EU:n kaavailema uusien bensiini- ja dieselautojen kielto on ajautunut yllättävään vastatuuleen.
Kiistellyn kiellon olisi määrä astua voimaan vuonna 2035, jolloin fossiilisilla polttoaineilla toimivia henkilöautoja ja kevyitä hyötyajoneuvoja ei saisi tuoda EU:n markkinoille.
Nyt autoteollisuuden suurmaa Saksa asettui poikkiteloin ja on saanut tuekseen muutamia maita.
Lue lisää: EU päätti: Uudet bensiini- ja dieselautot kielletään vuoden 2035 jälkeen
KiELTO – tai teknisesti hiilidioksidipäästöjen vähennystavoite – oli määrä hyväksyä muodollisessa äänestyksessä lopullisesti tällä viikolla.
Nyt Saksa liikenneministeri Volker Wissingin johdolla haluaa venyttää päätöksentekoa.
”Olemme aina tehneet selväksi, että Euroopan komission pitäisi tehdä esitys, miten synteettisiä polttoaineita voidaan käyttää polttomoottorissa vuoden 2035 jälkeen”, Wissing sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Synteettisillä polttoaineilla tarkoitetaan pelkistetysti laboratoriossa luotua ”bensiiniä”, johon ei tarvita maan uumenista pumpattavaa öljyä. Kemistit yhdistävät erilaisista aineita eli luovat synteesin, joka voidaan lorauttaa autoon.
Metodi on kallis ja vielä kehitysasteella suuria massoja ajatellen. Se voisi kuitenkin pidentää polttomoottorin olemassaoloa aikana, jolloin autoilu on kääntymässä sähköiseksi.
Saksan lähdettyä vastarintaan se sai tuekseen Italian, Puolan, Bulgarian sekä Tšekin.
Vastahakoiset maat aikovat kokoontua maanantaina neuvottelemaan yhteistyöstään polttomoottorin pelastamiseksi.
Vyyhti alkoi tiettävästi merkillisestä yksityiskohdasta: Vaikka tiukka kielto astuisi voimaan, komission oli määrä valmistella raportti synteettisistä polttoaineista. Nyt Saksa penää sananhelinän sijaan konkreettista esitystä synteettisten polttoaineiden sallimisesta.
Viime hetken liike suututti osaa päättäjistä.
”Tämä on sopimatonta eurooppalaisessa mielenmaisemassa. Kuvitelkaa, jos jokainen Euroopan valtio toimisi tällä tavalla. Sen jälkeen ei olisi mahdollista tehdä mitään sopimusta maanosan tasolla”, moitti ranskalainen europarlamentaarikko Pascal Canfin EU-asioita seuraavan Euractiv-sivuston mukaan.
Kieltoa puoltaneet pelkäävät, että unionin ilmastotavoitteet lähtevät rapautumaan pala palalta.
Uutistoimisto AFP tavoitti myös diplomaatin, joka nimettömänä arvioi, että Saksa kokeilee vaikutusvaltansa suuruutta Brysselissä.
”Ainoastaan iso EU-maa voi käyttäytyä tällä tavalla.”
Saksan toiminta voi olla sisäpolitiikkaa. Liikenneministeri Wissing edustaa liberaalipuolue FDP:tä, joka on asemoitunut julkisessa keskustelussa autoilun puolustajaksi.
Autot ovat iso puheenaihe maassa, josta jättimäiset merkit, kuten Volkswagen, Audi, Mercedes-Benz ja Porsche, ovat kotoisin.
Vielä perjantai-iltana oli epäselvää, miten ja milloin neuvottelut kiellon kohtalosta jatkuvat.