Auto

Liikennepsykologi paljastaa suomalaiskuskien yleisen harhan – Moni potee rattiraivoa, mutta näin siitä pääsee eroon

Syystä tai toisesta liikenteessä on tapana arvioida toisten käytös järjestelmällisesti huonommaksi kuin oma käytös.

Joskus sanotaan, että ihminen näyttää todellisen luonteensa ollessaan juovuksissa.

Harvemmin sanotaan, että ihminen näyttää todellisen luonteensa liikenteessä, vaikka tämä väittämä saattaa pitää paljon paremmin paikkansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liikenteessä tunteet korostuvat, ja se, miten käyttäydymme ratin takana, voi olla hyvä peili todelliseen luonteeseemme.

Rattiraivo on usein johtanut vaarallisiin tilanteisiin tai jopa onnettomuuksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi tällä videolla näkyy, kuinka kuski provosoituu valojen välkäyttämisestä ja aiheuttaa vaaratilanteen.

Suomessa raivoajat harvemmin ajautuvat varsinaiseen käsikähmään, sanoo Trafin johtava asiantuntija, liikennepsykologi Inkeri Parkkari.

”Lähinnä raivo ilmenee keskisormen näyttämisenä ja tööttäämisenä. Väkivallaksi yltyvä rattiraivo on Suomessa hyvin harvinaista”, Parkkari sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maailmalla tapahtuu myös äärimmäistä väkivaltaa. Esimerkiksi Kanadassa saksalaista automatkailijaa on ammuttu päähän kesken ajomatkan. Poliisi arvelee ampumisen syyksi äärimmäistä rattiraivoa.

Suurin osa suomalaisista on kokenut rattiraivoa. Noin neljä viidestä suomalaisesta kertoo joutuneensa liikenneraivon kohteeksi, kertoo Liikenneturva.

Miksi liikenne on omiaan aiheuttamaan raivoa?

Ongelmia liikenteessä tuottaa sama asia, joka tuottaa ongelmia lähes kaikissa paikoissa, joissa pitäisi tehdä yhdessä asioita: viestinnällä on tapana epäonnistua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Liikenteessä merkittävä osa viestinnästä jää puuttumaan, koska esimerkiksi eleet ja äänenpainot sekä muu ei-verbaalinen viestintä puuttuvat”, Parkkari sanoo.

Esimerkiksi tööttäyshän kuulostaa poikkeuksetta ärsyttävältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos polkupyörän kelloa tai auton tööttiä voisikin soittaa niin, että se viestisi, että ’huhuu, anteeksi, mutta olen tulossa täältä’.”

Jos tööttää vaikka liikennevaloissa, koska edessä oleva ei tajua mennä eteenpäin, tilanne eskaloituu äkkiä vaaralliseksi. Edessä oleva kun voi raivostua tai säikähtää.

Molemmissa tapauksissa hänen havaintokykynsä todennäköisesti kapenee tunnekuohun johdosta, ja hän lähtee ehkä äkkiä renkaat sauhuten liikkeelle, eikä huomioi liikennettä asianmukaisella tavalla.

Syystä tai toisesta liikenteessä on myös tapana arvioida toisten käytös järjestelmällisesti huonommaksi kuin oma käytös. Tämä johtaa tietenkin ärtymykseen: miksi muut ovat niin tyhmiä.

”Liikenneturvan kyselytutkimuksessa 95 prosenttia vastaajista kertoi jättävänsä riittävän turvavälin ohittamisen jälkeen, mutta vain kolmannes koki, että muut jättävät riittävän turvavälin ohittamisen jälkeen”, Parkkari sanoo.

Kyseessä on samantyyppinen ristiriita kuin siinä, kuinka valtaosa kuljettajista kokee olevansa parempia kuljettajia kuin muut.

”Siinä on kyseessä tietynlainen ’minä vastaan muut’ -harha.”

Tähän liittyy itsekeskeinen ajatus siitä, että kaikki liikenteessä olisivat jonkin sortin salaliitossa kuskia vastaan.

”Että taas tuo ja tuo kiusaa juuri minua, vaikka todellisuudessa kysymys on lähes poikkeuksetta vahingosta. Ei voi tietää, mistä on kyse, joten ei kannata heti olettaa, että toinen käyttäytyy pahantahtoisesti.”

Omanlaistaan ”minä vastaan muut” -ajattelua aiheuttaa myös erilaisten liikenteenkäyttäjien vastakkainasettelu.

Autoilijat vihaavat pyöräilijöitä, jotka vihaavat jalankulkijoita ja niin edespäin.

Keskisuomalainen uutisoi hiljattain tapauksesta, jossa Autoilijan ja polkupyöräilijän välinen kiista väistämissääntöjen noudattamisesta johti pyöräilijän loukkaantumiseen.

Samantyyppistä viestiä kertoi HS:n kysely aiheesta, mikä liikenteessä ärsyttää. Esimerkiksi moni autoilija oli sitä mieltä, että pyöräilijät käyttäytyvät ihan miten sattuu.

Parkkarin mukaan vastakkainasettelu on huolestuttavaa.

”Sitä paitsi kuinka moni ihminen sataprosenttisesti vain autoilija, jalankulkija tai pyöräilijä? ”

Rattiraivoa aiheuttaa usein myös se, että kuski on asettanut epärealistiset odotteet etenemisestään.

Sitä saattaa ajatella, että menee puoli tuntia päästä tästä paikasta tuohon paikkaan. Sitten, kun kaikki ei sujukaan suunnitelmien mukaan – kuten usein käy – menee hermot.

”Monien päivä on rakennettu tarkoille aikatauluille ja siirtymisille: päiväkotiin, töihin, kauppaan ja niin edespäin. Jos eteen tulee ’törppöjä’, siinä joutuu ikään kuin joustamaan omista suunnitelmistaan.”

Jokainen suunnittelematon hidastaminen on tavallaan yksittäinen pettymys. Ja kun pettymyksiä tulee liukuhihnalta – valo vaihtuu juuri punaiseksi, edessä oleva hidastelee – tietyöt – pinna kiristyy koko ajan lisää.

Altistumista tällaisille pettymyksille on paljon, sillä valtaosa suomalaista liikkuu joka päivä johonkin.

Myös oikeudenmukaisuuden rikkominen on omiaan raivostuttamaan: joku rikkoi sääntöjä, aiheutti ongelmatilanteen ja sai siitä vielä etua esimerkiksi jonossa pujottelun muodossa.

Sitä voi olla vaikeaa hyväksyä, ja siksi se raivostuttaa.

Tavallaan liikenne paljastaa ihmisestä paljon, sillä se kuorii monilta hyvän käytöksen, koska tunteet kärjistyvät.

”Ihmisen elämä on kokonaisuus, eikä liikenteessä käyttäydytä yleensä eri tavalla kuin muussakaan elämässä.”

Jos sattuu vaikka muussa elämässään olemaan ihminen, joka pitää itseään erinomaisena ja virheettömänä yksilönä ja joka pitää ongelmia aina muiden syynä, on hyvin todennäköistä, että tulkitsee muiden liikennekäyttäytymistä samalla tavalla.

Parkkari on esimerkiksi kohdannut tapauksia, joissa autokouluoppilaista kohtaan käyttäydytään liikenteessä todella huonosti. Sellaisesta käytöksestä on kiinnostavaa vetää johtopäätöksiä ihmisen käytöksestä niin sanotussa siviilielämässä.

”Ja millaisen viestin se antaa sille oppilaalle liikennekulttuurista? Muutenkin ihan kotoa saatu esimerkki on tärkeä asia liikenteessä. Jos on istunut 18 vuotta autossa, jossa raivotaan, autokoulun muutamalla tunnilla sitä asennetta ei helposti voida muuttaa.”

Raivoamista ja muuta huonoa käytöstä helpottaa se, että raivoamisensa seurauksista ei tarvitse välittää, koska varsinaiselta ihmisen kohtaamiselta suojaa auton peltikuori.

Samantyyppistä ajattelumallia voi nähdä internetin keskustelupalstojen huonolla käytöksellä: on helppoa käyttäytyä huonosti, kun on anonyymi.

Rattiraivo on ongelma, jonka vaikutuksista ei tiedetä kovin paljon.

Suomessa etenkin kuolemaan johtavat liikenneonnettomuudet tutkitaan hyvin tarkasti, mutta niistä on vaikeaa osoittaa, oliko rattiraivolla osuutta onnettomuuteen, Parkkari sanoo.

Tietyllä tavalla onnettomuudet ovat Parkkarin mukaan liian harvinaisia, jotta ne suitsisivat huonoa käytöstä liikenteessä.

”Onnettomuudella ei ole pelotevaikutusta, koska se on niin abstrakti ja kaukainen ajatus. Hyvin harva on nähnyt sellaista, saatikka ollut osallisena sellaiseen. Riski ei ole läsnä.”

Miten rattiraivoa voisi suitsia?

Keräsimme muutamia keinoja:

1. Älä odota, että kaikki sujuu hyvin

Suunnittele matka niin, että matkan aikana on varaa hidasteisiin. Jos ajoaikataulu on vedetty äärimmäisen tiukaksi, stressi ja ärsyyntyminen tulevat helpommin, kun edessä on hidasteita.

2. Kuvittele, että törppö on läheinen

Jos edessä on hidastelija tai muutoin matkantekoa haittaava tyyppi, kuvittele, että se on lapsesi, isäsi, äitisi tai vaikka paras ystäväsi – ja mieti sen jälkeen, miten suhtautuisit tilanteeseen.

3. Anna tunteen tulla ja mennä

Jos alkaa ärsyttää, anna raivon nousta ja anna sen myös mennä nopeasti. Negatiiviseen tunteeseen ei kannata jäädä kiinni.

4. Mieti kokonaisuutta

Yleensä hidastaminen tai jopa pysäyttäminen ei oikeasti syö aikaa niin paljon, miltä se voi tuntua. Ihminen adaptoituu herkästi nopeuden säilyttämiseen, ja sen vuoksi hidastaminen tuntuu raskaalta, vaikka todellisuudessa se ei vaikuttaisi kuin sekunteja matka-aikaan.

5. Älä vajoa törpön tasolle

Tekikö joku väärin? Ja sai siitä vielä etua? Entäs sitten? Oli toisen törttöily vahingossa tai tahallaan tehtyä, sinun ei tarvitse olla yhtä tyhmä, päinvastoin. Hanki mielihyvää siitä, että voit osoittaa olevasi fiksumpi kuin huonosti käyttäytyvä kuski.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Autot
 • Tunteet
 • Psykologia
 • Jose Riikonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  6. 6

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  7. 7

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää