Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Auto

Elon Musk on autoteollisuuden Donald Trump – Twitterissä sinkoileva miljardööri sekoittaa hetkessä pörssikurssit, eikä kukaan saa häntä kuriin

Muskilla lienee epävirallinen maailmanennätys sen suhteen, kuinka paljon yksi twiittaus voi tulla ihmiselle maksamaan.

Kenellekään ei ole ihan selvää, millä politiikalla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toimii pikaviestipalvelu Twitterissä.

Kirjoittaako ja julkaiseeko hän omapäisesti asioita, vai kulkevatko viestit jonkin sortin suodattimen läpi ja kuinka usein?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oli miten oli, Trump twiittaa niin, että rytisee.

Mikäli twiitit syntyvät hetken mielijohteesta, kyseessä on turvallisuusriski koko maailmalle, sillä Yhdysvaltain presidentin sanomisilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sama tulee mieleen, kun tarkastelee sähköautonvalmistaja Teslan toimitusjohtaja Elon Muskin twiittejä.

Hän on vähän kuin automaailman Donald Trump.

Muskilla lienee epävirallinen maailmanennätys sen suhteen, kuinka paljon yksi twiittaus voi tulla ihmiselle maksamaan.

Muskin tapauksessa hinta oli 20 miljoonaa dollaria (noin 17 miljoonaa euroa) sekä Teslan hallituksen puheenjohtajan paikka, sekä toiset 20 miljoonaa dollaria Teslan kassasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nämä kustannukset koituivat Muskin elokuisesta twiittauksesta, että hän harkitsee Teslan vetämistä pörssistä.

Twiitti nosti hetkellisesti Teslan osakekurssia – ja aiheutti ongelmia.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Muskin twiittaukset heiluttivat Teslan kurssia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teslan markkina-arvo on samaa luokkaa kuin suurilla autonvalmistajilla, vaikka Tesla on niihin verrattuna pieni autonvalmistaja.

Teslan arvo on kuitenkin odotusarvoa, ja sen markkina-arvo on epävakaa. Siksi uutiset – ja twiitit – mahdollisten odotusten toteutumisesta tai toteutumattomuudesta voivat vaikuttaa osakekursseihin paljon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Musk ikään kuin leikkii tulella Twitterin kanssa, sillä hän kyllä tietää, että twiitit vaikuttavat Teslan markkina-arvoon. Markkinoita ei kuitenkaan saa manipuloida tahallaan.

Viimeisin merkittävä twiittaus olikin liikaa Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovalle SEC:ille.

SEC epäili Muskin syyllistyneen arvopaperipetokseen spekuloidessaan Teslan poisvetämisellä pörssistä.

Viraston mukaan twiitti oli valheellinen ja harhaanjohtava, eikä Musk ollut puhunut järjestelystä yhtiön muun johdon tai potentiaalisten rahoittajien kanssa.

Käytännössä virasto syytti Muskia sijoittajien harhaanjohtamisesta.

Tesla ja yhtiön toimitusjohtaja Elon Musk ovat sopineet oikeusjuttunsa SEC:n kanssa.

Muiden sanktioiden lisäksi Musk joutuu tiukempaan valvontaan sen suhteen, miten hän viestii Teslan asioita. Sopimuksen mukaan Teslan on palkattava kaksi riippumatonta johtajaa ja valvottava jatkossa tarkemmin Muskin viestintää.

Siinä onkin valvottavaa.

Donald Trumpilla on sentään esikuntaa valvomassa, mitä hän puuhaa Twitterissä. Musk on saanut mellastaa ihan vapaasti.

Autonewsin lähteiden mukaan Muskilla on ollut jo pitkään tapana julkistaa merkittäviä päätöksiä Teslasta Twitterissä ilman, että hän keskustelisi asiasta ensi yhtiön korkean tason päättäjien kanssa.

Autonewsin mukaan lähde on Teslan entinen korkean tason johtaja. Hän ei uskalla kertoa nimeään, joten tietoja ei pysty varmistamaan.

Väitteet ovat kuitenkin uskottavia, kun ottaa huomioon, miten Muskilla on tapana käyttäytyä Twitterissä.

Lähteen mukaan Musk on tiedottanut yllättäen esimerkiksi akkutehdas Gigafactoryn sijoituspaikasta, Teslan tulevan automallin nimestä sekä Teslan avoimien patenttien politiikasta.

Nämä kaikki ovat valtavia uutisia Teslan kannalta.

Muskin viestintäpolitiikka ei ole asianmukaista, sillä Muskin omaehtoisten tiedotusten jälkeen Teslalla muut asioista päättävät joutuvat pulaan.

Heidän täytyy reagoida nopeasti suuriin, uusiin uutisiin, jotka heidän pitäisi jo tietää ja joista heillä pitäisi olla jotain sanottavaa, jos ja kun joku kysyy.

”Useissa tapauksissa hän (Musk) vain päätti jotain, ja ilmoitti siitä. Näit twiitin, ja sen jälkeen reagoit”, lähde sanoi Autonewsin mukaan.

Tällaisessa toimintatavassa näkyvät Elon Muskin heikkoudet ja vahvuudet samaan aikaan.

Elon Muskin ja Teslan vahvuuksina on pidetty sitä, että yhtiö ja sen johtaja on spontaani ja valmis yllättämään.

Musk ja Tesla eivät ole lähteneet kisaamaan automaailmassa automaailman ehdoilla, vaan ovat pakkaa sekoittava voima, joka pakottaa muut reagoimaan.

Tesla esimerkiksi haluaa ohittaa autokauppiaiden myyntiverkostot ja myydä autojaan suoraan ostajille, mikä on poikinut useita oikeusjuttuja Yhdysvalloissa.

Koko Teslan markkinointi on myös hyvin erilaista kuin perinteisillä autonvalmistajilla. Se ei mainosta perinteisellä tavalla, vaan tekee jotain, mihin media tarttuu.

Tesla on tehnyt hyvää työtä tuodessaan itseään esille jonkin (ympäristö)kapinallisena, joka taistelee (fossiili)goljattia vastaan.

Mutta nyt Muskin omaehtoinen kapinallisuus on alkanut näyttäytyä monien mielestä myös heikkoutena.

Viime aikoina useissa medioissa on ryhdytty kyseenalaistamaan Muskin tapaa käyttäytyä – ainakin näennäisen – holtittomasti.

Muskin henkisestä tilasta on esitetty spekulaatioita.

Hän on esimerkiksi markkinoinut liekinheittimiä ja kutsunut Thaimaan luolasukellusepisodin yhteydessä pelastussukeltajaa pedofiiliksi (pedo guy).

Niin ikään hän on polttanut kannabista suorassa lähetyksessä ja saanut aikaan kohun silläkin.

(Muskin sijoittajienhuijausjupakassa tehdyn valituksen mukaan Musk oli muuten keksinyt Teslan osakkeen potentiaalisen 420 dollarin osakehinnan siitä, että se viittaa marihuanaan. 420 viittaa kannabiskulttuurissa kellonaikaan 4:20 (tai 16:20) sekä päivämäärään 20.4.)

Musk on myös itse julkisesti sanonut olevansa uupunut niin henkisesti kuin fyysisesti. Hänen on raportoitu nukkuvan työpöytänsä alla ja pitävän leiriä tehtaan katolla.

Myös Teslan tehtaiden työloista on esitetty kritiikkiä. Kiire on ajanut vaatimustason tuotantolinjastoilla mahdottomaksi, sanotaan.

Moni ajattelee, että Musk on mainio veikko, kun hän toimii tällä tavalla arvaamattomasti.

Mutta auto- ja sijoitusmaailma ovat lopulta konservatiivisia ympäristöjä, joille tällainen käytös voi näyttäytyä epävakaana ja vaarallisena.

Ja jos Musk alkaa näyttää vaaralliselta sen suhteen, että hän saattaisi hukata sijoittajien rahoja, se ei käy sijoittajille päinsä.

Toisaalta Muskia on vaikeaa kammeta Teslan johdosta, teki hän mitä tahansa.

Jos Musk nimittäin menettäisi hallinnan itsestään tai yhtiöstään, ei olisi epätodennäköistä, että taloudellisissa vaikeuksissa koko olemassaolonsa ajan kärvistellyt Tesla menisi nurin.

Tesla henkilöityy Muskiin niin vahvasti, että sen jo valmiiksi epävakaa (ja monien analyytikoiden mielestä täysin ylimitoitettu) markkina-arvo voisi sukeltaa rajusti, mikäli Muskille kävisi jollain tavalla kalpaten.

Koko Teslan tarina – siis käytännössä se mikä tekee Teslasta markkinoiden silmissä arvokkaan – on riippuvainen Muskista. Hän on kuitenkin onnistunut luomaan itsestään kuvan tulevaisuuden maailmanpelastajayrittäjänä.

Musk on uudistava voima, mutta dominoivana johtajana hän on myös tavallaan paluu menneeseen.

Autonews teki asiasta seuraavanlaisen kiinnostavan huomion:

”Autonvalmistus on joukkueurheilua äärimmilleen vietynä. Vaikka Muskin imago on futuristinen, hän on monin tavoin paluu menneisyyden autoteollisuuteen, jossa vahvat persoonat johtavat yhtiöitä menestykseen, mutta vielä useammin konkursseihin.”

Jos Donald Trumpin piti olla politiikan ulkopuolelta tuleva bisnesguru (joka tosin on nykyään todettu lähinnä pötypuheeksi ), Musk on automaailman ulkopuolelta tuleva teknologiaguru.

Molemmilla on oma fanaattinen kannattajajoukkonsa, jonka uskoa valitsemaansa messiashahmoon on hyvin vaikeaa horjuttaa, menivät he miten pitkälle hölmöilyissään tahansa.

Miesten ero on siinä, että Tesla ei ehkä selviäisi, jos Musk siirtyisi sivuun. Samaa tuskin voi sanoa Yhdysvalloista ja Trumpista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Tesla
 • Elon Musk
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  2. 2

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  4. 4

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  5. 5

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  8. 8

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  9. 9

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  10. 10

   Suomessa riidellään siitä, saako natsiliput kieltää – Saksassa natsisymbolien kielto on niin tiukka, että Hitler-viiksetkin oli kielletty viime elokuuhun asti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  4. 4

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi
  3. Vakituisten työpaikkojen väheneminen taidealoilla huolettaa ohjaaja Maarit Ruikkaa – hän itse vaihtoi alaa 30-vuotiaana ja työskentelee nyt Teatterikorkeakoulun dekaanina
  4. Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla
  5. Suomen sisällissodan jälkipyykkiä on edelleen syytä pöyhiä
  6. Nämä juomat saivat täydet viisi tähteä HS:n testeissä vuonna 2018 – viinien lisäksi hurmasivat oluet, lonkerot ja kotimainen kuohujuoma ilman alkoholia Tilaajille
  7. Kun savusumu valtaa Katowicen, Patryk Białas pukee ylleen hengityssuojan – Ilmansaasteet tappavat vuosittain seitsemän miljoonaa ihmistä, mutta ongelmaan olisi ratkaisu
  8. Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista
  9. Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen
  10. Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo kitkeä syövän maailmasta Tilaajille
  11. Suomessa riidellään siitä, saako natsiliput kieltää – Saksassa natsisymbolien kielto on niin tiukka, että Hitler-viiksetkin oli kielletty viime elokuuhun asti
  12. Näytä lisää