Auto

Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

Luvattoman ajelun paljasti autoon asennettu gps-paikannin.

Kalle Oikarille tuli kummallinen aavistus, kun hän kesäkuussa oli perheineen palaamassa Sisilian-lomalta Helsinki-Vantaalle.

”Heti kun kone oli laskeutunut, tarkistin kännykältä gps-seurannasta, että mikä mahtaa olla automme sijainti. Yllätys oli suuri, kun huomasin, että autollamme oli ajettu sellaiset 130 kilometriä”, Oikari kertoo.

Oikari oli jättänyt autonsa matkan ajaksi Airparkki-lentopysäköintiin. Hän ei ottanut autonsa avaimia mukaan Sisiliaan, koska tilasi autolle pesun ja putsauksen lentopysäköinnistä. Auton avaimet jäivät siis Airparkkiin.

Lentopysäköintiin kuuluu myös kuljetus terminaaliin ja paluulennon jälkeen takaisin lentopysäköintiin. Oikari sanoo, että matkalla parkkiin kuljettaja oli mennyt aivan hiljaiseksi, kun Oikari oli kertonut hänelle autonsa rekisteritunnuksen.

”Kun saavuimme lentoparkkiin, kaverin ilme oli hyvin juhlava, kun auton avaimet löytyivätkin heidän toimistostaan”, Oikari sanoi.

Tapahtumat alkoivat valjeta. Autoa ei oltu siivottu eikä pesty, koska auto oli ollut luvattomilla teillä.

 

Ovitaskusta löytyi avattu lääkeruiskupakkaus.

Oikari uskoo, että kuljettajan hiljaisuus matkalla terminaalista lentoparkkiin johtui siitä, että hän ei tiennyt missä auto on. Vastaavasti iloisuus avaimien löydyttyä johtui siitä, että auto oli saapunut takaisin Airparkkiin sillä aikaa, kun kuljettaja oli hakemassa Oikareita terminaalista.

GPS-seurannan lokitiedot nimittäin paljastavat, että autolla oli kurvattu Airparkkiin juuri niillä hetkillä, kun Oikareiden lento laskeutui. Oikarille jäi vaikutelma, että henkilökunta oli jo alkanut etsiä kadonneeksi huomattua autoa.

Kalle Oikari on yrittäjä ja hän oli asentanut Audiinsa gps-paikantimen, jotta hän pystyy erottelemaan esimerkiksi vapaa-ajan ajonsa ja työajonsa.

”GPS-paikantimesta käy ilmi, että auto oli otettu käyttöön paluutamme edeltäneenä päivänä. Siitä näkee tasan tarkkaan, missä autolla on ajettu, missä osoitteessa auto on yön seisonut ja milloin se on sinne ajettu. Osoite sijaitsee Pohjois-Helsingissä, mutta autolla oli ajettu myös Helsingin keskustassa”, Oikari sanoo.

Oikarin mukaan auto oli myös aivan karmeassa kunnossa. Sen sisällä oli kuljetettu tavaraa ja auton muoviosia oli naarmutettu. Oikari arvelee, että ilmeisesti kuljetut tavarat olivat naarmuttaneet pintoja. Lisäksi auton yksi alumiinivanne oli naarmutettu katukivetykseen.

Lisäksi autossa oli poltettu tupakkaa ja syöty jotakin, sillä penkissä oli majoneesia.

Autoa oli sotkettu joka puolelta. Autosta löytyi myös koiran karvoja ja pitkiä hiuksia. Lisäksi ovitaskusta löytyi avattu lääkeruiskupakkaus.


Auton käyttöönsä ottaneella henkilöllä oli ilmeisesti tullut myös kiire auton palautuksen kanssa, koska sisälle jäi tavaraa, kuten vaatteita.


Lisäksi Oikareiden omaisuutta katosi autosta. Kalle Oikari sanoo, että ainakin yksi puhelimen laturi, parit aurinkolasit, hänen varalompakkonsa, joka sisälsi 100 euroa rahaa sekä astmalääkkeet olivat kadonneet auton hansikaslokerosta.

Kun Oikari yritti selvittää asiaa paikan päällä, lentokenttäkuljetuksia ajanut henkilö lähti uudelle keikalle, eikä hän voinut jäädä asiaa selvittämään. Airparkin työnjohdosta vastaavan Tommi Söderin Oikari tavoitti heti puhelimeen, mutta hän oli silloin toisaalla eikä juuri sillä hetkellä päässyt paikan päälle.

Koska henkilökuntaa ei ollut paikalla, Oikari lähti Airparkin toimistorakennukseen katsomaan, löytyisikö sieltä joku selvittämään asiaa. Kun ketään ei löytynyt, Oikari dokumentoi kaikki vauriot ja ajoi sitten perheensä kanssa kotiin. Seuraavalla viikolla hän ryhtyi selvittämään tilannetta.

 

Se oli meidän perheelle aika järkytys, että autoamme oli käytetty tuolla tavalla luvattomasti.

Airparkin Tommi Söder kertoi Oikarille, että auton luvattomasti käyttöönsä ottanut henkilö oli Airparkin entinen työntekijä, joka tiesi asiakkaiden avaimien säilytykseen liittyvät käytännöt. Oikari jätti asiassa Airparkille vahingonkorvausvaatimuksen.

Airparkki suostui yli kuukauden selvittelyjen jälkeen maksamaan Oikarille 5 000 euroa korvausta aineellisista vahingoista. Kalle Oikari kuitenkin sanoo, että se ei hänelle riitä, koska alkuperäinen syyllinen on se, joka auton on ottanut käyttöönsä.

”Toki Airparkilla on vastuu siitä, että he ovat huolimattomuudellaan mahdollistaneet tapahtuneen”, Oikari sanoo.

Kalle Oikari on sitä mieltä, että Airparkin täytyisi tehdä asiasta rikosilmoitus, jotta epäilty tekijä saataisiin asiasta vastuuseen. Oikari sanoo, että Airparkin henkilökunta on luvannut rikosilmoituksen tehdä, mutta ainakaan tällä hetkellä hänellä ei ole tietoa, että rikosilmoitusta olisi tehty.

”Se oli meidän perheen naisväelle, puolisolleni, lapsilleni ja mukana olleelle isovanhemmalle aika järkytys, että autoamme oli käytetty tuolla tavalla luvattomasti. Samalla tapaa kuin aikoinaan kotini varastoon murtauduttiin, tuli olo, että oma koskemattomuus järkkyy”, Oikari sanoo.

Kalle Oikari kuitenkin korostaa, että sattuneesta huolimatta Airparkin henkilökunnan palvelu on ollut kohteliasta ja hyvää. Oikari haluaa kertoa tarinan siksi, että hän toivoo kuluttajien tietoisuuden paranevan.

”Osatkaa vaatia takuita turvallisuudesta”, Oikari sanoo.

Oikari myös korostaa, että hän haluaisi alan toimijoiden parantavan käytäntöjään.

”Tommi Söder Airparkista oli tapauksesta itsekin järkyttynyt ja hän tarjosi muun muassa apua automme siivoamiseen ja jopa omaa autoaan sijaisautoksi siivouksen ajaksi. Toivon yritykselle vain menestystä, mutta turvallisuutta ja takuita tulee lisätä”, Oikari sanoo.

HS tavoitti työnjohtaja Tommi Söderin Airparkista. Söder sanoo, että hän ei ole kovin halukas kommentoimaan keskeneräistä asiaa ulkopuolisille. Söderin mukaan asiasta ollaan tekemässä rikosilmoitusta poliisille.

 

Olemme tehneet korjaavia toimenpiteitä, ettei näin pääse enää tapahtumaan.

”Me olemme korvanneet Oikarille hänen vaatimuksensa ja haemme sitä sitten takaisin asianosaiselta henkilöltä.”

Söderin mukaan asiakkaiden autojen avaimet on säilytetty heillä kassakaapissa koko neljän toimintavuoden ajan.

”Kyllä meillä kaikki asiat on aina hoidettu laadukkaasti. Siitä kertovat myös tyytyväiset asiakkaamme. Nyt vain kävi niin, että yksi toisessa firmassamme aiemmin ollut työntekijä tiesi toimintatapamme. Hän tiesi myös, missä autojen avaimia säilytetään”, Söder sanoo.

”Olemme tehneet korjaavia toimenpiteitä, ettei näin pääse enää tapahtumaan”, Söder toteaa.

Söderin mukaan Airparkki on päättänyt, että asiakkaat ottavat avaimet vastaisuudessa mukaansa, eikä Airparkki ota niitä enää säilytykseen.

HS ei tavoittanut Airparkin toimintaa pyörittävän MB Sky Parking Oy:n omistajaa Oskari Laakeria kommentoimaan asiaa.

Oikaisu 13.8. kello 18.35: Jutun kuvatekstissä puhuttiin virheellisesti Lentoparkista isolla alkukirjaimella, mikä viittaa toiseen yritykseen kuin mistä jutussa on kyse.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää