Auto    |   Kolumni

Perusautomerkit ovat nykyisin luksus­autoja – Tästä syystä ne maksavat kymmeniä tuhansia euroja vähemmän kuin Mersut tai Audit

Ihmettelin, kun tuttu valitsi hääautokseen Škodan. Mutta kun asiaa miettii tarkemmin, niin ei se ole mikään ihme, kirjoittaa Jose Riikonen.

Tuttu meni naimisiin.

Hän jakoi sosiaa­lisessa me­diassa kauniin hää­kuvan itsestään ja puoli­sostaan – ja hää­autostaan.

Se oli Škoda Superb.

Pudistelin päätäni ja sadattelin maailman kirjojen olevan pahasti sekaisin.

Eihän elämän tärkeimpiin kuuluvaa päivää suinkaan sovi juhlistaa Škodalla! Sehän on arkisuudessaan automaailman vastine maksalaatikolle.

Ei hääpäivänä syödä maksalaatikkoa.

Hääpari kuitenkin kehui autoa – ja kun asiaa miettii tarkemmin, niin ei se ole mikään ihme.

Škoda Superb on auto, jonka voi varustella hampaisiin asti turvallisuuden, tietoviihteen ja mukavuuden osalta. Jos autossa on kaikki, mitä rahalla saa, mitään ei varmasti jää kaipaamaan. Auto ja kyllä sen moottoritehokin piisaa. Ajettavuus on jämäkkä ja asianmukainen.

Samaa voi sanoa vaikkapa Kian isommista autoista. Ja Fordista, Hondasta, Opelista, Hyundaista – lähes kaikista tavallisemmistakin automerkeistä, ainakin merkkien suurempien autojen kohdalla.

Nämä automerkit eivät ole niin sanottuja premium-merkkejä, toisin kuin vaikkapa Audi, BMW tai Mercedes-Benz.

Silti niistä löytyvät pitkälti ihan samat varusteet kuin edellä mainituista – vain kymmeniä tuhansia euroja halvemmalla.

Hyvä vertailupari premium-auton ja niin sanotun tavallisen auton välillä on esimerkiksi Škoda Superb ja Audi A6.

Ne ovat saman konsernin autoja ja suurin piirtein saman kokoluokan autoja. Itse asiassa Škoda on jopa vähän Audia tilavampi auto.

Jos autoihin vihkiytymätön ajaa tai matkustaa näiden autojen korkeasti varustelluilla yksilöillä vuoron perään, hän ei todennäköisesti huomaa paljoa eroa – ainakaan sen vertaa, että niiden hintaero selittyisi.

Autojen lähtöhinnoissa on nimittäin hirveä ero. Škodan saa alle 30 000 euron, Audista pitää maksaa yli 50 000 euroa.

Premiumin ja tavallisemman autot erot tulevat esiin vasta lähemmän tarkastelun avulla.

Aikoinaan eroja saattoi huomata esimerkiksi siinä, miten auto on koottu kasaan: onko peltien ja paneelien välissä rakoja ja miten osat sopivat yhteen.

Nykyään tällaisia pikkuvikoja ei oikeastaan enää ole – mitä nyt Teslalla on raporttien mukaan ollut ongelmia tässä asiassa uutena valmistajana.

 

”Škodan saa alle 30 000 euron, Audista pitää maksaa yli 50 000 euroa.”

Eroja saattaa huomata sisustan paneeleissa. Premium-autoissa kaikki tuppaa olemaan millisentilleen kohdallaan. Tavallisemmissa autoissa voi olla nähtävissä jossain määrin silmin havaittavia välejä – ehkä.

Lisäksi tavallisemmassa autossa esimerkiksi sisustan muovipaneelit saattavat olla hieman kovempaa muovia kuin siinä premium-mallissa.

Premium-autosta ei pitäisi myöskään kuulua mitään nitinöitä ja natinoita, jotka toisaalta voidaan hyväksyä tavallisemmassa autossa.

Kysymys on yksityiskohdista: ilmastointilaitteen säätämiseen tehdyt rullat ovat ehkä halvemmassa alumiinin näköistä muovia ja kalliimmassa oikeaa alumiinia, kalliimmassa autossa nahka on ehkä pehmeämpää kuin halvemmassa ja niin edespäin.

(Kun mennään huippuluksusautoihin, kuten Rolls-Royceen, aletaan maksaa yhä laadukkaammista materiaaleista ja etenkin käsityöstä. Niistä maksetaankin sitten jo satoja tuhansia.)

Koska nykyään kaikki autot ovat lähtökohtaisesti erittäin hyviä, erot tulevat tällaisista pienistä asioista, eli niin sanotusta laatuvaikutelmasta.

Hyvä kysymys on, onko tällaisista pikkuasioista syytä maksaa huima summa ylimääräistä.

Se, että autoon kuin autoon saa nykyään varusteen kuin varusteen ja että tavallinen alkaa lähestyä premiumia, kertoo auton varusteiden nopeasta kehityksestä.

Nopea kehitys saa aikaan sen, että vielä hetki sitten uusinta uutta olevat varusteet halpenevat nopeasti.

Auto lähestyy jatkuvasti tietokonetta tai älypuhelinta teknologisena laitteena. Kuten tietokoneiden maailmassa, kehitys on niin nopeaa, että muutamankin vuoden vanha tuote näyttää kivikautiselta.

Esimerkiksi Audin ja Škodan hintaerossa näkyy myös se, että uusimmat varusteet on laitettu uusina Audiin, jolloin ne maksavat aika paljon.

 

Auto lähestyy jatkuvasti tietokonetta tai älypuhelinta teknologisena laitteena.

Vasta vähän ajan päästä ne valuvat konsernin alemman tason merkkiä edustavaan Škodaan, jolloin hinta on pudonnut.

Lisävarustekehityksen nopeuden voi käydä toteamassa vaikkapa viitisen vuotta vanhassa superluksusautossa: Rolls-Roycessa, Maseratissa tai Bentleyssä ja verrata sitä esimerkiksi uuteen, hampaisiin asti varusteltuun Škoda Superbiin tai Kia Optimaan.

Moni voisi ajatella, että satojen tuhansien arvoiset autot ovat muutaman vuoden vanhoinakin huikeita teknologisia taidonnäytteitä, jotka pesevät perus-škodat mennen tullen. ”Pakkohan siinä superluksusautossa on olla jotain aivan uskomatonta, kun se maksaa 200 000 euroa.”

Todellisuudessa uusi Škoda tai Kia ovat kärjistäen sanoen varustetasonsa suhteen kilometrejä edellä näitä useita vuosia vanhoja superluksusautoja.

Eihän vanhoihin luksusautoihin meinaa saada edes älypuhelinta yhdistettyä!

Premium-autot eivät ole hintansa väärtejä siinä mielessä, että rahoilleen saisi oikeasti vastinetta.

Esimerkiksi Audi ei missään nimessä ole insinöörimäisesti mitattuna kymmeniä tuhansia euroja parempi auto kuin Škoda.

Mutta ei premium-auton, saatikka oikeasti kalliin luksusauton, ostamisessa olekaan kysymys vastineesta rahoille.

Tilannetta voi verrata kenkien ostamiseen: Hyvät kengät voi ostaa satasella, mutta viimeisen päälle käsityönä tehdyistä, laadukkaimmista materiaaleista valmistetuista kengistä voi pulittaa tonnin.

Kyyti ei ole merkittävästi parempaa, mutta kyllä tonnin kengissä on eri tunnelma.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Auto
 • Autot
 • Skoda
 • Audi
 • Kommentti
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  9. 9

   Tältä näyttää tamperelainen ratikka – se on ”konstailematon” ja ”aito”

  10. 10

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää