Auto

Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

Miten pysäköinninvalvoja voi todentaa, että 24 h -paikalla ollut on pysynyt paikalla pidempään kuin 24 tuntia? Selvitimme.

Kaupunkiin useamman päivän ajaksi vierailemaan tulleen keidas on 24 h -parkkipaikka.

Siihenhän voi parkkeerata vaikka kuinka pitkäksi aikaa, eikö?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei. Kyseessä on 24 h -paikka, ei 24/7 h -paikka, eli pysäköidä saa vain vuorokauden ajaksi.

Entä sitten? Miten pysäköinninvalvoja voi todentaa, että 24 h -paikalla ollut on pysynyt paikalla pidempään kuin 24 tuntia?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän ja muihin pysäköintiä koskeviin kysymyksiin haimme vastauksia.

Millainen pysäköintikiekko on sovelias?

Nykyään kelpaa mikä tahansa ”laite”, jolla ilmoitetaan pysäköinnin alkamisaika, kertoo laki.

Pysäköintikiekko on laite, jolla ilmoitetaan pysäköinnin alkamisaika (saapumisaika). Alkamisajan on oltava selvästi luettavissa. Pysäköinnin alkamisaika voidaan ilmoittaa myös sähköisellä etäluettavalla pysäköintikiekkopalvelulla tai -järjestelmällä, jos kunta on sen alueellaan ottanut käyttöön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alkamisajan ilmoittamiseen täytyy siis olla ”laite”, joka voi siis olla esimerkiksi pysäköintikiekko tai vastaava. Paperilappu ei virallisesti kelpaa – vielä.

Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen tieliikennelain kokonaisuudistuksesta viime kesäkuussa. Ensi vuonna käyttöön otettavien uudistuksien mukaan pysäköinnin alkamisaika voi olla myös merkitty paperille kynällä, hallituksen lakiesityksessä sanotaan.

Olen unohtelevainen, voisiko kiekkoasiaa jotenkin automatisoida?

Laiska tai unohtelevainen ihminen saattaa säästää paljon rahaa, jos investoi muutaman kympin hintaiseen digitaaliseen parkkikiekkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällaisessa laitteessa on liikeanturi, joka tunnistaa, milloin auto pysähtyy. Sitten se asettaa automaattisesti pysäköinnin alkamisajan asianmukaiseksi.

Miten ne pysäköintiajat asetettiinkaan?

Saapumisajaksi laitetaan saapumishetkeä seuraava tasa- tai puolituntinen. Esimerkiksi klo 13.05 saavuttaessa laitetaan 13.30, ja klo 13.50 saavuttaessa laitetaan 14.00.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liikennemerkeissä on kiekon käyttövelvollisuuksiin liittyviä aikoja, kuten 2h välillä 8-17. Entä jos pysäköin näiden aikojen ulkopuolella?

Silloin kiekkoa ei tarvita.

Entä jos pysäköin tällaiselle paikalle vaikkapa seitsemältä ja aion lähteä kymmeneltä?

Silloin voi hyvin laittaa kiekkoon saapumisajaksi kello 8: kukaan ei tule sakottamaan sitä ennen, koska pysäköidä saa vapaasti ennen kahdeksaa (kello 17 jälkeen).

Saanko käydä kääntämässä kiekkoon lisää aikaa?

Et saa.

Jos pysäköit vaikkapa kahden tunnin sallitun ajan, et saa laittaa kiekosta kahta tuntia lisää pysäköityyn autoon: jos aika alkaa kello 8 ja pysäköintiaikaa on kaksi tuntia, kello 10 ei saa mennä kääntämään kiekkoa kaksi tuntia eteenpäin.

Tässä on tosi porsaanreikä.

Jos kiekkoa pitää käyttää vaikkapa 8-17 ja pysäköintiaikaa on kaksi tuntia, voit pysäköidä kello 15, jättää auton siihen yöksi ja laittaa kiekkovelvollisuuden ulkopuolisena aikana (17-8) lisää aikaa kaksi tuntia: voit kääntää kiekon kello kahdeksaan.

Tällä tavalla voi ”ryöstää” pysäköintiaikaa:

Paikalle voi tulla kello 14.31 ja laittaa kiekon kello 15. Sitten voi pysäköintikiekkovelvollisuuden ulkopuolella eli kello 17 jälkeen käydä laittamassa kiekon kello 8 tai jopa 8.30 – pysäköinnin valvojan pitäisi olla paikalla tasan kello 8, mikäli hän haluaisi sakottaa kello 8.30 asetetun kiekon auton haltijaa.

Entä se 24 h -parkkipaikka, eikö siinä muka saa olla kuin yhden vuorokauden?

Ei saa, kertoo Kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila.

”24 tuntia on se aikarajoitus, ja sitten paikka pitää vapauttaa muiden käyttöön.”

Mutta mistä pysäköinninvalvoja muka tietää, että auto ei ole liikkunut?

Kossila kertoo, että valvojilla on keinonsa:

 

”Renkaiden venttiilien asennoista asia todennetaan pääsääntöisesti, ja myös valokuvilla.”

Samanlaisin keinoin voidaan todeta myös se, jos joku on käynyt laittamassa lisää aikaa kesken kaiken kiekkoalueella, jossa on esimerkiksi kahden tunnin verran aikaa pysäköidä kiekon avulla.

Valvotaanko 24 h -paikkoja käytännössä?

Vaatinee aika paljon vaivaa valvojalta tarkkailla venttiilien asentoja?

”Kyllä valvotaan”, Kossila kertoo.

Moni ei tiedä, että 24 h -paikalla ei saa olla kuin vuorokauden. Tuleeko ihmisiltä paljon valituksia, jos he saivat sakot 24 h -paikalla?

”Silloin tällöin joku esittää olleensa siinä käsityksessä, että tällaisella paikalla saa olla pitkään. Toisinaan valitetaan sillä perusteella, että on kyllä oltu tällaisella paikalla, mutta on käyty välillä muualla ja pysäköity sitten uudelleen samaan paikkaan”, Kossila kertoo.

Helsingissä pysäköinti on kallista.

Missä olisi hyviä kiekkopaikkoja tai ilmaista pysäköintiä?

Ilmaista pitkäaikaispysäköintitilaa löytyy keskustan tuntumasta esimerkiksi Hietaniemen hautausmaan lähistöltä. Hietaniemenkadun, Hiekkarannantien sekä Krematoriantien varrella on runsaasti ilmaisia paikkoja, ja kävelymatkaa keskustaan on noin 10 minuuttia.

Hernesaarenrannasta löytyy myös runsaasti ilmaista pitkäaikaispysäköintitilaa. Tien alkupään paikat vaativat pysäköintikiekon, mutta loppupäästä löytyy 24 tunnin paikkoja.

Kaivohuoneelle johtavalta Iso Puistotieltä löytyy pitkäaikaispaikkoja ja pysäköintikiekon vaativia kahden ja neljän tunnin paikkoja.

Tiettävästi lähimpänä ydinkeskustaa olevat ilmaiset paikat ovat Kaisaniemen Puistokujan päässä. Täältä löytyy kahden tunnin kiekkopaikkoja, joissa kiekonkäyttövelvoite päättyy kello 17.

Oikaisu 24.10. kello 15.40: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Telakkakadulla ja Tervasaarenkannaksella olisi ilmaista pysäköintitilaa. Virhetieto on poistettu jutusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pysäköinti
 • Auto
 • Autoilu
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  2. 2

   Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  5. 5

   Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä

  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  10. 10

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  7. 7

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  8. 8

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  9. 9

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  10. 10

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Tappiolla yöhön”, ”Kaikkien aikojen tappio – omalla maalilla lohkovoittoon”, ”Jumala on olemassa, jee!” – somessa riemuittiin Huuhkajien hienosta Kreikka-tappiosta
  3. Kohta kilo ei ole enää entisensä – Tänään kumotaan 130 vuotta vanha päätös, eikä kilo enää perustu tarkoin varjeltuihin mallipunnuksiin
  4. Suomalainen ohjelmistoyhtiö Basware on saanut alustavan ostotarjouksen – kaupankäynti keskeytettiin pörssissä
  5. 14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti
  6. Tekoäly auttaa lääkäriä räätälöimään potilaalle yksilöllistä hoitoa – suomalaistutkijoiden sovellus on ensimmäinen laatuaan
  7. Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”
  8. Sipilän erityisavustaja Riikka Pakarinen siirtyy Panimoliiton toimitusjohtajaksi
  9. Facebook kannustaa työntekijöitään käyttämään Android-puhelimia iPhonen sijasta – ei myönnä, että Applen toimitusjohtajan kritiikki olisi vaikuttanut
  10. Maanomistaja haluaa kaataa ”rumaksi käyneen” 400-vuotiaan tammen Espoossa – Maria Ahlgren kertoo nyt, miksi puun on oikeasti aika lähteä
  11. Roger Federer tavoittelee ATP-finaaleissa uransa sadatta arvoturnausvoittoa – ”Jos miettisin vain sitä, tulisin hulluksi”
  12. Näytä lisää