Auto

Käytettyjen autojen markkinoilla näkyy muutos: Ladattavien hybridien kysyntä on kasvussa

Yhdysvalloissa Teslan sähköautojen suosio on romahduttanut saksalaisten premium-autojen vaihtoarvon, mutta Suomessa käytetyt dieselautot ovat edelleen arvossa.

Tämä on ”Tesla-efekti”:

Ihmiset, jotka ovat aiemmin omistaneet saksalaisen premium-auton eli BMW:n, Audin tai Mercedes-Benzin, innostuvat Teslasta.

He ostavat Teslan ja laittavat vanhan autonsa kiertoon käytettyjen markkinoille. Käytettyjen autojen markkinoille tulee hurja määrä saksalaisia premium-autoja, ja tarjontaa alkaa olla enemmän kuin kysyntää. Kun tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, hinnat romahtavat.

Muun muassa autolainoihin erikoistunut suuri pankkiiriliike Capital One (CO) kirjoittaa artikkelissaan tästä ilmiöstä, joka on meneillään Yhdysvalloissa.

CO tutustui miljoonien käytettyjen autojen hintoihin ja viime aikojen hintakehitykseen.

Vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla vuoden vanhan BMW 320i:n hinnasta putosi 20 prosenttia ja kolmevuotiaan B-sarjan Mercedeksen arvosta 30 prosenttia.

Uudehkojen autojen arvosta poistuu normaalistikin paljon ensimmäisinä vuosina, mutta CO:n mukaan pudotus on ollut viime aikoina hälyttävän nopeaa. Arvonaleneminen on näkynyt nimenomaan saksalaisten premium-autojen luokassa.

CO:n mukaan kysymys on siitä, että premium-autoluokassa – johon CO laskee myös Teslan – ihmisiä ei enää kiinnosta perinteinen saksalainen premium-auto, sillä Tesla edustaa ihmisille autonomisen ajamisen teknologioilla ja sähköisyydellään uudenlaista jännitystä.

Tesla Model 3 on myynyt nopeammin Yhdysvalloissa kuin mikään premium-auto koskaan. Sitä myytiin viime vuonna Yhdysvalloissa 139 513 kappaletta. Se on enemmän kuin kaikkien muiden saman kokoluokan premium-autojen myynti yhteensä.

CO summaa, että mikäli haluaa ostaa lähitulevaisuudessa uudehkon premium-auton, joka ei ole Tesla, sen saattaa saada todella halpaan hintaan.

Toisaalta, mikäli on juuri ostanut verrattain uuden premium-auton – saati ihan uuden – arvon tippuminen voi kirpaista pahan kerran.

Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin mukaan ihmiset vaihtavat nykyään niin kovalla tahdilla sähköautoihin, että nyt ostettavien polttomoottoriautojen jälleenmyyntiarvo saattaa olla kovin alhainen lähitulevaisuudessa.

Muskilla on oma lehmä ojassa, sillä hän myy täyssähköautoja. Silti on selvää, että täyssähköautojen ja ladattavien hybridiautojen markkinat kasvavat lähitulevaisuudessa merkittävästi.

Tämä johtuu osin siitä, että autonvalmistajien on pakko tuottaa tällaisia autoja markkinoille päästäkseen tiukkojen päästörajojen alle, joiden ylityksestä tulee hirmusakkoja.

Moni vaihtanee nimenomaan polttomoottorista sähköön kunhan hinnat alkavat tulla alas, jolloin polttomoottoriautojen tarjonta käytettyjen markkinoille kasvaa.

Tätä edistää se, että eri valtioiden päästötavoitteet alkavat mahdollisesti ohjata autokannan kehitystä niin, että sähköisille autoille annetaan porkkanaa ja suuripäästöisille polttomoottoriautoille keppiä.

Kaikki tämä saattaa saada ihmiset pohtimaan, kannattaako polttomoottoriautoa – ainakaan uudehkoa saati upouutta ja kallista – ostaa enää. Putoaako sen arvo nopeasti käyttövoimamurroksessa?

Suomessa uusia saksalaisia premium-autoja on myyty huonosti tänä vuonna.

Tammi-syyskuussa Audeja on ensirekisteröity lähes 35 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. BMW:lle myynti on pudonnut yli 26 prosenttia, ja Mercedeksellä 1,5 prosenttia.

Audi Finlandin viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen selitti surkeaa myyntiä Tekniikka ja Taloudelle.

Hänen mukaansa uuteen WLTP-päästömittaustapaan siirtyminen johti siihen, että viime vuoden viimeisellä kvartaalilla mallistosta oli vain noin 20 prosenttia myynnissä. Tänä vuonna Audin mallisto uusiutuu, ja osalla suosituista malleista ei ole ollut hintoja.

Audi ja BMW eivät tosin ole ainoita, joiden myynti on ollut heikkoa. Uusien autojen kaupoilla on yleisestikin ollut tänä vuona Suomessa hiljaista.

Käytettyjen autojen kohdalla autojen käyttövoimamurros ja siitä käyty keskustelu eivät ole vaikuttaneet kaupantekoon, sanoo Suomen suurimman käytettyjen autojen kaupan Kamuxin toimitusjohtaja Juha Kalliokoski.

Vaikutusta ei ollut edes silloin, kun vuosina 2015–2018 dieselautot olivat paljon negatiivisessa julkisuudessa. Keskustelu alkoi Volkswagenin päästöhuijausskandaalista, ja moni valtio ja kaupunki alkoi väläytellä esimerkiksi dieselautokieltoja.

”Uutisointi luonnollisesti mietitytti kuluttajia, mutta dieseleiden ostohinnoissa tai myynnissä sen vaikutuksia ei näkynyt. Seurasimme esimerkiksi juuri diesel-Volkswageneiden myyntiä erityisen tarkkaan”, Kalliokoski sanoo.

Sähkön ja muiden käyttövoimien tulosta keskustellaan kuitenkin nyt kovasti. Pitäisikö käytetyn polttomoottoriauton ostajan olla huolissaan siitä, että auton arvo voisi romahtaa lähitulevaisuudessa käyttövoimamurroksen vuoksi?

”Käsi sydämellä ja kymmeniä tuhansia autoja vuodessa myyvänä tahona voin sanoa, että ei pidä olla huolissaan”, Kalliokoski sanoo.

Muutos on kuitenkin käynnissä myös käytettyjen kaupoilla.

Kalliokosken mukaan täyssähköautoja on käytettyjen autojen markkinoilla vielä hyvin vähän, ja niiden myynti on hitaampaa kuin muilla käyttövoimilla toimivien autojen.

Osittain myynti on hidasta siksi, että täyssähköautot ovat käytettyinäkin kalliita – nopeinta myynti on halvemmissa autoluokissa.

Hitautta edistää myös mallikirjon suppeus: käytetyissä täyssähköautoissa ei ole hirveästi erilaisia vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin.

”Volyymit ovat niin pieniä, että hintakuvaa käytetyistä täyssähköautoista ei oikein pysty muodostamaan. Nettiautossa on myynnissä 91 700 autoa, joista 361 on täyssähköautoja.”

Ladattavien hybridiautojen valikoima on Kalliokosken mukaan paljon suurempi, ja voidaan jo puhua aidosta käytettyjen ladattavien hybridien markkinoista, jotka kasvavat koko ajan.

”Olemme huomanneet ladattavien hybridien suosion kasvun. Täydennämme Suomen myyntivarastoa asiakkaiden kysynnän mukaan, ja yli neljäsosa autoista, joita ostamme ulkomailta, toimii jollain muulla käyttövoimalla kuin pelkästään bensiinillä tai dieselillä. Lisäksi olemme avanneet Kamux Green -liikkeet Konalaan ja Lempäälän Ideaparkkiin, joissa on tarjolla erityisesti kaasu-, sähkö- ja hybridiautoja.”

Suomessa mitään Tesla-efektiä ei siis ole toistaiseksi syntynyt, mutta markkinat muuttunevat tulevaisuudessa, kunhan ladattavia hybridejä sekä täyssähköautoja alkaa tulla myyntiin kiihtyvällä tahdilla.

Tekniikan Maailman toimittaja Jussa Nieminen kirjoitti alkuvuodesta, että useat eri ennusteet povaavat, että vuosi 2025 on melko yleisesti tunnustettu ajankohta polttomoottori- ja sähköautojen hankintahintojen tasautumiseen. Silloin sähköistyminen viimeistään toden teolla alkaisi.

Hän huomautti myös, että täyssähköautojen myynnin pullonkaulana ei välttämättä ole kysyntä vaan saatavuus:

”Pelkkien kannusteiden ja yleisen innostuksen kautta tällä hetkellä myydään paljon enemmän sähköautoja kuin niitä ehditään valmistaa. Suomessakaan rekisteröintitilasto ei kerro totuutta sähköautojen myyntimääristä, vaan ainoastaan saatavuudesta. Suosituimpia malleja on myyty monen kuukauden tuotanto etukäteen.”

Korjaus 21.10. klo 12.37: Nettiautossa on myynnissä 91 700 autoa, ei 9 700, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  3. 3

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  6. 6

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  7. 7

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  8. 8

   Alussa eliöt eivät piitanneet parittelu­kumppanin sukupuolesta, väittää uusi teoria

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää