Ilmastokirjeenvaihtaja    |   Blogi

Tässä omat vinkkini: näin lihansyönti väheni vauvaperheessä

Kun katsoimme ravitsemussuosituksia, pääosa lihasta katosi lautaselta, kirjoittaa ilmastokirjeenvaihtaja Piia Elonen blogissaan.

Ei kukaan halua syödä ruokaa, joka on pahaa. Eikä kokata ruokaa, jota ei osaa tehdä.

Ja siinä taitaa olla suurimpia syitä sille, miksi moni haluaa syödä lihaa päivittäin ja molemmilla aterioilla, vaikka tietää, ettei se ole ihan terveellistäkään. Tottumus on kova voima.

Ajattelin itsekin ennen, että useimmiten kasvisruoka on aika pahaa. Eikä ihme. Takavuosina työpaikkakuppilassa saattoi olla kasvisruokana haaleaa herne-maissi-paprikaa bearnaise­kastikkeella, puuroa mehukeitolla ja väsynyttä munakasta. Vaikka tykkään thai- ja kiinalaisesta ravintolaruuasta, aasialaisissakin tofu oli mielestäni lötköä ja pavut jauhoisia.

Mutta se historiasta. Ei kai kukaan nykypäivänä arvioi Netflixinkään tarjontaa olohuoneen nurkkaan unohtuneen dvd-boksin perusteella tai tuomitse hiihtämistä hankalaksi painavien puusuksien takia.

Kasvisruoka on muuttunut takavuosista, ja niin on myös oma näkemykseni. Nyt kasvisruoka on mielestäni hyvää. Perheeni syö entistä useammin kasvisruokaa. Syömme edelleen myös lihaa, mutta harvemmin.

Mitä tapahtui? Kuinka kasvissyönti lisääntyi ja lihansyönti vähentyi tavallisessa vauvaperheessä? Tässä omat kokemukseni arkiruokailun muuttamisesta.


1. Mieti, mistä motivoidut

Todennäköisesti liharuuan vähentäminen ja kasvisten lisääminen kiinnostaa edes jonkin verran, koska luet tätä juttua. Mutta miksi?

Lihansyönnin ilmastohaitoista on puhuttu viime aikoina valtavasti. Asia tulee selväksi myös HS:n laajasta ilmastonmuutosta ja ruokaa käsittelevästä jutusta.

Harva ihminen toimii kuitenkaan päivittäisessä arjessaan niin, että valitsee asioita ensimmäisenä mielessään ilmasto, ihmisoikeudet, eläintenolot tai hyönteismyrkkyjen vähentäminen. Kaikkia näitä asioita voi pitää todella tärkeänä, mutta se ei välttämättä riitä omien elämäntapojen muuttamiseen.

Itselläni lihansyönti kutistui murto-osaan, kun sain vauvan. Tai oikeastaan siinä vaiheessa, kun vauva rupesi syömään muutakin ruokaa kuin maitoa.

Neuvolassa käytiin läpi ravitsemussuositukset ja lautasmallit, ja luin itsekin netistä THL:n ravitsemussuositukset sekä perheille tarkoitetun Syödään yhdessä -oppaan.

Missään suosituksissa ei kehoteta syöttämään vauvalle punaista lihaa kahta kertaa päivässä. Eikä kyllä aikuisellekaan. Aikuiselle suositus on korkeintaan 500 grammaa punaista lihaa viikossa, ja tämä sisältää myös leikkeleet ja makkarat. Taaperoikäiselle punaista lihaa suositellaan noin kerran tai kaksi viikossa.

Aloimme valmistaa ruuat vauvalle ja itsellemme ravitsemussuositusten mukaan. Sen myötä pääosa lihasta katosi lautaselta. Sitä paitsi pakkaseen tehtyjä ja sieltä sulatettuja linssipihvejä hampaattoman vauvan oli helppo syödä.

Yllättäen myös kuukauden kauppalaskusta katosi noin sata euroa. Linssit, tofu ja soijarouhe ovat halvempia kuin liha. Sitä paitsi niissä on pitkät säilyvyysajat, mikä harventaa kaupassa ravaamisen tarvetta. Hyödyt alkoivat näkyä nopeasti.

Jos ei ilmastotaistelun eturintama riitä motivoimaan muutoksia omassa arjessa, oma tai lasten terveys on jo paljon henkilökohtaisempi syy. Myös rahansäästö ja harvemmat kauppakäynnit tuovat suoraa henkilökohtaista hyötyä.

Ja muutoksista pitää olla hyötyä itselle. Ei niitä muuten jaksa tehdä. Pelkät ilmastohyödyt riittävät kannustimeksi vain osalle.

2. Anna uusi mahdollisuus

Jos kokemukset kasvisruuasta ovat takavuosilta, kannattaa kokeilla uudelleen. Vaihtoehdot, raaka-aineet, puolivalmisteteet, reseptiikka ja osaaminen ovat harpanneet eteenpäin takavuosien herne-maissi-paprikamunakkaista. Nykyään kasviruoka voi olla mehevää ja maustettua.

Kokeile tofucurrya thaimaalaisessa, linssikeittoa lounaspaikassa ja soijalasagnea työmaaruokalassa.

Eikä ehkä kannata luovuttaa ensimmäisen nuutuneen kasvisruuan jälkeen. Sattuu sitä usein eteen heikompaa liharuokaakin, eikä sitä silti tule lopettaneeksi jauhelihan käyttöä kerrasta.

Kokeile eri paikkoja: hampurilaisketjua, falafel-paikkaa, työpaikkaruokalaa, fine diningia, pikaruokalaa, lounasravintolaa, lähimarketin palvelutiskiä. Yritä eri annoksia: lihatonta burgeria, vegepitsaa, soija-makaronilaatikkoa, linssimoussakaa, soijapalacurryä, seitan-kuskussalaattia, kukkakaalikeittoa.

Oman kasvisruokailutiheyteni nosti uudelle tasolle työpaikkaruokalan uudistus. Kasvisruokalinjaston lisäkesalaatit ovat nykyään niin loistavasti marinoituja ja hyviä, että vaellan päivästä toiseen juuri sille linjastolle, vaikka kasvispääruoka olisi vähän epäkiinnostavampikin vaihtoehto. Sinappisenkirpeät linssit ja äkkivalkosipuliset pavut voittavat perusjäävuorisalaatti-kurkku-tomaatti-porkkanaraastelinjaston koska tahansa, myös lihapullapäivinä.

Kukaan ei ole niin ilmastosoturi, että söisi päivästä toiseen hampaat irvessä pahaa ruokaa. Kasvisruuan pitää vähintään olla yhtä hyvää kuin liharuoan, tai mieluummin parempaa. Ei siihen muuten tule vaihdettua.


3. Etsi oma bloggaaja tai reseptinikkari

Itselleni tärkein hahmo kasvisruokailun alkuun saattamisessa on ollut ruokatoimittaja Laura Kaapro.

Kaikki alkoi tästä reseptistä: sinäkin voit rakastua tofuun.

Olin kokeillut tofua eri ravintoloissa monesti ja aina pettynyt. Kun kokeilin Kaapron vinkkejä, onnistuin ensiyrittämällä tekemään parempaan tofua kuin olin saanut missään ravintolassa. Entinen tofuninhoaja alkoi laittaa sitä säännöllisesti. Reseptit vaihtelevat, mutta Kaapron kikat pysyvät.

Sen jälkeen olen huomannut, että muutkin hänen kasvisreseptinsä ovat olleet minun makuuni ja jääneet kotikeittiöön pysyvästi.

Jos siis löytää hyvän reseptin, kannattaa ehkä ryhtyä seurailemaan ja kokeilla samalta ihmiseltä muitakin kasvisruokia.

4. Mene helpoimman kautta

Kun nyt tofusta oli puhe, tässä bonuksena oma tofuvinkkini eli maailman helpoin lounasruoka vauvalle: voit antaa tofua sellaisenaan.

Tofu on jo valmiiksi kypsä tuote, joten maustamatonta (ja samalla suolatonta) tofua voi antaa vauvalle sellaisenaan, ihan vaan suoraan paketista jääkaapista. Ei tarvitse maustaa, paahtaa, paistaa eikä edes mikrotella. Oheen vaikka keitettyä makaronia ja kurkkua, niin lautasmallin mukainen ateria on valmis. Itselle tosin jääkaappikylmä tofu ei maistu, mutta lapsi tykkää.

Ylipäätään valmiiksi pilkottujen ja muoviin pakattujen juuresten ja vihannesten paheksumisen voi lopettaa heti.

Kuinka moni lihakokkaaja nylkee itse broilerin tai irrottelee porsaan luistansa? Liha on usein valmiiksi paloiteltua, maustettua ja pakattua. Eikä sitä ihmettele kukaan. Osta siis vapautuneesti valmiiksi paloiteltuja lanttuja ja porkkanoita, jos siitä on apua. Kasvisruuan ilmastosäästö lihaan verrattuna on niin iso, että siihen uppoaa muovipakkaus jos toinenkin.

Nykyään tarjolla on myös erilaisia soijarouheita, -paloja ja leikkeitä, quornia, valmiita kaura-, herne- ja härpäpapuproteiineja, joita senkuin kaataa pannulle tai työntää mikroon.

Jos ei ole keittiöhenkinen ihminen, ei kannata kiusata itseään linssien keittelyllä tai papujen liottelulla, kun niitä saa valmiiksi kypsinä ja liotettuina purkissa. Hinta on kuivatuotteeseen nähden vähän kalliimpi, mutta on se silti halvempaa kuin liha.

5. Älä haukkaa liian vaikeaa tavoitetta

Jos ei halua luopua lihasta, on muitakin vaihtoehtoja kuin jatkaa kahdella liha-aterialla päivässä: lihan syöntiä voi vähentää.

Jos esimerkiksi kasviskokkailu tuntuu liian vaikealta, voit vaihtaa kasvisannoksiin koulussa tai työpaikkaruokalassa ja syödä silti kotona niitä tutumpia ruokia. Viisi kasvisruokaa viikossa on paljon enemmän kuin ei yhtään.

Me teimme ennen jättimakaronilaatikon kahdesta jauhelihapaketista. Nyt laitamme yhden paketin jauhelihaa ja toisen puolen soijarouhetta. Näin lihansyönti puolittuu, mutta maustaminen tuntuu helpommalta, kun osa raaka-aineesta on vanhaa tuttua. Lisäksi jauheliha on naudan sijaan sikaa, jolla on nautaa pienempi ilmastojalanjälki.

Puolivälistä on sitä paitsi lyhyempi tie täyssoijaversioon, kun takana on hieman harjoittelua soijarouheen kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  10. 10

   Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää