Auto

Pelkosen perhe oli jo ostamassa kevytautoa, sitten kuvaan astui EU – Joonatan, 15: ”Olen erittäin harmistunut”

EU on torppaamassa Suomen kaavailemaa nopeusrajoitettujen kevytautojen tuloa liikenteeseen. Pelkosen perheessä kevytautohankinta oli viety jo ostovaiheeseen, ja nyt harmittaa.

Klaukkalalaisessa Pelkosen perheessä oli tehty kaikki mahdollinen valmistelu sen eteen, että perheen esikoinen Joonatan, 15, olisi päässyt marraskuun alussa kevytauton rattiin. Uusi laki kevytautoista oli astumassa voimaan marraskuun 1. päivänä.

Viime viikolla Pelkosten suunnitelmat romuttuivat – ainakin toistaiseksi. Viime viikolla uutisoitiin yllättäen, että Euroopan komissio ei hyväksykään, että Suomeen olisi tulossa uusi ajoneuvoluokka, jolloin 15–17-vuotiaat nuoret saisivat ajaa henkilöautoilla, joiden maksiminopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa.

”Auto, jonka ostoa suunnittelimme, olisi tullut maahan lokakuussa ja marraskuussa se olisi otettu kevytautokäyttöön Joonatanin kanssa. Nyt täytyy selvittää, että voiko autosta tehdä kaupat sellaisella peruutusehdolla, ettei joudu maksumieheksi. Voi olla, että autoa ei kannata ostaa ollenkaan tai ainakin jonkinlainen aikalisä pitää ottaa”, perheenisä Marko Pelkonen sanoo.

Pelkosen perheessä ollaan tuoreista uutisista kovasti harmissaan.

 

Mopoautoa Pelkoset eivät halua, ja siihen on selvä syy: turvallisuus.

”Kyllä olen erittäin harmistunut tästä, koska olemme suunnitelleet tätä jo viime vuoden puolelta asti”, Joonatan Pelkonen sanoo.

Klaukkalassa asuville Pelkosille kevytauto olisi tullut tarpeeseen. Joonatan olisi voinut liikkua sillä jalkapalloseuran NJS:n harjoituksiin Nurmijärvelle ja Rajamäelle. Matkaa kertyy yhteen suuntaan 25 kilometriä ja harjoituksia on useita kertoja viikossa.

”Ja jos joskus en saisi kesätöitä ihan läheltä kotia, niin työmatkat kauemmas kotoa olisin voinut hoitaa kevytautolla”, Joonatan Pelkonen sanoo.

Mopoautoa Pelkoset eivät halua, ja siihen on selvä syy: turvallisuus. Mopoautoissa ei ole turvakoria eikä monia muitakaan turvavarusteita kuten henkilöautoissa.

Pelkoset olivat sopineet automyyjän ja maahantuojan kanssa, että Suzuki Swift -auto olisi luovutettu heille valmiiksi kevytautoksi varusteltuna syksyn aikana. Auton sähköinen nopeudenrajoitin olisi siis myös asennettu valmiiksi jo myyjäliikkeessä.

Marraskuun alussa, lain tultua voimaan, Pelkoset olisivat aloittaneet hankkimillaan opetusluvilla Joonatanin ajokoulutuksen. Marko Pelkonen sanoo, että vaikka laki ei kevytautoluokassa edellytä teoriakokeen ja ajokokeen lisäksi yhtään ajotuntia, he olisivat ajaneet Joonatanin kanssa ainakin ensi vuoden alkupuolelle opetusluvilla.

Vasta sitten Joonatan olisi siirtynyt omatoimisesti liikenteeseen ajokokeen suorittamisen jälkeen. Kevytautoon olisi asennettu opetuspoljin ajoharjoittelun ajaksi.

”Kyllä ajokilometrejä pitää kertyä, meillä oli suunnitelmissa ajaa ensin muutama tuhat kilometriä ennen kuin Joonatan olisi päässyt itsekseen rattiin. Haluan ottaa tähän sellaisen liikennekasvatuksellisen näkökulman, että Joonatanilla olisi mahdollisimman hyvät valmiudet ajaa kevytautolla muun liikenteen seassa. Kuljettajan vastuut ja velvollisuudet pitää käydä läpi perusteellisesti”, Marko Pelkonen sanoo.

 

Täytyy nyt seurata mitä tässä tapahtuu ja neuvotella automyyjän kanssa.

Pelkoset eivät kevytauton ajolupaa suorittaessaan olisi tyytyneet pelkästään siihen, että Joonatan olisi opiskellut vain kevytauton ajo-oikeuteen edellytettävät teoriat, vaan hän olisi opetellut myös B-ajokortin eli niin sanotun henkilöautokortin teoriat.

”Sen lisäksi olisimme opetelleet ne asiat, mitkä kevytautoluokassa ovat erilaisia B-korttiin nähden”, Marko Pelkonen toteaa.

Hän sanoo, että Suzuki olisi Joonatanin jälkeen kiertänyt perheessä kevytautona myös Joonatanin sisaruksille. Perheessä on kolme lasta, joista Joonatan on vanhin. Muut lapset ovat 13- ja 8-vuotiaat.

”Nyt tämä sama auto kävisi vielä nuorimmallekin lapselle, kun hän olisi kevytautoiässä”, Marko Pelkonen sanoo.

Kevytautoksi hyväksyttävä auto saa olla enintään kymmenen vuotta vanha.

Marko ja Joonatan Pelkonen ovat huomioineet myös auton turvavarusteet autoa valitessaan. Valittu automalli sisälsi jo valmiiksi paljon turvallisuusvarusteita, kuten automaattisen hätäjarrutuksen, peruutuskameran ja kaistavahdin, mutta tämän lisäksi autoon olisi valittu muutamia turvallisuutta parantavia lisävarusteita.

”Turvallisuus on tärkein asia. Jokainen täysi-ikäinenkin autolla ajanut tietää, että joskus voi tulla ajatuskatko ja keskittyminen ajamiseen herpaantuu, vaika ei saisi”, Marko Pelkonen sanoo.

”Lisäksi auto olisi otettu nelivetona, koska nelivetokin on turvallisuusvaruste. Paremman pidon ansiosta autolla pääsee liikenteeseen liukkaastakin risteyksestä, jos sattuisi tekemään vaikka väärän tilannearvion”, Marko Pelkonen sanoo.

 

Olemme miettineet mopokortin ajamista ja mopon hankkimista.

Nyt Pelkoset ovat EU:n kannanoton vuoksi tehneet aika paljon turhaa työtä. Sen lisäksi, että he olivat selvittäneet asiaa jo vuoden verran, he olivat ehtineet hankkia jo kaikki kevytauton ajo-oikeuteen tarvittavat teoriamateriaalit.

”Teoriaosuuksia olemme ehtineet jo aloittaa”, Marko Pelkonen sanoo.

Marko Pelkosen mukaan rahaa ei vielä ehtinyt paljon palaa, kun ei autokauppaa ehditty lukita. Mutta aikaa on mennyt.

”Täytyy nyt seurata mitä tässä tapahtuu ja neuvotella automyyjän kanssa, että voiko kaupantekoa lykätä. Voi olla, että jotain joudutaan maksamaan, jos auto tässä vaiheessa tilataan, vaikka kauppa peruuntuisikin.”

Lisäksi Pelkoset joutuvat miettimään, kuinka Joonatanin liikkumiset harrastuksiin hoidetaan siinä tapauksessa, että kevytautolaki ei toteudu.

”Olemme miettineet mopokortin ajamista ja mopon hankkimista”, Joonatan Pelkonen sanoo.

Suomessa käynnistyi edellisen hallituksen aikana hanke, jonka tarkoituksena olisi ollut tuoda nopeusrajoitetut henkilöautot traktoreiden kanssa samaan T1-ajoneuvoluokkaan. Tällaisen ajoneuvon ajamiseen olisi oikeuttanut AM-luokan ajokortti, kun ajoneuvon huippunopeus on rajoitettu 60 kilometrin tuntinopeuteen.

Valtioneuvoston sivuilla on julkistettu Europpan komission 1. elokuuta päivätty kirje ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr). Kirjeestä käy ilmi, että EU:n mukaan kevytautot eivät täytä T1-ajoneuvoluokan vaatimuksia, koska kevytautot on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöiden ja matkustajien kuljettamiseen ja näin ollen ne ovat moottoriajoneuvoja, joita koskevat eri direktiivit kuin traktoreita. Kevytautot eivät myöskään vastaa luokan L6e kevyitä nelipyöriä. Nykyiset mopoautot kuuluvat L6e-ajoneuvoluokkaan.

EU:n kannanotto voi johtaa siihen, että kevytautoja koskevat lait joudutaan kumoamaan. Lakien oli määrä astua voimaan marraskuussa. Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) pitää EU-komission Suomelle antamaa huomautusta kevytautoista vakavana.

Jos laki joudutaan kumoamaan tai se ei suunnitellussa muodossa toteudu, Pelkoset joutuvat lykkäämään projektiaan. Vuoden päästä Joonatan Pelkonen on 16-vuotias, jolloin hän voi aloittaa B-ajokortin hankkimisen. Täytettyään 17 vuotta vuonna 2021 hän saisi poikkeusluvalla B-ajokortin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää