Auto

Juha Toutain ohitti suolausauton ja sitten alkoi ropista – outo tahma jämähti auton pintaan ja teiden kunnossapidon takaa paljastui hankala himmeli

Turun moottoritiellä sattuneen vahingon korvausta pitää hakea Lapista asti, ja vastuunkantajan löytäminen vie kuukausia.

Juha Toutain oli ajamassa muutama viikko sitten perjantaina yöllä Turun suuntaan moottoritiellä numero yksi.

Lohjan lähellä olevien tunneleiden jälkeen edessä oli hitaampi suolausauto. Toutain lähti ohittamaan sitä. Sitten alkoi ropista.

”Yllätys oli, että valkoiset tahmaiset rakeet tulivat niin runsaina konepellille ja tuulilasiin ohitustilanteessa”, Toutain sanoo.

Hän pysähtyi Salossa ja päätti pesettää auton puhtaaksi raesuolasta, jottei se ruostuisi.

”Otin pesu­auto­maatis­sa kalleim­man loisto­pesun, mutta ei se suola mihin­kään lähte­nyt, eikä se mitään suolaa ollutkaan, vaan outoa sementtimäistä ainetta.”

Toutain selvitteli asiaa ja sai tietää, ettei teiden liukkautta estetä ainoastaan suolalla, vaan myös kalium­formiaa­tilla.

Se on suolaa ympäristöystävällisempi tapa pitää tiet talvella jäättöminä ja lumettomina, sillä se rasittaa ympäristöä vähemmän kuin tiesuola. Liikenneviraston eli nykyisen Väylän selvitysten mukaan kaliumformiaattia käytetään suolan sijasta erityisesti pohjavesialueilla. Destia sanoo HS:lle, etteivät he lähtökohtaisesti käytä kaliumformiaattia.

”Siellä on meidän alueella ihan tavallinen suola, natriumkloridi käytössä”, sanoo Destian viestintäpäällikkö Johanna Otranen.

 

”Ei se suola mihinkään lähtenyt.”

No oli aine mitä hyvänsä, Toutainin auton pinta oli kuitenkin pilalla. Korjaamolla sanottiin, että auto täytyisi hioa ja maalata.

Toutain soitti Väylän asiakaspalveluun selvittääkseen, mitä kautta hän voisi saada asian hoidettua ja vahingon aiheuttajan maksamaan viulut.

Väylän eli Väyläviraston tehtävänä on vastata Suomen tie- ja rataverkosta sekä vesiväylistä.

”Kysyin asiakaspalvelun ihmiseltä, missä voin näyttää rahoitusyhtiön omistaman katumaasturin ja poistattaa nuo sementtimäiset roiskeet. Sieltä luvattiin selvittää asia.”

Vastaus tuli sähköpostilla.

”Minua kehotettiin olemaan yhteydessä Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen.”

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle eli ely-keskukselle kuuluvat maanteiden kunnossapito, tiehankkeet, liikenteen lupa-asiat, liikenneturvallisuus, joukkoliikenne ja saaristoliikenne.

Asiassa on kuitenkin mutta.

Tapaus kävi ykköstiellä Lohjanharjun ja Muurlan välillä.

Tätä tienpätkää ei omista valtio, jonka alaisia edellä mainitut virastot ovat. Valtio vuokraa tieosuutta Tieyhtiö Ykköstie -nimiseltä yritykseltä, joka vastaa myös tien kunnossapidosta.

Ykköstie taas on tilannut kunnossapidon Destialta.

”Väylävirasto sanoo, että asia kuuluu Lapin ely-keskukselle. Ely-keskus sanoo, että tämä tie kuuluu tieyhtiölle. Tieyhtiö sanoo, että talvikunnossapito kuuluu Destialle, ja Destia sekä ely sanovat, että korvausvastuu kuuluu lähtökohtaisesti aiheuttajalle eli jollekin tieyhtiön alueen aliurakoitsijalle”, kertaa Toutain.

Lopulta Lapin ely-keskus ilmoitti, että hakemus tulee tehdä heille Lappiin ja käsittelyaika on noin kuusi kuukautta.

”Kysymykseen, missä voin auton vauriot yleisen käytännön mukaan todentaa vahinkotarkastajalle Etelä-Suomessa ja putsauttaa auton, en saanut vastausta, vaan kehotettiin mahdollisen hakemuksen toimittamista Lapin ely:lle.”

Toutanin mukaan Lapin ely edellytti myös, että täytyy todistaa tarkka aika ja paikka, missä vahinko tapahtui.

Muuten ei olisi mahdollista selvittää, kuka kunnossapitokuorma-autoa on ajanut, joten korvausvaatimuksen osoittaminen oikealle henkilölle olisi käytännössä mahdotonta.

 

”Jos likaan jonkun puvun, totta kai minun täytyy pesettää se.”

Toutainia ihmetyttää, miksi vahingon kärsijälle eli hänelle sälytetään vastuu salapoliisintyöstä, jossa hän yrittää selvittää, kuka on vastuussa asiasta.

”Olen ahkerana tienkäyttäjänä Väyläviraston asiakas, mutta yhtäkkiä minun pitäisi riidellä tästä asiasta jonkun tuntemattoman aliurakoitsijan kanssa.”

”Näen asian niin, että jos likaan vaikka jonkun puvun, niin totta kai minun täytyy se puku pesettää tai muuten hyvittää. Minun vastuullani on sen asian aktiivinen hoitaminen.”

HS kysyi Väylävirastosta eli Väylästä, miten verrattain yksinkertaisen asian hoitamisesta on tullut vahingon kärsineelle niin vaikeaa. Kysymyksiin vastasi Väylän viestintäpäällikkö Hanna Ackley.

Miksi tämä on tehty näin hankalaksi korvausta hakevalle?

”Ei pitäisi olla hankala, jokin harmillinen tietokatkos varmasti on taustalla, mistä olemme pahoillamme. Maanteillä kunnossapidosta aiheutuneen vahingon korvaushakemuksen saa liikkeelle ely-keskusten verkkosivulta.”

Kenen vastuulla tämä asia nyt on, Destian vai Väylän vai ely-keskuksen vai jonkun muun?

”Elinkaarihankkeiden alueilla tienpitäjän velvollisuudet on siirretty tieyhtiöille. Ohjeen mukaisesti tehdyn korvaushakemuksen käsittely siirretään tieyhtiölle. Tämä saattaa vaikuttaa käsittelyaikaan. Kuitenkin käsittely alkaa samalla hakemuksella. Tienkäyttäjän ei tarvitse tietää, onko kyseinen tie ely-keskuksen vai tieyhtiön hoidossa vaan tieto vahinkotapahtuman sijainnista riittää.”

Onko oikein, että vahingon kärsijä – Väylän asiakas – joutuu selvittelemään asiaa tällä tavalla?

”Ei pitäisi joutua, asiakasta saattaa toki kiinnostaa, kuka tiestä ja sen kunnosta vastaa, vaikka sillä ei olekaan merkitystä varsinaisen korvaushakemuksen osalta.”

Miten tämän henkilön tulisi nyt toimia että hän saisi autonsa kuntoon?

”Tässä tilanteessa varmasti hyvä dokumentointi auttaa asian selvittämisessä.”

Miten tienkäyttäjän tulisi toimia tällaisessa tilanteessa vastaisuudessa?

”Liikenteen asiakaspalveluun voi olla yhteydessä erilaisissa liikenteen ongelmatilanteissa.”

Tällä välin Toutain on ratkaissut asian vaihtamalla autonsa uuteen.

Juttuun tehty oikaisu 15. maaliskuuta klo 14.35: Johanna Otrasen nimi korjattu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  6. 6

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  7. 7

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  8. 8

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  9. 9

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  10. 10

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää