Heikin herkut    |   Blogi

Tampereen ooppera ei petä

Tampere-talo on jo vuosikaudet tuottanut yhden oopperan vuodessa. Vaikka kyse on vain kerran vuodessa tapahtuvasta tuotannosta, Tampereella on pystytty tuottamaan erinomaisia produktioita. Tekijöiden kiinnittämisessä on oltu huolellisia. Niin kapellimestari, solistit kuin ohjaajatkin ovat olleet vähintään kotimaista huipputasoa.

Giuseppe Verdi: Kohtalon voima Tampere-talossa

Musiikinjohto: Santtu-Matias Rouvali
Ohjaus: Kari Heiskanen
Päärooleissa: Johanna Rusanen, Mika Pohjonen, Kiril Manolov, Giorgi Kirof, Niina Keitel, Juha Uusitalo (Heikki Kilpeläinen).
Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro

Tampere-talo on jo vuosikaudet tuottanut yhden oopperan vuodessa. Se ei siis ole perinteisessä mielessä oopperatalo vaan ooppera tuotetaan osana talon muuta ohjelmatuotantoa, toki niin, että oopperan tekemiseen vaadittavista resursseista huolehditaan.

Vaikka kyse on vain kerran vuodessa tapahtuvasta tuotannosta, Tampereella on pystytty tuottamaan erinomaisia produktioita. Tekijöiden kiinnittämisessä on oltu huolellisia. Niin kapellimestari, solistit kuin ohjaajatkin ovat olleet vähintään kotimaista huipputasoa.

Niin tälläkin kertaa, kun valinta on osunut Giuseppe Verdin harvoin esitettyyn Kohtalon voimaan. Kohtalon voiman Verdi sävelsi 1860-luvun alussa, kun hän oli jo säveltänyt 23 oopperaa, saavuttanut maailmanmaineen ja tienannut omaisuuden. Verdi ehkä ajatteli jo eläkkeelle siirtymistä, mutta kerrotaan, ettei Verdiä ollut edes vaikea houkutella uuden oopperan sävellystyöhön, joka saisi ensi-iltansa Pietarin Mariinski-teatterissa.

Ohjaaja Kari Heiskanen on siirtänyt Verdin luottolibretisti Francesco Maria Piaven tarinan II maailmansodan aikaan. Siirto on onnistunut, sillä sota toimii hyvin kehyksenä silloin, kun asia tapahtuvat sattumanvaraisen tuntuisesti, pienet ja suuret maailmat sekoittuvat, eikä ihmisellä ole mahdollisuutta päättää omasta kohtalostaan.

Kohtalon voimaon rakkaustarina, jossa rakastavaiset eivät oikeastaan koskaan kohtaa. Se on tarina onnettomuudesta, jonka seurauksena päähenkilöiden elämä suistuu raiteiltaan.

Mutta se on myös tarina, joka muistuttaa mitä seuraa, kun epäluulo, käsitys omasta ylemmyydestä, rasismi ja kuvitelma oikeutetusta kostosta saavat vallan.

Rakastavaiset don Alvaro (Mika Pohjonen) ja donna Leonora (Johanna Rusanen) aikovat paeta, sillä Leonoran isä Calatravan markiisi (Peter Achrén) ei hyväksy Perun intiaaneista polveutuvaa Alvaroa tyttärensä puolisoksi. Hetkeä ennen pakenemista isä ilmestyy paikalle, syntyy riita. Don Alvaro on ojentamassa pistooliaan Leonoran isälle, kun se vahingossa laukeaa. Isä kuolee vahingonlaukaukseen. Don Alvaro ja donna Leonora pakenevat, mutta kadottavat toisensa. Markiisin poika (Kiril Manolov) lähtee etsimään rakastavaisia vannoen kostoa. Hän kokee pyhäksi velvollisuudekseen surmata molemmat perheen kunnian palauttamiseksi.

Tämähän on ihan silkkaa oopperaa. Mutta sitten kohtalo tarttuu peliin. Voin hyvin kuvitella, että Kari Heiskasenkin kaltaisella kokeneella ohjaajalla on ollut täysi työ rakentaa etenevä ja jännitteen säilyttävä tarina, sillä libretto puskee niin moneen suuntaan.

Juonen sijaan pääosaan nousevat arvot ja asenteet. Se tekee tarinasta ajankohtaisen. Se kyselee, kuinka suhtaudumme pakolaisiin, köyhiin, vieraisiin. Heiskasen käsittelyssä Kohtalon voima nostaa esille ikiaikaiset ihmiskunnan synnit: rasismin, epäluulon ja pelon vierautta kohtaan. Tampereen oopperan kuoro pääseekin Heiskasen käsittelyssä laulamisen lisäksi myös näyttelemään. Suuret joukkokohtaukset ovat oopperan näyttävintä antia. Kuoro on kyllä myös laulullisesti hyvässä iskussa, kiitos Heikki Liimolan.

Solistivalinnoissa ei ole otettu riskejä. Johanna Rusanen on elämänsä iskussa, eikä hän kärsivänä, kaipaavana ja Jumalan armoa anelevana donna Leonorana jätä katsojaa kylmäksi. Mika Pohjosen tenori hehkuu metallisena ja väkevänä ja Kiril Manolovin baritonissa on jylhyyttä.

Suuri ilo oli nähdä Juha Uusitalo pitkästä aikaa lavalla. Hän karakterisoi hienosti laupeuden töissä kyynistyneen Fra Melintoren ja hänen äänensä soi yhtä kauniisti kuin ennenkin. Uusitalo vuorottelee roolissa Heikki Kilpeläisen kanssa. Muissa rooleissa ei ole kaksoismiehitystä.

Äskettäin Lappeenrannan laulukilpailussa menestynyt Suvi Väyrynen teki pienen, mutta tärkeän roolin palvelijatar Currana. Hänelle Heiskanen oli luonut ensimmäiseen näytökseen pieniä yksityiskohtia täynnä olevan roolin, joka elävöitti ja toi myös huumoria näyttämölle.

Santtu-Matias Rouvali teki debyyttinsä oopperakapellimestarina. Hän on ollut tiiviisti mukana oopperan harjoituksissa. Useinhan kapellimestarit tulevat aika myöhään mukaan produktioihin. Sen vuoksi musiikki oli upeasti hallussa.

Kohtalon voima on järisyttävän kaunista musiikkia, jossa on paljon sooloja myös orkesterilla. Erityisesti herkät, hienovaraiset pianissimot ja kertomusta jäsentävät teemat nousivat tavattoman kauniisti esille.

Toivottavasti ooppera puraisi Rouvalia nyt niin, että hän tulevaisuudessakin haluaa johtaa myös oopperaa. Draamantajustahan hänellä ei koskaan ole ollut puutetta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Heikin herkut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  3. 3

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  4. 4

   Mies löi puolisoaan rattilukolla takaraivoon ja rautatangolla kasvoihin Helsingin Munkkiniemessä – oikeus tuomitsi kahdesta törkeästä pahoinpitelystä ja yli 30 muusta rikoksesta

  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  7. 7

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  8. 8

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  9. 9

   Ruotsin radio: Ruotsiin pyrkiville kaupataan systemaattisesti tekaistuja turvapaikka­kertomuksia

  10. 10

   Bitcoiniin sijoittavat jo lukiolaisetkin – väiteltyäni syksyn fanaatikkojen kanssa ymmärsin, että huuma on sukua Trump-ilmiölle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää