Auto

Luksus-Lada, jännittävä Škoda Octavia ja iso Mini – autonvalmistajien ristiriitaiset tuotteet hämmentävät

Autonvalmistajat rikkovat joskus rajoja ja tekevät autoja, jotka ovat menestysmallien täydellisiä vastakohtia.

Ihmisessä, taiteessa ja monessa muussa asiassa on aina hyvä olla vähän ristiriitaa. Se tekee asiasta kiehtovan ja moniulotteisen.

Ristiriita on hienoa monessa asiassa, mutta ei välttämättä autoissa. Toki moni ristiriitainen automalli on tullut suosituksi, kuten pieni tila-auto tai coupé-maasturi, mutta silloin tällöin joutuu hämmästelemään todella ristiriitaisia autoja.

Tässä niistä muutama esimerkki.

Luksus-Lada – Lada Vesta Signature

Videolla on komea, kiiltävä luksusauto. Mustaa maalia ja kromia. Sisätiloissa on asianmukaisen laatuvaikutelma, nahkaa, kromia ja iso näyttö keskikonsolissa. Nappeja riittää, eli auto lienee varusteltu kattavasti. Takapenkillä on ruhtinaalliset tilat.

Jokin tosin mättää. Ehkä se, että tämä auto on Lada, tarkemmin sanoen Lada Vesta Signature.

Kyseessä on Lada Vesta -autosta valmistettu pidennetty versio vähän samaan tapaan kuin saksalaisilla premium-merkeillä on pidennettyjä versioita omista autoistaan ministereille, Cheekille ja isoille johtajille.

Mutta miksi kukaan ostaisi vallan ja rahan symboliksi Ladan, venäläisen työjuhdan? Ilmeisesti harva, sillä autoa ei ilmeisesti ole myynnissä ihan jokaiselle. Sitä tiettävästi tehtiin vain 10 kappaletta yrityksen omille johtajille.

Lada Vestasta on valmistettu myös sporttimalli nimeltään Lada Vesta Sport. Se on 143-hevosvoimainen auto, joka kiihtyy nollasta sataan 9,6 sekunnissa ja kulkee maksimissaan 193 kilometriä tunnissa.

Ilmastoepäystävällinen sähköauto – Tesla Model X P100

Teslan johtaja Elon Musk on ilmoittanut tehtäväkseen pelastaa maailman sähköisillä ajoneuvoilla. Siitähän sähköautoissa on lähtökohtaisesti kysymys: fossiilisten polttoaineiden hylkäämisestä ja niskalenkin ottamisesta ilmastonmuutoksesta.

Ajatus ei ole ensinkään huono, ja Tesla on tehnyt hyvää työtä sähköisen liikenteen mielikuvamarkkinoinnissa. Suurelta osin sen myötä sähköautoista on tullut haluttavia.

Mutta joskus tulee mieleen, että fossiilisista polttoaineista voisi päästä eroon tehokkaamminkin kuin supertehokkaalla, suurella katumaasturilla, joka kuluttaa valtavasti energiaa.

Tai siis, jos haluaa vähentää päästöjä, eikö kannattaisi suunnitella energiatehokas ja vähän kuluttava pikkusähköauto sen sijaan, että tekisi valtavan Model X:n, joka kiihtyy nollasta sataan vähän päälle kolmessa sekunnissa?

Itse asiassa Tesla on piakkoin julkistamassa Plaid-nimisen päivityksen, joka tekisi sen autoista vielä entistäkin tehokkaampia.

Useissa maailman maissa sähköä tuotetaan edelleen fossiilisilla polttoaineilla. Jos ajaa vaikkapa runsaasti fossiilista sähköä käyttävässä Saksassa Model X P100:lla, kyseessä ei suinkaan ole ympäristöystävällinen teko. Se, että itse ajaminen ei tuota hiilidioksidipäästöjä, ei paljon paina, jos töpselistä tuleva sähkö tuotetaan ruskohiilellä.

Jännittävä Octavia – Škoda Octavia RS

Jos sanakirjassa olisi kuvia ja pyrittäisiin kuvittamaan sanaa ”tavallinen”, kuva olisi kenties harmaasta Škoda Octaviasta.

Se ei välttämättä ole huono asia ainakaan meidän suomalaisten mielestä, sillä ostamme Škoda Octavian vuodesta toiseen vuoden myydyimpien autojen joukkoon. Kohta ostanemme sitä taas sankoin joukoin, sillä uusi Octavia on julkistettu ihan vähän aikaa sitten.

Ja miksi emme ostaisi? Octavia ei ärsytä naapuria, se on toimintavarma ja taloudellinen auto ja siinä on testattua teknologiaa, sillä Volkswagen-konserniin kuuluvaan Škodaan valuu varusteita Volkswageneista ja Audeista.

Škoda Octavia on kaikin puolin asianmukainen auto asianmukaisille ihmisille. Järkevä peli. Ei mitään hulluttelua.

Kun auton luonne on tämä, minkä vuoksi siitä valmistetaan urheilumalli Octavia RS?

Tai siis, moni haluaa tehokkaan ja nopean auton, mutta kuka haluaa tehokkaan ja nopean Škoda Octavian? Se on antiteesi urheiluauton individualistiselle ja jännittävälle luonteelle. Se on vastaus kysymykseen, jota kukaan ei esittänyt.

Herrasmies raitaverkkareissa – Aston Martin DBX

Maailmassa on automerkkejä, jotka oikein tihkuvat eleganssia. Kaikista elegantein on brittiläinen Aston Martin.

Esimerkiksi sen uusin automalli DB11 on ehkä maailman tyylikkäin ja elegantein auto – siis heti kuuluisan Bond-auto DB5:n jälkeen. Se on samalla siro, kaunis ja sivistynyt, mutta myös voimakas ja raaka, jos tarvetta tulee.

Aston Martin on se tyyppi, joka keskustelee sivistyneesti ja on hyväkäytöksinen ja huomaavainen, mutta joka taittaa tarpeen tullen öykkäriltä voimillaan niskat nurin. Se on niin itsevarma, ettei sen tarvitse huutaa olevansa voimakas.

Ja sitten Aston Martin vetää maton itsensä alta ja lanseeraa möhköfanttimaisen DBX:n. Kyseessä on vuonna 2021 markkinoille tuleva Aston Martinin versio katumaasturista.

DBX edustaa kaikkea sitä, mitä Aston Martinin ei pitäisi edustaa. Aston Martin DBX on kuin vanhempi herrasmies, joka on haksahtanut nuorisomuotiin ja pukeutuu siksi nykyään tyylikkään puvun sijaan raitaverkkareihin.

Mutta kuten raitaverkkarit ovat taas muodissa, niin ovat katumaasturitkin, ja miljoona kärpästä on taas väärässä: autoteollisuuden piireissä nimittäin huhutaan, että DBX tulee olemaan Aston Martinin pelastaja ja myymään isoja määriä.

Iso Mini – Mini Countryman

Mini oli aikoinaan auto, joka oli nimensä mukaisesti pieni. Se oli Minin olemus samalla tavalla kuin selkärankaisen olemus on se, että sillä on selkäranka.

Vanhat Minit olivat juuri ja juuri 3 metriä pitkiä, 1,35 metriä korkeita ja painoivat vajaat 600 kiloa.

Mini Countryman on katumaasturi, joka on yli puolitoista metriä korkea, 4,3 metriä pitkä ja painaa puolitoista tonnia. Sen mainoslause menee näin:

”Pakkaa enemmän tavaraa mukaan. Laajenna kuvaa ja löydä uusi, entistäkin tilavampi MINI Countryman.”

Ja näin:

”Uusi MINI Countryman on suurempi kuin koskaan.”

Vähän kuin markkinoisi vegaanista ateriaa sanomalla, että siinä on nyt enemmän naudanlihaa kuin koskaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Matkailijoiden suosima White Islandin tulivuori purkautui yllättäen Uudessa-Seelannissa – kraatterissa käveli ihmisiä videokameroiden pimetessä

  4. 4

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  5. 5

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  6. 6

   Viro haluaa nyt Suomessa työskentelevät virolaiset takaisin, ja se näkyy jo Suomen rakennuksilla

  7. 7

   Kuukausien naparetki oli päättyä nälkäkuolemaan: Kaksi ammattiseikkailijaa pelastettiin viime hetkellä

  8. 8

   Moni haukkuu entistä kumppaniaan, ja joskus se kertoo heistä itsestään huolestuttavia asioita – Haukkumisessa on kolme tasoa, sanoo psykoterapeutti

   Tilaajille
  9. 9

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  10. 10

   Sdp nostaa pääministeriksi puolueen kirkkaimman tähden, joka muuttaa hallituksen tapoja mutta tuskin politiikan sisältöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  2. 2

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  3. 3

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  4. 4

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  6. 6

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Pahamaineinen kuokka­vieras ilmestyi Madridin ilmasto­kokoukseen ja säikäytti diplomaatit: Tällainen on petos­oikeudenkäyntiä odottava 25-vuotias ”pikku-Nicolás”

  9. 9

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  10. 10

   Ulkoministeriön henkilöstön edustaja: Haaviston työskentely vaikuttaa kaoottiselta, luottamus horjunut pahasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  5. 5

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  10. 10

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää