Auto

Ajatko DX:llä vai GTI:llä? Automallien kirjainlyhenteet kertovat autosta asioita, joita moni ei ole tullut ajatelleeksi

Kirjainlyhenteet automerkin ja mallin perässä voivat kertoa varusteista tai moottorista, mutta koskaan ei voi olla ihan varma.

Autoa valittaessa joutuu väistämättä tekemisiin mallimerkintöjen kanssa. Autonvalmistajilla on kaikilla oma tapansa nimetä mallinsa ja niiden eri versiot, ja autoilijan pää menee helposti sekaisin.

Yleismmät automallit voi tunnistaa nimestä, ja moni tietääkin, että Volkswagenin Polo on pieni auto, Golf vähän isompi ja Passat vielä vähän isompi. Tai että minkä kokoisia suunnilleen ovat Suomen suosituimpiin autoihin kuuluvat Toyota Yaris tai Nissan Qashqai.

Monet valmistajat nimeävät mallisarjansa helposti ymmärrettävällä logiikalla.

Citroëneissa C:n perässä oleva numero on merkinnyt jo pitkään auton kokoa. Samalla tavalla kokoa ilmaisevat esimerkiksi Mazdan tai Hyundain mallien numerot tai BMW:n mallitunnusten ensimmäinen numero: 118 on pieni Bemari, 518 suuri, muut siitä välistä ja niin edelleen.

Mercedes-Benz käyttää henkilöautoissaan aakkosia: A-Mersut ovat pienimpiä ja koko kasvaa aakkosjärjestyksessä, tosin vähän harppoen järjestyksessä B-C-E-S. Kirjaimen perässä oleva numero tarkoittaa auton suorituskykyä: 180 on järkevän tehoinen, 250:llä varomaton saa jo helposti korttinsa kuivumaan ja sitä suuremmat luvut kertovat jo erittäin tehokkaista moottoreista.

Samaa tehosta kertovaa koodikieltä käyttää myös BMW malliensa kahdessa jälkimmäisessä numerossa.

Vaikeammaksi menee, kun mallimerkintään lisätään kirjaimia. Joskus ne tarkoittavat varustelutasoa, joskus moottorin mallia ja välillä molempia ja ehkä jotain muutakin.

Selitämme nyt muutamien yleisimpien automallikirjainten merkitystä.

DL, DX

Deluxe eli luksus tai ylellinen. Merkintä ei ole aina ollut totuudenmukainen, sillä DL-mallien yläpuolella voi olla useita kalliimpia ja paremmin varusteltuja malleja. Esimerkiksi Volvon 1970-luvun DL:t olivat perusmalleja, samoin 1980-luvun Toyota Corollan huippusuositut DX:t eli ”dexterit”.

E

Vanhemmissa autoissa E ja varsinkin EX saattoi tarkoittaa Executivea eli paremmin varusteltua johtajamallia, nykyään E-kirjaimen löytää todennäköisemmin sähköauton mallitunnuksesta.


FSI

Fuel Stratified Injection eli sananmukaisesti polttoaineen kerrostettu ruiskutus. Volkswagen-konsernin autoissa käytetty polttoaineen ruiskutusjärjestelmä, jonka tarkoitus on vähentää kulutusta ja lisätä tehoa.

G

Geländewagen eli maastoauto. Mercedes-Benzin maasturien tunnus. Pelkkä G on maastoauto, katumaasturi-Mersuissa G:n jälkeen tulee lisäksi koosta ja käyttövoimasta kertova kirjainrimpsu.

GL, GX

Grand Luxe, eli siis hienompi kuin Luxury ja Deluxe. Autossa on mahdollisesti hienompi verhoilu ja mukavuusvarusteita, joskus myös isompi moottori.

Kirjainlyhenteiden kuninkaana voi pitää vanhaa Saab 99:ää, jota sai myös GLE:nä (Grand Luxe Executive) GLS:nä (Grand Luxe Super), sekä L:nä (Luxe) ja EMS:nä (Electronic Manual Special), jossa electronic tarkoitti sähköisesti ohjattua polttoaineen ruiskutusta, manual käsivaihteita ja special yleistä hienoutta ja urheilullisuutta.

GT, GTI

Italiaksi Gran Turismo tai englanniksi Grand Tourer, mikä viittaa alun perin isoon matka-autoon. GT-mallit ovat tavallista tehokkaampia, mutta eivät varsinaisia urheiluautoja, vaan mukavia ja jopa vähän ylellisiä.

GT:n perässä oleva I tarkoittaa injectionia eli polttoaineen ruiskutusta. Aikoinaan se oli uusi keksintö, joka korvasi perinteiset kaasuttimet. Nykyisin kaikissa uusissa polttomoottoriautoissa on jonkinlainen ruiskutusjärjestelmä. Käytännössä GTI tunnetaan parhaiten Volkswagen Golfin urheilullisen version nimenä.

L, LX, LE

Luxury tai Luxe ja Luxury Edition, usein auton perusvarustelutaso. Joissakin tapauksissa E voi tarkoittaa myös efficiencyä, eli tehokkuutta.

Q

Quattro eli neliveto. Audilla katumaasturit ovat Q-malleja, BMW taas merkitsee autojensa nelivetoisuuden X-kirjaimella. Alfa Romeon QV-tehoversioiden lyhenne taas tarkoittaa Quadrifoglio Verdeä eli neliapilaa, joka oli aikoinaan valmistajan kilpa-autojen tunnus.

R


Racing on tavallista urheilumalliakin hurjemmaksi viritetty versio, kuten esimerkiksi Volkswagen Golf R, Ford Focus RS tai Honda Civic Type R. Omia teitään kulkee Hyundai, jonka i30-mallin tehoversion tunnus on N.

S

Sport, yleisin tunnus voimakkaammasta moottorista ja urheilullisemmasta varustelusta. Joissakin sporttimalleissa S-kirjaimia on varmuuden vuoksi useampiakin.

SL ja SLK eli Sport leicht ja Sportlich leicht kompakt ovat Mercedes-Benzin kaksiovisia urheilullisia henkilöautomalleja. Uudemmat pienet sportti-Mersut merkitään tunnuksella SLC. Fordilla urheilumallien perässä lukee ST.

TSI, TFSI

Turbo (Fuel) Stratified Injection. Volkswagen-konsernin autoissa käytetty merkintä, joka kertoo, että moottorissa on turboahdin ja polttoaineen suorasuihkutus. Moottori on siis vähän tehokkaampi kuin perusmalleissa. Nykyisin autoissa on hyvin usein pieni, mutta tehokas turboahdettu bensamoottori myös perusvarustelumalleissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  6. 6

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  9. 9

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  10. 10

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  4. 4

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  7. 7

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  8. 8

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  9. 9

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  10. 10

   Marie Kondo kehitti tavaroista luopumiseen kannustavan konmarittamisen, nyt hän myy tavaraa omassa verkkokaupassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää