Ilmastokirjeenvaihtaja    |   Blogi

Maailmalla puhutaan jo synnytyslakoista, mutta kannattaako lapsihaaveet unohtaa ilmastonmuutoksen takia?

Vauvan saaminen kutisti omaa hiilijalanjälkeäni merkittävästi, kirjoittaa HS:n ilmastokirjeenvaihtaja Piia Elonen.

Brittiläinen muusikko Pepino Blythe on lietsonut synnytyslakkoa. Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Alexandria Ocasio-Cortez on kehottanut miettimään, kannattaako lapsia hankkia ilmastonmuutoksen takia. Suomessa energiayhtiö päätyi kyselyssään jopa siihen, että 16 prosenttia suomalaisista olisi jättänyt lapset tekemättä torjuakseen ilmastonmuutosta. Prosenttiosuus ei vaikuta uskottavalta, mutta Suomessakin on nuoria aikuisia, jotka empivät lasten hankkimista ilmastonmuutoksen takia.

HS:n jutussa käydään läpi Lundin yliopiston tutkimusta, jonka mukaan yksilön isoin päästö­vähennys­keino ja vaikuttavin ilmastoteko on päätös jättää yksi lapsi tekemättä.

Pitäisikö siis ihmisen unohtaa lapsihaaveensa ilmastonmuutoksen takia?

Sille olisi painavia perusteita.

Oma vastaukseni on: ei.

Jos todella haluaa lapsen, tietoinen irrottaminen unelmasta on yksinkertaisesti liian suuri uhraus – edes ilmastonmuutoksen takia.

Mukaan tulee myös reiluus. Onko oikein, että kaikkein suurinta huolta ilmastosta kantavat tekevät loppuelämäänsä vaikuttavan, valtavan henkilökohtaisen luopumispäätöksen, kun samaan aikaan toiset lisääntyvät ja täyttävät maan – mahdollisesti kera ison omakotitalon ja kolmen auton.

Tärkein perustelu on kuitenkin kysymys: ketä varten me ilmastonmuutosta torjumme?

Jos maapalloa pelastetaan tuleville sukupolville, eikö näiden sukupolvien pitäisi myös antaa syntyä.

Voi perustellusti kysyä, että eikö ole tarpeeksi törkeää riistää tulevilta sukupolvilta pääosa maailman luonnonvaroista: hakata vanhat metsät, kaivaa maasta metallit, viedä kalat vesistä, valjastaa pääosa viljelykelpoista maasta kotieläintuotantoon ja nitistää luonnon monimuotoisuus henkitoreisiinsa. Eikö vielä törkeämpää olisi kieltää näitä sukupolvia edes syntymästä?

Kyse on oikeudenmukaisuudesta.

Oikeudenmukaisuus voidaan nähdä nyt maailmassa elävien ihmisten ja kansakuntien välillä. Jakautuuko luonnonvarojen käyttö nyt reilusti?

Mutta oikeudenmukaisuus pitäisi säilyttää myös sukupolvien välillä. Näin on rakennettu esimerkiksi Suomen eläkejärjestelmä, jossa me työssäkäyvät maksamme eläkemaksuja, jotta aikaisempien sukupolvien eläkkeet saadaan maksuun. Ja meidän eläkkeemme maksavat aikanaan nuoremmat sukupolvet.

Saman sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden pitäisi päteä myös, jos ajatellaan maailman luonnonvaroja tai ihmisen kannalta elinkelpoista ja turvallista ilmastoa.

Voimmeko tuhlailla luonnonvaroja ja aiheuttaa päästöjä niin holtittomasti, että osan lapsista, osan tulevista sukupolvista, pitää sen takia menettää koko elämän mahdollisuus?

Olisiko oikeudenmukaisempaa elää niin, että myös tulevilla sukupolvilla on mahdollisuus syntyä ja elää oma elämänsä?

Siksi ajattelen, että haluttujen ja toivottujen lasten pitäisi saada syntyä. Aikaisempien ja nykyisten sukupolvien liiallinen kulutus ei saisi viedä heiltä elämän mahdollisuutta vain siksi, että heidän päästönsä eivät enää mahdu ilmakehään.

Tämä ei tietenkään estä sitä, etteikö väestönkasvusta saisi ja voisi puhua. Ja etteikö sitä saisi tai pitäisikin hillitä. Kaikki väestönkasvu ei johdu yksilön lapsiunelmista vaan myös ehkäisyn ja koulutuksen puutteesta, elämän näköalattomuudesta, riittävän vanhuudenturvan puutteesta ja monista muista yhteiskunnallisista tekijöistä. Globaali väestönkasvu on eri tason ongelma kuin yksittäisen ihmisen toive saada lapsia.

Eikä tämä tarkoita, että kaikkien pitäisi saada tai haluta lapsia.

Jos lapsia ei halua, niitä ei kannata elämäänsä suunnitella. Ja silloin voi käyttää perusteluna myös ilmastonmuutosta, vaikka itse uskon, että lapsen kokoiset isot asiat ovat aina monen tekijän vaikutusta. Lapsen haluamista tai haluamattomuutta harvoin ajaa yksi ainoa kirkas motiivi.

Tärkeää on myös muistaa, ettei Lundin yliopiston isoimpien ilmastotekojen painoarvoa vertailleessa katsauksessa painavin ilmastoteko suinkaan ollut lapsettomuus. Vaan pikemminkin määrän merkitys: sillä on väliä, kuinka isoon lapsilukuun päätyy. Jos haaveilemansa neljän sijaan jättää perhekokonsa kahteen lapseen, on jo tehnyt isoja ilmastotekoja.

Itselläni on yksivuotias lapsi. Hänen elämääni tuoma ilo ja onni on kaikki aiemmat kokemukset ylittävää. Omaa lasta on vaikea katsoa päästölähteenä tai ilmastotaakkana.

Lapsista voi olla myös ilmastohyötyä. Moni alkaa miettiä tulevia vuosikymmeniä ja tulevaisuuden maapalloa ihan eri tavalla, kun ajattelee, millaisessa maailmassa omat lapset tulevat elämään.

Sitä paitsi, ainakin omalla kohdallani vauvan kanssa eläminen kutisti omaa hiilijalanjälkeäni merkittävästi.

Lundin yliopiston tutkimuksessa yksilön vaikuttavimmiksi ilmastopäätöksiksi nousi viisi asiaa: lapsiluku, autoton elämäntapa, lihansyönnin välttely, vihreään sähköön vaihtaminen ja lentämisestä luopuminen.

Päästöjä kasvattavalle puolelle kuuluu kyllä se, että vauvan myötä muutimme kaksiosta kolmioon. Vaihdoimme vihreään sähköön, mutta se tuskin korvaa lämmitettävien neliöiden lisääntymistä.

Toisaalta päästövähennyksiäkin syntyi.

Luovuimme autosta vauvan takia. Vauvan kanssa oli niin paljon hauskempaa, sujuvampaa ja rennompaa matkustaa julkisilla, että auto jäi tyhjänpantiksi kadulle. Se sai mennä. Etenkin kun koti-isäksi ryhtynyt mies ei tarvinnut autoa enää töiden puolesta.

Olen jo aiemmin kirjoittanut, että vauvan ja taaperon ruokasuosituksiin siirtyminen romahdutti lihan kulutuksen perheessämme. Vauvalle punaista lihaa suositellaan ehkä kerran viikossa, ei useammin.

Viime talvena jätin väliin perinteisen, vuosittaisen kaamoksenhelpotusmatkani kaukomaiden valoon ja lämpöön. Sen sijaan menin lomamatkalle Vierumäelle, jossa päivänvaloa sai hiihtolenkeillä ja lämpöä saunassa. Toki ilmastoajattelulla oli jokin rooli tässä päätöksessä, mutta taisi myös se vauva vaikuttaa siihen, ettei ajatus 11 tunnin lentomatkasta houkutellut.

Vauvan kanssa koti, lähiluonto ja kotikaupungin kivat paikat nousevat uuteen arvoon. Päästöjen kannalta lähielämällä voi olla myönteisiä vaikutuksia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  3. 3

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  4. 4

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  5. 5

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  6. 6

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  7. 7

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  10. 10

   Ihmisarvo on Suomen menestyksen salaisuus – mutta tännekin halutaan synnyttää ryhmiä, joilta voi suojautua muurein

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää