Auto

Tavallisen auton tankkaus vie pari minuuttia, sähköauton tankkaus jopa tunnin – Auton­valmistajat kehittävät kilpaa nopeampia lataus­järjestelmiä, mutta riittääkö se?

Päästäänkö sähköautojen latauksessa ikinä muutamaan minuuttiin, joka kuluu kun tankkaa polttomoottoriautoonsa bensiiniä tai dieseliä? Kysyimme suomalaisasiantuntijalta.

Sähköautojen epämukavuuksiin kuuluu se, kun sähkö on lopussa ja auto täytyy ladata.

Siihen kuluu monien mielestä liikaa aikaa.

Tällä hetkellä Suomessa on useita julkisia pikalatausasemia sekä Teslan omia pikalatausasemia. Jos esimerkiksi matkustaa Helsingistä Turkuun, matkan varrella pikalatureita on ainakin Espoossa, Lohjalla, Salossa ja Paimiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta mitä pikalatausta se on, kun akun saa noin kahdeksaankymmeneen prosenttiin noin puolessa tunnissa?

Tätä ongelmaa autonvalmistajat pyrkivät nyt kilvan ratkaisemaan.

Automotive News kertoo, että General Motorsin sähköautoihin saatetaan ladata pian alle kymmenessä minuutissa lähes kolmesataa kilometriä toimintamatkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanne ei sivuston mukaan tosin ole ihan kulman takana, vaan tällaisia sähköautoja saattaisi olla markkinoilla vuonna 2023.

Monet muutkin autonvalmistajat Porschesta Audiin ovat väläytelleet aikovansa panostaa latausnopeuteen merkittävästi.

Mutta mikä on lopulta edes mahdollista? Päästäänkö sähköautojen latauksessa ikinä muutamaan minuuttiin, joka kuluu kun tankkaa polttomoottoriautoonsa bensiiniä tai dieseliä?

Kymmenen minuuttia on hyvä maali. Näin sanoo Metropolia-ammattikorkeakoulun autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho.

”Se on se aika, kun ehtii käydä vessassa ja ottaa kupin kahvia mukaan”, Linja-aho sanoo. Hän antaa esi­merkin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hyundai Ioniq pystyy ottamaan sata kilowattia (kW). Jos sitä lataa 100 kW:a asemalla, sillä saat reilut 100 kilometriä toimintamatkaa kymmenessä minuutissa, koska kyseinen auto kuluttaa suurin piirtein noin 15 kilowattituntia (kWh) sadalla kilometrillä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Automotive Newsin uutisoimiin alle kymmenessä minuutissa 300 kilometriä -ihmeisiin hän uskoo sitten, kun näkee ne kaupallisina tuotteina.

Sähköauton latausnopeuksissa tämänhetkisellä akkutekniikalla on nimittäin useita käytännön ongelmia.

Kysymys on sekä latausasemista että sähköautojen akuista.

Ensinnäkin latausasemista ei yleensä saa kovin paljoa tehoa. Toisaalta vaikka latausasema antaisi kuinka paljon virtaa kuinka nopeasti tahansa, se ei yksin riitä siihen, että auton saa ladattua nopeasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Lohjalle avautuu pian pikalatausasema, joka mahdollistaa jopa 300 kW:n lataustehon. Aluksi teho on rajoitettu 100–150 kW:iin.

Normaalisti Suomen pikalatausasemilta saa 50 kW:a, ja lukuisilta huoltoasemien, parkkihallien ynnä muiden paikkojen latauspisteistä saa 22 kW:a.

Tällä hetkellä on kuitenkin aivan sama, saako latausasemalta 100 vai 300 kW:a, sillä markkinoilla olevat sähköautot eivät kykene ottamaan vastaan kuin maksimissaan 100 kW:a tunnissa.

Poikkeuksena ovat Teslan sähköautot, joita voi ladata merkin omilla Supercharger-asemilla 120 kilowatin teholla.

Linja-ahon mukaan sähköautojen pikalataus olisi oikeaa pikalatausta, mikäli autoa voisi ladata 200 kW:n latausteholla.

Se voisi Linja-ahon mukaan olla mahdollista nykyiselläkin akkutekniikalla, vaikkei sellaisia autoja vielä olekaan. Tosin silloinkaan auton akkua ei saisi täyteen samassa ajassa kuin mitä perinteiseen tankkaamiseen menee.

Täyteen latauksessa puhuttaisiin edelleen ajasta, joka olisi lähempänä puolta tuntia kuin muutamaa minuuttia.

Mikä estäisi sitten tekemästä autoja ja latausasemia, joiden avulla lataaminen saataisiin oikeasti kilpailukykyiseksi ajan suhteen tankkaamisen kanssa?

Pikalataaminen rasittaa akkuja jo nykyisillä tehoilla niin, että mitä nopeammin ja suuremmalla teholla niitä ladataan, sitä nopeammin akut kuluvat loppuun.

”En tiedä, onko kestävän kehityksen kannalta järkevää panostaa pikalataamiseen tämän vuoksi.”

Jos haluttaisiin päästä muutamaan minuuttiin, mikä perinteiseen tankkaamiseen menee, asia kävisi perin mahdottomaksi.

Linja-aho tekee laskelman sellaisen auton suhteen, joka on suhteellisen normaali, tämän hetken sähköauto.

”Jos ajatellaan autoa, jossa on noin 80 kWh:n akusto, sen täyteen lataamiseen menee tunti, jos lataustehoa on 80 kW:a. Siitä kun aletaan laskea, paljonko tehoa tarvittaisiin, jotta täyteen lataaminen kestäisi kolme minuuttia, niin teho lukema olisi noin 1600 kW:a eli 1,6 megawattia.”

Se on aika suuri teho.

”Teho vastaa noin kymmenen sähkölämmitteisen rivitaloyhtiön sähköliittymän maksimikapasiteettia.”

Näin suurilla tehoilla ladattaessa sähköverkko voisi olla koetuksilla, mikäli useita satoja autoja lataisi samaan aikaan.

Lisäksi tällaisella teholla hävikki olisi suurta.

”Nykyakkukemioilla akusto ei kestä millään tuollaisia tehoja, ja vaikka kestäisikin, latauksen lämpöhäviöt olisivat samaa luokkaa kuin nykyisten pikalaturien antotehot, ja niiden hallinta olisi käytännössä mahdotonta”, Linja-aho sanoo.

Tullaanko siis koskaan pääsemään polttomoottoriauton tankkausta vastaaviin nopeuksiin, ellei tule joitain mullistavia uusi akkuinnovaatioita?

”Tuohon on helppo vastata, että ei tulla. Mutta ei tarvitsekaan.”

Linja-aho on itsekin sähköautoilija. Sähköautoilijalla on edelleen Linja-ahon mukaan ongelmansa, mutta hänen mielestään asiaa ei tarvitse ajatella niin, että sähköautoilun pitäisi olla samanlaista kuin polttomoottoriautoilun.

”Se tuntuu hieman takaperoiselta ajatella, että kun polttomoottoria voi tankata näin, niin sähköautokin pitäisi voida ’tankata’ parissa minuutissa. Kaikista helpoin ratkaisu on ladata auto yöllä. Silloin sähkö on myös halpaa.”

Yölataaminen on Linja-ahon mukaan myös siinä mielessä fiksua, että se ei tuota kuormituspiikkejä sähköverkkoon – jos kohta sellaisia ei näillä sähköautomäärillä muutenkaan koettaisi.

”Aina sitä jauhetaan, että sähköverkko ei kestä, jos niin ja niin monta autoa menee pikalatausasemalle samaan aikaan. Mutta ei se ole realistinen ajatus, että kaikki lataavat pikalatureilla samaan aikaan.”

Eikä siihen pitäisi Linja-ahon mielestä edes pyrkiä.

”Yhtä hölmöä olisi pelotella sillä, mitä tapahtuisi, jos kaikki suomalaiset vääntävät yllättäen yhtä aikaa kaikki sähkölaitteensa päälle kiukaat ja liedet mukaan lukien”, hän sanoo.

”Kaikista fiksuinta on kehittää järjestelmää sillä ajatuksella, että pikaladataan vain silloin, kun se on välttämätöntä, ja päivittäiset ajotarpeet hoidetaan yölatauksella. Se on sähköverkon ja sähköntuotannon kannalta toimiva ratkaisu suurellakin sähköautokannalla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Sähköauto
 • Autoilu
 • Autot
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  3. 3

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Poliisi: Huijarit hakivat pikavippejä 400 000 eurolla kahden ihmisen nimissä

  6. 6

   Koomikko pilkkasi silmänsä menettänyttä sotaveteraania suorassa tv-lähetyksessä, ja ihmiset menettivät hermonsa – sitten hän sai takaisin samalla mitalla

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  9. 9

   Neljä miestä tuomittiin 19-vuotiaan raiskauksesta Seinäjoella

  10. 10

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  7. 7

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  8. 8

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Bayern Münchenin Franck Ribery julkaisi videolla anteeksipyynnön – perusteli hyökkäystään tv-toimittajan kimppuun tunnekuohulla
  3. Neljä asiaa auttoi Teemu Pukkia muuttumaan muutamassa vuodessa puolustuksia pilkkovaksi metsuriksi – ”Olen varmasti saanut aika paljonkin kuraa pelaamisestani”
  4. Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan Tilaajille
  5. Poliisi: Huijarit hakivat pikavippejä 400 000 eurolla kahden ihmisen nimissä
  6. Tanska peruu miljoonien eurojen arvosta kehitysapua Tansanialta homo­fobian takia
  7. Jari Aarnion alainen vakuutti kertoneensa tietolähdetoiminnan epäselvistä säännöksistä kaikille – ”Puolisotilaallisessa organisaatiossa käskyt kulkevat yhteen suuntaan”
  8. Lukiolaisten liitto on huolissaan ylioppilas­tutkinnon muuttamisesta – ”Millaisen signaalin tämä lähettää jo valmiiksi stressaantuneille lukiolaisille?”
  9. Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”
  10. Tunti sitten
  11. Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto jaetaan tänään – Suora lähetys tilaisuudesta alkaa kello 18.30
  12. Neljä miestä tuomittiin 19-vuotiaan raiskauksesta Seinäjoella
  13. Näytä lisää