Auto

Sähköautoja kuvaavat sanat ovat monelta pahasti hukassa, ja autonvalmistajat käyttävät tilannetta hyväkseen – Opettele ainakin nämä termit, neuvoo asiantuntija

Hybridi, itselataava hybridi, mikrohybridi, sähköauto. Termit tarkoittavat eri ihmisille eri asioita, ja autonvalmistajat käyttävät tätä ostajien harhaanjohtamiseen.

Peräti 42 prosenttia yhdysvaltalaisista luulee, että sähköautot tarvitsevat fossiilista polttoainetta, jotta ne kulkevat.

Ensihätään voi kuulostaa siltä, että kyse on yhdysvaltalaisesta tietämättömyydestä: miten he voivat kuvitella, että sähköautoissa tarvitaan polttoainetta?

Ehkä siksi, että usein sähköautoissa tosiaan käytetään polttoainetta. Kun puhutaan sähköautoista, saatetaan puhua monenlaisista autoista ja käyttövoimista.

Sähköisen liikenteen kielestä nimittäin puuttuu standardisoitu sanasto, ja se on ongelma.

Metropolia-ammattikorkeakoulun autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho siteeraa naispuolista ystäväänsä, kun hän kuvailee sähköautokeskustelua:

”Hän melko osuvasti sanoi, että sähköautokeskustelu on miesten versio naisten imetyskeskustelusta. Somessa aikuiset miehet vääntävät, että mikä on sähköauto ja mikä on hybridiauto ja millä perusteilla. Eri käyttövoimien puolesta ja vastaan esitetään täysin tuulesta temmattuja perusteluja”, Linja-aho sanoo.

Linja-aho on mukana Sesko ry:ssä eli sähköteknisen alan kansallisessa standardointijärjestössä. Hän istuu muun muassa sähköautot ja latausjärjestelmät -komiteassa, jossa sähköautoihin liittyvää termistöä on pohdittu.

Linja-aho kirjoitti aiheesta myös artikkelin Tuulilasi-lehteen viime tammikuussa. Hän pyrki artikkelissaan määrittelemään, mikä on sähköauto, täyssähköauto, hybridiauto ja niin edespäin.

”Käytin lähteinä ammattikielessä ja mediassa vakiintuneita termejä siltä osalta kuin sitä on saatavilla. Mitään virallisempaa lähdettä ei ole. Myöhemmin termistöä käytettiin pohjana Seskon sähköautojen lataussuosituksen pienessä sähköautosanastossa.”

Sanaston vakiintumattomuuden vuoksi usein toimittajat – alaan erikoistuneetkin – sotkevat termejä keskenään.

Linja-ahon mukaan syy sotkuihin ei kuitenkaan ole mediassa tai kansalaisissa, vaan autonvalmistajissa ja niiden markkinoinnissa.

 

Eri käyttövoimien puolesta ja vastaan esitetään täysin tuulesta temmattuja perusteluja.

Autoteollisuus aiheuttaa valtavasti hiilidioksidipäästöjä suureksi osaksi siksi, että valtaosa autoista kulkee fossiilisia polttoaineita käyttävillä polttomoottoreilla. Se ei siis ole ympäristöystävällistä bisnestä.

Päästöjä vähentääkseen kaikki valmistajat ovat tehtailemassa sähköautoja, ja ne haluavat kertoa siitä kovaan ääneen. Se on hyvää pr:ää: ”me olemme vastuullisia, me teemme sähköautoja, me olemme osa ratkaisua emmekä ongelmaa”.

Koska vähäpäästöisyys on hyvää mainosta ja sähköauto ja hybridiauto ovat suuren yleisön silmissä synonyymi vähäpäästöiselle autolle, valmistajat haluavat käyttää näitä sanoja mainonnassaan mahdollisimman paljon – vaikka niille olisi hyvin vähän perusteita.

Jotkut valmistajat keksivät kyseenalaisia termejä.

”Toyota käyttää termiä itselataava hybridi – eli että autoa ei tarvitse ladata. Se on mielestäni harhaanjohtavaa markkinointia. Eihän pistokehybridiäkään tarvitse ladata, jos ei halua”, Linja-aho sanoo.

Lähes valehtelun puolelle mennään, kun puhutaan ”mikrohybrideistä”. Se tarkoittaa usein autoa, jossa polttomoottoriauton latausgeneraattori kykenee ottamaan talteen jarrutusenergiaa. Joskus termillä viitataan myös autoon, jossa on start-stop -automatiikkaa, eli moottori sammuu auton pysähtyessä vaikkapa liikennevaloissa.

”Sillä ei ole mitään tekemistä hybridin kanssa. Hybridi tarkoittaa autoa, joka hyödyntää vähintään kahta eri voimanlähdettä liikkumiseen.”

Tällainen auto on esimerkiksi – niin ikään autoteollisuuden lanseeraama – kevythybridi. Siinä autossa on sähkömoottori, joka avustaa esimerkiksi kiihdytyksissä. Päästövähennykset tällaisissa autoissa jäävät usein minimaalisiksi.

Mutta sehän on kuitenkin hybridi, joten se on ekologinen, on autoteollisuuden viesti.

 

Missä siis menee hybridiauton ja sähköauton raja?

Perinteinen hybridiauto on siis auto, jossa on polttomoottorin lisäksi toinen moottori. Yleensä se on sähkömoottori, joka avittaa polttomoottoria.

Mutta onko tällainen auto myös sähköauto?

Otetaan esimerkiksi BMW i3. Siitä löytyy malli, jossa on pelkkä sähkömoottori, mutta myös toinen malli, jossa pieni polttomoottori kykenee tuottamaan sähkögeneraattorin avulla sähköä. Käytännössä tällä autolla ajetaan siis sähköllä.

Mutta onko se sähköauto vai hybridiauto?

”Teknisesti se on hybridiauto – tai tarkemmin sanoen ladattava hybridiauto”, Linja-aho sanoo.

Missä siis menee hybridiauton ja sähköauton raja?

”Niinpä. Siihen ovat lähteenä vain somekeskustelut ja ihmisten mielipiteet. Mielestäni kaikkia autoja, joita voi ladata pistorasiasta – myös ladattavia hybridejä – voi kutsua sähköautoiksi. Perinteisiä hybridejä, joita ei voi ladata sähköverkosta, en kutsuisi sähköautoiksi.”

Hybridiauton ja sähköauton raja on häilyvä, mutta yksi termi on ainakin selkeä.

Täyssähköautoista puhuttaessa puhutaan autosta, jossa on vain sähkömoottori – ei siis polttomoottoria ensinkään.

Mutta kun kirjoitetaan jonkun autonvalmistajan sähköautotuotannosta, pitääkö aina eritellä, kuinka moni autoista on täyssähköautoja, kuinka moni ladattavia hybridejä ja kuinka moni perinteisiä hybridejä, joita ei voi ladata – ja millä eri sanoilla näihin ei-ladattaviin pitäisi viitata, ja voidaanko oikeasti puhua hybridiautoista, jos autot ovatkin ”mikrohybridejä”, ja…

Kuten sanottua, standardisoitu termistö selkeyttäisi sähköisestä liikenteestä puhumista.

Samalla se toisi selvemmin esille, onko valmistaja tekemässä oikeasti vähäpäästöistä autoa vai keksimässä uusia termejä (kuten mikrohybridi) esiintyäkseen ympäristöystävällisenä.

 

Pääasia on, että ymmärretään mistä on kysymys.

Linja-aho sanoo, että standardisanaston voisivat muodostaa yhdessä esimerkiksi Sesko ry, Auto- ja liikennetoimittajien liitto ja vaikka Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.

Eri asia toki on, miten termit jalkautuvat arkikieleen.

”Joskus arkikielessä puhutaan töpselistä vaikka tarkoitetaan pistorasiaa. Töpseli tarkoittaa pistotulppaa, ei -rasiaa. Ja pysäköintivirhemaksua sanotaan parkkisakoksi. Pääasia on, että ymmärretään mistä on kysymys.”

Ennen kuin standardit saadaan aikaiseksi, miten Linja-aho itse puhuisi erilaisista sähköistetyistä autoista?

Seuraavassa termistö, jollainen olisi Linja-ahon mielestä asianmukainen.

Perinteinen hybridi: ”Sellainen sähkömoottorilla varustettu polttomoottoriauto, jota ei voi ladata ulkopuolisesta sähkönlähteestä. Voidaan puhua myös ei-ladattavasta hybridistä.”

Ladattava hybridi: ”Sellainen sähkömoottorilla varustettu polttomoottoriauto, jonka ajoakkua voi ladata ulkopuolisesta sähkönlähteestä. Voidaan puhua myös lataushybridistä tai pistokehybridistä.”

Täyssähköauto: ”Sellainen auto, jossa voimanlähteenä toimii vain sähkömoottori.”

Lisäksi:

”Kun puhutaan sähköautoista, termi kattaa sekä täyssähköautot että ladattavat hybridiautot: jos auton akkua voi ladata sähköverkosta, se on sähköauto. Jos kirjoitetaan siis vaikkapa autojen latausasemista, sähköautotermin alle voidaan niputtaa täyssähköautot ja ladattavat hybridiautot.”

Mutta:

”Jos halutaan erikseen korostaa, että kysymys on sähköautosta, jossa ei ole ollenkaan polttomoottoria, voidaan puhua selkeyden nimissä täyssähköautosta.”

Oikaisu 13.9. kello 20.35: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Vesa Linja-ahon mielestä perinteinen hybridi olisi sähkömoottorilla varustettu polttomoottoriauto, jota ei voi ladata. Tosiasiassa Linja-ahon mielestä perinteinen hybridi on sähkömoottorilla varustettu polttomoottoriauto, jota ei voi ladata ulkopuolisesta sähkönlähteestä. Jutussa kirjoitettiin myös, että Linja-ahon mielestä ladattava hybridi olisi sähkömoottorilla varustettu polttomoottoriauto, jonka ajoakkua voi ladata. Linja-ahon mielestä ladattava hybridi on sähkömoottorilla varustettu polttomoottoriauto, jonka ajoakkua voi ladata ulkopuolisesta sähkönlähteestä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  2. 2

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  3. 3

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  4. 4

   Indonesia on kieltämässä avoliiton, pornon, ehkäisyvalistuksen, avioliiton ulkopuolisen seksin, marxismi-leninismin ja presidentin loukkaamisen

  5. 5

   Kohutut potkut TPS:stä saanut Jonne Virtanen asteli jäälle erikoinen nimi selässään, iski TuTolle maalin viidessä minuutissa

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  8. 8

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  9. 9

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  10. 10

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  6. 6

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  7. 7

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  8. 8

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  10. 10

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää