Datablogi    |   Datablogi

HS:n automaatti kirjoitti vaali-iltana tuhansia uutisia – mitä siitä pitäisi ajatella?

Uutisautomaatit voivat tehdä työtä, johon ihminen ei kykene. Toisaalta kone ei pysty korvaamaan toimittajan työtä.

Helsingin Sanomien kuntavaaliuutisointi oli sunnuntai-iltana ennennäkemätöntä, ainakin juttujen lukumäärällä mitattuna. Verkossa julkaistiin illan ja yön mittaan tuhansia uutisia kuntien vaalituloksista.

Juttuja ei naputellut toimittaja vaan Latoja-niminen ohjelmisto, joka tuotti lyhyitä tekstejä HS:n tulospalveluun etukäteen annettujen ohjeiden pohjalta.

Koko prosessi oli automatisoitu. Oikeusministeriö päivitti illalla kerran viidessä minuutissa laskennan tilanteen, ja Latoja teki uutiset lukujen pohjalta suoraan verkon tulospalveluun.

HS:n kone ei ollut ainoa laatuaan. Ylen Voitto-robotiksi nimetty ohjelmisto kirjoitti jokaiseen kuntaan uutisen ääntenlaskennan valmistuttua. Lisäksi Tekesin ja muiden kumppaneiden rahoittama tutkimushanke julkisti oman Valtteri-vaalibottinsa. (HS:ää julkaiseva Sanoma kuuluu hankkeen rahoittajiin.)
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lopputuloksia voi vertailla alla. Blogi jatkuu grafiikan jälkeen.Ennen kuntavaaliuutisia HS:ssä on julkaistu osin automaattisesti tehtyjä tulosjuttuja jääkiekosta ja juttuja junien myöhästymisistä, mutta vaali-ilta näytti olevan jonkinlainen robottiuutisoinnin esiinmarssi.

Mitä siitä pitäisi uutisten lukijoiden ja tekijöiden ajatella?

Ensimmäiseksi pitää mainita, että robotti-sanalla saa huomiota, mutta syntyvä mielikuva voi olla kaukana todellisuudesta.

Roboteiksi pitäisi ehkä kutsua teollisuushalleissa heiluvia koneita, ei tietokoneen koodinpätkiä. Kukaan ei nimitä Exceliään robotiksi, vaikka taulukkolaskenta toimii samoilla lainalaisuuksilla kuin uutistekstejä tuottava ohjelmisto.

Automaatio ei ole sama asia kuin itsenäisyys. Vaikka ihminen ei kirjoita lopullista tekstiä, uutiskone on tiukasti toimittajan ohjauksessa. Lopputuloksessa on satunnaisuutta vain sanavalinnoissa.

HS:ssa ei olekaan käytetty sanaa robotti, vaan olemme puhuneet ohjelmallisesta tekstin tuottamisesta.

Miksi sitten automaatteja pitäisi rakentaa? Ensimmäinen syy leimaa koko teknisen kehityksen historiaa: koska se on mahdollista.

Toiseksi automaatio voi vähentää mekaanista ja yksinkertaista työtä. Automaation avulla työvaiheita voi karsia.

Yhdysvaltalainen uutistoimisto AP on laskenut, että osavuosikatsauksien uutisointia automatisoimalla AP on vapauttanut viidenneksen työvoimasta, vaikka raporttien määrä on 12-kertaistunut.

Kolmanneksi koneen voi valjastaa tekemään asioita, jotka muuten eivät olisi mahdollisia. Ihmistä ei ole järkevää panna seuraamaan junien kulkemista ja mahdollista myöhästelyä, mutta kone tekee työtä herkeämättä ympäri vuorokauden.

On selvää, että edes HS:n kokoinen uutistoimitus ei pystyisi seuraamaan jokaisen kunnan tilannetta vaali-iltana.

Toisaalta yhtä lailla selvää näyttää olevan se, että kone ei yllä uutisoinnissa samaan kuin ihminen.

HS:n uutisautomaatti oli ohjelmoitu vain seuraamaan tiettyjä muutoksia ja lukuja.

Kone ei olisi voinut mitenkään tietää, millainen tarina yhden tuoreen espoolaisvaltuutetun taustalla on tai millaista draamaa liittyy Tuusulan vaaleihin. Konetta voisi periaatteessa valmentaa varautumaan myös tällaisiin vaihtoehtoihin, mutta siihen kuluisi valtavasti aikaa.

Pohtivan analyysin kirjoittaminen olisi käytännössä mahdotonta.

Joissain tehtävissä valmentamiseen kulutettavaa aikaa voi vähentää antamalla tietokoneelle itsenäisyyttä. Tekoälyn valtavat harppaukset esimerkiksi kuvantunnistuksessa perustuvat siihen, että kone pystyy oppimaan osin itsenäisesti valtavasta aineistosta.

Koneoppiminen pohjautuu todennäköisyyksiin. Epäselvää on, miten tällainen lähestymistapa soveltuu journalismiin, jonka pyrkimyksenä on kertoa maailmasta vain varmasti tosia seikkoja. (Valeuutisten luomiseen tekoäly sopisi valitettavan hyvin.)

Journalismin onnistuminen tai epäonnistuminen jää lopulta lukijan arvioitavaksi, mutta tekijän näkökulmasta Latoja täytti tehtävänsä vaali-iltana. Pienten kuntien asukkaille pystyttiin tarjoamaan parempaa palvelua, ja uutisointi oli kattavaa heti iltakahdeksasta lähtien.

Automaatti pystyi silti vain täydentämään toimittajien tekemää työtä. Samanlaisiin ajatuksiin päätyi AP:n viime viikolla julkaisema raportti. Teknologia voi avittaa journalismia, mutta journalistin työtä ei voi automaateilla korvata.

Kirjoittaja on HS:n datadeskin tuottaja. HS:n Datablogissa käsitellään datajournalismiin liittyviä aiheita.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Datajournalismi
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  5. 5

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  6. 6

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  9. 9

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  10. 10

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Lasikatto murtui Turussa: Minna Arve valittiin kaupunginjohtajaksi yhden äänen erolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. NBA-mestarivalmentaja haukkuu Donald Trumpin tämän valehdeltua Obaman ja muiden edeltäjiensä teoista: ”Tämä mies on sieluton pelkuri”
  3. Kuvakooste Ophelia-myrskyn tuhoista – Kolme ihmistä kuoli ja yli 330 000 jäi ilman sähköä Irlannissa
  4. Espanja vangitsi kaksi Katalonian itsenäisyysjohtajaa – ”Meillä on jälleen poliittisia vankeja”
  5. Patrik Laineelle tulokas ketjukaveriksi, Jesse Puljujärven kilpailija ykkösketjuun – 28-vuotias konkari meni suomalaisen ohi NHL:ään
  6. Chicago Bullsin valmentaja ei muistanut Lauri Markkasen ikää, mutta ylisanoja riittää: ”Hänellä on mahtava itseluottamus”
  7. Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän romahti ja ajautui asumaan rappukäytävissä
  8. Amerikkalaisnäyttelijä kehotti kaikkia seksuaalista häirintää kokeneita jakamaan kokemuksensa – Some täyttyi sadoistatuhansista ”Minä myös” -viesteistä
  9. Maltalla autopommilla murhatun toimittajan viimeiseksi jääneet sanat: ”Roistoja on kaikkialla minne katsookin”
  10. Kiinnostavatko neandertalilaiset hautaustavat ja Kustaa Vaasan poikien seksielämä? – Juha Hurmeen ja teatteriopiskelijoiden iltamat kiertävät nyt Suomea ja sukeltavat historiaan
  11. Raatteen tie -sarjakuva kertoo talvisodan tunnetuimmasta taistelusta monesta näkökulmasta
  12. Näytä lisää