Auto

Harva motoristi tiesi mitä tarkoittaa seikkailu­pyöräily, kunnes näyttelijä Ewan McGregor kurvasi televisiossa pois päällystetyltä tieltä

Tehokkaat katuenduropyörät ovat syrjäyttäneet perinteiset mallit suurten moottoripyörien markkinoilla. Suomen oloissa pienempi ja kevyempi pyörä voi silti olla viisaampi valinta.

Elettiin vuotta 2004, kun brittinäyttelijät Ewan McGregor ja Charley Boorman alkoivat kuvata tv-dokumenttia Tien päällä (Long Way Round). Ideana oli ajaa maailman ympäri moottoripyörillä, eikä vain kurvaillen maanteitä pitkin vaan haastaa itsensä ja pyöränsä vaativissa olosuhteissa.

Seikkailupyöräily ei ollut vielä tuolloin saavuttanut kovinkaan suurta suosiota. McGregor halusi ajaa BMW:llä, mutta Boorman oli ehdottomasti KTM:n kannalla, sillä hän piti itävaltalaispyöriä yksinkertaisesti parempina.

Testiajojen jälkeen McGregor taipui kollegansa ideaan, mutta KTM kieltäytyi antamasta pyöriä reissuun. Sen sijaan BMW luovutti näyttelijöille R1150GS Adventure -pyörät käyttöön. Siitä alkoi seikkailupyörien suuri esiinmarssi.

Vaikka BMW ja seikkailupyöräily saivat suurta julkisuutta, kesti vuosia ennen kuin tämä harrastus alkoi saada suurempaa suosiota harrastajien parissa.

Valtavan tehokkaat supersport-pyörät kiiluivat kuluttajien silmissä ja villeimmissä päiväunissa, mutta pikku hiljaa katseet alkoivat kääntyä seikkailupyörien suuntaan.

Nyt nämä katuendurot ovat maailmanlaajuisesti myydyimpien pyörien joukossa. Kaikki valmistajat keskittyvät juuri tämän luokan kehittämiseen ja viime vuoden marraskuussa, moottoripyöräalan suurimmassa näyttelyssä Milanossa esiteltiin kymmenen uutta seikkailupyörämallia.

Suomessa tätä segmenttiä myydään isoista pyöristä eniten. Viime vuonna suurimpia seikkailupyörämerkkejä myytiin 260 kappaletta.

BMW:n R1200GS -mallisto on tilaston kärjessä 110 kappaleella, toisena on KTM:n Adventure-mallisto, jota myytiin yhteensä 91 kappaletta. Vertauksena voidaan todeta, että suosituimpia isoja katteettomia katupyöriä eli niin sanottuja nakupyöriä myytiin yhteensä 77 kappaletta. Superbike-tyyppisten moottoripyörien myynti on taantunut vain muutamiin kappaleisiin.

Tien päällä -sarjassa luotiin lajista houkutteleva mielikuva: mies ja pyörä, edessä koskematonta erämaata, itsensä haastamista, vaikeuksia, suurta seikkailua.

Markkinointimielessä tämä on nerokasta, vaikka vain murto-osa harrastajista käyttää pyöräänsä tällaiseen ajamiseen. Suurin osa motoristeista ajaa vain ja ainoastaan kestopäällysteisillä teillä, osa uskaltautuu hiekkateille, mutta haastaviin olosuhteisiin suuntaa vain pieni osa kuljettajista.

Jos unohdetaan mielikuvamarkkinointi, silti syitä tällaisen pyörän ostamiseen on useita. Ne ovat erittäin hyviä ajaa, ajoasento on rennon letkeä, eikä niillä tarvitse hurjastella. Sporttinen kyykkypyörä on provosoiva laite, mutta tällainen seikkailupyörä on rakennettu enemmän matkailuun.

Monen takaraivossa voi silti jyskyttää ajatus, että vielä jonakin päivänä teen sen, mitä brittinäyttelijät tv-sarjassaan touhusivat. Suuntaan metsän siimekseen ja haastan itseni.

Tv-sarjassa ylitettiin jokia, ajettiin hyvin karuissa olosuhteissa, kaaduttiin ja autettiin kaveria haastavissa paikoissa. Tämä tunne elää monen sisällä, ja ehkä siitä syystä seikkailupyöräsegmentti jatkaa kasvamistaan.

Suomessa seikkailupyöräilyn aloittaminen on varsin helppoa, sillä kestopäällysteeltä soralle siirtymiseen saa asianmukaista valmennusta useasta paikasta.

Jos mielii viedä harrastuksen vielä pidemmälle, sekin järjestyy. Suoraan metsään ei voi lähteä tuosta vain ajamaan, mutta enduroon varatuilla paikoilla se onnistuu. Pohjoisemmassa Suomessa järjestetään jopa safareita tällaisille pyörille.

Vaativampaa ajamista edustavat entiset motocross- tai endurokuljettajat, jotka eivät enää halua ajaa kelloa vastaan, vaan haastaa itsensä isoilla pyörillä vaativissa olosuhteissa. He myös järjestävät ajokursseja.

Ex-kilpailijoille seikkailupyöräily tarkoittaa haastavia enduropolkuja tai jopa motocross-ratoja. Onnistumisen tunne ei tule kierrosajasta tai kaverin voittamisesta, vaan siitä, että on onnistunut suurella pyörällä pääsemään vaikeista paikoista kaatumatta läpi.

Pyörämerkkejä tähän genreen on riittämiin.

BMW on myyntitilastojen kärjessä, mutta haastajat seuraavat vanavedessä. KTM on kehittänyt pyöriään nopealla tahdilla, mutta myös Hondalla, Ducatilla, Yamahalla ja Triumphilla on sanansa sanottavana.

Koeajossa erot ovat marginaalisia, mutta pohjoismaiseen maastoon, sopivat esimerkiksi KTM:n 790 Adventure R sekä BMW:n uusi F 850 GS Adventure, joksa on köykäinen käsitellä ja siten helppo ajaa.

Monet kuljettajat haluavat kuutiotilavuudeltaan suuremman pyörän. Ajatuksena on, että enemmän on enemmän, eli tehoa pitää olla. Tämän takia myyntitilaston kärjessä ovat yli 1200-kuutioiset pyörät. Tässä luokassa Ducatin uusi Multistarada 1260 Enduro nousee korkealle. Siinä on kehittynyt elektroniikka ja paljon seikkailijaa miellyttäviä ominaisuuksia.

Jos matkustaa Keski- tai Etelä-Eurooppaan, niin ison pyörän tehosta ja suuresta väännöstä on hyötyä, mutta Suomen oloissa niitä ei niin tarvita. Siksi pienempi kuutiotilavuus on jopa parempi.

Vaikeammissa maastoissa kokonaispainoltaan pienempi pyörä on helpompi. Myös moottorin liikkuvien massojen ero ratkaisee paljon. Faktaa on se, että pyörät joka tapauksessa painavat ja kokeneemmallekin kuskille voi tapahtua virheitä.

Iso pyörä painaa todella paljon, kun se on kyljellään metsässä, eikä sitä saa niin vain ylös. Se kävi ilmi viime kesän ajoreissuilla kun yhdellä kerralla tapahtui enduropolulla pieni lipsahdus.

Onneksi internet on pullollaan ohjeita ja sieltä löytyi video, jossa kerrottiin kuinka pyörä nostetaan oikeaoppisesti ylös. Urakan jälkeen oli oli kuin olisi isommankin pelin voittanut. Ehkä juuri sen tunteen takia Ewan McGregor ja Charley Boorman lähtivät tekemään jatko-osaa tv-sarjalleen Afrikkaan ja sen jälkeen moneen muuhun paikkaan.

Kun antaa seikkailupyöräilylle pikkusormen, se vie koko käden.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten outoon kritiikkiin: ”Joku aasi voi olla, joka ajattelee niin”

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  4. 4

   Tiivistävätkö nämä kuvat suomalaisuuden ytimen? ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”, sanoo edelliset Leijona-fanien torijuhlat ikuistanut HS:n kuvaaja Sami Kero

  5. 5

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  6. 6

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  7. 7

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Some villiintyi Suomen MM-finaaliin johtaneesta Marko ”Mörkö” Anttilasta

  10. 10

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää