Ilmastokirjeenvaihtaja    |   Blogi

Mitä väliä sillä on, jos suhaan autolla ja vedän pihviä? Niinhän ne muutkin tekee

Pitäisikö kuluttajien vai poliitikkojen ratkaista ilmastonmuutos?

Jos ilmaston­muutosta haluaa tosi­mielellä hillitä, kannattaa etsiä gigatonnin suuruusluokkaan yltäviä keinoja.

Ilmastonmuutoksen ratkaisukeinoja valittaessa aivan ratkaisevaa on skaalautuvuus. Juuri se on kriteeri, jota tuijotetaan, kun mietitään pelastaako jokin keino ilmaston vai ei. Skaalautuvuus tarkoittaa sitä, että keino pystytään monistamaan tarpeeksi isoksi tai laajalle järkevin kustannuksin. Siksi esimerkiksi hiiltä suoraan ilmakehästä imevistä laitteista ja teknologioista puhutaan niin vähän: niillä saadaan toistaiseksi aikaan vähän vaikutuksia, mutta paljon kustannuksia.

Entä sitten yksilön omat valinnat?

Auttaako se, jos juuri minä jätän auton talliin työmatkan ajaksi, jätän lomamatkan ostamatta ja pihvin kauppaan?

Kuitenkin viereisestä pihasta naapuri kaasuttaa matkaan autollaan, joku muu varaa Ebookersista sen istuimen, joka minulta lentokoneeseen jää tyhjäksi ja pihvitkin katoavat ruokakaupan kylmäkaapeista jonkun muun kauppakassiin.Yksilön valintojen ongelma on juuri tämä – ilmastoratkaisujen kielellä ne eivät skaalaudu. Ainoa seuraus auton jättämisestä kotiin voi olla se, että itse saa kyllä kevätrännät niskaansa, mutta hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä ei lienny.

Jotta yksilön valinnoilla olisi todella vaikutusta maapallon hiilidioksidipitoisuuteen, todella monen ihmisen pitäisi tehdä samansuuntainen valinta. Pitäisi syntyä todellinen kansanliike. Eikä riitä, että kansanliike syntyy Helsingin kantakaupungissa, tai edes koko Suomessa. Kansanliikkeen pitäisi olla maailmanlaajuinen. Tai no, edes Euroopan.

Tästä syystä olen itse halunnut jutuissani (sekä teksteissä että puheissa) korostaa sitä, että poliitikkojen on tehtävä systeemitason muutokset. Lakeja, asetuksia, tiukempaa sääntelyä, energiajärjestelmien muutoksia, tukijärjestelmien muutoksia, erilaista kaupunki- ja liikennesuunnittelua.

Onko sillä sitten mitään väliä, mitä yksittäinen ihminen valitsee ja miten elää?

Kyllä on.

Yksi tärkeimpiä jollei jopa tärkein päätös on politiikkaa liittyvät valinnat. Äänestääkö? Liittyykö puolueen jäseneksi? Meneekö poliitikon juttusille? Perustaako kansalaisaloitteen tai adressin? Vaikuttaako järjestöissä tai yhdistyksissä?

Voit lukea HS:n jutusta, miten tehtävään politiikkaan voi vaikuttaa: Haluatko vaikuttaa poliitikkojen linjaan? Kaksi konkaripoliitikkoa kertoo, miten se onnistuu

Mutta uskon, että myös omilla kulutusvalinnoilla on vaikutusta.

Kuvittele olevasi vaikkapa kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo. Kuinka helppo sinun olisi alkaa ajaa voimaan lihaveroa, jos koko äänestäjäkunta on suupielet kyljyksen rasvassa? (Kuvitteellinen esimerkki ei vielä tarkoita, että lihaverossa välttämättä olisi Orpon tai muidenkaan mielestä mitään järkeä.)

Kuinka helppoa keskustan tai minkään muunkaan puolueen on puuttua liha- ja maitotilojen tukiin, kun suomalaiset tekevät uuden lihansyönnin ennätyksen joka vuosi?

Miten helppo poliitikkojen on puuttua polttoaineiden hinnoitteluun tai autojen verotukseen tai yhtään mihinkään, kun Autoliitto pillastuu samantien, kun yksikään työryhmä esittää muutoksia autoilun hinnoitteluun.

Toisin sanoen, poliitikot kyllä kuuntelevat äänestäjiään ja seuraavat näiden mielenliikkeitä ja tekemisiä. Toisaalta mikään ei kunnolla muutu, ennen kuin sääntelyä tai taloudellisia ohjauskeinoja muutetaan. Ja näin kansalaiset ja heitä edustavat poliitikot ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa.

Usein kyllä poliitikkojen työ on johtaa ja ohjata muutosta. Kulutuskäyttäytymisen muuttumisen odottelu asiassa kuin asiassa on yleensä aivan liian pitkä tie. Siksi muutoksia pitää puskea puolueet edellä. Mutta kyllä kansalaistenkin pitää olla muutoksiin jollain tapaa valmiita. Päätöksille pitää olla kysyntää tai edes hyväksyntää. Muuten puolueet eivät saa niitä läpi hallitusneuvotteluissa tai eduskunnassa.

Poliitikkojen työ on toimia, ohjata yhteiskuntaa paremmaksi. Siksi meillä on laeissa ja asetuksissa määrätty, minkä verran kanoilla ja sioilla pitää olla tilaa. Otsonia tuhoavat aineet on kielletty, erilaisia päästö- ja melurajoja asetettu teollisuuteen, lentokentille, autoille. Ei näitä asioita ole jätetty valistuksen ja kuluttajien valintojen varaan. Koska se ei vain riitä. Aina löytyy joku, joka on valmis ostamaan myrkyllisen jääkaapin tai vahingollisen hiuslakan.

Samasta syystä teillä on nopeusrajoitukset. Vaikka ihan hyvin voisi myös ajatella, että järkevät tielläliikkujat ymmärtävät kyllä oman etunsa ja mitoittavat vauhtinsa sopivaksi.

Yhteenvetona voi kai todeta, että yksittäisillä kulutusvalinnoilla ei vielä pelasteta ilmastoa. Mutta niillä voi lähettää viestin poliitikoille. Ja vielä vahvemman viestin voi lähettää vaikuttamalla suoraan politiikkaan: äänestämällä tai käymällä vaikkapa poliitikon juttusilla. Huhtikuussa tähän kaikkeen on erinomaiset mahdollisuudet.

Jos oma puolue on muuten vielä mietinnässä, HS järjestää keskiviikkona 3. huhtikuuta puolueille ilmastotentin, jossa tuodaan esiin eroja puolueiden ilmasto-ohjelmissa. Tentin voi katsoa klo 16 Sanomatalossa tai osoitteessa hs.fi. Myös HS:n vaalikoneesta voi olla apua.

Kaikkeen HS:n vaalitarjontaan voit tutustua alta:

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Se oli ensinnäkin 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  4. 4

   Raportti: Jopa kymmeniä­tuhansia pohjois­korealaisia naisia ja tyttöjä joutuu vuosittain seksi­orjiksi Kiinaan, lapsia pakotetaan netti­seksi­tehtaisiin

  5. 5

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  6. 6

   Antti Rinne: Hallitus ei aio leikata yhtään menoja

  7. 7

   Pohjanmaalaisen turkistarhan pihassa mätänee läjäpäin ketun­raatoja, järjestö julkaisi kuvia ja videon

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Lemmikkien raakaruuat voivat olla ihmiselle terveysriski, uhkana jopa munuaisvauriot

  10. 10

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  4. 4

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  5. 5

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  7. 7

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  8. 8

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  9. 9

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  10. 10

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää