Auto

Moni tarvitsee viikonloppuna talvirenkaat, ja vaihdon voi hoitaa itse, jos osaa varoa yleisiä virheitä – katso ohjeet renkaiden vaihtoon

Pakkaset saapuvat alkuviikosta eteläänkin. Renkaanvaihto ei ole mahdoton urakka, kun ei sählää eikä unohda turvallisuutta.

Talvi lähestyy, ja lämpötilat putoavat etelärannikollakin yöllä nollaan ja sisämaassa pakkasen puolelle. Talvirenkaiden vaihtoa tarjoavissa liikkeissä vapaat ajat ovat vähissä.

Monen autoilijan ratkaisu on tarttua itse rengasavaimeen, mutta varsinkin ensikertalaisen on syytä pitää muutama asia mielessä tee-se-itse -renkaanvaihdossa.

Oikea paikka

Renkaanvaihto on hyvä tehdä tasaisella ja kovalla pinnalla, eli käytännössä asfaltilla tai betonilla. Tasainen hiekkapihakin sopii, mutta jos maa on pehmeää, tunkin alle on syytä laittaa esimerkiksi vanerilevy.

Pienikin auto voi painaa yli tonnin, ja jos tunkki painuu pehmeään maahan ja keikahtaa nurin, tilannetta ei enää korjata omin voimin. Pahimmassa tapauksessa renkaanvaihtaja voi jäädä romahtavan auton alle ja loukata itsensä vakavasti.

Vaihtourakka onnistuu yksinkin, mutta toinen käsipari helpottaa erityisesti kiinnitysvaiheessa, jolloin rengas täytyy kohdistaa mutterien reikiin.

Autossa pitää olla renkaanvaihdon aikana vaihde ja käsijarru päällä. Varmuuden vuoksi jonkin maassa olevan pyörän taakse voi ujuttaa vielä kiilan.

Tunkin käyttäminen vaatii vapaata tilaa auton sivulla, joten ahtaassa autotallissa se ei onnistu.

Oikea tunkki

Takakontissa saattaa olla auton mukana tullut pieni tunkki, mutta se kannattaa jättää paikalleen. Auton pikkutunkki on tarkoitettu vain hätätilanteisiin, kuten kesken matkan sattuneen rengasrikon korjaamiseen.

Kaksi kertaa vuodessa renkaita vaihtavia pohjoismaalaisia autoilijoita on maailmassa niin vähän, että heitä varten valmistajat eivät laita autoihinsa oikeita tunkkeja.

Kelvollisen tunkin saa yhden renkaanvaihtokerran hinnalla, mutta halvimmissa tunkeissa nostovoima saattaa todellisuudessa olla paketin kyljessä ilmoitettua pienempi. Hallitunkki on saksitunkkia ja hydraulista pullotunkkia parempi valinta, koska siinä paino jakautuu laajemmalle alalle. Itse tunkin käyttö on yksinkertaista, mutta käyttöohje kannattaa lukea ensin.

Oikea rengasavain

Myös pyörän irrottamisessa kannattaa investoida pari kymppiä mutterien avaamiseen tarkoitettuun työkaluun.

Ristikkoavaimessa on valmiina eri kokoiset hylsyt eri kokoisia muttereita varten, pitkävartisessa pyöränmutteriavaimessa tulee mukana muutama vaihdettava hylsy. Ristikkoavain on kätevä, koska sitä voi pyörittää, pitkävartisella taas saa tiukkaan kiristetyt mutterit helpommin auki.

Koska yhden auton pyörissä on vain yhden kokoisia muttereita, niin oikean kokoinen hylsy kannattaa merkitä seuraavaa renkaanvaihtoa varten vaikka teipillä.

Alumiinivanteissa mutterit voivat joskus olla syvällä koloissa, ja sitä varten tarvitaan erityisiä hylsyjä, jotka ulottuvat muttereihin asti ja suojaavat samalla vanteita. Jos mutterien suojana on muoviset hatut, ne pitää poistaa ensin.

Teräsvanteisista pyöristä on poistettava ensin pölykapselit, jotka irtoavat varovasti reunasta kampeamalla. Pyöränmutterit löytyvät niiden alta. Jos muovisessa pölykapselissa on mutterin näköisiä koristeita, niitä ei pidä vääntää.

Joidenkin autojen alumiinivanteissa on rengasvarkaiden haitaksi tarkoitettu lukkomutteri, jonka avaamiseen täytyy käyttää auton mukana tullutta avainholkkia. Jos se on kadonnut, on käännyttävä merkkikorjaamon puoleen.

Autotarvikemarketeissa myydään myös porakoneen näköisiä mutterinavaajia, jotka toimivat joko paineilmalla tai sähköllä. Ne jouduttavat renkaanvaihtoa ja luovat jännittävää formulavarikon tunnelmaa, mutta lopullinen kiristys kannattaa silti tehdä käsin rengasavaimella. Tumpelo renkaanvaihtaja saattaa myös murjoa vahingossa pyöränmutterien kulmat pyöreiksi koneavaimella.

Muttereita löysätään ennen auton tunkkausta juuri sen verran, että ne on helpompi kiertää auki. Tiukkaan väännettyjä muttereita on hankala avata, jos pyörä on jo nostettu irti maasta, ja riuhtomisen seurauksena auto saattaa romahtaa alas tunkilta.

Oikea nostopiste

Tunkki asetetaan auton helman alle lähelle vaihdettavaa rengasta. Oikean nostokohdan löytämiseen on yleensä ohje auton käyttöohjeessa. Tunkkia ei pidä työntää liian pitkälle auton alle, koska silloin on mahdollista, että tunkki vain painuu auton pohjan läpi.

Hallitunkin nostopäähän voi hankkia tarvikekaupasta kumisen tyynyn, joka estää helmakotelon kolhiintumista.

Moni pitää renkaanvaihdon ajan auton kulmaa koholla pelkän tunkin varassa ihan laiskuuttaan, mutta se ei ole turvallista. Auton alle kannattaa laittaa varmistukseksi tarkoitusta varten tehty pukki tai edes joku irtonaisista pyöristä lappeelleen.

Oikea kiristys

Auton pyörä ei ole kevyt. Pienen auton 15-tuumainen rengas vanteineen painaa noin 15 kiloa, suuremmissa autoissa yli 20 kiloakin. Työasento kannattaa pitää oikeana, ettei selkä nitkahda.

Kun talvirengas on paikallaan, mutterit kiristetään vähitellen ja ristiin vastakkaisilta puolilta, ettei vanne vaurioidu. Viimeinen kiristys tehdään kun pyörä on laskettu tunkilla alas.

Mutterien tiukkuus kannattaa varmistaa ensin lyhyen ajon jälkeen ja uudestaan muutaman sadan kilometrin ajon jälkeen. Löysälle jääneet mutterit vaikuttavat pyörän asentoon, ja pahimmassa tapauksessa mutterit irtoavat ja holtittomasti vatkaava pyörä irtoaa kesken ajon.

Kun renkaanvaihtoon ryhtyy, urakka pitää hoitaa loppuun jokaisessa neljässä kulmassa, vaikka kuinka tulisi hiki ja käsiin sattuisi. Sekarenkailla ajaminen heikentää auton ajo-ominaisuuksia, ja siitä voi saada sakot.

Jos voimia on jäljellä, auton alta poistetut kesärenkaat kannattaa pestä ja laittaa rengaspusseihin, niin ensi keväänä pääsee vähemmällä sotkulla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Finanssivalvonta aloitti selvityksen Nokian osakkeen poikkeuksellisesta romahduksesta

  3. 3

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  4. 4

   Saako Jari Aarnio vielä syytteen murhasta? Ruotsalaispoliisi kertoo HS:lle, että hän sai tiedon Volkan Ünsalin murhasuunnitelmasta jo ennen henkirikosta – suoraan Aarniolta

   Tilaajille
  5. 5

   Levyraati-ohjelmasta tunnettu Klaus "Klasu" Järvinen on kuollut

  6. 6

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  7. 7

   Älypuhelimemme ja sähköautomme toimivat kongolaisella koboltilla, jota kaivetaan lapsityövoimalla – mutta onko meillä vaihtoehtoja?

   Tilaajille
  8. 8

   Peugeotin iso farmari on upea, mutta varsinkin pakkasella myös ärsyttävä

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  2. 2

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  3. 3

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Idyllissä Mannerheimintien kupeessa kuhisee Helsingin asuntomarkkinoiden himottu piste: Ei yhtään asuntoa myynnissä

  8. 8

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  9. 9

   Autoilija kaahasi harvinaista 236 kilometrin nopeutta ”superkameraan”: poliisin mukaan tunnistamisessa haasteita

  10. 10

   Venla-gaalan voittajien valintatapa ärsyttää tv-alaa: ”Jotkut ihmiset ovat todella vihaisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  9. 9

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  10. 10

   Tehdas etsi turhaan metalli­miehiä, kunnes löysi heitä vastaanotto­keskuksesta – Hallitus edistäisi turvapaikan­hakijoiden työ­lupia, mutta hidastavatko sisä­ministeriön virkamiehet?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää