Auto

Torstaina alkoi vuoden suurin liikenneruuhka: Näin viranomaiset arvioivat autoletkojen kulkua

Viranomaiset seuraavat maaseudulle matelevaa liikennettä sosiaalisen median välityksellä, lähivuosina ehkä myös robottilennokeilla.

Koko Suomi on näinä päivinä liikkeellä: torstaina alkoi juhannusruuhka, joka on vuoden isoin ruuhkahuippu.

Tiistaina tieviranomaiset antoivat juhannuksen liikennearvion, jossa torstaista ennustettiin vilkkainta liikennepäivää. Nopeudet laskevat ainakin 20 kilometrillä tunnissa, hitaimmillaan jopa 50 kilometrillä tunnissa, ennusteessa kerrottiin.

Liikenne-ennuste annetaan joka kesä juhannusviikon alussa. Siinä kerrotaan yleensä, että ruuhkaa on eniten juhannusaaton aattona eli torstaina aamupäivästä alkaen ja juhannussunnuntaina melkein koko päivän ajan. Myös juhannusaattona puolenpäivän aikaan on vilkasta.

Miten juhannuksen ruuhka-arviot tehdään – ja voiko arvioon luottaa?

Tieliikenteen ohjauksesta vastaa nykyisin valtionyhtiö Intelligent Traffic Management Finland. Yhtiön liikenteenohjauksen yksikön päällikkö Mika Jaatinen sanoo, että juhannuksen menoliikenteen ruuhkat ovat vuoden suurimpia mutta myös liikenne-ennusteiden tekijälle helpoimpia.

”Ennusteeseen vaikuttavat mahdolliset tiedossa olevat häiriöt, kuten tietyöt ja historia, eli millaista liikenne on ollut aiempina vuosina samaan aikaan.”

 

Ruuhkaisin reitti on Helsingistä nelos- ja viitostietä kohti Savoa.

Juhannus on aina samalla viikolla ja samoina viikonpäivinä, joten edellisvuosien tieto on vertailukelpoista. Jaatisen arvion mukaan juhannusruuhkat ovat jatkuneet jokseenkin samanlaisina vuodesta toiseen, koska väylien parempi vetokyky on kompensoinut autojen määrän kasvua.

Myös ruuhkaisin reitti, eli Helsingistä nelos- ja viitostietä kohti Savoa ei ole yllätys. 2000-luvun kuntaliitosten jälkeen laajentunut Mikkeli on Suomen ylivoimaisesti suurin kesämökkikunta ja runsaat 160 kilometriä pohjoisempana sijaitseva Kuopio on hyvä kakkonen.

Esimerkiksi jouluna liikenteen ruuhkautumiseen vaikuttaa useampi tekijä kuin juhannuksena: joulunpyhien ajoittuminen viikonloppuun nähden ja talvisään vaihtelut. Huonolla ajokelillä osa voi perua matkan kokonaan.

”Juhannuksena sää vaikuttaa lähinnä paluuliikenteeseen”, Jaatinen sanoo. ”Jos on oikein kaunis sää, niin lähdetään pois myöhemmin.”

Paluuliikenne on juhannuksena joka tapauksessa menoliikennettä hiljaisempaa. Työssä käyvistä ihmisistä yli kolmannes pitää kesälomansa heinäkuussa, ja moni aloittaa lomansa jo juhannuksena, joten maanantaiksi töihin palaavia on vähemmän.

Juhannuksen ruuhkaennuste osuu siis yleensä aika hyvin kohdalleen.

Vaikeampaa on selvittää, millaisia vaikutuksia sillä on. Viranomaisilla ei ole mittareita, joilla näkisi, muuttavatko ihmiset matka-aikatauluaan ruuhkia välttääkseen.

Jaatisen mukaan suomalaiset reagoivat hyvin liikenteen poikkeustiedotteisiin.

”Jos esimerkiksi kerrotaan, että pääkaupunkiseudun junaliikenne on pysähdyksissä, niin sitä noudatetaan hyvin.”

 

Ihmisiä ärsyttää liikenteessä todennäköisimmin se, että asiat tapahtuvat odotusten vastaisesti.

Tieliikenteessä suurin rauhoittava vaikutus onkin sillä, että juhlapyhinä tilanne toistuu osapuilleen samana. Vaikka juhannusviikon torstaina autoja on Suomen teillä enemmän kuin vuoden muina päivinä, niin autoilijoiden pinna palaa vain harvoin.

Liikennepsykologien mukaan ihmisiä ärsyttää liikenteessä todennäköisimmin se, että asiat tapahtuvat odotusten vastaisesti. Useimmat autoilijat tietävät matkaan lähtiessään ilman liikenne-ennustettakin, että juhannusaaton aattona moottoritiellä ei ole tilaa ajaa 120 kilometriä tunnissa.

 

”Aina löytyy niitä, jotka lähtevät ruuhkassa ohittelemaan.”

Poliisin mukaan suurin osa autoilijoista toimiikin tämän mukaan ja ajaa ruuhkassa rauhallisesti. Liikennerikoksia kirjataan silti enemmän kuin tavallisena viikonloppuna, koska liikennemäärät ovat huipussa.

Kahden viime kesän tilastojen perusteella juhannuksen menoliikenteen yleisin liikennerikos on ollut liikenteen vaarantaminen.

”Aina löytyy niitä, jotka lähtevät ruuhkassa ohittelemaan”, poliisitarkastaja Heikki Kallio sanoo. ”Peräänajoja tulee myös, jos ei pidetä turvavälejä.”

Rattijuopumuksissa ja törkeissä rattijuopumuksissa piikki on juhannuspäivänä ja sunnuntaina. Viime ja toissa kesän juhannusviikonloppuna poliisin haaviin jäi 50 prosenttia enemmän rattijuoppoja kuin juhannusta seuraavana viikonloppuna.

 

Liikenteenohjaajat seuraavat sosiaalista mediaa ja tavallisten autoilijoiden matkalta jakamia kuvia ja viestejä.

Ruuhkien aikana liikenteenohjauksessa tärkeintä on tiedottaa mahdollisista häiriöistä, kuten onnettomuuksista.

Intelligent Traffic Management Finland jakaa keräämäänsä liikennetietoa muun muassa Twitterissä, ja tiedotusvälineiden kautta. Tietoa välittävät myös autojen navigaattorien ja navigaatio-ohjelmien valmistajat.

Reaaliaikainen liikennetilanne, jossa näkyvät myös tietöiden paikat, löytyy Traffic Management Finlandin sivuilta.

Liikenteenohjaajat seuraavat lisäksi sosiaalista mediaa ja tavallisten autoilijoiden matkalta jakamia kuvia ja viestejä. Myös Google kerää liikennetietoja kaikista mobiililaitteista, joissa on käytössä Googlen kartat ja joissa ei ole estetty paikkatietojen jakamista.

”Google Mapsissa on pieni otos liikenteessä liikkuvista, ja se on vielä vain suuntaa antava”. Mika Jaatinen sanoo.

Teiden varsilla olevat liikennekamerat auttavat ruuhkan hahmottamisessa, mutta tulevina vuosina liikennettä saatetaan seurata myös robottilennokeilla.

”Seuraava askel on kehittää liikenteen reaaliaikaista seuraamista ja sitä kuinka laajalle joku häiriö leviää.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  3. 3

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  8. 8

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  9. 9

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää