Auto

Elon Musk on autoteollisuuden Donald Trump – Twitterissä sinkoileva miljardööri sekoittaa hetkessä pörssikurssit, eikä kukaan saa häntä kuriin

Muskilla lienee epävirallinen maailmanennätys sen suhteen, kuinka paljon yksi twiittaus voi tulla ihmiselle maksamaan.

Kenellekään ei ole ihan selvää, millä politiikalla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toimii pikaviestipalvelu Twitterissä.

Kirjoittaako ja julkaiseeko hän omapäisesti asioita, vai kulkevatko viestit jonkin sortin suodattimen läpi ja kuinka usein?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oli miten oli, Trump twiittaa niin, että rytisee.

Mikäli twiitit syntyvät hetken mielijohteesta, kyseessä on turvallisuusriski koko maailmalle, sillä Yhdysvaltain presidentin sanomisilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sama tulee mieleen, kun tarkastelee sähköautonvalmistaja Teslan toimitusjohtaja Elon Muskin twiittejä.

Hän on vähän kuin automaailman Donald Trump.

Muskilla lienee epävirallinen maailmanennätys sen suhteen, kuinka paljon yksi twiittaus voi tulla ihmiselle maksamaan.

Muskin tapauksessa hinta oli 20 miljoonaa dollaria (noin 17 miljoonaa euroa) sekä Teslan hallituksen puheenjohtajan paikka, sekä toiset 20 miljoonaa dollaria Teslan kassasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nämä kustannukset koituivat Muskin elokuisesta twiittauksesta, että hän harkitsee Teslan vetämistä pörssistä.

Twiitti nosti hetkellisesti Teslan osakekurssia – ja aiheutti ongelmia.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Muskin twiittaukset heiluttivat Teslan kurssia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teslan markkina-arvo on samaa luokkaa kuin suurilla autonvalmistajilla, vaikka Tesla on niihin verrattuna pieni autonvalmistaja.

Teslan arvo on kuitenkin odotusarvoa, ja sen markkina-arvo on epävakaa. Siksi uutiset – ja twiitit – mahdollisten odotusten toteutumisesta tai toteutumattomuudesta voivat vaikuttaa osakekursseihin paljon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Musk ikään kuin leikkii tulella Twitterin kanssa, sillä hän kyllä tietää, että twiitit vaikuttavat Teslan markkina-arvoon. Markkinoita ei kuitenkaan saa manipuloida tahallaan.

Viimeisin merkittävä twiittaus olikin liikaa Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovalle SEC:ille.

SEC epäili Muskin syyllistyneen arvopaperipetokseen spekuloidessaan Teslan poisvetämisellä pörssistä.

Viraston mukaan twiitti oli valheellinen ja harhaanjohtava, eikä Musk ollut puhunut järjestelystä yhtiön muun johdon tai potentiaalisten rahoittajien kanssa.

Käytännössä virasto syytti Muskia sijoittajien harhaanjohtamisesta.

Tesla ja yhtiön toimitusjohtaja Elon Musk ovat sopineet oikeusjuttunsa SEC:n kanssa.

Muiden sanktioiden lisäksi Musk joutuu tiukempaan valvontaan sen suhteen, miten hän viestii Teslan asioita. Sopimuksen mukaan Teslan on palkattava kaksi riippumatonta johtajaa ja valvottava jatkossa tarkemmin Muskin viestintää.

Siinä onkin valvottavaa.

Donald Trumpilla on sentään esikuntaa valvomassa, mitä hän puuhaa Twitterissä. Musk on saanut mellastaa ihan vapaasti.

Autonewsin lähteiden mukaan Muskilla on ollut jo pitkään tapana julkistaa merkittäviä päätöksiä Teslasta Twitterissä ilman, että hän keskustelisi asiasta ensi yhtiön korkean tason päättäjien kanssa.

Autonewsin mukaan lähde on Teslan entinen korkean tason johtaja. Hän ei uskalla kertoa nimeään, joten tietoja ei pysty varmistamaan.

Väitteet ovat kuitenkin uskottavia, kun ottaa huomioon, miten Muskilla on tapana käyttäytyä Twitterissä.

Lähteen mukaan Musk on tiedottanut yllättäen esimerkiksi akkutehdas Gigafactoryn sijoituspaikasta, Teslan tulevan automallin nimestä sekä Teslan avoimien patenttien politiikasta.

Nämä kaikki ovat valtavia uutisia Teslan kannalta.

Muskin viestintäpolitiikka ei ole asianmukaista, sillä Muskin omaehtoisten tiedotusten jälkeen Teslalla muut asioista päättävät joutuvat pulaan.

Heidän täytyy reagoida nopeasti suuriin, uusiin uutisiin, jotka heidän pitäisi jo tietää ja joista heillä pitäisi olla jotain sanottavaa, jos ja kun joku kysyy.

”Useissa tapauksissa hän (Musk) vain päätti jotain, ja ilmoitti siitä. Näit twiitin, ja sen jälkeen reagoit”, lähde sanoi Autonewsin mukaan.

Tällaisessa toimintatavassa näkyvät Elon Muskin heikkoudet ja vahvuudet samaan aikaan.

Elon Muskin ja Teslan vahvuuksina on pidetty sitä, että yhtiö ja sen johtaja on spontaani ja valmis yllättämään.

Musk ja Tesla eivät ole lähteneet kisaamaan automaailmassa automaailman ehdoilla, vaan ovat pakkaa sekoittava voima, joka pakottaa muut reagoimaan.

Tesla esimerkiksi haluaa ohittaa autokauppiaiden myyntiverkostot ja myydä autojaan suoraan ostajille, mikä on poikinut useita oikeusjuttuja Yhdysvalloissa.

Koko Teslan markkinointi on myös hyvin erilaista kuin perinteisillä autonvalmistajilla. Se ei mainosta perinteisellä tavalla, vaan tekee jotain, mihin media tarttuu.

Tesla on tehnyt hyvää työtä tuodessaan itseään esille jonkin (ympäristö)kapinallisena, joka taistelee (fossiili)goljattia vastaan.

Mutta nyt Muskin omaehtoinen kapinallisuus on alkanut näyttäytyä monien mielestä myös heikkoutena.

Viime aikoina useissa medioissa on ryhdytty kyseenalaistamaan Muskin tapaa käyttäytyä – ainakin näennäisen – holtittomasti.

Muskin henkisestä tilasta on esitetty spekulaatioita.

Hän on esimerkiksi markkinoinut liekinheittimiä ja kutsunut Thaimaan luolasukellusepisodin yhteydessä pelastussukeltajaa pedofiiliksi (pedo guy).

Niin ikään hän on polttanut kannabista suorassa lähetyksessä ja saanut aikaan kohun silläkin.

(Muskin sijoittajienhuijausjupakassa tehdyn valituksen mukaan Musk oli muuten keksinyt Teslan osakkeen potentiaalisen 420 dollarin osakehinnan siitä, että se viittaa marihuanaan. 420 viittaa kannabiskulttuurissa kellonaikaan 4:20 (tai 16:20) sekä päivämäärään 20.4.)

Musk on myös itse julkisesti sanonut olevansa uupunut niin henkisesti kuin fyysisesti. Hänen on raportoitu nukkuvan työpöytänsä alla ja pitävän leiriä tehtaan katolla.

Myös Teslan tehtaiden työloista on esitetty kritiikkiä. Kiire on ajanut vaatimustason tuotantolinjastoilla mahdottomaksi, sanotaan.

Moni ajattelee, että Musk on mainio veikko, kun hän toimii tällä tavalla arvaamattomasti.

Mutta auto- ja sijoitusmaailma ovat lopulta konservatiivisia ympäristöjä, joille tällainen käytös voi näyttäytyä epävakaana ja vaarallisena.

Ja jos Musk alkaa näyttää vaaralliselta sen suhteen, että hän saattaisi hukata sijoittajien rahoja, se ei käy sijoittajille päinsä.

Toisaalta Muskia on vaikeaa kammeta Teslan johdosta, teki hän mitä tahansa.

Jos Musk nimittäin menettäisi hallinnan itsestään tai yhtiöstään, ei olisi epätodennäköistä, että taloudellisissa vaikeuksissa koko olemassaolonsa ajan kärvistellyt Tesla menisi nurin.

Tesla henkilöityy Muskiin niin vahvasti, että sen jo valmiiksi epävakaa (ja monien analyytikoiden mielestä täysin ylimitoitettu) markkina-arvo voisi sukeltaa rajusti, mikäli Muskille kävisi jollain tavalla kalpaten.

Koko Teslan tarina – siis käytännössä se mikä tekee Teslasta markkinoiden silmissä arvokkaan – on riippuvainen Muskista. Hän on kuitenkin onnistunut luomaan itsestään kuvan tulevaisuuden maailmanpelastajayrittäjänä.

Musk on uudistava voima, mutta dominoivana johtajana hän on myös tavallaan paluu menneeseen.

Autonews teki asiasta seuraavanlaisen kiinnostavan huomion:

”Autonvalmistus on joukkueurheilua äärimmilleen vietynä. Vaikka Muskin imago on futuristinen, hän on monin tavoin paluu menneisyyden autoteollisuuteen, jossa vahvat persoonat johtavat yhtiöitä menestykseen, mutta vielä useammin konkursseihin.”

Jos Donald Trumpin piti olla politiikan ulkopuolelta tuleva bisnesguru (joka tosin on nykyään todettu lähinnä pötypuheeksi ), Musk on automaailman ulkopuolelta tuleva teknologiaguru.

Molemmilla on oma fanaattinen kannattajajoukkonsa, jonka uskoa valitsemaansa messiashahmoon on hyvin vaikeaa horjuttaa, menivät he miten pitkälle hölmöilyissään tahansa.

Miesten ero on siinä, että Tesla ei ehkä selviäisi, jos Musk siirtyisi sivuun. Samaa tuskin voi sanoa Yhdysvalloista ja Trumpista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Tesla
 • Elon Musk
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   IS: Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttätyöntekijä sai potkut

  2. 2

   Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa

  3. 3

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  4. 4

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  5. 5

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  6. 6

   Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan

  7. 7

   Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

  8. 8

   Internet meni sekaisin, kun Kimi Räikkönen voitti osakilpailun vuosien odotuksen jälkeen – koostimme yhteen kaikki parhaat Räikkös-reaktiot

  9. 9

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  10. 10

   HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  2. 2

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  3. 3

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  4. 4

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  5. 5

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  6. 6

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  7. 7

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  8. 8

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  9. 9

   Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla

  10. 10

   IS: Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttätyöntekijä sai potkut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lauri Markkanen julkaisi kuvan äidistään – taustalla oleva juliste sai fanit vertaamaan NBA-tähteä Rocky-elokuvien ruotsalaistähteen
  3. Internet meni sekaisin, kun Kimi Räikkönen voitti osakilpailun vuosien odotuksen jälkeen – koostimme yhteen kaikki parhaat Räikkös-reaktiot
  4. Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä Tilaajille
  5. Metsähallituksen riippusillat tarkastettiin – yksi silloista todettiin huonokuntoiseksi
  6. Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin”
  7. Kaupungilta ei herunut senttiäkään, pyöräilyaktiivit ottivat ohjat omiin käsiinsä – Haaveiltu hyppyri rakennettiin talkoilla parissa päivässä Järvenpäässä
  8. Trumpin edustaja keskustelee ydinohjussopimuksesta tänään Moskovassa – Päätös vetäytyä sopimuksesta herättää huolta Euroopassa
  9. Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti
  10. ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”
  11. Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan
  12. Näytä lisää