Futista Sundqvistin mitalla

Zlatan on suositumpi kuin Ruotsin kuningas

Zlatan Ibrahimovic. Miehestä on kirjoitettu niin valtavasti, että tuntuu pelottavalta tarttua aiheseen. Yritetään kuitenkin eilen Suomessa TV5:llä esitetyn dokumentin innoittamana.

Tilaajille

Zlatan Ibrahimovic. Miehestä on kirjoitettu niin valtavasti, että tuntuu pelottavalta tarttua aiheseen. Yritetään kuitenkin eilen Suomessa TV5:llä esitetyn dokumentin innoittamana.

Ruotsalaisille Zlatan on enemmän kuin ihminen, hän on konsepti tai käsite. Zlatan on vaikutusvaltaisempi kuin kuningashuone. Hän on vaikutusvaltaisempi kuin kukaan yksittäinen ruotsalaispoliitikko.

Uskallan kirjoittaa nämä väittämät, koska olen silloin tällöin lueskellut ruotsalaisia verkkolehtiä siitä saakka, kun niitä alkoi ilmestyä. Toimittaja David Lagercrantzin kanssa käymäni keskustelut sekä hänen haastattelujen pohjalta kirjoittamansa Zlatan-kirja vahvistivat käsitystäni. Kirja oli Ruotsissa mieletön myyntimenestys haastaen asukaslukuun suhteutettuna Tuntemattoman sotilaan ensimmäisen vuoden myynnin Suomessa.

Kuten ruotsalainen urheilutoimittaja - nimi ei jäänyt mieleen, olisi pitänyt kirjoittaa ylös - eilisessä dokkarissa sanoi ei Zlatan vetoa pelkästään niihin ruotsalaisiin, joita kiinnostaa jalkapallo. Voi olla, että suurin osa kirjan lukeneista seuraa futista vähän tai ei lainkaan.

Miten näin voi olla? Haetaan vastausta Socrateesta (ei filosofista, vaan hänen mukaansa nimetystä brasilialaisesta jalkapallolegendasta ja älyköstä). Socrates sanoi, että jalkapallon pelaaminen voi olla sekä taidetta että politiikkaa.

Socrateen ajattelua seuraten on helppo nähdä, että Zlatan on pelannut poliittisesti: ”Urani alkuvuosina en tähdännyt niinkään maalintekoon, vaan vastustajien nöyryyttämiseen pistämällä palloa längistä ja niin pois päin.”

Köyhän yksinhuoltajaisän poika. Maahanmuuttajatausta. Pikkurikollisuutta. Kotipaikka Malmön Rosengård, kova paikka, jossa jengiasenne elää vahvana. Tällainen poika pääsi jalkapallokentällä näyttämään pellavapäisille ruotsalaispojille, että täälläpä määrään minä ja te nöyrrytte.

Mitä tuollainen on, ellei Socrateen tarkoittamaa poliittista jalkapalloilua?

Kirjassa Zlatan kertoo kokeneensa, että hänen piti olla kymmenen kertaa parempi kuin ruotsalaispojat, jotta saisi mahdollisuuden paikallisessa suurseurassa Malmö FF:ssä. Mikä tuo on, ellei poliittinen kannanotto?

Miksi Zlatan on suostunut kirja- ja dokumenttiprojekteihin, vaikka hän on tienannut pelaamisella kymmeniä ja kymmeniä miljoonia? Siksi, että hän haluaa sanomansa kuuluvan.

Esimerkkejä riittäisi, Lagercrantzin kanssa tehty kirja avaa uskottavan kuvan paitsi Zlatanista itsestään, niin myös Ruotsista. Kirja on paikoin hyvinkin kantaaottava. Kuvaavaa on Zlatanin tarve - jonka hän itse tunnustaa ja tiedostaa - esittäytyä pahana poikana, joka kaahailee Ruotsin teillä kahtasataa ja tykkää mafia-asenteesta. Hän olisi vallan hyvin voinut jättää moiset asiat piiloon, mutta kyseessä on jälleen viesti: tällaisia poikia kasvaa Rosengårdissa.

Zlatan on silti elänyt säntillisen urheilijaelämän, tunnetaan himoharjoittelijana ja on oikea ja hyvä esimerkkihahmo junioreille. Tai niin ruotsalaiset kollektiivisesti päättivät. Zlatan toi kansankodin kahvipöytiin uudenlaisia viboja: ”voiko olla tuollainenkin, no miksei voi?”

Zlatan lumosi Ruotsin olemalla epäruotsalainen. Tuo mies ei tykkää diskuteerata mitättömistä asioista, ei ole sitä mieltä että kaikkien pitäisi olla samaa mieltä eikä kumarra ketään edes näön vuoksi.

---

Jätin Zlatanin uraan ja nykytilanteeseen liittyvät faktat tarkoituksella käsittelemättä, koska ne löytyvät helposti verkkohauilla. Lisäksi otsikon aiheen kannalta ei niillä enää oikeastaan ole väliä, Zlatan on jo Ruotsissa kansakunnan kaapin päällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää