Auto

Tesla-kuljettajien erikoinen ristiriita: Model 3:ssa on laatuongelmia, silti omistajat rakastavat autojaan

Tesla Model 3:ssa on ilmennyt paljon laatuongelmia, mutta se ei näytä Tesla-kuskeja haittaavan, kertoo tuore kyselytutkimus.

Siitä lähtien, kun Teslan volyymimalli Model 3 tuli markkinoille, sitä on sekä kehuttu vuolaasti että haukuttu katkerasti.

Osa käyttäjistä on ollut sitä mieltä, että auto on laadukkaana, menevänä, futuristisena ja käytännöllisenä kulkuneuvona taivaan lahja.

Osa on valitellut laatuongelmia, kuten maalipinnan rapautumista, paneelien välyksiä ja sen sellaista laatuvaikutelman puutetta.

Myös HS:n koeajossa toukokuussa mielipide oli ristiriitainen: ”Tesla Model 3 on erinomainen sähköauto, jota on ilo ajaa. Paljon mainostettu itseajavuus ei silti ole vielä luvatulla tasolla, ja valmistusvirheet ovat yllättäviä”, kirjoitti toimittaja Niko Kettunen.

Mikä on totuus? Onko Model 3 surkea vai upea vai jotain siltä väliltä? Aika hyvän selvyyden siihen saa tuoreesta, kattavasta tutkimuksesta.

 

Model 3 on ollut monessa maassa myydyin automalli.

Avataan ensin, miksi juuri Model 3 on ollut niin tarkan syynin alla.

Sähköautovalmistaja Tesla oli kovan paineen alla pari vuotta sitten, kun se alkoi tuutata Model 3 -autoja tuotantolinjastoltaan.

Yhtiön toimitusjohtaja Elon Musk oli luvannut, että ihmiset saisivat ”kansansähköauton”, joka olisi halpa, nopea ja laadukas ja jolla pääsisi yhdellä latauksella riittävän pitkälle.

Yhtiöllä oli suuria ongelmia autojen tuottamisen kanssa, ja pitkään näytti siltä, että verrattain pieni yhtiö Tesla ei pysty nostamaan tuotantovolyymiaan kysyntää vastaavaksi – autoja oli varattu ennakkoon yli 450 000 kappaletta.

Tesla ei onnistunut lunastamaan lupauksiaan täysin, mutta silti lopputulosta voi pitää onnistumisena: Model 3 -autoja on myyty yli 350 000 kappaletta, ja se on ollut monessa maassa myydyin automalli useana kuukautena.

Se ei ole ihan vähän – myydä enemmän kuin vaikkapa Toyota Corolla tai Volkswagen Golf – kun miettii, että kyseessä on kuitenkin verrattain kallis täyssähköauto.

 

Tesla ja Model 3 ovat olleet jo vuosia tarkemmassa syynissä kuin yksikään muu autonvalmistaja tai auto.

Elon Musk on kertonut, kuinka yhtiössä ei ole kysymys silkasta liiketoiminnasta vaan maailman pelastamisesta fossiilisilta polttoaineilta.

Se haluaa tehdä asiat uudella tavalla ja näyttää, että konservatiivisen autoteollisuuden voi yllättää housut kintuissa olemalla innovatiivinen, fiksu ja laatutietoinen. Kyseessä on paitsi autonvalmistus, myös tarina Daavidista ja Goljatista.

Kaiken tämän vuoksi juuri Tesla ja Model 3 ovat olleet jo vuosia huomattavasti tarkemmassa syynissä kuin yksikään muu autonvalmistaja tai auto.

Model 3:n laadusta puhuttaessa puhutaan isommassa kuvassa siitä, onko automaailman ulkopuolelta tulevan yrityksen mahdollista valmistaa tällaisella aikataululla voitollisesti laadukasta täyssähköautoa – onko Teslan ”tarinalla” mahdollisuuksia loppua onnellisesti?

Katsotaanpa.

Uutismedia Bloomberg on julkaissut laajan tutkimuksen Model 3:n käyttäjäkokemuksista. Kyseessä on ensimmäinen kattava käyttäjäkokemustutkimus, mitä Model 3:n tiimoilta on tehty: Bloomberg kysyi yli 5 000:lta auton omistajalta, mitä mieltä he ovat tuotteesta.

Bloombergin mukaan etenkin ensimmäiset autot kärsivät laatuongelmista. Autojen maalipinta lohkeili, erinäisissä paneeleissa oli välystä ja silloin tällöin autoissa oli myös mekaanisia ongelmia.

Tutkimuksesta kuitenkin selviää, että Tesla on ottanut opikseen. Uusien Model 3 -omistajien valitukset ovat vähentyneet 44 prosenttia tämän vuoden kolmannella neljänneksellä verrattuna vuodentakaiseen.

Tämä – että valmistaja on korjannut vikojaan – on Bloombergin mukaan yksi merkittävimmistä tuloksista tutkimuksessa.

On hyvä, että virheet korjataan, mutta asiaa voi katsoa myös nurjemmin: ensimmäisten ostajien joukossa olleet joutuivat kärjistäen sanoen beta-testaajiksi omilla rahoillaan. Bloomberg kirjoittaa:

”Asiakkaat, jotka olivat ensimmäisten useiden satojen tuhansien autonostajien joukossa, ilmoittautuivat käytännössä testikuskeiksi autoteollisuuden uudelle visiolle. Jotta Tesla voi jatkaa kasvuaan, sen täytyy nyt vakuuttaa valtavirta siitä, että se kykenee samaan luotettavuuteen, jota odotetaan Toyotalta, Volkswagenilta ja Fordilta.”

Yksi Bloombergin tutkimuskohteista oli se, kuinka moni asiakas raportoi jonkin sortin ongelmia uuden, alle 30 päivää vanhan auton suhteen.

Tulokset vaihtelivat kovasti kuukaudesta toiseen. Tämän vuoden syyskuussa jokaista sataa autoa kohden ongelmia raportoitiin 35 kappaletta – tämä on alhaisin lukema.

Toisaalta tämän vuoden helmikuussa sataa autoa kohden raportoitiin 101 ongelmaa. Tämä oli korkein lukema.

Onko se paljon vai vähän?

J.D. Powerin – suuren autoteollisuudesta dataa tuottavan yhtiön – mukaan autoteollisuuden keskiarvo uusien autojen ongelmien suhteen on 91/100.

Bloomberg kuitenkin huomauttaa, että sen Tesla-tutkimus ei ole suoraan vertailukelpoinen J.D. Powerin vastaavan kanssa, sillä tutkimusmenetelmät eroavat toisistaan huomattavasti. Tesla ei myöskään ole ollut mukana J.D. Powerin tutkimuksissa.

Millaisia ongelmia Model 3 -autoissa sitten oli?

Bloomberg on jaotellut ongelmat autojen ulkokuoreen, sisustaan, ilmastointi- ja tietoviihdejärjestelmiin sekä ajojärjestelmiin ja alustaan.

Seuraavassa jokaisen kohdalta kolme suurinta valituksen aihetta sekä valitusten lukumäärä:

Ulkokuori:

Maalipinta (590)

Paneelien välykset (302)

Naarmut ja lommot (257)

Sisusta:

Istuimet (164)

Viimeistely (128)

Kolinat ja nitinät (124)

Ilmastointi- ja tietoviihdejärjestelmät:

Ohjelmistot/kosketusnäyttö (213)

Vilkut/vierityskytkimet (86)

Ilmastointijärjestelmä (44)

Ajojärjestelmät ja alusta:

Latausaukko (88)

Akku/lataaminen (65)

Jarrut (63)

Bloombergin mukaan yllättävä ja ristiriitainen tulos oli se, että vaikka monilla ihmisillä oli autoista valitettavaa, lähes kaikki ylistivät siitä huolimatta autoaan. Bloomberg kirjoittaa:

”Useat vioista kärsineet omistajat antoivat autolle korkean arvosanan yleisestä tyytyväisyydestään tuotteeseen. Parhaat arviot auto sai designista, suorituskyvystä ja joistain erikoisista ohjelmistoista.”

Etenkin auton ajettavuutta kehuttiin: 99,6 prosenttia kyselyyn osallistujista sanoi, että Model 3 on nautinto ajaa. Erityisen tyytyväisiä oltiin myös Teslan etäpäivityksiin: 96,9 prosenttia sanoi olleensa niihin erittäin tai jokseenkin tyytyväinen.

Mikä on lopputulos? Onko Tesla Model 3 mahtava vai surkea auto?

Se riippuu ensinnäkin siitä, milloin autonsa on ostanut. Mitä vanhempi auto, sitä laaduttomampi se todennäköisesti on.

Autoissa on tutkimuksen mukaan ongelmansa, mutta eivät autot – ainakaan uudemmat – todellakaan mitään maanantaikappaleita pääsääntöisesti ole.

Tutkimuksen kiinnostavin anti on se, että ongelmista huolimatta ihmiset tuntuvat pääosin rakastavan autojaan ja olevan niihin tyytyväisiä.

Model 3:a voi siis pitää hyvin teslamaisena tuotteena: mielikuvat – fiilis – näyttelevät sen hyvyydessä varsin suurta roolia ja saavat ilmeisesti ihmiset sulkemaan silmänsä monelta erilaiselta ongelmalta.

Onko se hyvä vai huono asia, sen voi jokainen päätellä itse.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  4. 4

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  5. 5

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  6. 6

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  7. 7

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  8. 8

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää