Auto

Juha Toutain ohitti suolausauton ja sitten alkoi ropista – outo tahma jämähti auton pintaan ja teiden kunnossapidon takaa paljastui hankala himmeli

Turun moottoritiellä sattuneen vahingon korvausta pitää hakea Lapista asti, ja vastuunkantajan löytäminen vie kuukausia.

Juha Toutain oli ajamassa muutama viikko sitten perjantaina yöllä Turun suuntaan moottoritiellä numero yksi.

Lohjan lähellä olevien tunneleiden jälkeen edessä oli hitaampi suolausauto. Toutain lähti ohittamaan sitä. Sitten alkoi ropista.

”Yllätys oli, että valkoiset tahmaiset rakeet tulivat niin runsaina konepellille ja tuulilasiin ohitustilanteessa”, Toutain sanoo.

Hän pysähtyi Salossa ja päätti pesettää auton puhtaaksi raesuolasta, jottei se ruostuisi.

”Otin pesu­auto­maatis­sa kalleim­man loisto­pesun, mutta ei se suola mihin­kään lähte­nyt, eikä se mitään suolaa ollutkaan, vaan outoa sementtimäistä ainetta.”

Toutain selvitteli asiaa ja sai tietää, ettei teiden liukkautta estetä ainoastaan suolalla, vaan myös kalium­formiaa­tilla.

Se on suolaa ympäristöystävällisempi tapa pitää tiet talvella jäättöminä ja lumettomina, sillä se rasittaa ympäristöä vähemmän kuin tiesuola. Liikenneviraston eli nykyisen Väylän selvitysten mukaan kaliumformiaattia käytetään suolan sijasta erityisesti pohjavesialueilla. Destia sanoo HS:lle, etteivät he lähtökohtaisesti käytä kaliumformiaattia.

”Siellä on meidän alueella ihan tavallinen suola, natriumkloridi käytössä”, sanoo Destian viestintäpäällikkö Johanna Otranen.

 

”Ei se suola mihinkään lähtenyt.”

No oli aine mitä hyvänsä, Toutainin auton pinta oli kuitenkin pilalla. Korjaamolla sanottiin, että auto täytyisi hioa ja maalata.

Toutain soitti Väylän asiakaspalveluun selvittääkseen, mitä kautta hän voisi saada asian hoidettua ja vahingon aiheuttajan maksamaan viulut.

Väylän eli Väyläviraston tehtävänä on vastata Suomen tie- ja rataverkosta sekä vesiväylistä.

”Kysyin asiakaspalvelun ihmiseltä, missä voin näyttää rahoitusyhtiön omistaman katumaasturin ja poistattaa nuo sementtimäiset roiskeet. Sieltä luvattiin selvittää asia.”

Vastaus tuli sähköpostilla.

”Minua kehotettiin olemaan yhteydessä Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen.”

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle eli ely-keskukselle kuuluvat maanteiden kunnossapito, tiehankkeet, liikenteen lupa-asiat, liikenneturvallisuus, joukkoliikenne ja saaristoliikenne.

Asiassa on kuitenkin mutta.

Tapaus kävi ykköstiellä Lohjanharjun ja Muurlan välillä.

Tätä tienpätkää ei omista valtio, jonka alaisia edellä mainitut virastot ovat. Valtio vuokraa tieosuutta Tieyhtiö Ykköstie -nimiseltä yritykseltä, joka vastaa myös tien kunnossapidosta.

Ykköstie taas on tilannut kunnossapidon Destialta.

”Väylävirasto sanoo, että asia kuuluu Lapin ely-keskukselle. Ely-keskus sanoo, että tämä tie kuuluu tieyhtiölle. Tieyhtiö sanoo, että talvikunnossapito kuuluu Destialle, ja Destia sekä ely sanovat, että korvausvastuu kuuluu lähtökohtaisesti aiheuttajalle eli jollekin tieyhtiön alueen aliurakoitsijalle”, kertaa Toutain.

Lopulta Lapin ely-keskus ilmoitti, että hakemus tulee tehdä heille Lappiin ja käsittelyaika on noin kuusi kuukautta.

”Kysymykseen, missä voin auton vauriot yleisen käytännön mukaan todentaa vahinkotarkastajalle Etelä-Suomessa ja putsauttaa auton, en saanut vastausta, vaan kehotettiin mahdollisen hakemuksen toimittamista Lapin ely:lle.”

Toutanin mukaan Lapin ely edellytti myös, että täytyy todistaa tarkka aika ja paikka, missä vahinko tapahtui.

Muuten ei olisi mahdollista selvittää, kuka kunnossapitokuorma-autoa on ajanut, joten korvausvaatimuksen osoittaminen oikealle henkilölle olisi käytännössä mahdotonta.

 

”Jos likaan jonkun puvun, totta kai minun täytyy pesettää se.”

Toutainia ihmetyttää, miksi vahingon kärsijälle eli hänelle sälytetään vastuu salapoliisintyöstä, jossa hän yrittää selvittää, kuka on vastuussa asiasta.

”Olen ahkerana tienkäyttäjänä Väyläviraston asiakas, mutta yhtäkkiä minun pitäisi riidellä tästä asiasta jonkun tuntemattoman aliurakoitsijan kanssa.”

”Näen asian niin, että jos likaan vaikka jonkun puvun, niin totta kai minun täytyy se puku pesettää tai muuten hyvittää. Minun vastuullani on sen asian aktiivinen hoitaminen.”

HS kysyi Väylävirastosta eli Väylästä, miten verrattain yksinkertaisen asian hoitamisesta on tullut vahingon kärsineelle niin vaikeaa. Kysymyksiin vastasi Väylän viestintäpäällikkö Hanna Ackley.

Miksi tämä on tehty näin hankalaksi korvausta hakevalle?

”Ei pitäisi olla hankala, jokin harmillinen tietokatkos varmasti on taustalla, mistä olemme pahoillamme. Maanteillä kunnossapidosta aiheutuneen vahingon korvaushakemuksen saa liikkeelle ely-keskusten verkkosivulta.”

Kenen vastuulla tämä asia nyt on, Destian vai Väylän vai ely-keskuksen vai jonkun muun?

”Elinkaarihankkeiden alueilla tienpitäjän velvollisuudet on siirretty tieyhtiöille. Ohjeen mukaisesti tehdyn korvaushakemuksen käsittely siirretään tieyhtiölle. Tämä saattaa vaikuttaa käsittelyaikaan. Kuitenkin käsittely alkaa samalla hakemuksella. Tienkäyttäjän ei tarvitse tietää, onko kyseinen tie ely-keskuksen vai tieyhtiön hoidossa vaan tieto vahinkotapahtuman sijainnista riittää.”

Onko oikein, että vahingon kärsijä – Väylän asiakas – joutuu selvittelemään asiaa tällä tavalla?

”Ei pitäisi joutua, asiakasta saattaa toki kiinnostaa, kuka tiestä ja sen kunnosta vastaa, vaikka sillä ei olekaan merkitystä varsinaisen korvaushakemuksen osalta.”

Miten tämän henkilön tulisi nyt toimia että hän saisi autonsa kuntoon?

”Tässä tilanteessa varmasti hyvä dokumentointi auttaa asian selvittämisessä.”

Miten tienkäyttäjän tulisi toimia tällaisessa tilanteessa vastaisuudessa?

”Liikenteen asiakaspalveluun voi olla yhteydessä erilaisissa liikenteen ongelmatilanteissa.”

Tällä välin Toutain on ratkaissut asian vaihtamalla autonsa uuteen.

Juttuun tehty oikaisu 15. maaliskuuta klo 14.35: Johanna Otrasen nimi korjattu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Moskova vie jätteensä muiden riesaksi: Sadan kilometrin päässä tienristeyksessä on mökki, josta kyläläiset vahtivat luvattomia jätekuljetuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää