Auto

Lasten tiedekysymykset: Miksi hallitus ei tee asuntoja kodittomille?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, kumpi voittaisi valaan ja hain kamppailussa. Miksi rakeet ovat pyöreitä? Mikä on suurin ötökkä? Ja voiko aikuisena päästä ärräviasta?

Miksi hallitus ei rakenna asuntoja kaikille kodittomille?

Reko Vainio, 11

Asunnottomuus Suomessa on vähentynyt. Kolmekymmentä vuotta sitten 18 000 ihmisellä ei ollut kotia Suomessa. Viime vuonna kodittomia oli 7 112. Tämäkin on liikaa. Jokaisella pitäisi olla koti.

Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan tehtävänä on ”edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä”. Hallitus on tärkeä julkisen vallan käyttäjä, mutta tämä ei vielä tarkoita, että hallitus rakentaisi kaikille kodin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallitus voi kuitenkin, yhdessä kuntien kanssa, vaikuttaa siihen, miten paljon rakennetaan lisää edullisia asuntoja.

Hallitus tukeekin erityisesti asuntojen rakentamista asunnottomille. Tukea ei ole kuitenkaan niin paljon, että jokaisella olisi oma koti.

Pohjimmainen syy on siinä, että asunnot ovat kalliita ostaa ja vuokrata. Niinpä kaikilla ei ole niihin rahaa. Jotta kodit olisivat halvempia, niitä pitäisi rakentaa enemmän kuin nyt rakennetaan. Tähän hallituksilla ei ole ollut toistaiseksi riittävästi tahtoa.

Heikki Hiilamo

sosiaalipolitiikan professori

Helsingin yliopisto


Jos valas ja hai taistelevat, kumpi voittaa?

Risto Riikola, 5

Kysymykseen ei voi vastata yksiselitteisesti. Hailajeja on yhteensä 440. Valaitakin on 88 lajia, kun mukaan lasketaan myös delfiinit ja pyöriäiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sekä valas- että hailajit vaihtelevat paljon kooltaan ja käyttäytymiseltään. Myös ravinto riippuu lajista. Jotkin syövät planktonia eli meressä kulkeutuvia pienenpieniä kasveja, jotkin toiset eläimiä ja mikrobeja. On kalansyöjiä ja lihansyöjiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voisi luulla, että haiden ja valaiden taisteluiden kuninkaita olisivat suurimmat valaat. Useat suurvalaista ovat kuitenkin hetulavalaita, joilla ei ole hampaita. Ne eivät haita uhkaa.

Hait eivät hyökkäile suurien valaiden kimppuun, mutta poikaset voivat päätyä niiden ravinnoksi. Esimerkiksi ryhävalaiden pienokaiset maistuvat yhdessä saalistaville dusty shark -haiden (sumuhaiden) parville.

Valkohai, joka on ehkä tunnetuin, on erinomainen saalistaja. Isot valkohait voivat tappaa ja syödä pyöriäisiä ja delfiinejä. Ne voivat kuitenkin itse jäädä miekkavalaiden saaliiksi.

Miekkavalaiden saaliiksi on joutunut myös ainakin vasara-, mako-, kettu- ja valashaita. Myös kaskelotit eli pottivalaat ovat kovasti haiden perään. Ne syövät usein kitahaita.

Valaiden etuna haita ja muita petoja vastaan on se, että ne ovat älykkäitä ja suurin osa lajeista varsin sosiaalisia. Ne voivat puolustautua hyökkäyksiltä yhteistyön avulla.

Ne voivat myös kehittää uusia keinoja petojen välttämiseksi ja karkottamiseksi. Tehokas tapa puolustautua on iskeä pyrstöllä ja uida kovalla vauhdilla pedon päälle.

Tiu Similä

valastutkija


Miksi rakeet ovat aina pallon muotoisia?

Varpu Eronen, 9

Rakeita on useita eri tyyppejä, mutta kaikki ne syntyvät pienen pienistä jäätyvistä vesipisaroista. Rae kasvaa, kun pisaran ympärille kerääntyy alijäähtynyttä vettä, joka jäätyy kosketuksesta pisaran pintaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka pisarat piirretään yleensä suippoina, ne ovat todellisuudessa melko pyöreitä. Kun kosteus kerääntyy ja jäätyy pinnalle tasaisesti, pysyy rakeen muoto kasvaessakin varsin pyöreänä.

Vasta kun rae kasvaa selvästi isommaksi, läpimitaltaan 5–20 millimetriseksi, sen muoto muuttuu epäsäännöllisemmäksi.

Tämä johtuu siitä, että rakeet poukkoilevat pilvessä hyvin holtittomasti voimakkaiden nousuvirtausten vieminä. Näin kosteus ei enää keräänny tasaisesti rakeen pinnalle.

Isojen rakeiden pinnalle syntyy piikikkäitä ”käsiä” tai ”jalkoja”. Rae putoaa pääasiassa niin, että nämä ulokkeet suuntautuvat alas.

Jari Tuovinen

meteorologi, raeasiantuntija

Ilmatieteen laitos


Mikä on maailman suurin ötökkälaji?

Isla Jaarinen, 6

Maailman painavimmat hyönteiset ovat sirkkoja ja kova­kuoriaisia.

Maailman painavin sirkka, Deinacrida heteracantha asuu Uudessa-Seelannissa, eikä sillä ole suomenkielistä nimeä. Se painaa aikuisena noin 71 grammaa, siis saman verran kuin jäätelötuutti.

Etelä-Amerikasta tunnetaan useita isoja ja näyttäviä kovakuoriaisia. Ne painavat täysikasvuisena vähän vähemmän kuin jättisirkka, mutta toukkina jopa enemmän.

Näille isoille kuoriaisille onkin annettu sellaisia nimiä kuin goljatti- tai elefanttikuoriainen. Täysikasvuisina ne painavat noin 50 grammaa, mutta toukkina noin 115 grammaa, siis isomman jättituutin verran.

Maailman pisimmät hyönteiset puolestaan ovat tikkuhyönteisiä.

Pisin tikkuhyönteinen Phryganistria chinensis löytyy Kiinasta, eikä silläkään ole suomenkielistä nimeä. Aikuinen yksilö yltää ihmisen sormenpäistä yli kyynärpään.

Tikkuhyönteisiä, ja niiden sukulaisia kummitushyönteisiä, pidetään paljon lemmikkeinä täällä meillä Suomessakin. Ne ovat kasvinsyöjiä, ja tykkäävät esimerkiksi vadelmanlehdistä.

Mainittakoon vielä, että maailman isoimpien perhosten, kuten Attacus atlaksen siipiväli voi olla 25–30 senttimetriä. Ne siis vastaavat kooltaan aikuisen ihmisen kahta kämmentä.

Heidi Viljanen

Museomestari

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus

Voiko aikuisena päästä eroon ärräviasta?

Jaakko Ahlholm, 7

Ärrän voi suomen kielessä sanoa monella tavalla. Jokainen ymmärtää silti, mitä puhuja haluaa sanoa.

Jos kuitenkin haluaa opetella samanlaisen ärrän kuin suurin osa suomalaisista päräyttää, sen voi opetella missä iässä vain.

Ärrän ja muiden puheen äänteiden tuottaminen on motorinen taito kuten juokseminen tai pituushyppy.

Niissä kaikissa tarvitaan omanlaistaan tapaa tuottaa liikkeitä eri lihaksilla. Olennaista on lihasten oikein ajoitettu yhteistoiminta.

Lapsille uusien liikkeiden ja liikesarjojen oppiminen on usein helpompaa kuin aikuisille. Heidän liikkeensä eivät ole vielä automatisoituneita eli muuttuneet aina samalla tavalla toteutetuksi tavaksi.

Aikuinen on myös hyvin tottunut siihen, miltä oma puhe kuulostaa. Se voi osaltaan vaikeuttaa oppimista. Uusien taitojen oppiminen on kuitenkin aina mahdollista.

Heta Piirto

toiminnanjohtaja

Suomen puheterapeuttiliitto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  3. 3

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  4. 4

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  5. 5

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  6. 6

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  7. 7

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  8. 8

   Äänikirjan lukija yllätti Ruotsissa: lateli nauhalle omia, eriäviä mielipiteitään sukupuolentutkimusta koskevasta kirjasta

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Bostonin maalivahti Tuukka Rask nousi seuralegendan rinnalle – viiltävä vastaus ”mitä tämä merkitsee sinulle” -kysymykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat