Auto

Helsingin keskusta on täynnä vaarallisesti pysäköityjä autoja: HS löysi alle tunnissa kolmekymmentä autoa aivan suojatien edestä

Mielikuva suojatien eteen jätetyistä Mersuista ja Bemareista elää vahvana, mutta pysäköinninvalvojan mukaan mikään merkki ei erotu väärin pysäköityjen joukossa.

Jos haluaa nähdä lain rikkomista isolla volyymilla, kannattaa lähteä Helsingin kaupunkikierrokselle ilta-aikaan.

Vajaan tunnin aikana tulee vastaan runsaasti rikkeitä, joista vastaavat esimerkiksi Tesla, Volvo ja Opel Pietarinkadulla, Mercedes-Benz, Toyota ja Porsche Neitsytpolulla ja Mercedes ja Saab Kasarmikadulla.

Kysymys on pysäköintivirheestä, ja vaarallisesta sellaisesta: Helsingissä moni huolimaton autoilija pysäköi autonsa liian lähelle suojatietä.

HS kävi tiistaina 3. joulukuuta vajaan tunnin ajan ratsaamassa näitä rikkeitä eteläisessä Helsingissä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tarkastelemme suojatierikkeitä. Kolmisen vuotta sitten HS teki samantyyppisen reportaasin Ari Karppisen kanssa.

Karppinen oli ottanut kolmen kuukauden aikana työmatkallaan Etelä-Helsingin alueella aina valokuvan, jos oli huomannut auton pysäköitynä liian lähelle suojatietä. Kuvia kertyi pitkälle toistasataa, vaikka Karppinen kuvasi vain tökeröimmät, aivan suojatien eteen pysäköineet autot.

 

”Sanoin tyttärilleni, että mä menen ensin, ja eiköhän sieltä taksi tullut kovaa vauhtia.”

Lain mukaan suojatien ja auton nokan välissä pitää olla viiden metrin väli. Jos auto on pysäköity suojatien eteen, ohi ajaessa tällaiseen kohtaan pitäisi pysähtyä.

Karppinen kertoi, että hänellä oli omaa kokemusta rikkeen vaarallisuudesta.

”Menin kerran suojatien yli tyttärieni kanssa, ja auto oli pysähdyksissä suojatien edessä. Sanoin mimmeille, että mä menen ensin, ja eiköhän sieltä taksi tullut kovaa vauhtia. Siinä sitten ihmeteltiin, että kumpi teki virheen”, Karppinen sanoi tuolloin.

Onko mikään muuttunut?

 

Ilta-aika vaikuttaa olevan pahin hetki suojatierikkeiden suhteen.

Tämänkertainen ratsia tehtiin samoihin aikoihin kuin viime kerralla, eli liikkeelle lähtö tapahtui puolen seitsemän aikaan.

Ilta-aika vaikuttaa olevan pahin hetki suojatierikkeiden suhteen. Syynä on ilmeisesti se, että kuljettajat ajattelevat, että iltaisin ei ole valvontaa ja että he lähtevät aamulla liikkeelle ennen mahdollisen pysäköintivirhemaksun saamista.

Onko asia tiedostettu pysäköinninvalvonnassa?

”Kyllä, ja meillä on myös ilta-aikana valvontaa. Lisäksi meillä on aikaisin aamulla valvontaa, eli se sakko voi tulla sitten aamullakin”, sanoo kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila.

Kossilan mukaan pysäköinninvalvojia on liikenteessä aina aamukuudesta alkaen, jos kohta eniten valvontaresursseja on käytettävissä aamuisin kahdeksan jälkeen.

Valvottavaa piisaa. Yhtenä iltana tunnin aikana vastaan tulivat seuraavat liian lähelle suojatietä pysäköidyt autot:

Pietarinkatu: Tesla, Volvo, Opel

Neitsytpolku: Mercedes-Benz, Toyota, Porsche

Kasarmikatu: Mercedes-Benz, Saab

Fabianinkatu: Mini

Ullanlinnankatu: Ford, Ford

Korkeavuorenkatu: BMW. Skoda, Audi, Toyota

Ratakatu: Tesla, BMW

Fredrikinkatu: Skoda, Toyota

Laivurinrinne: Volkswagen

Tarkk’ampujankatu: Toyota

Vuorimiehenkatu: Volvo

Kapteeninkatu: Nissan

Laivasillankatu: Tunnistamaton pakettiauto

Muukalaiskatu: Volkswagen

Huvilakatu: Toyota

Kankurinkatu: BMW

Annankatu: Mercedes-Benz

Eerikinkatu: Mercedes-Benz

Kalevankatu: Opel

 

”Ihmiset sanovat, että käyvät vain äkkiä pankissa tai kaupassa tai jotain.”

Suuri osa erheistä on lievempiä, eli auto on noin kolmen metrin päässä, mutta osa törkeitä tapauksia, joissa auto on aivan suojatien edessä ja joskus jopa päällä.

Kossilan mukaan laki on selkeä: alle viisi metriä aiheuttaa virhemaksun, vaikka valvojat eivät mittanauhan kanssa yleensä kuljekaan.

”Tieliikennelaki sen määrää. Valvojat ovat harjaantuneita suorittamaan valvontaa”, Kossila sanoo.

Ari Karppinen aloitti aikoinaan keskustelun suojatien eteen pysäköinnistä. Mikä tilanne on hänen mielestään nyt?

Hän kertoo, ettei ole enää aikoihin kuvannut suojatien eteen pysäköityjä autoja kuten ennen, mutta on kaupungilla liikkuessaan kyllä kiinnittänyt huomiota asiaan.

”Samanlainen toiminta jatkuu ja jatkuu. En ole enää jaksanut siihen paljoa puuttua. Välillä, kun huomaan tällaisen tapauksen ja kuski on paikalla, saatan kysyä siitä, mutta ihmiset vain sanovat, että käyvät vaan äkkiä pankissa tai kaupassa tai jotain – sitä tavallista”, Karppinen sanoo.

 

”On olemassa kavallus ja törkeä kavallus. Pitäisi olla myös pysäköintivirhe ja törkeä pysäköintivirhe.”

Karppisen mielestä pysäköintivirhemaksusysteemi on vääristynyt.

”On olemassa kavallus ja törkeä kavallus. Pitäisi olla myös pysäköintivirhe ja törkeä pysäköintivirhe, mutta ei sellaista ole.”

Pysäköinninvalvoja Kossilan mukaan tämä asia on ollut esillä.

”Helsingin kaupunki on lainsäädäntähankkeessa esittänyt, että virhemaksun hinta voisi määrittyä moitittavuuden mukaan. Lainsäätäjä ei sitten kuitenkaan nähnyt asiaa kannatettavana.”

Mitä mieltä pysäköinninvalvoja on? Olisiko fiksua, jos oikeasti vaarallisesta rikkeestä kuten suojatien eteen pysäköimisestä saisi isomman rikemaksun?

”Kyllä siihen olisi hyviä perusteita”, Kossila sanoo.

Kolmen vuoden takaisen HS:n jutun jälkeen suojatievirheasiasta keskusteltiin jonkin aikaa julkisuudessa. Esimerkiksi silloin kansanedustajana toiminut Antero Vartia suunnitteli lakialoitetta, jossa vaarallisesta pysäköintirikkeestä saisi suuremman rikemaksun kuin vaarattomammasta.

”Se sitten vissiin jäi johonkin”, Karppinen sanoo.

 

”Jos ajoneuvo aiheuttaa huomattavaa haittaa, se on välitön siirtoperuste.”

Karppisen mielestä järjestelmä ei ole oikeudenmukainen.

”Jos jätän porttikongin eteen auton, se hinataan siitä aika äkkiä, koska se blokkaa sen toimitusjohtajan Mersun matkan sisäpihalle. Mutta jos pysäköin suojatien eteen, se auto saa olla siinä niin kauan, että siihen tulee kolme sakkolappua, ennen kuin se hinataan pois. Eihän siinä ole mitään logiikkaa.”

Ei se itse asiassa ihan näin menekään, Kossila tarkentaa.

”Pääsääntö on, että ajoneuvo voidaan siirtää kahden vuorokauden päästä pysäköintivirheen havaitsemisesta, mutta jos ajoneuvo aiheuttaa huomattavaa haittaa, se on välitön siirtoperuste.”

Huomattavaa haittaa voisi olla esimerkiksi suojatien eteen tai päälle vaarallisesti pysäköity auto.

”Kyllä. Pysäköinninvalvonnan toimivallassa on siirrellä niitä autoja välittömästi. Myös poliisilla on velvoitteita siirtää ajoneuvoja, kun pysäköinnistä aiheutuu vaaraa liikenneturvallisuudelle.”

Julkisuudessa on aiemmin keskusteltu, ovatko tietyn tulotason tai merkin haltijat erityisen epämääräisiä pysäköijiä. Esimerkiksi EasyPark-yhtiön taannoisen kyselytutkimuksen perusteella ihmiset kokevat automerkin vaikuttavan pysäköintiin.

BMW ja Mercedes-Benz ovat kyselytutkimuksen mukaan merkkejä, joiden kyselyyn vastanneet kokivat parkkeeraavan leväperäisimmin. Parhaiten ihmiset taas kokivat parkkeerattavan Toyotalla, Volvolla ja Volkswagenilla. BMW-kuljettajista peräti 41 prosenttia kertoi pysäköivänsä itse tietoisesti lainvastaisesti.

Kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila ei tunnista ilmiötä, jossa tietyn merkkisen tai hintaisen auton kuljettajat pysäköisivät selkeästi moitittavammin kuin toiset.

”Kyllä niitä taitaa olla ihan tasaisesti”, Kossila sanoo.

Asiaa on mahdotonta kiistää saati todistaa HS:n testin perusteella, sillä otanta on pieni ja rajattu, ja muuttujia on paljon. EasyParkin teettämän kyselyn tulos ei ole erityisen luotettava, koska vastauksissa autoilijat yksilöivät automerkkejä, joilla parkkeerataan leväperäisimmin: mielikuvat varmasti vaikuttivat paljon silkan empiirisen datan sijaan.

Voi myös ajatella, että kalliimmalla autolla ajavilla saattaa olla korkeampi maksukyky. Muutamat parkkisakot eivät juuri lompakossa tunnu.

Vajaan tunnin kaupungilla kiertelyn jälkeen on todettava, että autoilijat eivät pienen otannan perusteella tunnu suhtautuvan kovin kuuliaisesti suojateihin.

Vuonna 2016 Ari Karppinen uskoi saavansa edistystä aikaan suojatievirheitä ratsaamalla.

”Mä olen vielä sen verran naiivi 55-vuotias ukko, että ajattelen, että yksi ihminen voi muuttaa maailmaa”, hän sanoi tuolloin.

Nyt hän on tarkistanut kantaansa.

”Olen nostanut vähän kädet pystyyn tässä asiassa. Ei mikään muutu.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen – vertaa ilmanlaatua koti­seudullasi Intian kaasu­kammioon

   Tilaajille
  2. 2

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  3. 3

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  4. 4

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  5. 5

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  7. 7

   Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

  8. 8

   ”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” – Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alkoholivitsejä

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  8. 8

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  9. 9

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  10. 10

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää