Auto

Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

Voiko taksilla ajaminen todella tulla halvemmaksi kuin oman auton omistaminen? Tarkastelimme näin väittävää vertailua kriittisin silmin.

Taksilla ajaminen on tunnetusti kallista.

Mutta voisiko olla niin, että omalla autolla ajaminen on todellisuudessa vielä kalliimpaa kaikkine kuluineen?

Tähän kysymykseen saa yhdenlaisen vastauksen, kun tarkastelee erilaisia kulutustuotteita ja -palveluita vertailevan Vertaa.fi-sivuston tuoretta vertailua. Se tarkasteli, onko halvempaa ajaa taksilla vai omistaa auto.

Tulos: taksi käy halvemmaksi. Miten se voi olla mahdollista?

Sivuston analyysin esimerkkihenkilö, helsinkiläinen Juuso, halusi ajaa taksilla samat ajot kuin autolla: joka arkipäivä työmatkan edestakaisin ja kaksi kauppamatkaa viikkoa kohden.

Viikossa tuli siis yhteensä 14 matkaa. Töihin Juusolla oli matkaa 10,5 kilometriä suuntaansa, kauppaan viisi kilometriä.

Juuso kävi myös viikonloppumatkoilla 1-4 kertaa vuodessa, mutta näitä ajoja ei laskettu vertailuun mukaan.

Taksin kustannukset:

Taksin kustannuksissa Vertaa.fi otti keskiarvon kolmen eri taksipalvelun hinnoista. Nämä kolme olivat Uber, Yango ja Fixutaxi.

Keskiarvoksi yhdelle työmatkalle suuntaansa tuli 15 euroa, eli viikon kymmenen työmatkaa kustantaisivat 150 euroa.

Kauppamatkan suhteen taksipalvelut olivat samat, ja keskiarvoksi yhdelle matkalle tuli 7,6 euroa. Neljän kauppa-ajon kustannuksiksi tuli 31 euroa viikossa.

Taksin viikkokustannukset: 181 euroa viikossa, 724 euroa kuukaudessa.

Auton kustannukset:

Auton kustannukset Vertaa.fi laski siten, että Juuso olisi ostamassa uutta autoa. Auton kustannukset sivusto otti omasta aiemmasta auton kustannuslaskelmastaan.

Keskimääräinen uuden auton hinta Suomessa on vuoden 2018 tilastojen mukaan 33 000 euroa. Esimerkkiauton keskikulutus on 6 litraa sadalla kilometrillä, ja arvioidut vuosittaiset ajokilometrit 9 000 kilometriä.

Juuso ostaisi auton viiden vuoden rahoituksella. Kuukausilyhennys on 600 euroa kuukaudessa, josta korkokulua on 72 euroa.

Lisäksi Vertaa.fi laski mukaan muut kustannukset, kuten arvon alenemisen, huollot, vakuutukset, pysäköinnin ja polttoaineet.

Laskelman mukaan: Lyhennyksen korkokulu 72 euroa, arvonalenema 412 euroa, polttoaineet 68 euroa sekä huollot, vakuutukset, katsastus, pysäköinti 178 euroa.

Auton kulut yhteensä: 730 euroa kuukaudessa.

Seuraavassa vielä molempien tapojen vertailu taulukossa:

Tulos
on kovasti yllättävä: taksilla ajaminenko on halvempaa kuin oman auton ostaminen?

 

Vertailu on relevantti vain kaupungissa asuvalle.

Näillä laskelmilla ja muuttujilla tämä saattaa pitää paikkansa. Laskelmissa on kuitenkin erinäisiä reunaehtoja.

Ensinnäkin vertailu on relevantti vain kaupungissa asuvalle, lyhyitä matkoja ajavalle ihmiselle. Vertaa.fi toteaa itsekin sivustollaan: ”Jos ajaa paljon tai saa työajoista kilometrikorvauksia, oma auto on kannattava.”

Lisäksi vertailussa on oletettu, että kyseessä on uusi auto. Todellisuudessa suuri osa ihmisistä ostaa vähintään muutaman vuoden käytetyn auton, jolloin arvonalenema on pienempi.

Todellisuudessa uudessa autossa ei myöskään ole katsastuskuluja pitkään aikaan. Uudet autot on katsastettava ensimmäisen kerran nelivuotiaina.

Lisäksi vertailu olettaa, että omalla autolla ajokilometrejä tulee enemmän kuin taksilla ajaessa. Oletetusti omalla autolla kynnys lähteä liikkeelle on pienempi, joskus tulee ajeltua pidempi reitti kun taksilla ja pysäköintiin kuluu aikaa ja kilometrejä.

Vertailussa on siis arvioitu, että kuukausikilometrejä tulee autolla 750 ja taksilla 500.

 

Julkisen liikenteen käyttö olisi kaikista järkevin ratkaisu.

Sen sijaan, että vertailun tulos todistaisi auton omistamisen olevan kalliimpaa kuin taksilla ajamisen, sitä voi tarkastella katselmuksena auton piilokuluista, joita moni ei usein ota huomioon.

Esimerkiksi hiljattain julkaistun Danske Bankin Autobarometri 2019:n mukaan suomalaisten ymmärrys autoilun kustannuksista on nimittäin heikkoa.

Tutkimuksen mukaan iso osa suomalaisista ei ota kustannuslaskuissaan huomioon esimerkiksi auton arvon alenemista, rahoituskuluja ja renkaidenvaihtoa sekä niiden säilytystä.

Yli 70 prosenttia autoilijoista arvioi, että autoilu maksaa kaikkine kuluineen alle 400 euroa kuukaudessa, mikä on monen kohdalla alakanttiin tehty arvio.

Koska Vertaa.fi:n vertailu on jossain määrin relevantti vain kaupungissa asuvalle, on kiinnostavaa ottaa huomioon myös julkisen liikenteen kustannukset.

Taksin hinta oli vertailussa 724 euroa kuukaudessa ja oman auton hinta 730 euroa kuukaudessa.

Kalleimmillaankin HSL:n kuukausilippu maksaa 156,4 euroa. Julkisen liikenteen käyttö olisi siis esimerkkivertailun Juusolle taloudellisesti kaikista järkevin ratkaisu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  2. 2

   Nyt puhuvat kaiken nähneet työn­tekijät: Vakavasti sairaiden nuorten mielen­terveys­ongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin

   Tilaajille
  3. 3

   Daniela Yrjö-Koskisen vetämä legendaarinen helsinkiläisyritys teki tempun, johon pystyy vain kolme yritystä sadasta

  4. 4

   VR kehottaa matkustajia varautumaan viivästyksiin, liikenne pääradalla yhä poikki

  5. 5

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  6. 6

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  7. 7

   ”Sivistyshistorian suurin mullistus” – Suomen perus­koulujen määrä on puolittunut alle 30 vuodessa, ja tahti uhkaa kiihtyä

   Tilaajille
  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Trump vertasi virkarikostutkintaa lynkkaukseen, monet järkyttyivät sanavalinnasta

  10. 10

   Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs todisti Trumpin virkarikostutkinnassa – vahvistaa presidentin painostaneen Ukrainaa sotilasavustuksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   Jopa miljoonalla suomalaisella on tietämättään esidiabetes, joka voi jatkua vuosia – Neljällä muutoksella sairastumisen voi estää lähes varmasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemus­terapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  6. 6

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  7. 7

   Miksi kuollut läheinen voi ilmestyä terveellekin ihmiselle? Tutkijan mukaan harha­näkyihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamu­juominen erityisen suomalainen ilmiö?

  9. 9

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  10. 10

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää