Auto    |   Kolumni

On monta syytä, miksi yksityisautoilu kiellettäisiin, jos se keksittäisiin nyt

Yksityisautoilu on monin tavoin haitallista, mutta sitä on vaikeaa suitsia, koska se on ihmisten oikeus, eikä oikeuksista haluta luopua – ja moni meistä yksinkertaisesti nauttii ajamisesta, kirjoittaa autotoimittaja Jose Riikonen kolumnissaan.

Kielletäänkö yksityisautoilu vielä joskus?

Tällainen keskustelu on viime aikoina herännyt, ja perusteluina ovat ilmastonmuutos ja liikenneturvallisuus.

Viimeisimpänä Volvo ennusti, että jossain vaiheessa autoilu jää ammattiautoilijoiden puuhaksi ainakin kaupungeissa, koska yksityisautot ovat meluavia ja saastuttavia.

Siitäkin on puhuttu, kielletäänkö ihmisen ajaminen sitten, kun ihmistä kenties turvallisemmat, itse ajavat autot alkavat olla valtavirtaa.

Robottiautolla kun ei ole ihmisautoilijan heikkouksia, kuten väsymys, raivo, piittaamattomuus tai päihtymys.

Jos yksityisautoilu keksittäisiin nyt, kiellettäisiinkö se hengenvaarallisena ympäristörikkeenä?

Tieliikenteessä kuoli 2 38 henkilöä vuonna 2017. Loukkaantuneita oli yli 5 500.

Onko se paljon vai vähän? Kun asiaa ajattelee, on tavallaan ihme, ettei liikenteessä kuole enempää ihmisiä:

Vain painava syy, kuten erityisen vakava sairaus, estää mahdollisuuden saada ajaa autoa 120 kilometriä tunnissa lyhyen ajokoulutuksen päätteeksi. Lisäksi ihmiset ajavat väsyneinä, vihaisina, kiireessä, krapulassa, mieli maassa.

 

Pitää olla tosi huonossa kunnossa, että menettää oikeuden ajaa.

Liikennelääketieteen emeritusprofessori Timo Tervo kertoi muutama vuosi sitten HS:n haastattelussa, kuinka jotkut lääkärit eivät aina pyri rajoittamaan potilaan ajamista, vaikka ajokyky on lääkkeiden ja sairauksien johdosta taatusti merkittävästi heikentynyt.

Tämä siitä huolimatta, että kuljettajan tila on suurin onnettomuusriski liikenteessä.

”Yleisin riski kuolemaan johtavassa onnettomuudessa on kuljettajan tilaan liittyvä riski. Toiseksi suurin riski on nopeus, mutta nopeus ei esiinny riskinä yksin. Ylinopeustapauksissa yli kolmessa neljästä mukana on kuljettajan tilan riski eli päihteet, sairaus, väsymys, lääkkeet, itsemurha ynnä muita”, Tervo sanoi.

Silti pitää olla tosi huonossa kunnossa, että menettää oikeuden ajaa.

Ihmisiä kuolee ja sairastuu myös liikenteestä johtuvien päästöjen vuoksi. Kuinka moni kuolema tai sairaus johtuu nimenomaan liikenteen päästöistä, on vaikeasti mitattava asia, mutta tutkimusten mukaan määrä on merkittävä.

Lisäksi autoliikenteestä johtuvat päästöt vaikuttavat ilmaston lämpenemiseen. Yli 80 prosenttia liikenteen päästöistä tulee tieliikenteestä. Joukkoliikenne tuottaa vain pienen osan päästöistä, kertoo Ilmasto.org.

 

Autoilu on monille täysin välttämätöntä.

Autoteollisuus (ja polttoaineteollisuus) ovat ympäristöä myös monin muin tavoin kuormittavia, kun raaka-aineita kaivetaan, öljyä pumpataan ja sademetsää hakataan biopolttoaineeksi.

Liikenteen päästöjä voidaan alentaa esimerkiksi vähentämällä liikennettä ja edistämällä teknologiaa, joka vähentää liikenteen päästöjä. Tämä vaatisi myös erinäisiä ohjauskeinoja eli poliittisia päätöksiä.

Mutta jos tällaisia päätöksiä esitetään, kansa nousee helposti vastarintaan – ymmärrettävästi monikaan autoilija ei polttoaineveron kiristämistä kannata.

Autoilun rajoittaminen tuntuu miltei mahdottomalta siksikin, että autoilu on monille täysin välttämätöntä, ja ihmiset kokevat sen myös saavutetuksi edukseen ja oikeudekseen.

Jos autolla ajamista haluttaisiin joskus rajoittaa esimerkiksi itse ajavien autojen turvallisuuden perusteella, moni vastustaisi sitä yksinkertaisesti siksi, että haluaa ajaa itse. Moni meistä nauttii ajamisesta.

Jos autoilua pyritään rajoittamaan ympäristönsuojelun vuoksi, moni vastustaisi siksi, että autoilu on kätevää ja helppoa.

Osalle autoilu on varmasti välttämätöntä. Suomessa on valtavasti alueita, joissa ei ole enää minkäänlaista joukkoliikennettä.

 

Oikeus johonkin on kuitenkin lopulta suhteellinen juttu.

Välttämätöntä ei kuitenkaan ole ajaa erityisen suurella ja tehokkaalla autolla, joka kuluttaa sumeilelematta fossiilista polttoainetta. Mutta monen on myönnettävä, että tehokkaalla autolla ajaminen on mahdottoman mukavaa ja vieläpä lain suoma oikeus.

Eihän sellaista voi kieltää.

Oikeus johonkin ja saavutettu etu ovat monille ihmisille kuin luonnonlakeja ja kivisiin tauluihin hakattuja ikuisia asioita.

Oikeus johonkin on kuitenkin lopulta suhteellinen juttu.

Yksityisautoilu on oikeus käytännössä kaikkialla maailmassa. Mutta jos maailmassa olisi valtio, jossa yksityisautoilua ei olisi koskaan ollut, siellä saatettaisiin ihmetellä autoilua yhtä suurella hämmästyksellä kuin moni nyt kummastelee esimerkiksi Yhdysvaltain kansalaisten oikeutta kantaa asetta mukanaan.

Jotkut oikeudet ovat ajattomia ja valideja aina ja kaikkialla, kuten oikeus siihen, ettei joudu kärsimään väkivaltaa.

Toiset oikeudet, kuten vaikkapa laaja aseenkanto-oikeus ja autolla ajamisen oikeus (tai vaikkapa orjan omistaminen) sen sijaan ovat juttuja, joita pitäisi voida tarkastella kussakin maailmantilanteessa uudelleen.

Oikeuksiin ei kuitenkaan voi poliittisessa päätöksenteossa kajota, sillä ihmiset suuttuvat, eivätkä äänestä enää sellaista poliitikkoa, joka hankaloittaa heidän elämäänsä.

Tai vielä oikeammin: ihmiset haluavat, että esimerkiksi liikennekuolemat vähenevät ja että ilmastonmuutos pysäytetään. Mutta keinot, joilla näitä asioita edistetään, eivät saa rajoittaa oikeuksia.

 

Autoilijoita voi syystä pitää yhteiskuntaa kannattelevana voimana.Tieliikenteessä kuolee ihmisiä, mutta ei liikennettä pidä sen vuoksi kieltää.

Se on mahdoton ja järjetön ajatus. Tällaisella logiikalla – jos siinä on riski, se pitää kieltää – pitäisi kieltää saman tien pyöräily, juokseminen, käveleminen ja kaikki muukin, mikä voi olla vaarallista.

Kaikki voi olla vaarallista.

Yksityisautoilua ei myöskään pidä kieltää nyt heti siksi, että se on ympäristölle haitallista. Sekin on mahdoton ja järjetön ajatus, vaikka toki samaan aikaan etsitään uusia keinoja ympäristöystävälliseen autoiluun ja autoilun vähentämiseen.

Joskus on hyvä muistaa myös, että me autoilijat maksamme erinäisiä veroja niin paljon, että meitä voi syystä pitää yhteiskuntaa kannattelevana voimana huolimatta siitä, että auto aiheuttaa syntilistaa.

Hyvin suurella todennäköisyydellä monista mukavista ja jopa välttämättömiltä tuntuvista asioista pitää tulevaisuudessa luopua.

Jos ymmärtää, miksi niin pitää tehdä ja miksi se on lopulta omaltakin kannalta hyvä juttu, asian kanssa on helpompi elää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  4. 4

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  7. 7

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  10. 10

   Yhdysvaltain miljardien dollareiden opioidi­käräjiltä pohja pois: lääkeyhtiöt välttivät syytteet viimeisen yön sovittelussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää