Auto

Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

Koko automaailman seuratuin tarina ja maailmanpelastusoperaatio oli hiuskarvan varassa mennä nurin.

Vielä vähän aikaa sitten sähköautoyhtiö Tesla oli pahassa tilanteessa.

Yhtiö kulutti rahaa 50–100 miljoonaa dollaria viikossa saadakseen Model 3 -auton tuotannon kunnolla käyntiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiantuntija jos toinenkin ilmoitti, että Tesla lienee pian konkurssissa ja tämä automaailman punkkari olisi pian osa historiaa yhtenä epäonnistuneena yrityksenä mullistaa autoilu.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk tietysti kielsi, että firma olisi niin huonossa kunnossa. Hän todennäköisesti oli tilanteessa, jossa puhui niin totta kuin osasi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Musk varmaankin ajatteli, ettei olisi hyvää mainosta kertoa, että yritys oli muutamien viikkojen päässä siitä, että kassa olisi tyhjä ja konkurssi odottaisi.

Koko automaailman seuratuin tarina ja maailmanpelastusoperaatio oli siis hiuskarvan varassa mennä nurin.

Tämä selvisi viimeistään viikonloppuna, kun Musk kertoi CBS-kanavan 60-minutes ohjelmassa Teslan konkurssikypsyydestä ja paljon muustakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikä sitten pelasti Teslan?

Teltta.

Musk sanoi televisiohaastattelussa, että yhtiön konkurssivalmiutta epäilleet ihmiset olivat oikeassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”He olivat oikeassa kaikilla konventionaalisilla standardeilla tarkasteltuna”, Musk sanoi.

Yritystoiminnan abc:n mukaan Teslalla ei pitänyt olla mahdollisuuksia selvitä. Ongelma oli ollut se, että yhtiön kaksi tuotantolinjastoa eivät kyenneet valmistamaan autoja tarvittavaan tahtiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta:

”He (kritisoijat) eivät ottaneet huomioon epäkonventionaalista asiaa. Sitä, että pystyttäisimme tuotantolinjaston telttaan, joka sijaitsisi parkkipaikalla”, Musk sanoi.

Muskin mukaan linjasto telttoineen pystytettiin kolmessa viikossa. Telttalinjasto lisäsi Muskin mukaan tuotantovolyymia 50 prosentilla.

Muskin mukaan tämä teltta tuotantolinjastoineen lopulta oli se, joka pelasti Teslan ja sai sen tuloksen viimein, vuosien jälkeen, miinukselta plussan puolelle.

Musk avautuu haastattelussa monista muistakin asioista.

Hänen mielestään yhtiötä on esimerkiksi kritisoitu turhankin kovasanaisesti.

”Kritiikki on ollut säälimätöntä, törkeää ja epäreilua.”

Kritiikkiä Tesla on saanut esimerkiksi siitä, että sen työntekijöitä on raporttien mukaan kohdeltu huonosti ja että työolot ovat olleet epäasianmukaiset.

Teslaa on syytetty siitä, että se on vaiennut onnettomuuksista tehtailla. Lisäksi syytöksiä on tullut esimerkiksi liiallisista ylitöiden teettämisestä ja ”myrkyllisistä höyryistä”, joita tehtailla joudutaan hengittämään.

Tehtaille on CBS:n mukaan hälytetty ambulanssi yli sata kertaa.

Musk kiistää asiat haastattelussa.

”Syytökset ovat hölynpölyä.”

Musk myös sanoo, että hän niin sanotusti johti edestä.

”Yhtenä viikkona oikeasti tein 120 tuntia töitä enkä lähtenyt tehtaalta. En mennyt edes ulos rakennuksesta. Halusin tehdä heille [työntekijöille] asian selväksi. Heidän täytyi ymmärtää, että miten vaikeaa se heille olikaan, se oli minulle vielä vaikeampaa.”

Nopea laskutoimitus: Jos tekee 120 tuntia viikossa töitä niin, että työskentelee joka päivä, keskimääräinen työpäivä on noin 17 tuntia. Eli jos herää aamulla kello 6 työskentelemään, päivä on ohi kello 23.

Musk sanoi lisäksi, että mikäli tehtailla olisi myrkyllisiä höyryjä, hän eittämättä itsekin hengittelisi niitä, koska käytännössä asui siellä.

Muskin käytös alkoi olla kovimpien paineiden alla ainakin julkisuuteen näkyvässä kuvassa omituista.

Hän poltteli pilveä suorassa lähetyksessä ja antoi omituisia lausuntoja. Viimeinen tikki oli se, kun Musk twiittasi, että hän suunnittelee Teslan vetämistä pois pörssistä elokuussa.

Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova viranomainen SEC syytti Muskia arvopaperipetoksesta.

Viraston mukaan twiitti oli valheellinen ja harhaanjohtava, eikä Musk ollut puhunut järjestelystä yhtiön muun johdon tai potentiaalisten rahoittajien kanssa. Käytännössä virasto syytti Muskia sijoittajien harhaanjohtamisesta.

SEC vaati, että Musk tuomitaan sakkoihin ja häntä kielletään toimimasta enää pörssiyhtiöiden johdossa.

Asia on sittemmin sovittu, mutta Musk joutui luopumaan Teslan hallituksen puheenjohtajuudesta kolmeksi vuodeksi.

Musk kertoo nyt CBS:n haastattelussa mielipiteensä SEC:istä.

”Haluan olla hyvin selväsanainen. En arvosta SEC:iä. En arvosta heitä.”

Muskin mukaan hän ei tyytynyt sovitteluratkaisuun siksi, että hän kunnioittaisi tätä viranomaista, vaan koska hän kunnioittaa oikeusjärjestelmää.

Musk kertoo haastattelussa myös lapsuudestaan.

Hän on kasvanut Etelä-Afrikassa, ja kotiolot eivät Muskin mukaan olleet mairittelevat.

Hän kertoo, että lapsuus oli kammottava ja väkivaltainen. Muskia esimerkiksi kiusattiin koulussa, tai kuten hän asian ilmaisee:

”Minut hakattiin melkein kuoliaaksi – jos se lasketaan mielestäsi kiusaamiseksi.”

Hän kertoo myös, että hänen isänsä oli henkisesti epävakaa ja käyttäytyi alistavasti Muskia kohtaan.

”Hänellä oli pahoja ongelmia.”

Oli miten oli, tällä hetkellä yhtiöllä menee ilmeisen hyvin.

Tällä hetkellä Tesla valmistelee muiden muassa Model 3 -auton Euroopan lanseerausta, jonka on määrä tapahtua helmikuussa.

Jos haluaa ryhtyä spekulatiiviseksi, voi argumentoida, että Teslan kohtalo oli merkittävä paitsi Teslalle myös monelle muulle asialle.

Tesla on tällä hetkellä voittoa tekevä sähköautoyritys.

Se on käänteentekevää, sillä Tesla on osittanut, että sähköautoja tekemällä voi tehdä bisnestä. Tämä saa varmasti monet muut toimijat tarkastelemaan tilannetta uudestaan.

Pitkään autoalalla on nimittäin vallinnut mantra, kuinka sähköautojen tekeminen on välttämättä tässä vaiheessa tappiollista puuhaa.

Automaailma on siirtymässä kohti vaihtoehtoisia energialähteitä, ja tässä meillä on esimerkki, joka näyttää, että on kaupallisesti mahdollista ja voitollista valmistaa pelkästään sähköautoja.

Asia voi olla suuremmassa mittakaavassa esimerkkitapauksena erittäin merkittävä ja nopeuttaa kilpailijoiden siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista.

Ja toisaalta, jos Tesla ei olisi onnistunut, sekin olisi voinut olla merkittävää, sillä se olisi voinut hidastaa autonvalmistajien siirtymistä fossiilisista vaihtoehtoisiin energialähteisiin.

Musk sanoo, että ihmisten kritisoidessa yhtiötä heiltä on unohtunut asian toinen puoli.

”Oikeasti tässä on tapahtunut uskomaton amerikkalainen menestystarina. Se on se tarina, jota pitäisi kertoa. Kaikki ovat työskennelleet perseensä ruvelle yötä päivää, jotta tämä tapahtui. Ja he uskovat tähän unelmaan.”

Totta kai hänen täytyy sanoa niin. Mutta kun asiaa ajattelee, ei se valheelta tunnu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

  6. 6

   Nainen kätki aitoja susia tuttaviensa luokse, kahta eläintä pidettiin pimeässä saunassa – Helsingin poliisi epäilee naisen kasvattaneen koirasusia

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  9. 9

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  10. 10

   Netflix ilmoitti kaikkien aikojen suurimmasta hinnankorotuksestaan – osakekurssi nousi yli kuusi prosenttia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  3. 3

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  4. 4

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  7. 7

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää