Ilmastokirjeenvaihtaja    |   Blogi

Mitä suomalaisen pitäisi tehdä ja olla tekemättä, jotta Amazonian metsäkato ei pahenisi?

Amazonian metsiä ei hakata niinkään selluksi tai puutarhakalusteiksi vaan pois maatalouden tieltä, kuten metsäkadosta tänään julkaistu juttu kertoo. Ennen kaikkea sademetsää poltetaan karjalaitumiksi. Brasiliassa on maailman suurin karja, lähes 220 miljoonaa päätä. Maa on maailman suurin naudanlihan viejä.

Amazonian alueella leviävät myös valtavat soijapellot, vaikka nykyään ne perustetaan useammin entisille karjalaitumille kuin neitseelliseen sademetsään. Myös arvokasta cerrado-savannia hävitetään soijapeltojen tieltä.

Brasilia on etäällä eikä siksi useinkaan ensimmäisenä mielen päällä. Mutta mitä enemmän asiaan perehtyy, sitä surkeammalta sademetsän kohtalo tuntuu.

Maailman suurin sademetsä itsessään on tietysti ainutlaatuista luontoa. Amazoniasta löydetään edelleen uusia lajeja – ja jopa nisäkkäitä. Mutta Amazonia on myös maailman suurin yksittäinen maanpäällinen hiilivarasto. Tuon varaston vapautuminen ilmakehään tuntuisi Suomessa asti, kun ilmastonmuutos kiihtyisi, ehkä jopa hallitsemattomasti.

Yksittäisen suomalaisen voi olla vaikea pysäyttää sademetsäkatoa Amazoniassa, mutta ainakaan sitä ei haluaisi itse omilla toimillaan lietsoa. Mitä siis kannattaisi tehdä? Tai pikemminkin: mitä kannattaisi olla tekemättä?

Brasilialaisen naudanlihan kysyntää ei ainakaan kannata edistää. Silloin riittää, että on ostamatta tai tilaamatta brasilialaista pihvilihaa.

Itse asiassa Suomeen tuodaan Brasiliasta hyvin vähän naudanlihaa, viime vuonna runsaat 400 tonnia. Kauppojen lihahyllyjen sijaan liha menee lähinnä ravintoloiden käyttöön. Suomalaisten syöjien sijaan naudanlihan kysynnän kasvusta vastaavat kiinalaiset, jotka syövät nautaa yhä enemmän.

Soija onkin jo vaikeampi kysymys. Jokainen eurooppalainen syö vuodessa keskimäärin 61 kiloa soijaa – mutta ei sellaisenaan, vaan välillisesti lihan ja kananmunien kautta. Eurooppalaisia nautoja, sikoja ja broilereita ruokitaan soijalla.

Soijaa pidetään hyvänä, tehokkaana ja ihan eettisenä ruokana silloin kun se menee suoraan ihmisen suuhun. Vain kuusi prosenttia maailman soijasta tuotetaan ihmisen ravinnoksi. Soijapellot eivät siis leviä arvokkailla sademetsäalueilla ihmisten vaan kotieläinten ruuaksi. Esimerkiksi Eurooppaan tuodusta soijasta noin 40 prosenttia menee sikojen ravinnoksi.

Entä Suomessa?

Suomalaisessa nautataloudessa soijasta on luovuttu lähes kokonaan. Naudoille syötettävä rehu valmistetaan yleensä viljasta, rypsistä ja rapsista, joita viljellään kotimaassa tai muualla Euroopassa.

Valion hallitus esimerkiksi päätti viime vuoden maaliskuussa, että soijan käytöstä eläinten ruokinnassa luovutaan kokonaan valiolaisilla maitotiloilla. Perusteluna oli juuri vastuullisuus ja se, ettei ihmisravinnoksi kelpaavaa soijaa haluta syöttää eläimille. Aikaisemminkin Valio käytti soijaa vain vähäisessä määrin ja lähinnä vasikoiden ruokinnassa.

Elintarviketeollisuusliiton viime vuoden tilaston mukaan Brasiliasta tuotiin kuitenkin Suomeen yli 13 000 tonnia kokonaista soijapapua tai rehuraaka-ainetta. Siis 30-kertainen määrä esimerkiksi brasilialaiseen naudanlihaan verrattuna. Lisäksi Hollannista tuotiin Suomeen jonkin verran soijapapua ja rehuseoksia. Soijapellot eivät Hollannissa kumpuile, joten soija on ostettu muualta – usein Brasiliasta – ja myyty Hollannista eteenpäin muun muassa Suomeen. Hollanti on yksi suurista soijan tuojista ja jälleenmyyjistä Euroopassa.

Soijaa käytetäänkin Suomessa sikojen ja broilerien rehussa, vaikka nautojen ruokinnassa siitä on luovuttu.

Soijaa tuotetaan vastuullisestikin ja uusia sademetsäalueita hakkaamatta. WWF:n ”Suomalaisen soijasitoumuksen” jäsenet esimerkiksi ovat luvanneet, että ne siirtyvät vuoteen 2020 mennessä käyttämään vain vastuullisesti tuotettua ja riittävän tiukasti sertifioitua soijaa. Sitoumuksessa ovat mukana esimerkiksi Suomen HKScan, Arla ja Unilever sekä Kesko ja Valio. Sitoumuksen ulkopuolella on esimerkiksi Atria.

Yksittäinen kuluttaja voikin olla kiinnostunut syömänsä ruuan tuotantotavoista ja kysyä vaikkapa käyttämänsä lihatuotteiden rehusta suoraan valmistajilta. Tosin se vaatisi jo melkoista vaivannäköä.

Kuluttajan voi olla turhan työlästä selvittää, mitä yritykset ovat jo ympäristön hyväksi tehneet tai mitkä ovat tuotantoketjun suurimmat ongelmat. Viestin pitäisi kuitenkin kohdistua todellisiin ongelmiin eikä voi vain vaatia tekemään ”jotain”.

Sen sijaan voi olla yhteydessä erilaisiin järjestöihin. Ympäristöjärjestöjä voi kannustaa tekemään selvitystyön perusteellisesti ja viemään asiaa eteenpäin myös yritysten suuntaan. Samoin vaikkapa maataloustuottajien keskusliitto MTK:lta voi vaatia, että he varmistavat, että suomalainen tuotanto on vastuullista.

Kaiken brasilialaisen tuotannon boikotoiminen ei välttämättä ole tehokkain tapa toimi. Jos ei enää ole asiakas, katoaa myös asiakkaan sananvalta. Siksi voi olla parempi keskittyä varmistamaan, että ostaa tuotteita, jotka on tuotettu riistämättä luontoa ja hakkaamatta uusia sademetsäalueita. On parempi luoda kysyntää vastuullisesti tuotetulle soijalle kuin jättää sademetsäsoija kaupattavaksi Kiinaan.

Metsien säilymistä saattaa edistää, jos syntyy kysyntää ja markkinoita tuotteille, jotka tarvitsevat ympärilleen elävää sademetsää.

Amazonian sademetsäalueella elää yli 30 miljoonaa ihmistä. Ehkä olisi hyvä, jos heille olisi tarjolla muitakin tulonlähteitä kuin karjankasvatus tai rehusoijan viljely.

Sademetsän seassa voi kasvattaa metsää hakkaamatta esimerkiksi amazoninassaipalmua ja siitä saatavia acai-marjoja sekä monia muita hedelmiä. Samoin kaakaota voi kasvattaa tällä tyylillä eli peltometsäviljelynä (englanniksi agroforestry), vaikka kaakaota kasvatetaan myös erillisinä puuviljelminä.

Yksi tulevaisuuden lupauksista voisi olla babassupalmusta saatavat tuotteet. Se kasvaa luonnostaan Amazonian sademetsissä, mutta sitä voi myös kasvattaa. Avoimille laitumille babassu näyttää leviävän pajun nopeudella. Se on siis kova leviämään, nopea kasvamaan ja satoisa.

Tässä kuvassa on babassusta tehtyjä öljyjä ja jauhoseosta. Palmusta voi valmistaa myös suurustetta.


Babassutuotteita HS:lle esittelee Marcelo Salazar. Ympäristö- ja intiaaniasioihin keskittyvässä Isa-järjestössä työskentelevä Salazar on yksi nisstä, jotka yrittävät löytää markkinoita Amazoniassa kestävästi kasvatetuille tuotteille. Tuotantotaloutta opiskellut insinööri auttaa paikallisia saamaan tuotantonsa tasaiseksi, tekemään tuotteille myyvät pakkaukset ja saamaan tukkurit kiinnostumaan. Hän myös auttaa pientuottajia osallistumaan kouluruokailukilpailutuksiin. Kouluja ajatellen babassusta on tehty erilaisia valmiita jauhoseoksia esimerkiksi pannukakkuja ja keksejä varten – myös suklaan makuisena.

Salazar haaveilee, että saisi jonkun huippukokin kehittelemään babassusta jotain uutta ja hehkeää. Kekseliäät käyttötavat ja herkulliset reseptit auttavat markkinointia paremmin kuin pelkkä raaka-aine, josta kotikeittiössä pitäisi osata kehittää jotain. Hienointa tietysti olisi, jos maailmankuulu brasilialaiskokki ja Amazonian tuotteita käyttävä Alex Atala ottaisi babassun omakseen.

Suomella on Salazarin mielestä sademetsän pelastamisessa paljon suurempi rooli kuin vain potentiaalisena markkina-alueena. Salazar on esimerkiksi kiinnostunut ilmastolakkoja johtavien Suomen koululaisten nimistä.

”Ketä Suomen koululakkolaiset seuraavat ja kuuntelevat? Mitä he vaativat? Onko Amazonian tilanne mitenkään heillä asialistalla? Liittävätkö he sademetsäkatoa tähän ilmastoasiaan Suomessa”, Salazar kyselee samalla, kun hän esittelee tapoja, joilla paikalliset voisivat tienata elävän metsän avulla.


Suomen koululakot hän ottaa puheeksi oma-aloitteisesti. Salazar muistuttaa, että ilmastokriisiä ei voida ratkaista, jos sademetsien hiilivarasto menetetään. Sen takia sademetsien suojelusta olisi syytä kiinnostua Suomessa asti.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Lastenlinna oli suomalaisen hyvinvoinnin symboli: Nyt hylätty sairaala seisoo Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  3. 3

   Ari Nurminen, 23, halusi lossikuskiksi ja se löi lähipiirin ällikällä: ”Moni hämmästeli, että oletko ihan tosissasi”

  4. 4

   Itä-Helsingissä voi nyt osallistua ”äijäkävelylle”, jossa pyhiinvaelletaan idän tärkeimmät baarit ja korkataan pullo täyttömäellä

  5. 5

   Jeep Wrangler on amerikkalaisen maastoauton perikuva, joka kulkee italialaisella moottorilla ja on vähän liian kallis

  6. 6

   Ummikkomopoilija testasi sähköskootterin – akun kesto epäilytti ja kertaalleen mopo haettiin pakettiautolla kotiin

  7. 7

   ”Riski, jota ihmiset eivät tunnista” – Heinäkuu on liikenteessä kuoleman kuukausi, ja vaarassa ovat etenkin nuoret

   Tilaajille
  8. 8

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  9. 9

   Eron partaalla olevat kokevat suhteensa usein toivottomaksi, vaikka se olisi pelastettavissa, sanoo pariterapeutti

   Tilaajille
  10. 10

   Valtion kontrolloima unkarilais­lehti väittää: ”Suomessa ei ole itsenäistä perustus­laillista oikeus­järjestelmää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  3. 3

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  4. 4

   Fitnessmalli Sofia Belórfia epäillään törkeästä rahanpesusta, puolisoa törkeästä doping- ja huumerikoksesta

  5. 5

   Trump jatkoi hyökkäystään demokraattiedustajia kohtaan, yleisö yltyi huutoon: ”Lähettäkää hänet takaisin” – Mutta nyt Trump sanoo, että huutelu tuntui hänestä ”vähän pahalta”

  6. 6

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  7. 7

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Valtion kontrolloima unkarilais­lehti väittää: ”Suomessa ei ole itsenäistä perustus­laillista oikeus­järjestelmää”

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää