Auto    |   Kommentti

Volvo ei esittele autonäyttelyssä yhtäkään autoa – Syy on se, että automaailma sellaisena kuin sen tunnemme on kohdannut loppunsa

Se, että autonvalmistaja ei osallistu autonäyttelyyn, ei ole uusi asia. Mutta se, että autonvalmistaja osallistuu näyttelyyn, muttei tuo sinne yhtään autoa, on kiinnostavaa, kirjoittaa Jose Riikonen.

Volvo aikoo tehdä tule­villa Los Ange­­lesin auto­messuilla jotain dramaat­tista.

Volvo osallistuu näyttelyyn, mutta se ei vie paikalle yhtään autoa.

Tämä on kannanotto, jolla Volvo haluaa sanoa, että tulevaisuus ei ole autoissa sillä tavalla kuin me autoista ajattelemme.

Se, että autonvalmistaja ei osallistu autonäyttelyyn, ei ole uusi asia. Jo jonkin aikaa yhä useampi autonvalmistaja on jättäytynyt pois näyttelyistä, sillä niissä ei nähdä samanlaisia hyötyjä kuin aiemmin. Esimerkiksi BMW, Audi ja Mercedes-Benz jättäytyvät pois vuoden 2019 North American International Auto Showsta.

Syitä on monia.

Autonäyttelyihin on kallista ja logistisesti haastavaa viedä valtava määrä kalustoa.

Nykyisin ihmiset ovat usein nähneet autot internetissä ja sosiaalisessa mediassa jo ennen kuin ne ”ensiesitellään” näyttelyissä.

Koko kulttuuri autoilun ympärillä on myös muuttunut viime vuosina melkoisesti, ja autonäyttelyt eivät yksinkertaisesti kiinnosta ihmisiä – etenkään nuoria – siinä määrin kuin ennen.

Markkinoinnin tavat ovat muuttuneet, ja siksi useat valmistajat esittelevät autot omissa tapahtumissaan. Tällä tavalla tapahtumat voidaan suoratoiston avulla ja omin ehdoin myös välittää internetin kautta suurelle määrälle ihmisiä.

Mutta se, että autonvalmistaja osallistuu näyttelyyn, muttei tuo sinne yhtään autoa, on kiinnostavaa.

Autonäyttelyssä pääosassa on auto, mutta osoittaakseen ajattelun muutoksen merkitystä, Volvon standilla Los Angelesissa on auton sijaan nykytaideteosta muistuttava puuveistos, jossa lukee This Is Not A Car.

Volvon tuotestrategiasta vastaava varapääjohtaja Mårten Levenstamin mukaan tempauksessa on kysymys siitä, että Volvo haluaa antaa konkreettisen viestin koko automaailmalle.

Hänen mukaansa autoteollisuus on massiivisessa myllerryksessä, ja siksi nyt tarvitaan tuoreita toimintatapoja, Levenstam kertoi Autonewsille.

”Yritämme päästä irti toimintatavoista, joilla olemme operoineet viimeiset 90 vuotta. Nyt on aika, jolloin täytyy todella tehdä asioita eri tavalla, ja tämä on vain esimerkki uudenlaisesta toiminnasta”, hän sanoi Autonewsin mukaan.

”Haluamme aloittaa keskustelun automobilisaation (eng. automobility) tulevaisuudesta. Sen sijaan, että esittelisimme konseptiauton, puhumme auton konseptista”, hän kertoi tiedotteessa.

Tempauksessa on toki kysymys taidokkaasta markkinoinnista, mutta Volvolla on asiassa ihan hyvä pointti.

Maailma muuttuu, ihmiset muuttuvat, ja jopa liikkumistapamme muuttuvat.

Eräs suurimmista muutospaineen aiheuttajista on se, että autoteollisuus ei voi kasvaa samoilla keinoilla kuin ennen. Maapallo ei kestä polttomoottorivetoista, kasvavaa autoteollisuutta.

Liikenteen ja liikkumisen on muututtava kestävämpään suuntaan. Tässä voivat auttaa esimerkiksi uudet teknologiat uusine käyttövoimineen.

 

Maapallo ei kestä polttomoottorivetoista, kasvavaa autoteollisuutta.

Myös yhteiskäyttöautot, itse ajavat autot ja muut vastaavat teknologian tarjoamat mahdollisuudet voivat osaltaan vaikuttaa siihen, että autoilu ja liikkuminen voivat olla kestävämmällä pohjalla.

Itse asiassa koko yksityisautoilun konsepti on kyseenalaistettavissa.

Voi argumentoida, että on tavallaan hassua, että ihminen ostaa kalliilla rahalla hyödykkeen ja maksaa siitä, että hyödykkeellä ei tehdä mitään. Pihassa tai kadullahan se auto pääosin seisoo.

Miksi tämän pitäisi olla ainoa tapa, jolla on mahdollista päästä mukavasti minne haluaa silloin kun haluaa?

Alleviivattakoon, että kukaan ei ole viemässä ihmisiltä tässä ja nyt heidän oikeuttaan ajaa autoillaan.

Kysymys ei ole syyllistämisestä tai vastakkainasettelusta, vaan suhtautumisesta tulevaisuuteen ja sen uusiin mahdollisuuksiin sekä rajoitteisiin mieluummin kiinnostuksella kuin suoralla tyrmäämisellä.

Siksi on hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi nykyisenkaltaisen yksityisautoilun ei tarvitse olla ainoa tapa, jolla ihminen voi liikkua miellyttävästi paikasta toiseen.

Ajattelutavat asioiden omistamisesta ja hyödykkeiden kuluttamisesta ovat teknologian ja ajatustapojen muutoksen myötä muuttuneet jo monien muiden hyödykkeiden suhteen.

Milloin viimeksi ostit esimerkiksi fyysisessä muodossa elokuvan?

Volvon toimitusjohtaja Håkan Samuelsson lupailee suuria. Hän sanoi Autonewsin mukaan:

”Aiomme tosiaan tarjota asiakkaillemme vapauden liikkua persoonallisella, kestävällä ja turvallisella tavalla.”

Lupaus on tietenkin vielä tässä vaiheessa vain puhetta, mutta on kiinnostavaa nähdä, millaisiin ratkaisuihin tällaisten linjausten pohjalta päädytään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  2. 2

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  3. 3

   Kimi Räikkösen lähtö vapautti Ferrarin käyttämään kritisoitua taktiikkaa – tallipäällikkö vahvisti päätöksen

  4. 4

   Irakin Suomen-suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautusten vauhdittamiseksi: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta ja saada rahat itselleen”

  5. 5

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  7. 7

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  8. 8

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  7. 7

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  8. 8

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää