Auto

Voiko autoilija luottaa siihen, ettei autolla ajeta luvatta esimerkiksi huollon aikana?

Jos esimerkiksi huollossa tai renkaavaihdossa olevalla autolla ajetaan luvatta ja auto vaurioituu, vakuutusyhtiö ei todennäköisesti korvaa.

Kalle Oikarin luvatta käyttöön otettu Audi on herättänyt tällä viikolla runsaasti keskustelua.

Oikari oli jättänyt autonsa lomamatkan ajaksi Airparkki-nimiseen pysäköintiin Helsinki-Vantaan lentokentälle. Takaisin Suomeen tultuaan Oikari huomasi, että autolla oli ajettu pitkä siivu luvatta, ja auto oli pahassa kunnossa.

On useita tilanteita, joissa autoilija jättää avaimensa luottamuksella jonkin yrityksen haltuun. Esimerkiksi autohuollossa, korjaamolla tai vaikka renkaidenvaihdossa avain on tapana jättää yritykselle, jotta he pääsevät tekemään tehtävänsä. Miten autoilija voi luottaa siihen, että autolla ei asiattomasti ajella?

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen mukaan ainakaan Autoliittoon ei ole tullut tietoja siitä, että luvaton ajelu olisi laajempi ilmiö.

”Autoliittoon ei ole tullut mitään erityistietoja tällaisista tapauksista. Itse olen tietoinen niistä tapauksista, mitä mediassa on ollut”, Vesalainen sanoo.

Onko esimerkiksi vakuutusyhtiöiden säännöissä jotain, joka turvaisi pykälillä autoa silloin, kun avaimet ovat vaikkapa huollossa?

Pohjolan korvauspäällikkö Sami Reinikan mukaan ainakaan Pohjola ei aseta selkeitä ehtoja sille, miten autojen avaimia pitäisi yrityksissä säilyttää.

”On tilanteita, joissa vaikkapa korjaajat tai huoltoliikkeet eivät pidä autoja lukittuina, ovet ovat auki ja avaimet virtalukossa”, Reinikka sanoo.

Vastuu on silloin siis liikkeellä, ei vakuutusyhtiöllä.

 

Ainakaan Pohjola ei aseta selkeitä ehtoja sille, miten autojen avaimia pitäisi yrityksissä säilyttää.

Reinikka sanoo, että jokaista tapausta täytyy tarkastella yksittäistapauksena, ja että eri vakuutusyhtiöillä voi olla vapaaehtoisten vakuutusten suhteen erilaisia sääntöjä.

Jos vaikkapa huoltoyhtiön – tai Oikarin tapauksessa pysäköintipalvelua tarjoavan yrityksen – työntekijä käyttäisi autoa asiattomasti, vakuutusyhtiö ei todennäköisesti ole korvausvastuussa.

”Omilla avaimilla tehtyjä varkausvahinkoja ainakaan meidän vakuutuksissa ei korvata kuin siinä tapauksessa, että avaimet on saatu haltuun murron tai ryöstön yhteydessä”, Reinikka sanoo

Vakuutus voisi korvata mahdolliset törmäysvahingot, joita auton luvattomassa käytössä olisi aiheutunut, mikäli vakuutus olisi riittävän laaja.

Entä jos vaikkapa omatoimisesti hukkaa autonsa avaimet? Onko se vakuutusyhtiön silmissä vain omaa huolimattomuutta, jonka seuraukset täytyy kestää?

”Jos hävittää avaimet, niin lähtökohtaisesti täytyy alkaa suojelutoimenpiteisiin eli täytyy ryhtyä sarjoittamaan lukkoja uudelleen”, Reinikka sanoo.

Jos avaimet häviävät, täytyy olla yhteydessä maahantuojaan tai muuhun auton merkin edustajaan, jonka avustuksella kadonneesta autonavaimesta tehdään hyödytön.

Vakuutusyhtiö voi korvata kulut, jotka lukkojen uudelleensarjoittamisesta koituvat, mikäli vakuutus on riittävän laaja.

 

Avaimen kuoletus vaatii siis aina auton kopelointia.

Ainakin Pohjolalla korvaaminen vaatii kuitenkin konkreettisen uhan siitä, että joku avaimet löytävä todellisuudessa ottaisi auton käyttöön – avaimet olisivat hävinneet vaikkapa lähellä kotia tai avaimissa olisi auton tunnistustiedot.

”Jos hävittää avaimet rantalomalla sinne rantahiekkaan ja auto on Helsinki-Vantaalla, niin ei siinä ole konkreettista vaaraa, että kukaan ottaisi sen auton käyttöön.”

Nykyään autonavaimet ovat teknisiä kapistuksia. Olisiko hävinnyt avain mahdollista kuolettaa samaan tyyliin kuin pankkikortin voi kuolettaa?

Niin helposti asia ei onnistu, kertoo Autonavaimet.fi-yrityksen toimitusjohtaja Henrik Harberg.

Jokaisessa ajonestolla varustetussa autossa – joita käytännössä kaikki nykyautot ovat – jokaiselle avaimelle on omat muistipaikkansa autossa. Niiden perusteella auto tunnistaa avaimen ja käynnistyy.

Jotta tietyn auton avaimen voi poistaa käytöstä, auto täytyy kytkeä tietokoneeseen ja tällä tavalla joko pyyhkiä sen tietyn avaimen muistipaikka pois tai korvata avaimen muistipaikka uudella avaimella.

Avaimen kuoletus vaatii siis aina auton kopelointia.

Harbergin mukaan uuden avaimen hankkiminen ja vanhan avaimen mitätöinti on nykyään kuitenkin vaivattomampaa kuin vielä muutamia vuosia sitten.

 

Uuden avaimen voi nykyään saada tunnissa.

”Aiemmin piti olla yhteydessä merkkiliikkeeseen, joka tilasi avaimen jostain Euroopasta, ja sitten se avain tuli esiohjelmoituna parin viikon päästä Suomeen, jossa se ohjelmoitiin käyttöön. Viime vuosina tekniikka on kehittynyt, markkinat ovat avautuneet, hinnat ovat laskeneet ja uuden avaimen hankkimisesta on tullut vaivattomampaa.”

Harbergin mukaan uuden avaimen voi nykyään saada tunnissa. Halpaa se ei silti edelleenkään ole.

”Hinnat ovat luokkaa 60–350 euroa.”

Auton avainten suhteen voi nykyään tulla myös toisenlaisia ongelmia. Nykyään monissa autoissa on avain, jota ei tarvitse laittaa auton virtalukkoon.

Puhutaan avaimettomasta käynnistyksestä. Tällaisissa tapauksissa avaimen täytyy olla vain riittävän lähellä autoa, jonka johdosta auton voi käynnistää esimerkiksi käynnistyspainikkeella.

Teknologia on kätevää, mutta se on aiheuttanut myös erikoisia tapauksia. Viime vuonna HS uutisoi tapauksesta, jossa kuljettaja huomasi Hämeenlinnassa, että auton avaimet jäivät Hyvinkäälle.

Kuljettaja oli tullut kotiinsa Hyvinkäälle. Hänen miehensä ja tyttärensä olivat lähdössä, ja kuljettaja luovutti auton lennosta tyttärelleen ja miehelleen. Tunnin päästä mies soitti ja kysyi, missä auton avaimet ovat – ne olivat jääneet edelliselle kuskille. Jos auto siis sammutettaisiin, sitä ei saisi enää käyntiin, koska avaimet olivat sadan kilometrin päässä.

Tällaisissa tapauksissa vakuutusyhtiöstä ei todennäköisesti ole korvausten maksajaksi.

”Ainakin meidän autopalveluvakuutus edellyttää, että tapahtuu tekninen vika. Se, että avaimet unohtuvat, ei ole tekninen vika eikä täten ainakaan meidän ehtojemme mukaan korvattava tapaus”, Reinikka sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Italian pääministeri eroaa ja hallitus kaatuu

  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  4. 4

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  5. 5

   Suuryritysten johtajat julistavat poikkeuksellisessa kannan­otossa muunkin kuin voiton olevan tärkeää

  6. 6

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  7. 7

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  8. 8

   Ruotsiin luvataan ”ranskalaista lämpöä”, ja Suomeenkin saatetaan vielä saada helteitä

  9. 9

   21-vuotias Patrick Stefanius katosi Silja Europalta, poliisi kaipaa havaintoja

  10. 10

   Grönlannin pää­ministeri Trumpin aikeista ostaa saari: ”Se ei ole millään tavalla huvittavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  4. 4

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  5. 5

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  6. 6

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  7. 7

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  8. 8

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  9. 9

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  10. 10

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää