Auto

BMW teki niin sysimustan auton, että se näyttää jo kaksiulotteiselta – ja se on vain yksi esimerkki automerkkien kiihtyvästä kilpailusta

Elon Musk lennätti auton avaruuteen, Lexus väläytti leijuvaa autoa ja nyt BMW on tehnyt maailman mustimman auton. Keinot ovat monet, kun autonvalmistajat taistelevat näkyvyydestä.

BMW:n X6-auto on katsojasta riippuen joko vaikuttava ilmestys tai lähinnä möhköfantti.

Se on malliesimerkki autoteollisuuden viimeaikaisesta trendistä valmistaa suuria katumaastureita, joissa on urheilullisen coupén muotoja. Tällaiset autot ovat kovassa huudossa esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa suuruus on usein synonyymi kauneudelle.

BMW oli ensimmäisten joukossa tekemässä näitä uudenlaisen segmentin autoja, mutta koska muutkin tekevät näitä autoja, BMW ei pysty enää erottautumaan muista riittävän hyvin pelkästään uuden sukupolven mallin julkistamalla.

BMW:llä on varmasti mietitty, että pitää keksiä jotain muuta – ja jossain vaiheessa palaveripöydässä joku on saanut idean: ”Tehdään mustin auto, jota maa päällään kantaa!”

Ja katso: BMW X6 Vantablack on syntynyt.

BMW esittelee tätä mustista mustinta autoa ensi viikolla Frankfurtin autonäyttelyssä. Kyseessä on elokuun alussa Suomessa myyntiin tulleen kolmannen sukupolven X6-auto, josta erikoisen tekee maalipinta.

Auto on niin musta, että se imee noin 99 prosenttia näkyvästä valosta ja näyttää tämän vuoksi kuvissa melkein kaksiulotteiselta.

Oikeastaan kyse ei ole maalipinnasta, vaan pinnoitteesta, joka on valmistettu hiilinanoputkista. Näitä putkia on paljon: neliösenttimetrin alueella on noin miljardi nanoputkea.

Tämä äärimusta värivaihtoehto tuskin on listattavissa lisävarusteena, sillä Tekniikan maailma kertoo, että tällainen pinnoite on autossa kovin epäkäytännöllinen. Pinnoitteen rakenne kun tekee siitä erityisen alttiin iskuille ja kulumiselle.

Vantablackissa on kysymys siis silkasta huomion herättämisestä ja mainoskikasta. Ja niitä autoteollisuuden väki osaa tosiaan järjestää, koska on pakko.

Autoteollisuus on kovan paikan edessä, kun kilpailu kovenee ja tiukentuvat päästörajat pakottavat autonvalmistajia panostamaan uuteen, kalliiseen teknologiaan.

Ennustajat puhuvat myös yksityisautoilun hiipumisesta, yhteiskäyttöautojen tulemisesta ja muista kehityskuluista, jotka saattaisivat syödä autojen myyntiä.

Tällaisessa tilanteessa täytyy löytää yhä räväkämpiä keinoja, jotta saa päänsä näkyviin tulvan keskeltä.

Hyvä esimerkki erikoisesta mainoskikasta on Tesla, jonka toimitusjohtaja Elon Musk löysi tavan markkinoida sekä sähköautoyhtiö Teslaa että avaruusraketteja tekevää SpaceX-yhtiötään.

 

Tempaus sai Elon Muskin näyttämään hauskalta miljardöörinerolta.

Helmikuussa Tesla Roadster -auto nimittäin lähetettiin avaruuteen kohti Marsia SpaceX:n Falcon Heavy -kantoraketilla.

Se oli täydellinen mainostemppu: tempaus nosti sekä Teslan että SpaceX:n puheenaiheeksi ympäri maailman ja sai Elon Muskin näyttämään entistä enemmän hullulta ja hauskalta miljardöörinerolta, joka tekee mitä lystää, koska voi.

Myös konservatiivisempina tunnetut autonvalmistajat ovat tehneet jänniä mainostempauksia.

Nissan kertoi hiljattain, että se on tehnyt uudenlaisen golfpallon. Sen nimi on ProPilot, ja sen avulla pystyy tekemään uskomattomia puttauksia – pallo menee reikään joka kerta.

Kysymys on todellisuudessa siitä, että golfradan yläpuolella on kamera, ja pallossa on sähkömoottori. Nämä apuvälineet yhteistyössä auttavat pallon reikään.

Tämän kikan idea ei ole mainostaa golfpalloja, vaan Nissanin tulevaa Skyline-autoa, jossa on ProPilot-niminen, kuljettajaa avustava järjestelmä, jossa on itseohjautuvia ominaisuuksia.

Toinenkin japanilainen valmistaja on ymmärtänyt, että autoihin sinänsä liittymättömillä tuotteilla voi mainostaa autoja.

 

Kysymys ei ollut siitä, että Lexus toisi leijuvan auton massatuotantoon.

Lexus aiheutti kuohuntaa 2015, kun se esitteli teknologista osaamistaan Slide-leijuntalaudalla. Se oli hetken aikaa iso puheenaihe automedioissa.

Silloinkaan kysymys ei ollut siitä, että Lexus toisi leijuntalaudan saatikka leijuvan auton massatuotantoon. Slide oli silkkaa markkinointimateriaalia tulevaa automallia varten.

Joskus mainoskikoilla koetetaan saada ihmiset jo varhaisessa iässä sen oman merkin fanikuntaan. Tällaisista tempauksista esimerkkinä mainittakoon Bugatti.

Yhtiö on valmistuttanut autostaan Lego-palikoista tehdyn auton, joka on samankokoinen kuin tosimaailman auto. Lego-auto esittää Chiron-mallia.

Itse asiassa autotehtailu Legoista on niin suosittua – eikä selkeästi pelkkää lasten leikkiä – että monista muistakin autoista on tehty Lego-versioita.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Facebook esitteli keskus­pankkiireille virtuaali­valuuttaansa, Suomen Pankin edustaja ei vakuuttunut: ”Puolivillainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää