Auto

Amie Dansby ei enää koskaan kadota autonsa avaimia, sillä hän upotutti ne ihonsa alle

Operaation jälkeen käsi oli turvoksissa, mutta avain toimii, kehuu Dansby.

Amie Dansby eli Amie DD on ohjelmistokehittäjä. Verkkosivujensa mukaan hän on myös ”taianomainen yksisarvinen”, ”asioiden valmistaja” ja ”rakentaja”.

Nykyään hän on myös kävelevä autonavain.

Dansby ei enää koskaan kadota autonavaimia, sillä avaimet on asennettu implanttina hänen kätensä sisään.

Dansby omistaa Tesla Model 3 -auton. Tässä autossa ei ole lähtökohtaisesti perinteisiä autonavaimia, vaan ovet aukeavat joko puhelinsovelluksella tai avainkortilla.

Avainkortissa on rfid-tunniste, jonka ovi tunnistaa ja siten avautuu.

Dansby päätti, että avainkortteja ja puhelimia (tai erillistä auton muotoista avainmötikkää, jollaisen voi myös ostaa Teslan avaimeksi) ei tarvittaisi, jos rfid-tunnisteen asemoisi käteensä.

Ajatus ei ollut Dansbylle uusi, sillä hän on sanojensa mukaan avannut kotiovensa jo vuosien ajan kädessään olevan rfid-tunnisteen avulla.

Dansby otti avainkortin, laittoi sen purkkiin ja kaatoi purkkiin asetonia. Tällä tavalla hän sai irrotettua rfid-sirun kortista.

Sitten hän lähti liikkeeseen, jossa tehdään erinäisiä muokkauksia kehoon – tatuointeja, lävistyksiä ja sen sellaista. Hän antoi kehotaiteilijalle tehtäväksi upottaa siru hänen ihonsa alle hieman ranteen yläpuolelle. Taiteilija teki työtä käskettyä.

Videon operaatiosta voi katsella asiasta uutisoineen The Vergen verkkosivuilla.

Käsi oli turvoksissa jonkin aikaa, mutta systeemi kuulemma toimii, Dansby kertoi The Vergelle.

Tästä lähtien Dansbylla on siis aina avaimet mukanaan, ellei hän menetä vaikkapa erityisen rajun illanvieton seurauksena koko kättään.

Kyseinen tapaus on käytännön esimerkki ihmisen ja teknologian integroimisesta, jota moni tutkija pitää tulevaisuuden megatrendinä.

Kysymys on itsensä muokkaamisesta, ja ilmiö on tuttu esimerkiksi biohakkeroinnissa.

Lievemmässä muodossaan se tarkoittaa esimerkiksi erilaisilla rannekkeilla tai vastaavilla puettavilla esineillä ja varusteilla tehtävää kehon mittaamista.

Unta, pulssia ja vastaavanlaisia kehon toimintoja mitataan nykyään ahkerasti, ja näin pyritään optimoimaan kehoa.

Biohakkerointina voi pitää myös erityisen tarkkaa ja tarkoituksenmukaista ruokavaliota, jolla kehon suorituskykyä pyritään optimoimaan. Tietyllä tavalla laihduttaminen, lihasten kasvattaminen ja muu tavallinen kehonmuokkaus on luomubiohakkerointia.

Jotkut asiasta innostuneet vievät asian Amy Dansbyn tapaan pidemmälle ja asentavat itseensä teknologiaa.

BBC kertoo esimerkiksi Liviu Babitzista, joka haluaa tavallaan luoda uusia aisteja ihmiselle.

Hänellä on rinnassaan implantti nimeltään Pohjoisaisti (North Sense). Siinä on kompassisiru ja bluetooth-yhteys, joiden avulla hän tuntee värähdyksen, kun hän katsoo kohti pohjoista.

Idea on kehittää ihmisen sisäinen navigointijärjestelmä kuten muuttolinnuilla, jotka eivät suinkaan tarvitse karttoja tai älypuhelimia lentäessään etelään talven ajaksi.

Samassa jutussa BBC kertoo Rich Leesta. Hän on asentanut sormiinsa magneetteja ja rfid-teknologiaa hyödyntäviä siruja, jotka voi ohjelmoida erilaisia toimia varten – esimerkiksi ovien avaamiseen.

Hänellä on myös kädessään siru, joka tarkkailee hänen ruumiinlämpöään. Lisäksi miehellä on kuulokeimplantit korvissaan – ei tarvitse koskaan etsiä kadonneita korvanappeja.

Lee on myös pyrkinyt BBC:n mukaan muuntelemaan geenejään.

Moni saattaa ajatella, että ihmisen ei tulisi pelleillä tällaisilla asioilla, mutta Lee on eri mieltä. Hän sanoo BBC:n mukaan:

”Meillä on paljon geenitekniikkatietoa. Tuen ajatusmallia, jossa geenejä voisi muunnella ja vaihtaa kuin ottaisit tatuoinnin.”

Oli kyse sitten geenienmuuntelusta tai käteen implantoidusta autonavaimesta, ihmisen ja teknologian integrointi sekä biohakkerointi todennäköisesti lisääntyvät tulevaisuudessa.

Esimerkiksi Sitran johtava asiantuntija Mikko Dufva kirjoitti viime vuonna Mikä on ihminen? -artikkelissaan mahdollisista tulevaisuuden biohakkeroinnin uhkista ja mahdollisuuksista.

Mikäli biohakkerointi kasvattaa suosiotaan ja mikäli se menee yhä syvemmälle yhdistäessään ihmistä ja teknologiaa, koko ihmisen ja inhimillisyyden käsitettä saatetaan joutua pohtimaan uudelleen, Dufva kirjoittaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  3. 3

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  6. 6

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   HS-analyysi: Mihin valtion miljardit ensi vuonna käytetään? Hallituksen ensimmäinen testi

  9. 9

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää