Ilmastokirjeenvaihtaja    |   Ilmastokirjeenvaihtajan kommentti

Lupauksen pitäminen lukijoille vaati sukelluskurssin käymistä ja paniikin ohittamista

Lähes vuosi sitten, syyskuussa 2018, Helsingin Sanomat kysyi lukijoiltaan juttutoiveita tammikuussa aloittavalle ilmastokirjeenvaihtajalle. Samalla lehti lupasi ottaa yhden lukijan mukaan toteutettavaksi valittavaan juttuhankkeeseen.

Salossa Päivi Liuska-Kankaanpää luki jutun lukijoiden ilmastoideoiden keräämisestä. Hänellä oli heti sopiva aihe mielessä: Itämeri. Sukellusseura Simppujen jäsenenä Liuska-Kankaanpäällä oli myös keinot saada toimittaja vietyä tarpeeksi syvälle aiheeseen.


Liuska-Kankaanpää on harrastanut sukeltamista toistakymmentä vuotta. Siinä ajassa hän on nähnyt meren muuttuvan. Usein sameampaan suuntaan.

”Keskikesällä sisäsaaristossa ei viitsi enää sukeltaa, kun näkyvyys katoaa leväkerroksen takia. Mitä jos tuo levämassa vielä paksunee? Tai leväinen aika pitenee? Ulkosaaristossa sentään on vielä kesälläkin jonkinlaista näkyvyyttä sukeltaa. Vanhemmat sukeltajat muistelevat vuosikymmenten takaista kirkasta vettä ja kampeloita. Kun itse aloitin, kampeloita ei enää näkynyt. Nyt tuntuu, ettei esimerkiksi hylyillä ole enää edes isoja ahvenia – toisaalta nyt ihan parina viime vuonna olen nähnyt ulkosaaristossa pieniä kampeloitakin”, Liuska-Kankaanpää kertoo.

Entä kun aikaisempien ongelmien päälle tulee vielä ilmastonmuutos? Miten se vaikuttaa pinnan alla: meren eliöiden ja myös sukeltajien maailmassa.

Tulin valituksi HS:n ilmastokirjeenvaihtajaksi joulukuussa. Luin noin 700 lukijoiden esittämää aihe-ehdotusta (pahoittelut, etten voinut vastata sadoille ihmisille). Sähköpostien joukossa oli Liuska-Kankaanpään syksyllä lähettämä sähköposti, ja kiinnostuin heti: olisi tosiaan mielenkiintoista tietää, miten ilmastonmuutos näkyy ilmakehää syvemmällä, veden alla.

Toteutettavaksi valikoitui Liuska-Kankaanpään ehdotus.

Mutta jotta voi tehdä lehtijuttua veden alta, olisi varmaan hyvä päästä veden alle.

Jutun toteuttaminen tarkoitti itselleni pitkää valmistelutyötä: sopivan sukelluskurssin etsimistä ja valitsemista, oppikirjan lukemista työmatkoilla ja viikonloppuisin, teoriatunteja Konalassa, käytännön sukellusharjoituksia entisen pelastusaseman altaassa Otaniemessä sekä avovesiharjoituksia loppilaisessa järvessä.

Opettelin tyhjentämään maskia veden alla, ottamaan ilmaa toiselta sukeltajalta, säätämään painovyötä, vetämään ja työntämään toista sukeltajaa, toimimaan tilanteessa, jossa ilma-annostaja vikaantuu. Ja niin edelleen. Loputtomasti erilaisissa ongelmatilanteissa toimimisen treenaamista.

Fyysisesti raskainta oli piukkaakin piukemman märkäpuvun kiskominen päälle sormenpäät riekaleina tai paljon terästä sisältävän sukellussetin nostaminen selkään. Veden alla kaikki oli kevyempää mutta vaikeampaa.

Vaikeinta ei ollut itse hengittäminen vaan nosteen hallinta: se, ettei ponnahda pintaan eikä toisaalta uppoa pohjaan pöllyttämään mutaa kaikkien silmille. Lisäpainoa piti laittaa jopa 8–9 kiloa, että onnistuin pysymään pinnan alla kelluttava kuivapuku päällä.


Kun hommasin sukelluslupaa, Liuska-Kankaanpää värväsi tahollaan Sukelluseura Simppujen väkeä auttamaan jutun tekemisessä: Olli-Pekka Juhantila ja Oskari Sundholm ajaisivat venettä ja kumivenettä, Heli Heinonen laittaisi lounasta veneessä, jotta energia ei lopahda sukellusten välissä, meribiologi Heidi Arponen auttaisi nähtävien eliöiden tunnistamisessa, yksi sukelluskouluttajista sukeltaisi kuvaajan kanssa, toinen toimittajan kanssa, ja kolmas varmistaisi sukellusvanhimpana veneestä, että kaikki on turvallista. Ja niin edelleen.

Sukelluskurssista huolimatta itse jutunteko jännitti etukäteen. Harjoittelusta huolimatta edessä oli täysin uusi tilanne: ensimmäinen sukellus mereen. Vesi olisi kylmempää, sameampaa, aallokkoisempaa, ja varusteet ja ihmiset eri kuin aiemmilla kerroilla.

Sukelluspäivä Saaristomerellä oli sään puolesta harmaa, sateinen ja tuulinen – ja henkilökohtaisesti pelottava, upea ja nöyryyttävä.

Ensimmäinen tunne vedessä oli ahdistus ja pelko. Kaksi päällekkäistä puristavaa märkäpukua ja olematon näkyvyys kai nostivat paniikin pintaan. Sukellusseura Simppujen kokenut sukelluskouluttaja Marko Niinistö sai minut rauhoittumaan ja lopulta alkušokki liukeni heti, kun pääsin kunnolla veden alle.


Siellä odotti yllätys. Olin asettanut tavoitteekseni löytää sameudesta edes yhden tunnistettavan vesikasvin. Mutta näinkin jo pian useamman kasvin, ahvenvidasta rakkohauruun. Kalat olivat minulle liian nopeita, mutta onnistuin näkemään kalanpoikasia, rapuja, simpukoita, katkoja, kotiloita, siiroja. . . Vaikuttavinta oli nähdä pystyssä heiluva, hehkuvan vihreä kala, merihevosta muistuttava särmäneula.

Entä millainen itse jutusta syntyi? Sen voit lukea täältä.

Juuri sukellusluvan saanut kokematon sukeltaja ja ensikertalainen meressä tarvitsi kiusallisen suuren apujoukon ympärilleen. Apua tarvittiin tietysti veden alla mutta myös laivan kannella: märkäpuvun kanssa, maskin kanssa, sukellusliivin kanssa, räpylöiden kanssa. . . Onneksi kukaan ei kuvannut, kun minua kiskottiin sukelluksen jälkeen merestä kumiveneeseen. Merenneitous oli siitä kaukana.

Sukellusseuran veneellä oli minun ja valokuvaajan lisäksi kaikkiaan kahdeksan Simppujen aikuisjäsentä sekä lisäksi kaksi lasta. Laivalla nuorin märkäpuvussa seikkaillut oli viisivuotias, mutta sukellusseurassa toimintaa on jo kolmivuotiaille. Seuran 3–6-vuotiaiden ryhmä on nimeltään Kuutit, 7–15-vuotiaat ovat Norppia, ja aikuisjäsenet tosiaan Simppuja.

45-vuotias sukellusseura tekee sukellusretkiä toukokuun alusta lokakuulle paria poikkeusviikonloppua lukuun ottamatta. Vilkasta retkeilyä helpottaa oma laiva Agonus, jonne mahtuu isokin porukka nukkumaan ja jonka sauna lämmittää viileässä meressä sukeltamisen jälkeen. Laivan nimi Agonus tulee – tietysti – simpun tieteellisestä nimestä.


Simppujen puheenjohtaja Riitta Djupfors kertoo, että parasta sukellusaikaa ovat kevät ja syksy eli touko- ja syyskuu.

”Kaikki sukeltajat eivät välttämättä halua heinäkuussa merelle, koska levät vievät näkyvyyden. Vanhemmat sukeltajat muistelevat kirkkaita vesiä, nyt puheenaiheena on rehevöityminen. Kun itse aloitin sukeltamisen 20 vuotta sitten Saaristomerellä, kaloja näki enemmänkin, mutta nyt nähtävää ei enää samalla tavalla ole. Simppuja kyllä on ja vieraslaji mustatäplätokkoja, mutta tuntuu, että isompia kaloja ei enää niinkään ole. Erikoisemmista kaloista olen nähnyt rasvakalan”, Djupfors kertaa kokemuksiaan.

Oikaisu 23.7. kello 6.50: Jutussa kirjoitettiin aiemmin mustatäpläravusta, vaikka kyseessä on mustatäplätokko.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton – sen huippunopeus on 420 kilometriä tunnissa

  2. 2

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  3. 3

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Olen syvähaastatellut isoa sinkkujoukkoa ja todennut: deittailussa ennen oli paremmin

  5. 5

   Uhatun hiidenkourun puolustajille takaisku, ely-keskus ei estä louhimista – Vapaavuorta ja Sinnemäkeä rienataan rajusti ratikkatyömaalla

  6. 6

   Vasemmistoliiton Li Andersson uskoo koulutusrahoista syntyneen kiistan olevan ”väärinymmärrys”

  7. 7

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  8. 8

   Uusi tietokirja antaa ajattelemisen aihetta: Menestystä ei tuokaan varhainen erikoistuminen eikä jälkeen jäämistä pidä pelätä

   Tilaajille
  9. 9

   Hevosen kyljestä valunut veri katkaisi huippuratsastajan EM-kilpailut ja poisti Englannin EM-mitalin, sosiaalinen media hyökkää rajusti ratsastajaa vastaan

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  6. 6

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  7. 7

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   Kaksi kolmekymppistä miestä sai tuomion tunteja jatkuneesta silmittömästä väkivallasta Helsingissä

  10. 10

   Trump lykkää tapaamista Tanskan pääministerin kanssa, koska tämä ei halua myydä Grönlantia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää