Auto

Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

Keskipaikka on ennen kaikkea hankala siksi, että se on yleensä korotettu. Selvitimme, miksi autoissa on keskipaikan kohdalla usein outo möykky.

Jos sattuu olemaan perhe, jossa on viisi jäsentä, automatkustaminen voi käydä hankalaksi.

Syynä on se, että lapset tappelevat, kuka joutuu istumaan keskipaikalla, joka on lähestulkoon autossa kuin autossa se kaikista epämukavin paikka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskipaikka on ennen kaikkea hankala siksi, että se on yleensä korotettu.

Siinä on siis möykky, jonka päällä istutaan, kun vieressä olevat kanssamatkustajat nauttivat matkastaan matalammalla, syvennetyillä istuimilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi keskipaikan jalkatilassakin on usein möykky, jolla ei oikein ole hyvä pitää jalkojaan, joten jalat täytyy asemoida vierustovereiden ”omaan” jalkatilaan.

Miksi siinä penkissä ja lattiassa pitää olla sellainen möykky?

Syy on ihan perusteltu, mikäli auto on takavetoinen tai nelivetoinen.

Takavetoisessa autossa ja myös nelivetoisissa autoissa on kardaaniakseli, joka välittää voiman moottorista, joka on yleensä, vaan ei aina, edessä, vetäville pyörille taakse.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kardaaniakseli kulkee kardaanitunnelissa, ja kardaanitunneli on sen möykyn syy: se vie sen verran tilaa, että lattiassa sekä usein penkissäkin on korotus.

Eikä tässä vielä kaikki.

Usein etenkin takavetoiset autot ovat urheilullisempia autoja ja tämän myötä kalliimpia autoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällaisia autoja tehtäessä ei usein mietitä niinkään sitä, kuinka autossa saisi mahdollisimman mukavasti kuljetettua puolisoa ja kolmea lasta – se ei ole näiden autojen imago.

Nämä autot haluavat hieman karrikoiden sanoen viestiä, että niiden kuljettajan ei tarvitse esimerkiksi taloudellisen tilanteensa vuoksi pohdiskella ajoneuvonsa funktionaalisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on joko menevä sinkku tai viettää ehkä miellyttävää pariskuntaelämää – tai sitten hänellä on perhe, mutta hänellä on varaa ajaa myös tällaisella harrasteautolla.

Saattaa kuulostaa hassulta, mutta tällaisilla mielikuvilla automaailma pelaa.

Siksi tällaisiin autoihin ei ole edes haluttu tehdä mukavaa keskipaikkaa, vaan se saattaa itse asiassa puuttua kokonaan niin, ettei siinä ole edes turvavöitä ja että siinä ei saa ketään kuljettaa.

Imago- ja ulkonäkösyistä tehdään esimerkiksi suuria, kaksiovisia ja urheilullisia autoja kuten Mercedes-Benz S Coupé ja BMW:n tuleva 8-sarja.

Eihän siinä mitään järkeä ole, että näin suuressa autossa on vain kaksi ovea ja surkeat takapenkkitilat – mutta se on juuri koko asian pointti.

Myös joistain valtavista, tilavista ja neliovisista edustusautoista puuttuu kokonaan keskipaikka: eihän niillä perheitä kuskata, vaan johtajia, jotka istuvat takapenkillä joko yksin tai pääministerin kanssa.

Mutta ei tässäkään vielä kaikki.

Nykyään suurin osa autoista on etuvetoisia.

Etuvetoisessa autossa ei ole tarvetta kardaanitunnelille, kun moottori (eli voima) on edessä, ja se välitetään etupyörille.

Ja silti useissa etuvetoisissakin autoissa keskipaikan kohdalla takapenkillä on se möykky. Miksi?

Tässä kyseessä on todennäköisesti autonvalmistajien markkinatutkimusten pohjalta tehty päätös, sanoo Autotuojat ja -teollisuuden toimitusjohtaja Tero Kallio.

”Luulisin, että siitä on mittavat tutkimukset tehty, kuinka usein siinä autossa kuljetetaan kolmea ihmistä takapenkillä, ja sen pohjalta on tehty johtopäätökset”, Kallio sanoo.

Käytännössä kysymys on siis siitä, että autonvalmistajat ovat todenneet taloudellisesti fiksummaksi panostaa kahden takapenkkimatkustajan mukavuuteen keskipaikan kustannuksella, koska pääosin autoissa on kyydissä kaksi, kolme tai neljä ihmistä viiden sijaan.

Keskikokoisen auton epämukava keskipaikka tuo viisihenkiselle perheelle myös kannustimen ostaa isompi ja kalliimpi auto:

Jos on kolme lasta eikä halua kuunnella takapenkin räpätystä siitä, kuinka keskipaikka ahdistaa, sitä saattaa investoida vaikka seitsemänpaikkaiseen autoon, ja se tekee hyvää autonvalmistajan bisnekselle.

Tässäkin mielessä keskipaikan kummussa lienee kysymys markkinointitutkimusten pohjalta tehdystä, tietoisesta päätöksestä.

Mutta ei tässäkään vielä kaikki.

Joissain etuvetoisissa autoissa on itse asiassa lattiassa se ”kardaanitunnelikin”, eli se ärsyttävä korotus, joka tekee keskimatkustajan jalkojen asemoimisesta haasteellista.

Miksi ihmeessä?

Asiasta otti selvää Ilta-Sanomat vuonna 2013.

Tuulilasi -lehden Tapio Ketonen kertoi lehdelle, että tunnelissa kulkee nykypäivän etuvetoautoissa pakoputki. Tunneli on myös erinomainen jäykisterakenne auton pohjarakenteessa, Ketonen sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Jose Riikonen
 • Liikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  2. 2

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  7. 7

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  10. 10

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta Tilaajille
  3. Ruotsi sai oikeistolaisen budjetin ruotsidemokraattien tuella, vaikka hallituksesta ei ole tietoakaan – ”Emme ole kaappaamassa tilannetta”
  4. We Jazz näytti monta loistavaa esimerkkiä kuvan ja musiikin yhdistämisestä – Komeda-dokumentin yllätysesiintyjä häikäisi yleisön
  5. Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28
  6. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  7. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  8. Lato tuhoutui Vantaalla – videot näyttävät todennäköisesti tahallaan sytytetyn tulipalon rajuuden
  9. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  10. HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään
  11. Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”
  12. Näytä lisää