Auto

Tesla alentaa oletettujen bensakulujen perusteella autonsa hintapyyntöä – ”Aika selkeästi kuluttajansuojalain vastaista”, sanoo Kilpailuvirasto

Sähköauton todellisen hinnan rinnalla esitetään pienempää hintaa, jossa on otettu huomioon säästyneet bensiinikulut.

Teslan hinnoittelupolitiikka vaikuttaa välillä vallattomalta.

Itse asiassa se vaikuttaa niin vallattomalta, että se saattaa olla kuluttajansuojalain vastaista, kertoo johtava asiantuntija Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Teslalla on nimittäin käytössään kaksi – tai oikeastaan kolme – erilaista hintaa autostaan verkkosivuillaan.

Syy erikoiseen hinnoittelupolitiikkaan saattaa olla paineissa lunastaa lupaukset kohtuuhintaisena kansansähköautona.

Kaikki alkoi vuonna 2016, kun Tesla esitteli nimeltään Model 3. Se olisi 35 000 dollaria maksava kansansähköauto.

Sen jälkeen saatiin uutisia Teslan tuotantovaikeuksista ja analyyseja Teslan konkurssista tai maailmanvalloituksesta. Model 3 tuli kuitenkin myyntiin vuonna 2018.

Eikä se maksanut 35 000 dollaria, ei lähellekään. Halvimmillaan auton sai noin 50 000 dollarilla Yhdysvalloissa. Kun auto tuli Suomeen, se ei ollut kansanauton hinnoissa, vaan Mersun hinnoissa.

Meni kauan, kunnes se oikea 35 000 dollarin malli tuli markkinoille, itse asiassa tähän vuoteen saakka.

Senkin hinnan kanssa oli ja on vähän sanomista.

Helmikuussa Tesla kertoi, kuinka Model 3:n hinta putoaisi. Ihmiset saisivat viimein ostaa Model 3:n 35 000 dollarilla.

Hinnoittelulupaus oli kuitenkin velmu.

Tesla ei varsinaisesti luvannut, että auton hinta olisi 35 000 dollaria, vaan tähän hintaan päädytään kahden askeleen kautta.

Ensin lasketaan Yhdysvalloissa suotava 3 750 dollarin hankintaetu. Auton hinta riippuu siis siitä, missä ihminen sattuu asumaan ja millaisia tukia se valtio sähköautoille suo, jos suo.

Toinen laskukaavassa mukana oleva seikka on jotain, jota Tesla kutsuu ”bensakuluissa säästämiseksi”.

Tesla on siis laskenut auton hintaa alentavaksi tekijäksi könttäsumman siitä, kuinka paljon kuljettaja säästäisi bensakuluissa kuuden vuoden aikana.

Myöhemmin Tesla on luopunut tästä bensakuluhinnoittelutavastaan Saksassa, kun paikallinen elinkeinoelämän itsesääntelyelin älähti asiasta.

Sen mukaan arvioitua summaa ei voi pidättää ostosummasta tai kuukausierästä, vaikka arvioidut säästöt voivatkin realisoitua, koska asiakkaiden on kuitenkin maksettava täysi hinta kaupanteosta tai rahoituksesta.

Suinkaan kaikissa maissa Tesla ei ole lopettanut luovaa hintamarkkinointiaan. Näin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Ja näin myös Suomessa.

Suomessa Teslaa tilattaessa autolle ilmoitetaan kaksi hintaa: ”ennen säästöjä” ja ”säästöt huomioiden”.

Esimerkiksi halvimman Model 3:n kuukausimaksu ”ennen säästöjä” on 422 euroa kuukaudessa, ja ”säästöt huomioiden” 245 euroa kuukaudessa.

Jos ostaa käteisellä, ”ennen säästöjä” auto maksaa 51 473 euroa ja ”säästöt huomioiden” 40 873 euroa.

Tesla arvioi siis polttoainesäästöiksi 10 600 euroa viiden vuoden aikana, ja tämä hinta otetaan auton ”säästöt huomioiden” -hinnasta pois.

Jotta asia ei olisi liian helppo ymmärtää, sivustolla mainitaan vielä pohjahinta, joka on 49 200 euroa. Se on ilmeisesti hinta ennen autoveroa ja toimitusmaksua.

Johtava asiantuntija Mika Hakamäki Kilpailu- ja kuluttajavirastosta on hämmentynyt Teslan bensansäästöhinnoittelusta.

”Onko tämä ihan oikeasti niin, että tuo säästö on pelkästään vertailua siihen, paljonko maksaisit enemmän, jos olisit ostanut bensiinikäyttöisen auton ja ajaisit sillä oletuksen mukaiset 20 000 kilometriä vuodessa viiden vuoden ajan?”, Hakamäki kysyy.

Ilmeisesti näin.

”Jos asia on näin, kuten luulen ymmärtäväni tämän olevan, on tämä aika selkeästi kuluttajansuojalain vastaista. Tämä johtaa harhaan hinnan ilmoittamisen osalta, eikä tuosta luottomarkkinoinnistakaan tahdo selvää ottaa.”

Hakamäki ei halua vielä sanoa johtaako Teslan hinnoittelu johonkin toimenpiteisiin. Hän kuitenkin arvelee, että Tesla voisi omatoimisesti hoitaa asian.

”Uskon, että jos asia tulee julkisuuteen, niin yritystä itseään kiinnostaisi sen verran, että se alkaisi ilmoitteluaan selkeyttää. Seuraamme autoalankin markkinointia, ja sopivassa kohdin saatamme olla yritykseen yhteydessä joko suoraan tai toimialan järjestön kautta.”

Oli kyseessä sitten kuluttajansuojalain vastainen toiminta tai ei, Teslan hintarallista on vielä paljon kertomatta.

Maaliskuun alussa Tesla viimein julkisti version Model 3:sta, joka todellisuudessa oli Yhdysvalloissa sen 35 000 dollarin hintainen – siis ilman bensasäästöjä ja hankintatukia.

Tämän halvimman mallin julkistuksen yhteydessä Tesla alensi muidenkin autojensa hintoja. Teslan mukaan hintojen alennus johtuu siitä, että se siirtyy myymään autojaan pelkästään verkkokaupassa ja lopettaa myymälänsä.

Esimerkiksi kaikista tehokkaimman Model S Ludicrous Perfomance -version uusi hinta alennuksen jälkeen oli 99 200 euroa, kun se oli aiemmin noin 150  000 euroa.

Tämän seurauksena käytettyjen autojen kaupoilla myytiin käytettyjä Tesloja kalliimmalla kuin uusia Tesloja, ja auton juuri kalliilla ostaneet olivat varmaankin ihmeissään.

Ei kuitenkaan mennyt montaa päivää, kun Tesla ilmoitti loiventavansa suunnitelmiaan. Myymälöitä lakkautettaisiin vain puolet aiemmin suunnitellusta määrästä ja näin säästettävä rahamäärä puoliintuisi.

Viime kuussa tuli taas uutisia.

Tesla ilmoitti, että kaikki siltä tilattavat autot olisi jatkossa varustettu Autopilot-järjestelmällä. Tämän johdosta autojen lähtöhinnat nousevat muutamalla tuhannella dollarilla.

Tai siis melkein kaikki autot on varustettu Autopilotilla. Halvin auto eli 35 000 dollarin (tai kuten Tesla asian ilmaisee, ”säästöt huomioon ottaen” 24 450 dollarin auto) karvalakkiversio Model 3 -autosta ei kuuluisi Autopilotilla vakiovarusteltaviin autoihin.

Tämän halvimman mallin hankkimista Tesla on kuitenkin hankaloittanut. Sitä ei pysty enää tilamaan verkossa. Jos haluaa halvimman Model 3:n, asiakkaan täytyy mennä Teslan automyymälään tai soittaa Teslalle.

Tesla perustelee myyntipolitiikkaansa sillä, että se haluaa keskittää nettikauppansa niihin autoihin, joita ihmiset eniten haluavat.

Teslan mukaan 35 000 dollarin karvalakkimalli ei ole ollut suosittu, vaan ihmiset ovat ostaneet pääosin niin sanottuja Standard Plus -autoja Standardin sijaan. Standard Plus on Suomessakin halvin myynnissä oleva Model 3.

Seuraavaksi Teslan tarinassa on luvassa Model Y -auto, joka asettunee hinnaltaan ja kooltaan jonnekin Model 3:n ja Model S:n väliin.

Tuotantoon Model Y on näillä näkymin tulossa vuoden 2020 tienoilla. Ennakkotietojen mukaan sen halvimman version hinta Yhdysvalloissa olisi 39 000 dollaria.

Jos kuitenkin odotellaan ihan rauhassa, kunnes autot tulevat myyntiin, ja ihmetellään vasta sitten niitä hintoja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jari Aarnion 10 vuoden huumetuomio pysyy voimassa: ”Poikkeuksellista häikäilemättömyyttä”, toteaa hovioikeus tuomiossaan

  2. 2

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lento myöhästyi lähes kymmenen tuntia: Lentoyhtiö yritti luikerrella korvausvastuusta, mutta epäonnistui

  4. 4

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  5. 5

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty, 14, elää väärän suku­puolen kehossa ja vaatii, että poliitikot eivät pettäisi transnuoria

  6. 6

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  7. 7

   Keskellä Puu-Vallilaa on korttelikapakka, joka on sinnitellyt vuosikymmeniä, vaikka siellä on vain kymmenkunta asiakaspaikkaa

  8. 8

   ”Välimerellisestä” Littoistenjärvestä tuli toissa kesänä nähtävyys, mutta nyt järvi on taas täyttynyt levästä

  9. 9

   Onko Äänislinnasta mitään jäljellä? Suomalaismiehityksen päättymisestä Petroskoissa on kulunut 75 vuotta, eikä teatteriin enää tahdo riittää suomalaisia näyttelijöitä

  10. 10

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Näin suomalainen älysormus päätyi prinssi Harryn sormeen – himoitun Ouran tarina

   Tilaajille
  3. 3

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  4. 4

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  7. 7

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  8. 8

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  9. 9

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  10. 10

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää