Auto

Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

Luvattoman ajelun paljasti autoon asennettu gps-paikannin.

Kalle Oikarille tuli kummallinen aavistus, kun hän kesäkuussa oli perheineen palaamassa Sisilian-lomalta Helsinki-Vantaalle.

”Heti kun kone oli laskeutunut, tarkistin kännykältä gps-seurannasta, että mikä mahtaa olla automme sijainti. Yllätys oli suuri, kun huomasin, että autollamme oli ajettu sellaiset 130 kilometriä”, Oikari kertoo.

Oikari oli jättänyt autonsa matkan ajaksi Airparkki-lentopysäköintiin. Hän ei ottanut autonsa avaimia mukaan Sisiliaan, koska tilasi autolle pesun ja putsauksen lentopysäköinnistä. Auton avaimet jäivät siis Airparkkiin.

Lentopysäköintiin kuuluu myös kuljetus terminaaliin ja paluulennon jälkeen takaisin lentopysäköintiin. Oikari sanoo, että matkalla parkkiin kuljettaja oli mennyt aivan hiljaiseksi, kun Oikari oli kertonut hänelle autonsa rekisteritunnuksen.

”Kun saavuimme lentoparkkiin, kaverin ilme oli hyvin juhlava, kun auton avaimet löytyivätkin heidän toimistostaan”, Oikari sanoi.

Tapahtumat alkoivat valjeta. Autoa ei oltu siivottu eikä pesty, koska auto oli ollut luvattomilla teillä.

 

Ovitaskusta löytyi avattu lääkeruiskupakkaus.

Oikari uskoo, että kuljettajan hiljaisuus matkalla terminaalista lentoparkkiin johtui siitä, että hän ei tiennyt missä auto on. Vastaavasti iloisuus avaimien löydyttyä johtui siitä, että auto oli saapunut takaisin Airparkkiin sillä aikaa, kun kuljettaja oli hakemassa Oikareita terminaalista.

GPS-seurannan lokitiedot nimittäin paljastavat, että autolla oli kurvattu Airparkkiin juuri niillä hetkillä, kun Oikareiden lento laskeutui. Oikarille jäi vaikutelma, että henkilökunta oli jo alkanut etsiä kadonneeksi huomattua autoa.

Kalle Oikari on yrittäjä ja hän oli asentanut Audiinsa gps-paikantimen, jotta hän pystyy erottelemaan esimerkiksi vapaa-ajan ajonsa ja työajonsa.

”GPS-paikantimesta käy ilmi, että auto oli otettu käyttöön paluutamme edeltäneenä päivänä. Siitä näkee tasan tarkkaan, missä autolla on ajettu, missä osoitteessa auto on yön seisonut ja milloin se on sinne ajettu. Osoite sijaitsee Pohjois-Helsingissä, mutta autolla oli ajettu myös Helsingin keskustassa”, Oikari sanoo.

Oikarin mukaan auto oli myös aivan karmeassa kunnossa. Sen sisällä oli kuljetettu tavaraa ja auton muoviosia oli naarmutettu. Oikari arvelee, että ilmeisesti kuljetut tavarat olivat naarmuttaneet pintoja. Lisäksi auton yksi alumiinivanne oli naarmutettu katukivetykseen.

Lisäksi autossa oli poltettu tupakkaa ja syöty jotakin, sillä penkissä oli majoneesia.

Autoa oli sotkettu joka puolelta. Autosta löytyi myös koiran karvoja ja pitkiä hiuksia. Lisäksi ovitaskusta löytyi avattu lääkeruiskupakkaus.


Auton käyttöönsä ottaneella henkilöllä oli ilmeisesti tullut myös kiire auton palautuksen kanssa, koska sisälle jäi tavaraa, kuten vaatteita.


Lisäksi Oikareiden omaisuutta katosi autosta. Kalle Oikari sanoo, että ainakin yksi puhelimen laturi, parit aurinkolasit, hänen varalompakkonsa, joka sisälsi 100 euroa rahaa sekä astmalääkkeet olivat kadonneet auton hansikaslokerosta.

Kun Oikari yritti selvittää asiaa paikan päällä, lentokenttäkuljetuksia ajanut henkilö lähti uudelle keikalle, eikä hän voinut jäädä asiaa selvittämään. Airparkin työnjohdosta vastaavan Tommi Söderin Oikari tavoitti heti puhelimeen, mutta hän oli silloin toisaalla eikä juuri sillä hetkellä päässyt paikan päälle.

Koska henkilökuntaa ei ollut paikalla, Oikari lähti Airparkin toimistorakennukseen katsomaan, löytyisikö sieltä joku selvittämään asiaa. Kun ketään ei löytynyt, Oikari dokumentoi kaikki vauriot ja ajoi sitten perheensä kanssa kotiin. Seuraavalla viikolla hän ryhtyi selvittämään tilannetta.

 

Se oli meidän perheelle aika järkytys, että autoamme oli käytetty tuolla tavalla luvattomasti.

Airparkin Tommi Söder kertoi Oikarille, että auton luvattomasti käyttöönsä ottanut henkilö oli Airparkin entinen työntekijä, joka tiesi asiakkaiden avaimien säilytykseen liittyvät käytännöt. Oikari jätti asiassa Airparkille vahingonkorvausvaatimuksen.

Airparkki suostui yli kuukauden selvittelyjen jälkeen maksamaan Oikarille 5 000 euroa korvausta aineellisista vahingoista. Kalle Oikari kuitenkin sanoo, että se ei hänelle riitä, koska alkuperäinen syyllinen on se, joka auton on ottanut käyttöönsä.

”Toki Airparkilla on vastuu siitä, että he ovat huolimattomuudellaan mahdollistaneet tapahtuneen”, Oikari sanoo.

Kalle Oikari on sitä mieltä, että Airparkin täytyisi tehdä asiasta rikosilmoitus, jotta epäilty tekijä saataisiin asiasta vastuuseen. Oikari sanoo, että Airparkin henkilökunta on luvannut rikosilmoituksen tehdä, mutta ainakaan tällä hetkellä hänellä ei ole tietoa, että rikosilmoitusta olisi tehty.

”Se oli meidän perheen naisväelle, puolisolleni, lapsilleni ja mukana olleelle isovanhemmalle aika järkytys, että autoamme oli käytetty tuolla tavalla luvattomasti. Samalla tapaa kuin aikoinaan kotini varastoon murtauduttiin, tuli olo, että oma koskemattomuus järkkyy”, Oikari sanoo.

Kalle Oikari kuitenkin korostaa, että sattuneesta huolimatta Airparkin henkilökunnan palvelu on ollut kohteliasta ja hyvää. Oikari haluaa kertoa tarinan siksi, että hän toivoo kuluttajien tietoisuuden paranevan.

”Osatkaa vaatia takuita turvallisuudesta”, Oikari sanoo.

Oikari myös korostaa, että hän haluaisi alan toimijoiden parantavan käytäntöjään.

”Tommi Söder Airparkista oli tapauksesta itsekin järkyttynyt ja hän tarjosi muun muassa apua automme siivoamiseen ja jopa omaa autoaan sijaisautoksi siivouksen ajaksi. Toivon yritykselle vain menestystä, mutta turvallisuutta ja takuita tulee lisätä”, Oikari sanoo.

HS tavoitti työnjohtaja Tommi Söderin Airparkista. Söder sanoo, että hän ei ole kovin halukas kommentoimaan keskeneräistä asiaa ulkopuolisille. Söderin mukaan asiasta ollaan tekemässä rikosilmoitusta poliisille.

 

Olemme tehneet korjaavia toimenpiteitä, ettei näin pääse enää tapahtumaan.

”Me olemme korvanneet Oikarille hänen vaatimuksensa ja haemme sitä sitten takaisin asianosaiselta henkilöltä.”

Söderin mukaan asiakkaiden autojen avaimet on säilytetty heillä kassakaapissa koko neljän toimintavuoden ajan.

”Kyllä meillä kaikki asiat on aina hoidettu laadukkaasti. Siitä kertovat myös tyytyväiset asiakkaamme. Nyt vain kävi niin, että yksi toisessa firmassamme aiemmin ollut työntekijä tiesi toimintatapamme. Hän tiesi myös, missä autojen avaimia säilytetään”, Söder sanoo.

”Olemme tehneet korjaavia toimenpiteitä, ettei näin pääse enää tapahtumaan”, Söder toteaa.

Söderin mukaan Airparkki on päättänyt, että asiakkaat ottavat avaimet vastaisuudessa mukaansa, eikä Airparkki ota niitä enää säilytykseen.

HS ei tavoittanut Airparkin toimintaa pyörittävän MB Sky Parking Oy:n omistajaa Oskari Laakeria kommentoimaan asiaa.

Oikaisu 13.8. kello 18.35: Jutun kuvatekstissä puhuttiin virheellisesti Lentoparkista isolla alkukirjaimella, mikä viittaa toiseen yritykseen kuin mistä jutussa on kyse.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  5. 5

   HS-analyysi: Hallitus aikoo kammeta Suomen hiili­neutraaliksi 15 vuodessa, budjetti­riihen jälkeen edes vihreiden Ohisalo ei kehdannut hehkuttaa ilmasto­päätöksiä

  6. 6

   Espoolaislähiöstä kuuluu kummia: Betonin keskelle nousee ravintoloita, joihin vaelletaan ympäri Helsingin seutua

  7. 7

   Päiväkoti ei ollutkaan mikään leikkimielinen trippi

  8. 8

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  9. 9

   Pääministeri Justin Trudeau joutui kovan kritiikin kohteeksi vanhasta valokuvasta, jossa hän käytti rasistista meikkiä – ”Ei lainkaan arvostelukykyä”

  10. 10

   Menestyshanke käänsi suomalaisten itsemurhat laskuun, mutta sen jälkeen tehtiin ”hirveä virhe” – Emeritusprofessori Jouko Lönnqvist tuntee pimeimmät puolemme

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  7. 7

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  9. 9

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  10. 10

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää