Auto

Pariisiin tulee ”melutolppia”, jotka eivät käräytä nopeudesta vaan äänestä – Myös Suomessa moni haluaisi moottorin murinasta nauttivat autoilijat kuriin

Pariisiin on tulossa peltipoliiseja, jotka mittaavat ääntä. Suomessakin on keskusteltu siitä, miten liian äänekästä moottorin pärinää voisi suitsia.

Kadulla kävellessään tai asunnon parvekkeella loikoillessa kuulee joskus äänen, joka on kuuntelijasta riippuen joko raivostuttava tai kiehtova.

Se ääni on – pahimmillaan tai parhaimmillaan – korvia huumaava. Se kuuluu, kun tehokkaan auton tai moottoripyörän omistaja haluaa demonstroida, että täältä pesee.

Jos auto tai moottoripyörä on tehokas tai jos sen pakoputkistoa on muunneltu jollain tavalla, siitä saattaa tosiaan kuulua tosi kova pörinä.

Päristelevät autoilijat ja motoristit aiotaan laittaa nyt kuriin.

Pariisilaisessa lähiössä ollaan jo ottamassa käyttöön niin sanottu äänitutka kovaäänisten kulkuneuvojen meluhaittojen kitkemiseksi.

Laitteessa on neljä mikrofonia, jotka mittaavat ääntä. Ne toimivat yhteydessä liikennekameroiden kanssa.

Laite pystyy osoittamaan tarkasti, mistä ääni tulee, sillä se näyttää akustisen ääniaallon visuaalisesti kamerassa. Ääniaallon ”väri” kamerassa kertoo, kuinka kova ääni on kyseessä.

Tällä tavalla on tarkoitus tunnistaa äänekkään ajoneuvon käyttäjä ja sakottaa tätä automaattisesti. Kyseessä on siis omanlaisensa peltipoliisi, mutta nopeuden sijasta se mittaa äänentasoa ja sakottaa, jos ääni on liian kova.

Pormestari Didier Gonzalesin mukaan laite otetaan heti avuksi valvontaan, kun sen käyttöön oikeuttava laki on hyväksytty. Asiasta äänestettäneen tänä syksynä.

Gonzalesin mukaan melu on suuri haitta, joka satuttaa ihmisiä samalla tavalla kuin passiivinen tupakointi.

Jo tällä hetkellä Ranskassa on ajoneuvojen äänentasoa koskevaa lainsäädäntöä, mutta sitä on ollut hankalaa valvoa, sillä poliisien on pitänyt saada päristelijä kiinni itse teossa.

Kysymys ei ole paikallisen virkamiehen Remy Jourdanin mukaan noitajahdista tehokkaiden autojen tai moottoripyörien kitkemiseksi.

”Meillä ei ole mitään Ferrareita tai Harley Davidsoneja vastaan, mutta joskus niiden omistajat tykkäävät demonstroida ajoneuvojensa tehoja, ja se melu todella häiritsee asukkaita”, Jourdan sanoi Reutersin mukaan.

Suomessakin asiasta on käyty keskustelua. HS:n mielipidesivuilla on vaadittu esimerkiksi desibeleille veroa.

Tämän vuoden keväällä, kun moottoripyöräilijät aloittivat ajokautensa, asiasta heräsi taas keskustelua. Lääketieteen tohtori Antti Hernesniemi kirjoitti, että ihmisiä säikyttelevät motoristit on saatava kuriin.

”Äänekkäillä moottoripyörillä ja autoilla tuotettu melu aiheuttaa sietämätöntä rasitusta etenkin herkkäkorvaisille. Helsingin keskustassa käydessä ilmoille voi räjähtää yhtäkkiä valtava melupommi, kun joku moottoripyöräilijä haluaa esiintyä laitteineen. Voiko lakia häiritsevästä melusta soveltaa moottoripyöräilijöihin, jotta melu vähenisi? Häiritsevän melun tuottaminen on mielestäni paitsi ympäristörikos myös rikos kotirauhaa vastaan”, Hernesniemi totesi.

Moni saattaa olla sitä mieltä, että tällainen melua vähentävä kehitys on ilmiselvästi hyvä asia. Mutta samaan aikaan moni nimenomaan nauttii moottorin pärinästä.

Etenkin tehokkaammissa autoissa ja moottoripyörissä ääni on nimittäin merkittävässä asemassa. Ajatus on, että jos pellin alla on tehoa, laitteen tulee myös kuulostaa tehokkaalta. Ja kun kaasua painaa, sen täytyy myös tuntua ja kuulua.

Formula-asiantuntija Ossi Oikarinen kertoi taannoin HS:lle, että autonvalmistajalle ääni on merkittävä auton osa-alue.

”Melurajojen puitteissa valmistajat tekevät paljon töitä, jotta auton ääni olisi oikeanlainen”, Oikarinen sanoi

Samassa artikkelissa auto- ja moottoripyöräintoilija Tuomas Rajala kertoi, kuinka äänet ovat merkitsevässä osassa sen suhteen, miltä kulkuneuvolla tuntuu ajaa.

”Muistan ikuisesti, kun starttasin Lamborghini Huracánin. Siinä oli matalaa murinaa, jossa oli paljon sielukkaita taajuuksia. Ja kun painoi lapun lattiaan, sen ihanampaa ääntä tuskin maapallolla on”, Rajala sanoi.

Ääni saa olla kovakin, mutta meluisuus ei ole itseisarvo. Äänen pitää olla tietynlainen.

”Matala ja massiivinen, laaja humina. Siitä huokuu tehokkuus”, Rajala sanoi.

Äänekkäämpiä pakoputkia moottoripyöriin vaihtavan Prätkäpajan toimitusjohtaja Leo Laurell on niinikään kuvaillut äänen olevan tärkeässä roolissa kokonaisvaltaisessa ajoelämyksessä.

”Kovat jätkät, kova ääni”, Laurell sanoi.

Vaikka Suomessa ei ole samanlaisia ”melutolppia” kuin Pariisissa, lain mukaan meilläkään ei saa meluta liikenteessä miten sattuu.

Poliisilla on valtuudet puuttua kovaääniseen ajeluun, ja toistuvasta häiritsevästä ajamisesta voi saada kahdeksan päiväsakkoa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  2. 2

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  3. 3

   Nainen putosi ketjukarusellista ja kuoli Ranskassa: Suomen huvipuistoissa on käytössä muutama onnettomuuslaitetta vastaava karuselli

  4. 4

   Kommentti: Jos tänään ei tapahdu brexit-ihmettä, Boris Johnson ajetaan tilanteeseen, jonka sijasta hän ”makaisi ennemmin kuolleena katu­ojassa”

  5. 5

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  6. 6

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  7. 7

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  8. 8

   Suositun Netflix-sarjan tekijät haastettiin Yhdysvalloissa oikeuteen: Heidän väitetään vääristäneen poliisin kiisteltyä kuulustelutekniikkaa

  9. 9

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  10. 10

   #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  3. 3

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita

  5. 5

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  6. 6

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  9. 9

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää