Auto

Tesla alentaa oletettujen bensakulujen perusteella autonsa hintapyyntöä – ”Aika selkeästi kuluttajansuojalain vastaista”, sanoo Kilpailuvirasto

Sähköauton todellisen hinnan rinnalla esitetään pienempää hintaa, jossa on otettu huomioon säästyneet bensiinikulut.

Teslan hinnoittelupolitiikka vaikuttaa välillä vallattomalta.

Itse asiassa se vaikuttaa niin vallattomalta, että se saattaa olla kuluttajansuojalain vastaista, kertoo johtava asiantuntija Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Teslalla on nimittäin käytössään kaksi – tai oikeastaan kolme – erilaista hintaa autostaan verkkosivuillaan.

Syy erikoiseen hinnoittelupolitiikkaan saattaa olla paineissa lunastaa lupaukset kohtuuhintaisena kansansähköautona.

Kaikki alkoi vuonna 2016, kun Tesla esitteli nimeltään Model 3. Se olisi 35 000 dollaria maksava kansansähköauto.

Sen jälkeen saatiin uutisia Teslan tuotantovaikeuksista ja analyyseja Teslan konkurssista tai maailmanvalloituksesta. Model 3 tuli kuitenkin myyntiin vuonna 2018.

Eikä se maksanut 35 000 dollaria, ei lähellekään. Halvimmillaan auton sai noin 50 000 dollarilla Yhdysvalloissa. Kun auto tuli Suomeen, se ei ollut kansanauton hinnoissa, vaan Mersun hinnoissa.

Meni kauan, kunnes se oikea 35 000 dollarin malli tuli markkinoille, itse asiassa tähän vuoteen saakka.

Senkin hinnan kanssa oli ja on vähän sanomista.

Helmikuussa Tesla kertoi, kuinka Model 3:n hinta putoaisi. Ihmiset saisivat viimein ostaa Model 3:n 35 000 dollarilla.

Hinnoittelulupaus oli kuitenkin velmu.

Tesla ei varsinaisesti luvannut, että auton hinta olisi 35 000 dollaria, vaan tähän hintaan päädytään kahden askeleen kautta.

Ensin lasketaan Yhdysvalloissa suotava 3 750 dollarin hankintaetu. Auton hinta riippuu siis siitä, missä ihminen sattuu asumaan ja millaisia tukia se valtio sähköautoille suo, jos suo.

Toinen laskukaavassa mukana oleva seikka on jotain, jota Tesla kutsuu ”bensakuluissa säästämiseksi”.

Tesla on siis laskenut auton hintaa alentavaksi tekijäksi könttäsumman siitä, kuinka paljon kuljettaja säästäisi bensakuluissa kuuden vuoden aikana.

Myöhemmin Tesla on luopunut tästä bensakuluhinnoittelutavastaan Saksassa, kun paikallinen elinkeinoelämän itsesääntelyelin älähti asiasta.

Sen mukaan arvioitua summaa ei voi pidättää ostosummasta tai kuukausierästä, vaikka arvioidut säästöt voivatkin realisoitua, koska asiakkaiden on kuitenkin maksettava täysi hinta kaupanteosta tai rahoituksesta.

Suinkaan kaikissa maissa Tesla ei ole lopettanut luovaa hintamarkkinointiaan. Näin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Ja näin myös Suomessa.

Suomessa Teslaa tilattaessa autolle ilmoitetaan kaksi hintaa: ”ennen säästöjä” ja ”säästöt huomioiden”.

Esimerkiksi halvimman Model 3:n kuukausimaksu ”ennen säästöjä” on 422 euroa kuukaudessa, ja ”säästöt huomioiden” 245 euroa kuukaudessa.

Jos ostaa käteisellä, ”ennen säästöjä” auto maksaa 51 473 euroa ja ”säästöt huomioiden” 40 873 euroa.

Tesla arvioi siis polttoainesäästöiksi 10 600 euroa viiden vuoden aikana, ja tämä hinta otetaan auton ”säästöt huomioiden” -hinnasta pois.

Jotta asia ei olisi liian helppo ymmärtää, sivustolla mainitaan vielä pohjahinta, joka on 49 200 euroa. Se on ilmeisesti hinta ennen autoveroa ja toimitusmaksua.

Johtava asiantuntija Mika Hakamäki Kilpailu- ja kuluttajavirastosta on hämmentynyt Teslan bensansäästöhinnoittelusta.

”Onko tämä ihan oikeasti niin, että tuo säästö on pelkästään vertailua siihen, paljonko maksaisit enemmän, jos olisit ostanut bensiinikäyttöisen auton ja ajaisit sillä oletuksen mukaiset 20 000 kilometriä vuodessa viiden vuoden ajan?”, Hakamäki kysyy.

Ilmeisesti näin.

”Jos asia on näin, kuten luulen ymmärtäväni tämän olevan, on tämä aika selkeästi kuluttajansuojalain vastaista. Tämä johtaa harhaan hinnan ilmoittamisen osalta, eikä tuosta luottomarkkinoinnistakaan tahdo selvää ottaa.”

Hakamäki ei halua vielä sanoa johtaako Teslan hinnoittelu johonkin toimenpiteisiin. Hän kuitenkin arvelee, että Tesla voisi omatoimisesti hoitaa asian.

”Uskon, että jos asia tulee julkisuuteen, niin yritystä itseään kiinnostaisi sen verran, että se alkaisi ilmoitteluaan selkeyttää. Seuraamme autoalankin markkinointia, ja sopivassa kohdin saatamme olla yritykseen yhteydessä joko suoraan tai toimialan järjestön kautta.”

Oli kyseessä sitten kuluttajansuojalain vastainen toiminta tai ei, Teslan hintarallista on vielä paljon kertomatta.

Maaliskuun alussa Tesla viimein julkisti version Model 3:sta, joka todellisuudessa oli Yhdysvalloissa sen 35 000 dollarin hintainen – siis ilman bensasäästöjä ja hankintatukia.

Tämän halvimman mallin julkistuksen yhteydessä Tesla alensi muidenkin autojensa hintoja. Teslan mukaan hintojen alennus johtuu siitä, että se siirtyy myymään autojaan pelkästään verkkokaupassa ja lopettaa myymälänsä.

Esimerkiksi kaikista tehokkaimman Model S Ludicrous Perfomance -version uusi hinta alennuksen jälkeen oli 99 200 euroa, kun se oli aiemmin noin 150  000 euroa.

Tämän seurauksena käytettyjen autojen kaupoilla myytiin käytettyjä Tesloja kalliimmalla kuin uusia Tesloja, ja auton juuri kalliilla ostaneet olivat varmaankin ihmeissään.

Ei kuitenkaan mennyt montaa päivää, kun Tesla ilmoitti loiventavansa suunnitelmiaan. Myymälöitä lakkautettaisiin vain puolet aiemmin suunnitellusta määrästä ja näin säästettävä rahamäärä puoliintuisi.

Viime kuussa tuli taas uutisia.

Tesla ilmoitti, että kaikki siltä tilattavat autot olisi jatkossa varustettu Autopilot-järjestelmällä. Tämän johdosta autojen lähtöhinnat nousevat muutamalla tuhannella dollarilla.

Tai siis melkein kaikki autot on varustettu Autopilotilla. Halvin auto eli 35 000 dollarin (tai kuten Tesla asian ilmaisee, ”säästöt huomioon ottaen” 24 450 dollarin auto) karvalakkiversio Model 3 -autosta ei kuuluisi Autopilotilla vakiovarusteltaviin autoihin.

Tämän halvimman mallin hankkimista Tesla on kuitenkin hankaloittanut. Sitä ei pysty enää tilamaan verkossa. Jos haluaa halvimman Model 3:n, asiakkaan täytyy mennä Teslan automyymälään tai soittaa Teslalle.

Tesla perustelee myyntipolitiikkaansa sillä, että se haluaa keskittää nettikauppansa niihin autoihin, joita ihmiset eniten haluavat.

Teslan mukaan 35 000 dollarin karvalakkimalli ei ole ollut suosittu, vaan ihmiset ovat ostaneet pääosin niin sanottuja Standard Plus -autoja Standardin sijaan. Standard Plus on Suomessakin halvin myynnissä oleva Model 3.

Seuraavaksi Teslan tarinassa on luvassa Model Y -auto, joka asettunee hinnaltaan ja kooltaan jonnekin Model 3:n ja Model S:n väliin.

Tuotantoon Model Y on näillä näkymin tulossa vuoden 2020 tienoilla. Ennakkotietojen mukaan sen halvimman version hinta Yhdysvalloissa olisi 39 000 dollaria.

Jos kuitenkin odotellaan ihan rauhassa, kunnes autot tulevat myyntiin, ja ihmetellään vasta sitten niitä hintoja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  6. 6

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  8. 8

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  9. 9

   Keski-ikäinen mies kuoli moottoripyörä­onnettomuudessa Keravalla

  10. 10

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  8. 8

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää