Auto

Käytettyjen autojen markkinoilla näkyy muutos: Ladattavien hybridien kysyntä on kasvussa

Yhdysvalloissa Teslan sähköautojen suosio on romahduttanut saksalaisten premium-autojen vaihtoarvon, mutta Suomessa käytetyt dieselautot ovat edelleen arvossa.

Tämä on ”Tesla-efekti”:

Ihmiset, jotka ovat aiemmin omistaneet saksalaisen premium-auton eli BMW:n, Audin tai Mercedes-Benzin, innostuvat Teslasta.

He ostavat Teslan ja laittavat vanhan autonsa kiertoon käytettyjen markkinoille. Käytettyjen autojen markkinoille tulee hurja määrä saksalaisia premium-autoja, ja tarjontaa alkaa olla enemmän kuin kysyntää. Kun tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, hinnat romahtavat.

Muun muassa autolainoihin erikoistunut suuri pankkiiriliike Capital One (CO) kirjoittaa artikkelissaan tästä ilmiöstä, joka on meneillään Yhdysvalloissa.

CO tutustui miljoonien käytettyjen autojen hintoihin ja viime aikojen hintakehitykseen.

Vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla vuoden vanhan BMW 320i:n hinnasta putosi 20 prosenttia ja kolmevuotiaan B-sarjan Mercedeksen arvosta 30 prosenttia.

Uudehkojen autojen arvosta poistuu normaalistikin paljon ensimmäisinä vuosina, mutta CO:n mukaan pudotus on ollut viime aikoina hälyttävän nopeaa. Arvonaleneminen on näkynyt nimenomaan saksalaisten premium-autojen luokassa.

CO:n mukaan kysymys on siitä, että premium-autoluokassa – johon CO laskee myös Teslan – ihmisiä ei enää kiinnosta perinteinen saksalainen premium-auto, sillä Tesla edustaa ihmisille autonomisen ajamisen teknologioilla ja sähköisyydellään uudenlaista jännitystä.

Tesla Model 3 on myynyt nopeammin Yhdysvalloissa kuin mikään premium-auto koskaan. Sitä myytiin viime vuonna Yhdysvalloissa 139 513 kappaletta. Se on enemmän kuin kaikkien muiden saman kokoluokan premium-autojen myynti yhteensä.

CO summaa, että mikäli haluaa ostaa lähitulevaisuudessa uudehkon premium-auton, joka ei ole Tesla, sen saattaa saada todella halpaan hintaan.

Toisaalta, mikäli on juuri ostanut verrattain uuden premium-auton – saati ihan uuden – arvon tippuminen voi kirpaista pahan kerran.

Teslan toimitusjohtajan Elon Muskin mukaan ihmiset vaihtavat nykyään niin kovalla tahdilla sähköautoihin, että nyt ostettavien polttomoottoriautojen jälleenmyyntiarvo saattaa olla kovin alhainen lähitulevaisuudessa.

Muskilla on oma lehmä ojassa, sillä hän myy täyssähköautoja. Silti on selvää, että täyssähköautojen ja ladattavien hybridiautojen markkinat kasvavat lähitulevaisuudessa merkittävästi.

Tämä johtuu osin siitä, että autonvalmistajien on pakko tuottaa tällaisia autoja markkinoille päästäkseen tiukkojen päästörajojen alle, joiden ylityksestä tulee hirmusakkoja.

Moni vaihtanee nimenomaan polttomoottorista sähköön kunhan hinnat alkavat tulla alas, jolloin polttomoottoriautojen tarjonta käytettyjen markkinoille kasvaa.

Tätä edistää se, että eri valtioiden päästötavoitteet alkavat mahdollisesti ohjata autokannan kehitystä niin, että sähköisille autoille annetaan porkkanaa ja suuripäästöisille polttomoottoriautoille keppiä.

Kaikki tämä saattaa saada ihmiset pohtimaan, kannattaako polttomoottoriautoa – ainakaan uudehkoa saati upouutta ja kallista – ostaa enää. Putoaako sen arvo nopeasti käyttövoimamurroksessa?

Suomessa uusia saksalaisia premium-autoja on myyty huonosti tänä vuonna.

Tammi-syyskuussa Audeja on ensirekisteröity lähes 35 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. BMW:lle myynti on pudonnut yli 26 prosenttia, ja Mercedeksellä 1,5 prosenttia.

Audi Finlandin viestintäpäällikkö Riitta Karjalainen selitti surkeaa myyntiä Tekniikka ja Taloudelle.

Hänen mukaansa uuteen WLTP-päästömittaustapaan siirtyminen johti siihen, että viime vuoden viimeisellä kvartaalilla mallistosta oli vain noin 20 prosenttia myynnissä. Tänä vuonna Audin mallisto uusiutuu, ja osalla suosituista malleista ei ole ollut hintoja.

Audi ja BMW eivät tosin ole ainoita, joiden myynti on ollut heikkoa. Uusien autojen kaupoilla on yleisestikin ollut tänä vuona Suomessa hiljaista.

Käytettyjen autojen kohdalla autojen käyttövoimamurros ja siitä käyty keskustelu eivät ole vaikuttaneet kaupantekoon, sanoo Suomen suurimman käytettyjen autojen kaupan Kamuxin toimitusjohtaja Juha Kalliokoski.

Vaikutusta ei ollut edes silloin, kun vuosina 2015–2018 dieselautot olivat paljon negatiivisessa julkisuudessa. Keskustelu alkoi Volkswagenin päästöhuijausskandaalista, ja moni valtio ja kaupunki alkoi väläytellä esimerkiksi dieselautokieltoja.

”Uutisointi luonnollisesti mietitytti kuluttajia, mutta dieseleiden ostohinnoissa tai myynnissä sen vaikutuksia ei näkynyt. Seurasimme esimerkiksi juuri diesel-Volkswageneiden myyntiä erityisen tarkkaan”, Kalliokoski sanoo.

Sähkön ja muiden käyttövoimien tulosta keskustellaan kuitenkin nyt kovasti. Pitäisikö käytetyn polttomoottoriauton ostajan olla huolissaan siitä, että auton arvo voisi romahtaa lähitulevaisuudessa käyttövoimamurroksen vuoksi?

”Käsi sydämellä ja kymmeniä tuhansia autoja vuodessa myyvänä tahona voin sanoa, että ei pidä olla huolissaan”, Kalliokoski sanoo.

Muutos on kuitenkin käynnissä myös käytettyjen kaupoilla.

Kalliokosken mukaan täyssähköautoja on käytettyjen autojen markkinoilla vielä hyvin vähän, ja niiden myynti on hitaampaa kuin muilla käyttövoimilla toimivien autojen.

Osittain myynti on hidasta siksi, että täyssähköautot ovat käytettyinäkin kalliita – nopeinta myynti on halvemmissa autoluokissa.

Hitautta edistää myös mallikirjon suppeus: käytetyissä täyssähköautoissa ei ole hirveästi erilaisia vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin.

”Volyymit ovat niin pieniä, että hintakuvaa käytetyistä täyssähköautoista ei oikein pysty muodostamaan. Nettiautossa on myynnissä 91 700 autoa, joista 361 on täyssähköautoja.”

Ladattavien hybridiautojen valikoima on Kalliokosken mukaan paljon suurempi, ja voidaan jo puhua aidosta käytettyjen ladattavien hybridien markkinoista, jotka kasvavat koko ajan.

”Olemme huomanneet ladattavien hybridien suosion kasvun. Täydennämme Suomen myyntivarastoa asiakkaiden kysynnän mukaan, ja yli neljäsosa autoista, joita ostamme ulkomailta, toimii jollain muulla käyttövoimalla kuin pelkästään bensiinillä tai dieselillä. Lisäksi olemme avanneet Kamux Green -liikkeet Konalaan ja Lempäälän Ideaparkkiin, joissa on tarjolla erityisesti kaasu-, sähkö- ja hybridiautoja.”

Suomessa mitään Tesla-efektiä ei siis ole toistaiseksi syntynyt, mutta markkinat muuttunevat tulevaisuudessa, kunhan ladattavia hybridejä sekä täyssähköautoja alkaa tulla myyntiin kiihtyvällä tahdilla.

Tekniikan Maailman toimittaja Jussa Nieminen kirjoitti alkuvuodesta, että useat eri ennusteet povaavat, että vuosi 2025 on melko yleisesti tunnustettu ajankohta polttomoottori- ja sähköautojen hankintahintojen tasautumiseen. Silloin sähköistyminen viimeistään toden teolla alkaisi.

Hän huomautti myös, että täyssähköautojen myynnin pullonkaulana ei välttämättä ole kysyntä vaan saatavuus:

”Pelkkien kannusteiden ja yleisen innostuksen kautta tällä hetkellä myydään paljon enemmän sähköautoja kuin niitä ehditään valmistaa. Suomessakaan rekisteröintitilasto ei kerro totuutta sähköautojen myyntimääristä, vaan ainoastaan saatavuudesta. Suosituimpia malleja on myyty monen kuukauden tuotanto etukäteen.”

Korjaus 21.10. klo 12.37: Nettiautossa on myynnissä 91 700 autoa, ei 9 700, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  2. 2

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  3. 3

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kommentti: Ulkoministeri Haavistoon henkilöityvä kiista on myös oire kansain­välisen yhteisön saamattomuudesta

  5. 5

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  6. 6

   USA:ssa kohistaan NBA-supertähden 15-vuotiaasta pojasta: huomion keskipisteenä olevalla Bronny Jamesilla on 3,5 miljoonaa Instagram-seuraajaa ja kuvassa hän donkkaa kuin isänsä

  7. 7

   Rinteen lähtö on parasta, mitä Sdp:lle on tapahtunut toukokuun 2014 jälkeen

  8. 8

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  9. 9

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  10. 10

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  3. 3

   Väri-ilottelua ja modernia glamouria: 35 kuvan kooste Linnan juhlien puvuista

  4. 4

   Linnan juhlien pukuloistoa hallitsivat voimakkaat värit, näyttävät korut ja printit – HS:n seuranta kokosi juhlien kiinnostavimmat puvut

  5. 5

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Victorian putoukset ovat kuivuneet noroiksi: video ja vaihtokuvat näyttävät maailman­perintö­kohteen rajun muutoksen

  7. 7

   Äärioikeistolaisten hihamerkit ja anarkistiliput vilahtelivat Helsingissä, kun tuhannet marssivat itsenäisyyspäivän mielenosoituksissa – Poliisi otti kiinni 13 ihmistä

  8. 8

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  9. 9

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  10. 10

   Seksivalistus selittää Yhdysvaltain oudot neitsyystestit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  11. Näytä lisää