Auto    |   Kolumni

Perusautomerkit ovat nykyisin luksus­autoja – Tästä syystä ne maksavat kymmeniä tuhansia euroja vähemmän kuin Mersut tai Audit

Ihmettelin, kun tuttu valitsi hääautokseen Škodan. Mutta kun asiaa miettii tarkemmin, niin ei se ole mikään ihme, kirjoittaa Jose Riikonen.

Tuttu meni naimisiin.

Hän jakoi sosiaa­lisessa me­diassa kauniin hää­kuvan itsestään ja puoli­sostaan – ja hää­autostaan.

Se oli Škoda Superb.

Pudistelin päätäni ja sadattelin maailman kirjojen olevan pahasti sekaisin.

Eihän elämän tärkeimpiin kuuluvaa päivää suinkaan sovi juhlistaa Škodalla! Sehän on arkisuudessaan automaailman vastine maksalaatikolle.

Ei hääpäivänä syödä maksalaatikkoa.

Hääpari kuitenkin kehui autoa – ja kun asiaa miettii tarkemmin, niin ei se ole mikään ihme.

Škoda Superb on auto, jonka voi varustella hampaisiin asti turvallisuuden, tietoviihteen ja mukavuuden osalta. Jos autossa on kaikki, mitä rahalla saa, mitään ei varmasti jää kaipaamaan. Auto ja kyllä sen moottoritehokin piisaa. Ajettavuus on jämäkkä ja asianmukainen.

Samaa voi sanoa vaikkapa Kian isommista autoista. Ja Fordista, Hondasta, Opelista, Hyundaista – lähes kaikista tavallisemmistakin automerkeistä, ainakin merkkien suurempien autojen kohdalla.

Nämä automerkit eivät ole niin sanottuja premium-merkkejä, toisin kuin vaikkapa Audi, BMW tai Mercedes-Benz.

Silti niistä löytyvät pitkälti ihan samat varusteet kuin edellä mainituista – vain kymmeniä tuhansia euroja halvemmalla.

Hyvä vertailupari premium-auton ja niin sanotun tavallisen auton välillä on esimerkiksi Škoda Superb ja Audi A6.

Ne ovat saman konsernin autoja ja suurin piirtein saman kokoluokan autoja. Itse asiassa Škoda on jopa vähän Audia tilavampi auto.

Jos autoihin vihkiytymätön ajaa tai matkustaa näiden autojen korkeasti varustelluilla yksilöillä vuoron perään, hän ei todennäköisesti huomaa paljoa eroa – ainakaan sen vertaa, että niiden hintaero selittyisi.

Autojen lähtöhinnoissa on nimittäin hirveä ero. Škodan saa alle 30 000 euron, Audista pitää maksaa yli 50 000 euroa.

Premiumin ja tavallisemman autot erot tulevat esiin vasta lähemmän tarkastelun avulla.

Aikoinaan eroja saattoi huomata esimerkiksi siinä, miten auto on koottu kasaan: onko peltien ja paneelien välissä rakoja ja miten osat sopivat yhteen.

Nykyään tällaisia pikkuvikoja ei oikeastaan enää ole – mitä nyt Teslalla on raporttien mukaan ollut ongelmia tässä asiassa uutena valmistajana.

 

”Škodan saa alle 30 000 euron, Audista pitää maksaa yli 50 000 euroa.”

Eroja saattaa huomata sisustan paneeleissa. Premium-autoissa kaikki tuppaa olemaan millisentilleen kohdallaan. Tavallisemmissa autoissa voi olla nähtävissä jossain määrin silmin havaittavia välejä – ehkä.

Lisäksi tavallisemmassa autossa esimerkiksi sisustan muovipaneelit saattavat olla hieman kovempaa muovia kuin siinä premium-mallissa.

Premium-autosta ei pitäisi myöskään kuulua mitään nitinöitä ja natinoita, jotka toisaalta voidaan hyväksyä tavallisemmassa autossa.

Kysymys on yksityiskohdista: ilmastointilaitteen säätämiseen tehdyt rullat ovat ehkä halvemmassa alumiinin näköistä muovia ja kalliimmassa oikeaa alumiinia, kalliimmassa autossa nahka on ehkä pehmeämpää kuin halvemmassa ja niin edespäin.

(Kun mennään huippuluksusautoihin, kuten Rolls-Royceen, aletaan maksaa yhä laadukkaammista materiaaleista ja etenkin käsityöstä. Niistä maksetaankin sitten jo satoja tuhansia.)

Koska nykyään kaikki autot ovat lähtökohtaisesti erittäin hyviä, erot tulevat tällaisista pienistä asioista, eli niin sanotusta laatuvaikutelmasta.

Hyvä kysymys on, onko tällaisista pikkuasioista syytä maksaa huima summa ylimääräistä.

Se, että autoon kuin autoon saa nykyään varusteen kuin varusteen ja että tavallinen alkaa lähestyä premiumia, kertoo auton varusteiden nopeasta kehityksestä.

Nopea kehitys saa aikaan sen, että vielä hetki sitten uusinta uutta olevat varusteet halpenevat nopeasti.

Auto lähestyy jatkuvasti tietokonetta tai älypuhelinta teknologisena laitteena. Kuten tietokoneiden maailmassa, kehitys on niin nopeaa, että muutamankin vuoden vanha tuote näyttää kivikautiselta.

Esimerkiksi Audin ja Škodan hintaerossa näkyy myös se, että uusimmat varusteet on laitettu uusina Audiin, jolloin ne maksavat aika paljon.

 

Auto lähestyy jatkuvasti tietokonetta tai älypuhelinta teknologisena laitteena.

Vasta vähän ajan päästä ne valuvat konsernin alemman tason merkkiä edustavaan Škodaan, jolloin hinta on pudonnut.

Lisävarustekehityksen nopeuden voi käydä toteamassa vaikkapa viitisen vuotta vanhassa superluksusautossa: Rolls-Roycessa, Maseratissa tai Bentleyssä ja verrata sitä esimerkiksi uuteen, hampaisiin asti varusteltuun Škoda Superbiin tai Kia Optimaan.

Moni voisi ajatella, että satojen tuhansien arvoiset autot ovat muutaman vuoden vanhoinakin huikeita teknologisia taidonnäytteitä, jotka pesevät perus-škodat mennen tullen. ”Pakkohan siinä superluksusautossa on olla jotain aivan uskomatonta, kun se maksaa 200 000 euroa.”

Todellisuudessa uusi Škoda tai Kia ovat kärjistäen sanoen varustetasonsa suhteen kilometrejä edellä näitä useita vuosia vanhoja superluksusautoja.

Eihän vanhoihin luksusautoihin meinaa saada edes älypuhelinta yhdistettyä!

Premium-autot eivät ole hintansa väärtejä siinä mielessä, että rahoilleen saisi oikeasti vastinetta.

Esimerkiksi Audi ei missään nimessä ole insinöörimäisesti mitattuna kymmeniä tuhansia euroja parempi auto kuin Škoda.

Mutta ei premium-auton, saatikka oikeasti kalliin luksusauton, ostamisessa olekaan kysymys vastineesta rahoille.

Tilannetta voi verrata kenkien ostamiseen: Hyvät kengät voi ostaa satasella, mutta viimeisen päälle käsityönä tehdyistä, laadukkaimmista materiaaleista valmistetuista kengistä voi pulittaa tonnin.

Kyyti ei ole merkittävästi parempaa, mutta kyllä tonnin kengissä on eri tunnelma.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autot
 • Skoda
 • Audi
 • Kommentti
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  3. 3

   Michelle Obama on oppinut nauramaan pilkkaajilleen, mutta Donald Trumpin ”hullua, ilkeämielistä ja vaarallista” valhetta miehestään hän ei anna ikinä anteeksi

  4. 4

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   HS:n vertailu paljasti rahastojen kuluissa ällistyttävän isot hintaerot – Näin tarkka säästäjä voi lisätä tuottojaan

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi on tottunut hakkaamaan vaurautta metsistään, mutta nyt pitäisi painaa jarrua – Miksi asiasta ollaan niin eri mieltä?

   Tilaajille
  8. 8

   Tätä on odotettu 450 vuotta eikä tällainen toistu elinaikanamme, kirjoittaa HS:n kriitikko Wieniin auenneesta näyttelystä

   Tilaajille
  9. 9

   Presidenttiparin poika sai niin paljon villasukkia kansalaisilta, että ne lahjoitettiin sairaalalle – ”Aaro oli saanut sukkia aika paljon yli oman tarpeen”

  10. 10

   On erehdys verrata nykymaailmaa 1920- ja 1930-lukuihin: Me emme elä ”Weimarin hetkeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  2. 2

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  3. 3

   Kimi Räikkösen pelisilmä ei pettänyt taaskaan – hillitön Instagram-päivitys: ”Olen biletuulella”

  4. 4

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  5. 5

   Jäähyväiset sim-korteille: Suomessa voi hankkia kännykän ja liittymän ilman sim-korttia, ja tulevaisuudessa se voi olla yleisin tapa

  6. 6

   Tämä kuva Putinille hymyilevästä Trumpista levisi hetkessä viraaliksi – eikä se ole ihme, koska ihmiset tulkitsevat kuvan avulla maailmanpolitiikan koko nykytilaa

  7. 7

   Jordan Petersonia pidetään vaarallisena älykkönä, jota oikeisto rakastaa, koska hän ryttää feministit – Nyt.fi:n haastattelussa hän sanoo pitävänsä itseään eheyttäjänä

   Tilaajille
  8. 8

   Amnesty peruu Myanmarin Aung San Suu Kyin ihmisoikeus­palkinnon – ”Olemme syvästi tyrmistyneitä”

  9. 9

   Jyrkkä vastaus Vantaan kaupungilta: Ulosottoon parkkisakon takia joutunutta miestä ”on yritetty ohjeistaa ihan viimeiseen asti” – Mies aikoo haastaa kaupungin oikeuteen

  10. 10

   Autoni hajosi Kehä III:lla ja päätyi romuttamoon – siirron yhteydessä tullut pysäköintivirhemaksu perittiin ulosotossa, vaikka en ollut autoa pysäköinyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  3. 3

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  4. 4

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  6. 6

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Kheopsin pyramidin mysteeri saattoi ratketa – Tutkijat löysivät jäänteitä kehittyneestä mekanismista

  9. 9

   Suomalaislaulaja luuli hoitaneensa uransa tärkeimmän keikan NHL-pelissä hienosti – sitten hän avasi puhelimensa ja näki virheelliset otsikot: ”Lennätti penkiltä”

  10. 10

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  11. Näytä lisää