Berliini kutsuu    |   Kolumni

Miksi setelitukon levittäminen kaupungin puistoon ärsyttää?

Amerikkalais-israelilaisen kiinteistömiljonäärin Jason Buzin Berliinissä järjestämä aarteenetsintä tuntui tympeältä, kirjoittaa Tiina Rajamäki.

Tilaajille

Kultakalalammen kupeessa Berliinin Tiergartenin puistossa kävi viikko sitten sunnuntaina kova myllerrys.

Amerikkalais-israelilainen kiinteistömiljonääri Jason Buzi oli piilottanut 1 500 euroa seteleinä puistoon.

Aarteenetsintä! Viesti mikroblogi Twitterissä sai sadat innokkaat ryntäämään suureen puistoon etsimään 24:ää kirjekuorta. Kussakin niistä oli 50:n tai sadan euron seteli. Kuorissa luki: "Upeaa, löysit sen! Twiittaa kuva itsestäsi ja setelistä. Rakastamme Berliiniä!"

Buzi on tehnyt Hidden Cash -tempauksiaan jo parin kuukauden ajan, lähinnä Yhdysvalloissa. Tuoreimmat olivat kuluneena viikonloppuna San Franciscossa ja New Yorkissa.

Miljonääri haluaa omien sanojensa mukaan panna liiketoimilla saavutetun hyvän kiertoon. "Aarteenetsintä saa ihmiset lastensa ja ystäviensä kanssa ulos olohuoneistaan ja puhelintensa äärestä. Siinä on minusta jotain hyvin vaikuttavaa", Buzi on sanonut.

Vaikuttavaa tosiaan. Ihmiset taistelevat viisikymppisistä niin, että tanner pöllyää.

Vaikka kuinka yrittäisi kaivaa esiin iloisen leikkimielen, Buzin toiminta tuntuu tympeältä. Koko homma näyttää aikuisille järjestetyiltä lastenjuhlilta. Buzi myhäilee jossain, ehkä nauraa etsijöiden setelitwiiteille. Etsijöiden, jotka ovat hetken "pois puhelimiensa ääreltä".

Berliini on rikkaan Saksan köyhä pääkaupunki, jonka asukkaista moni elää sosiaalitukien ja minitöiden avulla. Viisikymppinen tai satanen viikossa tekisi hyvää monen viikkobudjetille.

Hauskanpitoa haluavaa miljonääriä on tietysti aivan turha moralisoida Saksan sosiaalipolitiikalla. Jokin Buzin käsityksessä kuitenkin mättää – ei rahanmetsästys ole kiva tapa rentoutua perheen kanssa.

Miksi setelitukon levittäminen kaupungin puistoon ärsyttää, kun esimerkiksi saman summan lahjoittaminen sairaalalle olisi hyvä teko?

Buzin rahanetsinnät paljastavat hänen julkisuudennälkänsä. Oikeastaan Tiergartenissa oli käynnissä päivitetty versio tositelevisiosta.

Herää kysymys: mitä Buzi tai joku muu keksii seuraavaksi?

Berliinin tempauksessa saattoi nyt kuitenkin käydä niin, että miljonääri saa lisälaskun. Aarteenetsijät penkoivat puiston sellaiseen kuntoon, että istutusten korjaaminen maksaa tuhansia euroja.

Tiina Rajamäki tiina.rajamaki@hs.fi
Twitter: TiinaRajamaki
Kirjoittaja on HS:n Saksan-kirjeenvaihtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää