Auto    |   Geneven automessut

Loputon puhe sähköautoista muuttuu vähitellen todellisuudeksi, sillä suurilla automerkeillä ei ole enää varaa myydä pelkkiä polttomoottoriautoja

Vuoden loppuun mennessä yhä useamman tavallisen autonostajan suosiman mallin saa sähköisenä tai hybridinä.

Geneve

Sähköautoista on puhuttu paljon ja kauan, ja niiden uutisarvo on romahtanut maan rajaan. Siitä huolimatta yksikään suurta asiakaskuntaa tavoitteleva autovalmistaja ei enää tule toimeen ilman osin tai kokonaan sähköllä liikkuvia automalleja.

Viimeistään sähkövoiman merkityksen konkretisoi Euroopan suosituimpiin automerkkeihin kuuluva Škoda, joka julkisti Geneven automessuilla tällä viikolla kaksi perinteisillä voimanlähteillä kulkevaa uutta mallia: farmarin ja viistoperän ominaisuuksia yhdistelevän Scalan ja katumaasturimalliston pienimmän tulokkaan Kamiqin.

Kummatkin houkuttelevat myös suomalaista auton ostajaa, mutta laajemmassa mittakaavassa merkittävintä oli se mitä Škodan toimitusjohtaja Bernhard Maier julisti julkistuksen jälkeen.

Maier ajoi lavalle Škodan uudella Klement-sähköskootterilla. Enemmänkin polkupyörää muistuttava Klement ei ole vielä tuotannossa, mutta siinä yhdistyy tšekkimerkin menneisyys ja tulevaisuus.

Škoda aloitti Laurin & Klement -nimisenä polkupyörävalmistajana vuonna 1895, ja ensi vuonna se aikoo tuoda markkinoille ensimmäiset täyssähköautonsa.

”Vuoden 2022 loppuun mennessä julkistamme yli 30 uutta automallia”, Maier lupasi.

Se tarkoittaa yli seitsemää mallia vuodessa, ja mikä olisi todennäköisempi tapa täyttää lupaus kuin päivittää mallistoa hybrideillä ja sähkömalleilla.

Esimerkkinä tulevasta Škoda esitteli Genevessä myös Vision iV -konseptimallin. Kahdella sähkömoottorilla varustetussa urheiluautossa on tehoa 302 hevosvoimaa, ja sen akuissa riittää voimaa yli 450 kilometrin ajoon.


Tärkeimpiä sähkömalleja Škodalle ja kaikille muillekin suurille automerkeille ovat kuitenkin pienet ja ketterät sekä toisaalta tilavat ja käytännölliset arkiautot eli ne, joilla automerkit ovat tähän astikin markkinaosuutensa vallanneet.

Renault Clio ja Peugeot 208 ovat suosittuja pikkuautoja, joita ei voi olla näkemättä juuri missään päin Eurooppaa.

Kummastakin julkaistiin Genevessä uusittu versio. Clio on ulkoisesti tutun näköinen, kun taas Peugeot 208 on muotoiltu rohkeammin uusiksi alkuvuodesta markkinoille tulleen uuden 508:n tyyliin.

Molemmat suosikkiautot tulevat Suomessa myyntiin loppuvuodesta bensiini- ja dieselkäyttöisinä. Cliosta on tulossa myöhemmin myös kevythybridimalli, kun taas Peugeotilla on tarjota täyssähköinen 208, joka on Suomessakin myynnissä heti vuodenvaihteen jälkeen.

Tästä voit selata kuvia Genevessä esitellyistä uusista perusautomalleista.48 voltin sähkömoottorilla varustettuja kevythybridejä ilmestynee teille seuraavina vuosina runsaasti. Kevythybridiä ei voi ladata eikä se toimi auton ainoana voimanlähteenä, mutta bensiini- tai dieselmoottorin apuna se tuo lisää tehoa ja pienentää auton kulutusta ja päästöjä.

Mercedes-Benz aikoo lisätä tuotantoon jopa sata kevythybridimallia kahden seuraavan vuoden aikana.

Pienten perusautojen lisäksi hybridi- ja sähkömoottorit tulevat voimalla myös katumaastureihin ja keskikokoisiin perheautoihin.

Vaikka katumaasturit ovat tilavina olleet perheiden suosiossa, niin suomalaisten ja muiden Pohjoismaiden autoilijoiden suosimat farmarit eivät ole jääneet kokonaan niiden jalkoihin.

Mercedeksen tärkein uusi Genevessä julkaistu malli oli syksyllä myyntiin tuleva CLA Shooting Break, joka on Mersun malliston pienin ja siksi myös suurempaa ostajakuntaa houkutteleva farmari. Myös Peugeotin uudesta 508:sta esiteltiin farmarimalli, josta tulee myös hybridiversio.

Pienemmistä katumaastureista Mazda tuo myyntiin CX-30 -mallin uudella bensiinimoottorilla sekä kevythybridinä.

Mazda on pyrkinyt tarjoamaan katumaasturinsa muotoilussa vaihtoehtoa viime vuosien massiiviselle ja kulmikkaalle maasturimuodille, ja samaan pyrkii myös Alfa Romeo.

Italialaismerkki esitteli Genevessä sulavalinjaisen Tonale-katumaasturin, joka on nykyistä Stelviota pienempi ja kevyempi. Paljon huomiota messuilla saanut Tonale olisi lataushybridiautona kiinnostava vaihtoehto jo tämän vuoden markkinoille, mutta auto ei ole vielä tuotannossa.

Tässä kuvia Geneven messujen erikoismalleista ja superautoista.Sähköiseltä voimanlähteeltä ei voi välttyä erikoisemmissakaan messuilla esitellyissä autoissa.

Venäläinen autoteollisuus ei ole luonut maailmankuuluja autoja Ladan jälkeen, mutta Venäjän valtion autotekniikan tutkimuslaitoksen NAMI:n kehittämä ja valmistama Aurus Senat -loistoauto yrittää päästä myös kansainvälisille markkinoille.

NAMI:n juuret ovat neuvostoaikojen autoteollisuudessa ja sotilasajoneuvojen kehittelyssä. Aurus Senatin panssaroitu versio on ollut presidentti Vladimir Putinin virka-autona, ja viime vuodesta lähtien autosta on tehty siviilikäyttöön sopivaa panssaroimatonta versiota.

Rolls Roycea ulkoisesti muistuttavan Aurus Senatin voimanlähteenä on V8-bensiinimoottori sekä sähkömoottori.

Noin 140 000 euron hintaisen Auruksen myyntiodotukset tälle vuodelle ovat maltilliset 150 kappaletta. Auton vuosittaisen tuotantomäärän on tarkoitus nousta 5 000 kappaleeseen 7-8 vuoden aikana, mutta optimistisimpien arvioden mukaan Senatia saataisiin myytyä maailmalla peräti 10 000 kappaletta jo ensi vuoden aikana.


Auris Senat on kuitenkin kohtuuhintainen kulkuneuvo moniin Geneven erikoisautoihin verrattuna. Rolls Roycen viime vuonna esitelty ensimmäinen maasturimalli Cullinan maksaa Sveitsissä noin 440 000 euroa.

Maailman kalleimpana autona esitellyn Bugattin La Voiture Noire -juhlamallin verottomaksi hinnaksi ilmoitettiin peräti 11 miljoonaa euroa. 1 500-hevosvoimaisen superauton ainoa valmistettu kappale on jo myyty.

Käsittämättömiä lukuja tarjoaa myös ruotsalaisen Koenigseggin uusin malli Jesko, joka on nimetty yhtiön perustajan Christian von Koenigseggin isän Jeskon mukaan. Yhtiötä alussa rahoittaneen isän nimikkomallissa hevosvoimia on hämmentävät 1 600, ja auton huippunopeus on yli 482 kilometriä tunnissa.

Koenigsegg Jesko on utopistisista tehoistaan ja nopeudestaan maantieliikennekelpoinen auto. Jeskoja valmistetaan 125 kappaletta.

Vaikka Kiinan automarkkinat ovat suurille eurooppalaisille autovalmistajille elintärkeät ja kiinalaisia autovalmistajiakin näkyy eurooppalaisilla automessuilla, niin Euroopan automarkkinoille kiinalaisautot eivät ole juuri saaneet jalansijaa.

Valtavirran kiinalaisautoissa on usein länsimaisista merkeistä lainattuja ulkoisia piirteitä, mutta erikoisemmissa malleissa on omaperäistä ilmettä.

Genevessä nähtiin kiinalaisen Arcfoxin GT-superautomalli sekä vielä konseptiasteella oleva ECF-luksuskatumaasturi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  2. 2

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  3. 3

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  5. 5

   Tähän kulminoituu keväinen koirankakkakiista: Nainen sai pökäleitä postilaatikkoon, vaikka ei edes omista koiraa

  6. 6

   Lippu-uudistus ruuhkautti HSL:n palvelu­pisteet

  7. 7

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  8. 8

   Mies tarjosi yösijan puolisonsa kanssa riitaantuneelle naiselle ja raiskasi tämän vain hetkeä myöhemmin

  9. 9

   Rikosuhripäivystys: Kymmenet nepalilaiset kokit ovat hakeneet apua HS:n artikkelin jälkeen – Jotkut ovat kertoneet parantuneista työoloista

  10. 10

   Uimahalli ymmällään: Jäisestä vedestä valittavat lapsiperheet pakenevat muualle, vaikka ”lämpötiloissa ei ole muutettu yhtään mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  3. 3

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  8. 8

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  9. 9

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  10. 10

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää