Auto

Matkailuautojen suosio kasvaa, ja ne ovat aivan toisenlaisia kuin moni kuvittelee – nyt tulevat minikokoiset retkeilyautot

Pienten retkeilyautojen lisäksi ostajia kiinnostavat taas myös perinteiset matkailuperävaunut. Jo 40 prosenttia matkailuajoneuvoista haetaan ulkomailta.

Matkailuautojen ja matkailuvaunujen suosio jatkaa kasvuaan. Viime vuoden aikana kumpienkin myynti kasvoi 14 prosenttia.

Vaikka kotimaan matkailun suosio on muutenkin kasvussa, niin matkailuajoneuvoja käytetään yhä enemmän myös varsinaisen lomakauden ulkopuolella. Viime vuonna tehdyn kyselyn perusteella matkailuajoneuvossa yövytään keskimäärin 56 yönä vuodessa.

”Matkailuajoneuvoja käytetään paljon myös harrastuksissa, ja varsinkin elämysmatkailussa. Nykyään niitä voi käyttää läpi vuoden”, Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Antti Siljamäki sanoo.

”Jos tätä vertaa esimerkiksi veneilyyn, niin aika harvalle tulee 56 veneilyvuorokautta.”

 

Tänä talvena monet ovat ottaneet lumettomien ja lämpimien säiden takia autonsa uudelleen käyttöön.

Matkailuperävaunu on ollut perinteisesti karavaanareille kesämökki, jota käytetään loman lisäksi myös viikonloppuisin. Auton perässä vedettävien matkailuvaunujen rinnalle ovat tulleet matkailuautot.

Yleensä matkailuajoneuvon käyttäjät jättävät kylmimmän talvikauden väliin, mutta esimerkiksi tänä talvena monet ovat ottaneet lumettomien ja lämpimien säiden takia autonsa uudelleen käyttöön. Toisaalta matkailuauton käyttöä lisää se, että entistä useampi lähtee sillä yön yli esimerkiksi kalastusreissulle, hiihtämään, urheilukisoihin tai teatterimatkalle.

Tänä viikonloppuna Helsingissä järjestettävien Matkamessujen yhteydessä ovat myös Caravan-messut, joilla esitellään matkailuajoneuvojen ja matkailuvaunujen uusia malleja.

Moderni auto- ja vaunukalusto häivyttää nopeasti menneiden aikojen mielikuvan muovilta haisevasta matkailuajoneuvosta, jossa luksusta edustaa vain pieni jääkaappi ja kaasukeitin.

Nykyajan karavaanari asuu erittäin hyvin varustellussa liikkuvassa asunnossa, jossa on lattialämmitys ja epäsuora valaistus ihan kuin kotonakin.

”Valmistajat ovat nykyään ottaneet huomioon, että autoissa ja vaunuissa pitää olla lämmitys, usb-pistokkeita ja normaaleja 230 voltin pistorasioita enemmän eri puolilla ajoneuvoa. Jos henkilöautoihin halutaan lisää varusteita, niin sama näkyy tässä harrastuksessa ainakin uusien autojen ja vaunujen kohdalla”, Siljamäki luettelee.

Matkailuautojen suosio on ollut kasvussa jo viiden vuoden ajan ja parin viime vuoden aikana myös perinteisempien matkailuvaunujen myynti on lisääntynyt.

 

Pienempi retkeilyautokaan ei ole uutena erityisen halpa.

Tehdasvalmisteisia matkailuautoja myytiin viime vuonna 1 449 kappaletta ja matkailuvaunuja 783. Kymmenkunta vuotta sitten suuremmat matkailuautot tekivät kauppansa, mutta nyt suuntaus on pienempiin päin.

Pienempi retkeilyautokaan ei ole uutena erityisen halpa. Hinnat lähtevät runsaasta 40 000 eurosta.

”Pakettiauton koriin tehtyjen pienten retkeilyautojen määrä on tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana, ja joka kolmas uusi matkailuauto on nykyään retkeilyautotyyppinen”, Siljamäki sanoo.

Matkailuvaunuharrastajien keskuudessa keskustelua herättää nykyisin enemmänkin vetoauton valinta. Sähkö- tai hybridiauton suosiota rajoittaa se, että niistä vain osa soveltuu matkailuvaunun vetämiseen.

”Se on haaste tälle toimialalle, ei vain Suomessa, vaan globaalisti.”

Suomalaiset ostavat paljon Ruotsista tuotuja käytettyjä autoja, ja sama ilmiö näkyy myös käytetyissä matkailuajoneuvoissa. Ulkomailta niitä tuotiin käytettynä viime vuonna 1 002 kappaletta eli noin 40 prosenttia uusina myytyjen määrästä.

Matkailuajoneuvotuojilla ei ole tarkkaa tietoa, mistä maista tuontia oli viime vuonna eniten, mutta Siljamäki muistuttaa, että Keski- ja Etelä-Euroopan markkinoille tehdyissä matkailuajoneuvoissa on erilainen varustus kuin Pohjoismaissa myytävissä malleissa.

Eroja on varsinkin lämpöeristyksessä ja lämmityksessä sekä sähköpistorasioissa, mikä suomalaisen ostajan kannattaa huomioida.

”Monet luulevat, että kun ollaan EU:ssa, niin kaikissa maissa ajoneuvot ovat samanlaisia, mutta ne eivät ole.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Sähköautojen hintojen on pakko tulla alas, ja nyt tiedetään, miten se onnistuu – parin vuoden päästä sähköauton voi saada 12 000 eurolla

  3. 3

   Vakuutus ei välttämättä korvaa Tampereella romahtavaa asuintaloa, joka asetettiin tänään asumiskieltoon

  4. 4

   Yli vuoden merellä ajelehtinut 77-metrinen aavelaiva huuhtoutui Irlannin rannikolle Dennis-myrskyn jäljiltä

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  4. 4

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  5. 5

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää