Autojen määrä kasvaa Suomessa nopeammin kuin väkiluku – Sähköautojen ja ladattavien hybridien osuus on yhä häviävän pieni - Auto | HS.fi
Auto

Autojen määrä kasvaa Suomessa nopeammin kuin väkiluku – Sähköautojen ja ladattavien hybridien osuus on yhä häviävän pieni

Sähköautojen ja ladattavien hybridien suosio kasvaa vauhdilla, mutta toistaiseksi niitä on vasta alle prosentti koko autokannasta.

Suomen autokanta vanhenee. Uusien autojen myynti on hidastunut, mutta rekisteröityjen autojen määrä kasvaa koko ajan. Kuva: Outi Neuvonen / HS

Julkaistu: 28.2. 11:59

Rekisteröityjen henkilöautojen määrä kasvoi Suomessa viime vuoden aikana runsaalla kahdella prosentilla. Samalla autojen keski-ikä kasvoi taas hieman, koska uusia autoja ostetaan vähemmän kuin ennen.

Keskimääräinen rekisteröity liikennekäytössä oleva auto on nyt 12,2 vuotta vanha. Autokannan ikä on ollut kasvussa vuodesta 2008. Silloin suomalaiset ajoivat keskimäärin 10,1 vuotta vanhalla autolla.

EU-maihin verrattuna Suomi on keskimääräistä vanhempien autojen maa. Vuonna 2018 EU:ssa autojen keski-ikä oli 10,8 vuotta.

Uusinta autokanta on Uudellamaalla, jossa auton keski-ikä on 12,6 vuotta, ja vanhimmat autot löytyvät Kainuusta. Siellä autot ovat keskimäärin 17,6 vuotta vanhoja.

 Maan yleisin auto on Toyota Corolla.

Tilastokeskuksen perjantaina julkaiseman selvityksen mukaan Suomessa oli vuoden 2019 lopussa 3 574 570 henkilöautoa, joista liikennekäytössä oli 2 745 074 kappaletta.

Kaikkien henkilöautojen määrä nousi vuoden aikana 2,3 prosentilla ja liikennekäytössä olevienkin 0,9 prosentilla.

Uusina autoja ostettiin kuitenkin entistä vähemmän. Uusia autoja rekisteröitiin 114 202 kappaletta, kun vuonna 2018 määrä oli 120 499.

Käytettynä ulkomailta tuotuja autoja rekisteröitiin 45 912 autoa. Määrä on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa Ruotsista ostettujen autojen takia.

 Sähköautojen määrä kasvoi viime vuodesta 93 prosentilla.

Maan yleisin auto on Toyota Corolla, joita on rekisteröitynä noin 150 000. Toiseksi eniten on Volkswagen Golfeja, joita on 130 000 ja Toyotan ylivaltaa kasvattaa kolmanneksi yleisin malli, jo tuotannosta poistunut Avensis, joita on 91 000 kappaletta.

Automaailman huomion keskipisteessä olevat sähköautot ja ladattavat hybridit kasvattavat suosiotaan vauhdilla: sähköautojen määrä kasvoi viime vuodesta 93 prosentilla ja ladattavien hybridien 89 prosentilla.

Koko autokannasta ne muodostavat silti vasta vajaan prosentin osuuden. Sähköautoja oli vuodenvaihteessa rekisterissä runsaat 4 800 ja ladattavia hybridejä vähän yli 25 000.

Rekisteröityjen autojen määrä on kasvanut viime vuosina väkilukua nopeammin. Nyt jokaista henkilöautoa kohti on noin 1,5 suomalaista.

Jos kaikki Suomen asukkaat istutettaisiin maassa oleviin henkilöautoihin niin, että kussakin autossa olisi kaksi ihmistä, niin tyhjäksi jäisi silti yli 800 000 autoa.

Kaikkiaan Suomessa on lähes 6,8 miljoonaa rekisteröityä moottoriajoneuvoa. Määrässä ovat mukana muun muassa kuorma-autot, pakettiautot, bussit, traktorit, moottoripyörät ja mopot sekä lähes miljoona perävaunua.

Seuraa uutisia tästä aiheesta