista? Päästäänkö sähköautojen latauksessa ikinä muutamaan minuuttiin, joka kuluu kun tankkaa polttomoottoriautoonsa bensiiniä tai dieseliä?

Kymmenen minuuttia on hyvä maali. Näin sanoo Metropolia-ammattikorkeakoulun autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho.

”Se on se aika, kun ehtii käydä vessassa ja ottaa kupin kahvia mukaan”, Linja-aho sanoo. Hän antaa esi­merkin:

”Hyundai Ioniq pystyy ottamaan sata kilowattia (kW). Jos sitä lataa 100 kW:a asemalla, sillä saat reilut 100 kilometriä toimintamatkaa kymmenessä minuutissa, koska kyseinen auto kuluttaa suurin piirtein noin 15 kilowattituntia (kWh) sadalla kilometrillä.”

Automotive Newsin uutisoimiin alle kymmenessä minuutissa 300 kilometriä -ihmeisiin hän uskoo sitten, kun näkee ne kaupallisina tuotteina.

Sähköauton latausnopeuksissa tämänhetkisellä akkutekniikalla on nimittäin useita käytännön ongelmia.

Kysymys on sekä latausasemista että sähköautojen akuista.

Ensinnäkin latausasemista ei yleensä saa kovin paljoa tehoa. Toisaalta vaikka latausasema antaisi kuinka paljon virtaa kuinka nopeasti tahansa, se ei yksin riitä siihen, että auton saa ladattua nopeasti.

Esimerkiksi Lohjalle avautuu pian pikalatausasema, joka mahdollistaa jopa 300 kW:n lataustehon. Aluksi teho on rajoitettu 100–150 kW:iin.

Normaalisti Suomen pikalatausasemilta saa 50 kW:a, ja lukuisilta huoltoasemien, parkkihallien ynnä muiden paikkojen latauspisteistä saa 22 kW:a.

Tällä hetkellä on kuitenkin aivan sama, saako latausasemalta 100 vai 300 kW:a, sillä markkinoilla olevat sähköautot eivät kykene ottamaan vastaan kuin maksimissaan 100 kW:a tunnissa.

Poikkeuksena ovat Teslan sähköautot, joita voi ladata merkin omilla Supercharger-asemilla 120 kilowatin teholla.

Linja-ahon mukaan sähköautojen pikalataus olisi oikeaa pikalatausta, mikäli autoa voisi ladata 200 kW:n latausteholla.

Se voisi Linja-ahon mukaan olla mahdollista nykyiselläkin akkutekniikalla, vaikkei sellaisia autoja vielä olekaan. Tosin silloinkaan auton akkua ei saisi täyteen samassa ajassa kuin mitä perinteiseen tankkaamiseen menee.

Täyteen latauksessa puhuttaisiin edelleen ajasta, joka olisi lähempänä puolta tuntia kuin muutamaa minuuttia.

Mikä estäisi sitten tekemästä autoja ja latausasemia, joiden avulla lataaminen saataisiin oikeasti kilpailukykyiseksi ajan suhteen tankkaamisen kanssa?

Pikalataaminen rasittaa akkuja jo nykyisillä tehoilla niin, että mitä nopeammin ja suuremmalla teholla niitä ladataan, sitä nopeammin akut kuluvat loppuun.

”En tiedä, onko kestävän kehityksen kannalta järkevää panostaa pikalataamiseen tämän vuoksi.”

Jos haluttaisiin päästä muutamaan minuuttiin, mikä perinteiseen tankkaamiseen menee, asia kävisi perin mahdottomaksi.

Linja-aho tekee laskelman sellaisen auton suhteen, joka on suhteellisen normaali, tämän hetken sähköauto.

”Jos ajatellaan autoa, jossa on noin 80 kWh:n akusto, sen täyteen lataamiseen menee tunti, jos lataustehoa on 80 kW:a. Siitä kun aletaan laskea, paljonko tehoa tarvittaisiin, jotta täyteen lataaminen kestäisi kolme minuuttia, niin teho lukema olisi noin 1600 kW:a eli 1,6 megawattia.”

Se on aika suuri teho.

”Teho vastaa noin kymmenen sähkölämmitteisen rivitaloyhtiön sähköliittymän maksimikapasiteettia.”

Näin suurilla tehoilla ladattaessa sähköverkko voisi olla koetuksilla, mikäli useita satoja autoja lataisi samaan aikaan.

Lisäksi tällaisella teholla hävikki olisi suurta.

”Nykyakkukemioilla akusto ei kestä millään tuollaisia tehoja, ja vaikka kestäisikin, latauksen lämpöhäviöt olisivat samaa luokkaa kuin nykyisten pikalaturien antotehot, ja niiden hallinta olisi käytännössä mahdotonta”, Linja-aho sanoo.

Tullaanko siis koskaan pääsemään polttomoottoriauton tankkausta vastaaviin nopeuksiin, ellei tule joitain mullistavia uusi akkuinnovaatioita?

”Tuohon on helppo vastata, että ei tulla. Mutta ei tarvitsekaan.”

Linja-aho on itsekin sähköautoilija. Sähköautoilijalla on edelleen Linja-ahon mukaan ongelmansa, mutta hänen mielestään asiaa ei tarvitse ajatella niin, että sähköautoilun pitäisi olla samanlaista kuin polttomoottoriautoilun.

”Se tuntuu hieman takaperoiselta ajatella, että kun polttomoottoria voi tankata näin, niin sähköautokin pitäisi voida ’tankata’ parissa minuutissa. Kaikista helpoin ratkaisu on ladata auto yöllä. Silloin sähkö on myös halpaa.”

Yölataaminen on Linja-ahon mukaan myös siinä mielessä fiksua, että se ei tuota kuormituspiikkejä sähköverkkoon – jos kohta sellaisia ei näillä sähköautomäärillä muutenkaan koettaisi.

”Aina sitä jauhetaan, että sähköverkko ei kestä, jos niin ja niin monta autoa menee pikalatausasemalle samaan aikaan. Mutta ei se ole realistinen ajatus, että kaikki lataavat pikalatureilla samaan aikaan.”

Eikä siihen pitäisi Linja-ahon mielestä edes pyrkiä.

”Yhtä hölmöä olisi pelotella sillä, mitä tapahtuisi, jos kaikki suomalaiset vääntävät yllättäen yhtä aikaa kaikki sähkölaitteensa päälle kiukaat ja liedet mukaan lukien”, hän sanoo.

”Kaikista fiksuinta on kehittää järjestelmää sillä ajatuksella, että pikaladataan vain silloin, kun se on välttämätöntä, ja päivittäiset ajotarpeet hoidetaan yölatauksella. Se on sähköverkon ja sähköntuotannon kannalta toimiva ratkaisu suurellakin sähköautokannalla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Sähköauto
 • Autoilu
 • Autot
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  8. 8

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tähtien sota -tuottaja Gary Kurtz on kuollut – ”Ilman häntä ei olisi ollut voimaa”
  3. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  4. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  5. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  6. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  7. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  8. Tunti sitten
  9. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  10. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  11. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  12. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  13. Näytä lisää