Ilmastokirjeenvaihtaja    |   Kommentti

Kuka sen ilmaston pelastaa?

Viikon aikana HS kertoo uutisoi tiheästi ilmastonmuutoksesta, koska sen torjunnan ympärillä tapahtuu paljon – ja koska asia on tärkeä, kirjoittaa ilmastokirjeenvaihtaja Piia Elonen.

Kuvittele, että tilanne huolto­asemalla olisi tämä: Ajat auton tankille ja nouset tutkimaan letkujen rivistöä. Yhdessä bensiinissä on rutkasti lyijyä, toisessa roimasti rikkiä. Sitten on kyllä vähäpäästöistä ja puhtaasti palavaa bensaa, mutta se on pirullisen kallista. Toisaalta voisit valita lähibiopolttoaineen, joka on tuotettu padasjokelaisesta hakkuutähteestä, mutta luontojärjestöt ovat varoitelleet, että hakkuissa on mennyt mukana siivu arvokasta aarniometsää. Sitten olisi metsät rauhaan jättävää kunnon fossiilista tavaraa Lähi-idästä, mutta sen tuotannossa on poljettu ihmisoikeuksia ja tuotettu rutkasti ilmastopäästöjä. Siitä vain valitsemaan!

Toinen esi­merkki historiasta. Muistatko vielä otsoni­kadon, joka uhkasi kasvattaa maan pinnalle tulevaa ultravioletti­säteilyä? Ihosyövät olisivat lisääntyneet ja elämää vaarantunut laajemminkin.

Otsonikatoa ei ryhdytty torjumaan vinkkilistoilla, joissa neuvotaan, miten kuluttaja voi valita ilmakehävaarattoman jääkaapin tai ostaa mahdollisimman vähän otsonia tärvelevän hiuslakan. Ehei. Sen sijaan puututtiin otsonia tuhoavien kaasujen valmistukseen. Kymmenet maat sopivat yhdessä ensin tuotannon jäädyttämisestä ja sitten vähentämisestä. Hommaa ei jätetty kuluttajien varaan, vaan valtiot hoitivat homman.

Sama pätee ilmastonmuutokseen. Tarvitaan valtioiden kansainvälistä yhteistyötä ja maailmanlaajuisia sopimuksia. Yrityksiltä tarvitaan vastuuta ympäristön pilaamisesta eli käytännössä rahaa vähemmän haitallisen tuotannon rakentamiseen. Totta kai tavalliset ihmiset voivat tehdä oman osansa – mutta ilmastonmuutoksen ratkaisemista ei voi kaataa yksittäisten kansalaisten niskaan. Asuntoon pitäisi pyytämättäkin tulla lämpöä, jonka tuottamisella ei ole tärvätty ilmakehää.

Juuri nyt eletään oleellisia ja kiinnostavia aikoja ilmaston suhteen. Maanantaina 23. syyskuuta New Yorkissa pidetään ilmastohuippukokous, jonka on kutsunut koolle YK:n pääsihteerin António Guterres.

New Yorkin huippukokouksen ympärillä tapahtuu paljon muutakin. Kokousta edeltävänä perjantaina osoitetaan ilmastomieltä ympäri maailmaa Huippuvuorilta Yhdysvaltoihin. Suomessakin julkaistiin terveiset YK:lle kirjan muodossa eli ehdotettiin ilmastohätätilan julistamista. Keskiviikkona 25. syyskuuta kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkistaa uusimman raporttinsa jäästä, lumesta ja merenpinnan noususta.

HS uutisoi näistä kaikista. Siksi, että nämä asiat ovat tärkeitä ja olennaisia.

Sitä paitsi New Yorkin kokous on juuri sitä kansainvälistä yhteistyötä, jota tehdään valtioiden voimin. Tosin yksipäiväisessä huippukokouksessa ei tehdä suuria sopimuksia tai sitovia kansainvälisiä toimenpideohjelmia. Yhteisiä päästövähennyksiä kaitsetaan eteenpäin seuraavan kerran joulukuussa, kun YK:n 25. ilmastokokous kerääntyy koolle Chilen Santiagoon.

HS on julkaissut – ja julkaisee jatkossakin – juttuja myös siitä, miten tavalliset ihmiset voivat liikkumis-, ruokailu- ja asumisvalinnoillaan vaikuttaa omasta elämästä syntyvien ilmastopäästöjen määrään. Osa ihmisistä voi pitää tällaisia vinkkejä syyllistävinä. Mutta samaan aikaan osa ihmisistä turhautuu poliittisten päätösten ja tai vaikkapa energiantuotannon muuttumisen hitauteen. He haluavat tehdä jotain itse, osallistua ongelman ratkaisemiseen. He haluavat tietää, mitä valita.

HS on lukijoiden toiveesta valinnut vuoden 2019 painopisteeksi ilmaston. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että minut on nimitetty ilmastokirjeenvaihtajaksi. Ilmastovuosi 2019 näkyy HS:n sivuilla niin, että ilmastonmuutoksesta on paljon juttuja eri näkökulmista.

 

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  8. 8

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  9. 9

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää