Auto

Uusi laskuri paljastaa viimein, missä ajassa sähköautosta tulee polttomoottoria halvempi ja ympäristöystävällisempi

Suomen ilmastopaneeli kehitti laskurin, jonka avulla kuka tahansa voi laskea ja vertailla autojen eri käyttövoimia. Nykyisillä hinnoilla sähkö tuo keskivertoautoilijalle säästöä vasta 15 vuoden jälkeen.

Kun puhutaan liikenteen päästöistä ja käyttövoimista, kiistan aiheena on usein sähköautojen ja fossiilisilla polttoaineilla käyvien autojen kokonaispäästöt.

Osa sanoo, että ei se sähköauto ole juurikaan päästöttömämpi kuin fossiilisilla käyvä, sillä sähköauton valmistuksessa syntyy paljon päästöjä ja sähkön tuottamisesta tulee päästöjä.

On totta, että akkujen vuoksi sähköautojen valmistuksen päästöt ovat suuremmat kuin samankokoisen polttomoottoriauton päästöt.

Mutta kuinka paljon nämä seikat vaikuttavat lopullisiin, koko auton elinkaaren aiheuttamiin päästöihin?

Vastaus on nyt saatu.

Suomen ilmastopaneeli on nyt kehittänyt laskurin, jonka avulla kuka tahansa voi laskea ja vertailla eri käyttövoimien autojen päästöjä ja kustannuksia.

 

Laskuri paljastaa konkreettisesti vastauksen ikuiseen kiistakysymykseen.

Laskurissa voi määrittää vuosittaiset ajokilometrit, valita vertailtavat autotyypit ja seurata, miten päästöt ja kustannukset kehittyvät käyttövuosien kuluessa.

Se paljastaa konkreettisesti vastauksen ikuiseen kiistakysymykseen.

Kuten usein, tämäkään asia ei ole ihan yksiselitteinen.

Koska kukin autoilee omalla tavallaan, täydellistä totuutta kunkin ihmisen kohdalla on mahdotonta antaa. Muuttujia on paljon: kuinka paljon ajaa, kuinka paljon auto kuluttaa ja niin edespäin.

Silti yleisellä tasolla tulos on Ilmastopaneelin mukaan selvä. Sähköauto on huomattavasti ilmastoystävällisempi – ja itse asiassa myös lompakkoystävällisempi – kuin fossiilisilla käyvä auto.

Esimerkkilaskelmassa on käytetty suomalaisen autoilijan keskimääräistä 14 000 kilometrin vuosittaista ajoa.

Keskikokoinen bensiiniauto aiheuttaa jo kolmen vuoden kohdalla suuremmat päästöt kuin vastaavan autotyypin sähköauto, jolla voi ajaa kesäolosuhteissa vajaat 300 kilometriä latauksella.

 

Onko vähäruokainen dieselauto päästöttömämpi kuin täyssähköauto?

Kun autoa on käytetty 15 vuotta, sähköauton aiheuttamat päästöt ovat 59 prosenttia pienemmät kuin bensiiniauton päästöt. Mitä enemmän ajaa, sitä ilmastoystävällisemmäksi sähköauto käy.

Kun ajokilometrit ovat 30 000 kilometriä vuodessa, sähköauton päästöt ovat viidentoista vuoden jälkeen 67 prosenttia pienemmät kuin bensiiniautossa.

Entä diesel? Usein sanotaan, että vähäruokainen dieselauto on itse asiassa päästöttömämpi kuin täyssähköauto.

Ei ole, jos Ilmastopaneelia on uskominen.

Keskikokoiseen diesel-autoon verrattuna sähköauton päästövähennys on viidentoista vuoden jälkeen 62 prosenttia, jos ajaa vuosittain sen 14 000 kilometriä. Sähköauto alkaa olla ilmastoystävällisempi kolmen vuoden omistamisen jälkeen, kuten bensa-autokin.

Kaasuautoon verrattuna päästövähennys on 47 prosenttia, kun puolet kaasusta on biokaasua, ja ladattavaan hybridiin – tuohon viime aikojen suureen menestyjään – verrattuna sähköauton päästövähennys on 44 prosenttia.

Myöskään etanoli ei pärjää täyssähköautolle, vaan sekin käy laskurin mukaan jo kolmen vuoden kohdalla suuremmaksi päästäjäksi.

 

Jos sähköautot yleistyvät akkujen kierrätystoiminta paranee.

Suomen ympäristökeskuksen professori ja Ilmastopaneelin jäsen Jyri Seppälä kertoo tiedotteessa, että laskurista on helppoa tehdä päätelmät siitä, mikä käyttövoima on ilmastoystävällisin.

”Laskuri tuo selkeästi esiin sähköauton päästöedut ja biopolttoaineista etanolin ja biodieselin rajallisuuden vähähiilisen liikkumisen ratkaisussa”, Seppälä sanoo.

Tätä puoltaa se, että sähköauton elinkaaripäästöt tulevat todennäköisesti pienenemään tulevaisuudessa entisestään.

Ilmastopaneelin mukaan sähkön tuotannon päästöjen on nimittäin ennustettu pienenevän suurimmassa osassa akkuja valmistavista maista.

Sähkö on mahdollista saada vähäpäästöiseksi uusiutuvien energianlähteiden ja ydinvoiman avulla. Sen määrää ei myöskään rajoita kestävän raaka-ainepohjan rajallisuus.

Kaiken tämän vuoksi tiedotteen mukaan sähköauto on varteenotettava osaratkaisu päästöttömään henkilöautoliikenteeseen.

Jos sähköautot yleistyvät, Ilmastopaneelin mukaan akkujen kierrätystoiminta paranee. Tehostuvan kierrätyksen on arvioitu pienentävän akkujen elinkaaripäästöjä noin 7–17 prosenttia, tiedote kertoo.

Autokäytön jälkeen akut voivat saada myös ”toisen elämän” sähkövarastoina, tiedote kertoo.

Myös akkuteknologian uskotaan kehittyvän. Tulevaisuudessa akkujen energiatiheys voi kasvaa 50 prosenttia alle kymmenessä vuodessa. Myös akkujen käyttöikä kasvaa tulevaisuudessa.

 

Kustannukset halpenevat sitä nopeammin mitä enemmän ajaa.

Jos päästöt eivät kiinnosta, kustannukset saattavat kiinnostaa.

Laskurin mukaan asetelmassa, jossa autolla ajetaan 14 000 kilometriä vuodessa ja jossa bensiiniauto maksaa 22 790 euroa ja sähköauto 37 270 euroa, sähköauto käy halvemmaksi neljäntoista vuoden kohdalla. Dieselautolla tämä tapahtuu viidentoista vuoden kohdalla.

Tässäkin laskelmassa kustannukset käyvät yhä nopeammin alhaisemmaksi, mitä enemmän ajaa. 20 000 kilometriä vuodessa ajamalla edellä mainituilla esimerkkihinnoilla bensiiniauto käy halvemmaksi kymmenen vuoden kohdalla, ja 30 000 kilometriä vuodessa viidessä vuodessa.

Ilmastopaneelin tiedotteen mukaan tietyillä parametreilla sähköauto on jo tällä hetkellä bensiiniautoa edullisempi jo viiden vuoden käytön jälkeen.

Täyssähköautojen hinnat tulevat suurella todennäköisyydellä laskemaan entisestään, joten täyssähköauton kustannukset ovat tulevaisuudessa todennäköisesti vielä edullisemmat kuin tämän hetken laskelmissa.

”Sähköautojen hankintahinnan lasku tulee voimistamaan jatkossa kustannushyötyä merkittävästi”, Tampereen yliopiston apulaisprofessori ja Ilmastopaneelin jäsen Heikki Liimatainen sanoi tiedotteessa.

Sähköautojen hinnat ovat jo viime aikoina laskeneet.

Esimerkiksi Seat on tuonut Suomen automarkkinoille ensimmäisen halvimman hintaluokan sähköauton. Loppuvuoden ajan Seat Mii -sähköauton voi saada ennakkotilauksella alle 16 000 eurolla.

Myös Skodalta on tulossa mahdollisesti alle 20 000 euron hintainen sähköauto.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi

  2. 2

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  3. 3

   HS-analyysi: Trump-oikeudenkäynti vaarantaa monen senaattorin uran – maltillisen republikaanin Susan Collinsin suosio rapautui pahoin

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  7. 7

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  8. 8

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  9. 9

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  10. 10

   McDonald’s, Burger King ja monet muut pikaruokalat eivät lajittele roskiaan, ja syyllisiä ovat yhtiöiden mukaan asiakkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  4. 4

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  5. 5

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  8. 8

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  10. 10

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää