Auto

Autojen automaattiohjaukseen liittyy maailmalla vaarallinen sivuvaikutus: Itsestään kulkevien autojen ratista on jäänyt kiinni sammuneita kuljettajia

Autopilottijärjestelmien väärinkäytöstä huolimatta uudella tekniikalla voi myös vähentää onnettomuuksien riskiä.

Poliisi kiinnitti hiljattain Hollannissa huomiota autoon, joka ajoi hitaasti ajavan kuorma-auton perässä tyhjähköllä moottoritiellä.

Poliisi ajoi auton viereen ja huomasi, että kuljettaja oli nukahtanut.

Kuski ajoi Tesla-merkkistä autoa, jossa on autopilot-järjestelmä, eli auto pystyy suurilta osin ajamaan ilman kuljettajan ohjastusta. Kuljettajan kädet olivat ratilla, ja tämän johdosta autopilot oli pysynyt toiminnassa.

Periaatteessa näin ei olisi pitänyt käydä, sillä Teslan järjestelmien olisi pitänyt huomauttaa kuskia siitä, että tämän vireystila on huomattavan matala. Tesla nimittäin kertoo verkkosivuillaan, että ”nykyinen autopilot-toiminto edellyttää kuljettajan jatkuvaa valvontaa eikä tee autostasi autonomista.”

Kun poliisi sai sireenien avulla herätettyä kuljettajan, he puhalluttivat tämän ja totesivat kuskin olevan juovuksissa. Asiasta uutisoi Futurism.com ja Suomessa Tekniikka ja Talous.

Tämä ei ollut ensimmäinen tapaus, kun kuljettaja nuokkuu autopilotilla.

Joulukuussa 2018 tapahtui samantyyppinen tapaus.

Kaliforniassa poliisi seurasi ilmeisesti autopilotille kytkettyä Teslaa seitsemän minuutin ajan noin sadan kilometrin tuntinopeudella, ennen kuin huomasi vierelle ajaessaan, että kuljettaja oli tiedottomassa tilassa.

Poliisi kutsui apuvoimia, ja auto saatiin pysäytettyä. Kuski oli juovuksissa.

Kuskien on myös nähty nukkuvan ratissa, kun autopilot on ilmeisesti ollut päällä.

Tesla kiistää, että autopilot-järjestelmä olisi vaarallinen.

Päinvastoin, sen mukaan autopilotin ollessa päällä auton on keskimääräistä turvallisempi.

Autopilot on nykyään vakiovaruste kaikissa Teslan autoissa, paitsi kaikista halvimmassa Model 3:n karvalakkimallissa. Teslan mukaan ”Autopilot on äärimmäisen tärkeä, sillä tietojemme mukaan onnettomuuden mahdollisuus on paljon alhaisempi, kun autopilot on päällä.”

Toisaalta autopilotillakin on tullut ulkomailla onnettomuuksia.

Suomessa ei poliisin mukaan ole tietoa tapauksista, joissa itse ajavien järjestelmät olisivat aiheuttaneet onnettomuuksia.

Kysymys kuuluukin: onko autopilotti parantanut vai heikentänyt liikenneturvallisuutta? Todisteita on molempiin suuntiin.

Eräissä tapauksissa autopilotti on nimittäin saattanut pelastaa ihmisen hengen.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen Joshua Neally väittää, että Teslan Model X pelasti hänen henkensä kesällä 2016.

Neally oli ajamassa töistä kotiin, kun hänen rintaansa iski kipu. Hän oli saanut keuhkoveritulpan.

Neallyn mukaan Teslan autopilot-järjestelmän ansiosta hän pääsi yli 30 kilometrin matkan lähimpään sairaalaan, jos kohta Neally ohjasi viimeisillä voimillaan autoa itse sairaalan ovien eteen.

Tiettävästi autopilot on myös pelastanut kuskeja, jotka ovat nukahtaneet rattiin tai muutoin joutuneet vaikeuksiin.

Yhdysvalloissa paikallinen liikenneturvallisuusviranomainen tutki Teslan autopilot-järjestelmän turvallisuutta. Tutkimuksen mukaan kolarit vähenevät liki 40 prosenttia, mikäli autopilot on kytketty päälle.

Toisaalta analytiikkayhtiö Quality Control Systems Corporationin tuoreempi tutkimus sanoo, että edellinen tutkimus oli tehty huonosti, ja että autopilotilla on ollut vain minimaalinen vaikutus liikenneturvallisuuteen, tai että se on jopa saattanut lisätä törmäyksiä.

Kysymys autopilotin turvallisuudesta on monisyinen, ja sitä on vaikeaa tutkia. On epäselvää millaisella otannalla ja painotuksella asiaa pitäisi tarkastella.

Maailma ei ole täydellinen, ja liikenteessä tulee aina olemaan ihmisiä, jotka ajavat juovuksissa ja väsyneenä. Voi siis argumentoida, että tällaisissa tapauksissa on hyvä, että auto kykenee toimimaan ilman kuljettajan ohjastusta.

Mutta saako autopilot-järjestelmä ihmiset tuudittautumaan siihen liikaa? Saako se ihmiset herkemmin väsyneinä tai päihtyneinä rattiin, jolloin seurauksena voisi olla itse asiassa liikenneturvallisuuden heikentyminen?

Järjestelmää on kritisoitu nimenomaan sen nimen vuoksi. Se ei ole autopilotti, koska se ei anna – tai ainakaan sen ei pitäisi antaa – ihmiselle mahdollisuutta oikeasti tuudittautua siihen, että auto hoitaa kaiken.

Nimi saattaa antaa ihmisille mielikuvan siitä, että ei se ole niin paha, jos pikkupäissään tai väsyneenä menee rattiin. Saattaa nimittäin olla paljon turvallisemman tuntuista astua liian väsyneenä autoon, jossa on apuna ”autopilotti”, kuin jos apuna ovat kaistavahti ja adaptiivinen vakionopeudensäädin.

Tällä hetkellä Teslan autopilot ei kuitenkaan HS:n koeajon mukaan ole sen kummempi kuin muiden valmistajien autonomisen ajamisen järjestelmät:

”Paljon kohuttu itseajava autopilot-toiminto ei ole nykyisellään sen kummempi kuin tutkavakionopeudensäädin ja kaistaohjaus, jollainen löytyy muistakin autoista. Se toimii jopa huonommin kuin muilla.”

Suomessa Liikenne- ja viestintäministeriö näkee autonomisuuden kehityksen mahdollisuutena, selviää vuoden 2017 lopun raportista nimeltään Liikenteen automaation ja robotiikan kehittämistoimenpiteiden tiekartta 2017–2019.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan ”liikenteen automaatiolla on suuret mahdollisuudet parantaa liikenteen turvallisuutta, ympäristöystävällisyyttä ja sujuvuutta.”

Tämä miellyttänee Teslaa, sillä se maalaa verkkosivujensa mainostekstissä kauniin kuvan tulevaisuuden autoilun helppoudesta:

”Sinun tarvitsee vain mennä autoon ja kertoa sille, minne haluat mennä. Jos et sano mitään, autosi katsoo kalenteriasi ja vie sinut oletettuun kohteeseen. Jos kalenterissa ei ole mitään, se vie sinut kotiin. (…) Kun saavut kohteeseen, poistu autosta sisäänkäynnin edessä. Auto siirtyy pysäköintipaikan etsintä tilaan, etsii paikan ja pysäköi itse itsensä.”

Vaikka autojen itse ajavat ominaisuudet lisääntyvät nopeasti, täysin autonomisista autoista ollaan vielä kaukana.

Tutkimusta kuitenkin tehdään koko ajan.

Suomessa VTT on tutkinut Suomessa automaattista ajamista ja 5G-verkon eli niin sanotun seuraavan sukupolven mobiiliteknologian hyödyntämistä autonomisen ajamisen suhteen.

5G mahdollistaa esimerkiksi nykyistä kymmenen kertaa nopeammat mobiiliyhteydet.

VTT:n mukaan 5G:n avulla liikenneturvallisuus saattaa nousta uudelle tasolle, sillä uusien 5G-palveluiden avulla automaattiajoneuvot pystyvät saamaan tarkempaa ja kattavampaa tietoa ympäristöstä, jolloin ne pystyvät paremmin reagoimaan erilaisiin tilanteisiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   HS kysyi eduskunta­ryhmiltä, mitä Isis-leirin suomalaisille pitäisi tehdä: Puolueet painottavat naisten vastuuta ja toisaalta lasten syyttömyyttä

  4. 4

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  6. 6

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  7. 7

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  8. 8

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  9. 9

   Suomi vetää EU-puheen­johtajuuden säästö­budjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hana­vettä eikä avajais­gaalaa järjestetä

  10. 10

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi Sörnäisten teurastamolla 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Joka paikassa oli verta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  10. 10

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  11. Näytä lisää