Auto

Elon Musk on autoteollisuuden Donald Trump – Twitterissä sinkoileva miljardööri sekoittaa hetkessä pörssikurssit, eikä kukaan saa häntä kuriin

Muskilla lienee epävirallinen maailmanennätys sen suhteen, kuinka paljon yksi twiittaus voi tulla ihmiselle maksamaan.

Kenellekään ei ole ihan selvää, millä politiikalla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toimii pikaviestipalvelu Twitterissä.

Kirjoittaako ja julkaiseeko hän omapäisesti asioita, vai kulkevatko viestit jonkin sortin suodattimen läpi ja kuinka usein?

Oli miten oli, Trump twiittaa niin, että rytisee.

Mikäli twiitit syntyvät hetken mielijohteesta, kyseessä on turvallisuusriski koko maailmalle, sillä Yhdysvaltain presidentin sanomisilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sama tulee mieleen, kun tarkastelee sähköautonvalmistaja Teslan toimitusjohtaja Elon Muskin twiittejä.

Hän on vähän kuin automaailman Donald Trump.

Muskilla lienee epävirallinen maailmanennätys sen suhteen, kuinka paljon yksi twiittaus voi tulla ihmiselle maksamaan.

Muskin tapauksessa hinta oli 20 miljoonaa dollaria (noin 17 miljoonaa euroa) sekä Teslan hallituksen puheenjohtajan paikka, sekä toiset 20 miljoonaa dollaria Teslan kassasta.

Nämä kustannukset koituivat Muskin elokuisesta twiittauksesta, että hän harkitsee Teslan vetämistä pörssistä.

Twiitti nosti hetkellisesti Teslan osakekurssia – ja aiheutti ongelmia.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Muskin twiittaukset heiluttivat Teslan kurssia.

Teslan markkina-arvo on samaa luokkaa kuin suurilla autonvalmistajilla, vaikka Tesla on niihin verrattuna pieni autonvalmistaja.

Teslan arvo on kuitenkin odotusarvoa, ja sen markkina-arvo on epävakaa. Siksi uutiset – ja twiitit – mahdollisten odotusten toteutumisesta tai toteutumattomuudesta voivat vaikuttaa osakekursseihin paljon.

Musk ikään kuin leikkii tulella Twitterin kanssa, sillä hän kyllä tietää, että twiitit vaikuttavat Teslan markkina-arvoon. Markkinoita ei kuitenkaan saa manipuloida tahallaan.

Viimeisin merkittävä twiittaus olikin liikaa Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovalle SEC:ille.

SEC epäili Muskin syyllistyneen arvopaperipetokseen spekuloidessaan Teslan poisvetämisellä pörssistä.

Viraston mukaan twiitti oli valheellinen ja harhaanjohtava, eikä Musk ollut puhunut järjestelystä yhtiön muun johdon tai potentiaalisten rahoittajien kanssa.

Käytännössä virasto syytti Muskia sijoittajien harhaanjohtamisesta.

Tesla ja yhtiön toimitusjohtaja Elon Musk ovat sopineet oikeusjuttunsa SEC:n kanssa.

Muiden sanktioiden lisäksi Musk joutuu tiukempaan valvontaan sen suhteen, miten hän viestii Teslan asioita. Sopimuksen mukaan Teslan on palkattava kaksi riippumatonta johtajaa ja valvottava jatkossa tarkemmin Muskin viestintää.

Siinä onkin valvottavaa.

Donald Trumpilla on sentään esikuntaa valvomassa, mitä hän puuhaa Twitterissä. Musk on saanut mellastaa ihan vapaasti.

Autonewsin lähteiden mukaan Muskilla on ollut jo pitkään tapana julkistaa merkittäviä päätöksiä Teslasta Twitterissä ilman, että hän keskustelisi asiasta ensi yhtiön korkean tason päättäjien kanssa.

Autonewsin mukaan lähde on Teslan entinen korkean tason johtaja. Hän ei uskalla kertoa nimeään, joten tietoja ei pysty varmistamaan.

Väitteet ovat kuitenkin uskottavia, kun ottaa huomioon, miten Muskilla on tapana käyttäytyä Twitterissä.

Lähteen mukaan Musk on tiedottanut yllättäen esimerkiksi akkutehdas Gigafactoryn sijoituspaikasta, Teslan tulevan automallin nimestä sekä Teslan avoimien patenttien politiikasta.

Nämä kaikki ovat valtavia uutisia Teslan kannalta.

Muskin viestintäpolitiikka ei ole asianmukaista, sillä Muskin omaehtoisten tiedotusten jälkeen Teslalla muut asioista päättävät joutuvat pulaan.

Heidän täytyy reagoida nopeasti suuriin, uusiin uutisiin, jotka heidän pitäisi jo tietää ja joista heillä pitäisi olla jotain sanottavaa, jos ja kun joku kysyy.

”Useissa tapauksissa hän (Musk) vain päätti jotain, ja ilmoitti siitä. Näit twiitin, ja sen jälkeen reagoit”, lähde sanoi Autonewsin mukaan.

Tällaisessa toimintatavassa näkyvät Elon Muskin heikkoudet ja vahvuudet samaan aikaan.

Elon Muskin ja Teslan vahvuuksina on pidetty sitä, että yhtiö ja sen johtaja on spontaani ja valmis yllättämään.

Musk ja Tesla eivät ole lähteneet kisaamaan automaailmassa automaailman ehdoilla, vaan ovat pakkaa sekoittava voima, joka pakottaa muut reagoimaan.

Tesla esimerkiksi haluaa ohittaa autokauppiaiden myyntiverkostot ja myydä autojaan suoraan ostajille, mikä on poikinut useita oikeusjuttuja Yhdysvalloissa.

Koko Teslan markkinointi on myös hyvin erilaista kuin perinteisillä autonvalmistajilla. Se ei mainosta perinteisellä tavalla, vaan tekee jotain, mihin media tarttuu.

Tesla on tehnyt hyvää työtä tuodessaan itseään esille jonkin (ympäristö)kapinallisena, joka taistelee (fossiili)goljattia vastaan.

Mutta nyt Muskin omaehtoinen kapinallisuus on alkanut näyttäytyä monien mielestä myös heikkoutena.

Viime aikoina useissa medioissa on ryhdytty kyseenalaistamaan Muskin tapaa käyttäytyä – ainakin näennäisen – holtittomasti.

Muskin henkisestä tilasta on esitetty spekulaatioita.

Hän on esimerkiksi markkinoinut liekinheittimiä ja kutsunut Thaimaan luolasukellusepisodin yhteydessä pelastussukeltajaa pedofiiliksi (pedo guy).

Niin ikään hän on polttanut kannabista suorassa lähetyksessä ja saanut aikaan kohun silläkin.

(Muskin sijoittajienhuijausjupakassa tehdyn valituksen mukaan Musk oli muuten keksinyt Teslan osakkeen potentiaalisen 420 dollarin osakehinnan siitä, että se viittaa marihuanaan. 420 viittaa kannabiskulttuurissa kellonaikaan 4:20 (tai 16:20) sekä päivämäärään 20.4.)

Musk on myös itse julkisesti sanonut olevansa uupunut niin henkisesti kuin fyysisesti. Hänen on raportoitu nukkuvan työpöytänsä alla ja pitävän leiriä tehtaan katolla.

Myös Teslan tehtaiden työloista on esitetty kritiikkiä. Kiire on ajanut vaatimustason tuotantolinjastoilla mahdottomaksi, sanotaan.

Moni ajattelee, että Musk on mainio veikko, kun hän toimii tällä tavalla arvaamattomasti.

Mutta auto- ja sijoitusmaailma ovat lopulta konservatiivisia ympäristöjä, joille tällainen käytös voi näyttäytyä epävakaana ja vaarallisena.

Ja jos Musk alkaa näyttää vaaralliselta sen suhteen, että hän saattaisi hukata sijoittajien rahoja, se ei käy sijoittajille päinsä.

Toisaalta Muskia on vaikeaa kammeta Teslan johdosta, teki hän mitä tahansa.

Jos Musk nimittäin menettäisi hallinnan itsestään tai yhtiöstään, ei olisi epätodennäköistä, että taloudellisissa vaikeuksissa koko olemassaolonsa ajan kärvistellyt Tesla menisi nurin.

Tesla henkilöityy Muskiin niin vahvasti, että sen jo valmiiksi epävakaa (ja monien analyytikoiden mielestä täysin ylimitoitettu) markkina-arvo voisi sukeltaa rajusti, mikäli Muskille kävisi jollain tavalla kalpaten.

Koko Teslan tarina – siis käytännössä se mikä tekee Teslasta markkinoiden silmissä arvokkaan – on riippuvainen Muskista. Hän on kuitenkin onnistunut luomaan itsestään kuvan tulevaisuuden maailmanpelastajayrittäjänä.

Musk on uudistava voima, mutta dominoivana johtajana hän on myös tavallaan paluu menneeseen.

Autonews teki asiasta seuraavanlaisen kiinnostavan huomion:

”Autonvalmistus on joukkueurheilua äärimmilleen vietynä. Vaikka Muskin imago on futuristinen, hän on monin tavoin paluu menneisyyden autoteollisuuteen, jossa vahvat persoonat johtavat yhtiöitä menestykseen, mutta vielä useammin konkursseihin.”

Jos Donald Trumpin piti olla politiikan ulkopuolelta tuleva bisnesguru (joka tosin on nykyään todettu lähinnä pötypuheeksi ), Musk on automaailman ulkopuolelta tuleva teknologiaguru.

Molemmilla on oma fanaattinen kannattajajoukkonsa, jonka uskoa valitsemaansa messiashahmoon on hyvin vaikeaa horjuttaa, menivät he miten pitkälle hölmöilyissään tahansa.

Miesten ero on siinä, että Tesla ei ehkä selviäisi, jos Musk siirtyisi sivuun. Samaa tuskin voi sanoa Yhdysvalloista ja Trumpista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Tesla
 • Elon Musk
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies testamenttasi koko 7,3 miljoonan euron omaisuutensa taloyhtiölle

  2. 2

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  3. 3

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  4. 4

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  5. 5

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  6. 6

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  9. 9

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  10. 10

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  4. 4

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  7. 7

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  8. 8

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  9. 9

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  10. 10

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää