Ilmastokirjeenvaihtaja    |   Blogi

Kun aloitin ilmasto­kirjeen­vaihtajana, en arvannut mitä on vastassa

Lukijoiden ilmastotiedon nälkä on ollut pohjatonta, mutta vain vuodessa yhteydenottoihin on hiipinyt uusi sävy, kirjoittaa ilmastokirjeenvaihtaja ilmastovuoden viimeisessä blogissaan.

Kun minua syksyllä 2018 harkittiin ilmastokirjeenvaihtajaksi, työhaastattelussa käsiteltiin seuraavanlaisia huolia: Miten ihmeessä ilmastojutuista saisi niin kiinnostavia, että joku vaivautuisi lukemaan ne. Entä mikä olisi sopiva julkaisutahti, ettei lukijoille tule ole, että ilmastonmuutosta tungetaan kurkusta alas jatkuvalla syötöllä. Miten vältetään se, etteivät ilmastojutut jää liian etäisiksi.

Nyt vuoden ilmastokirjeenvaihtajakokemuksella sanoisin, että huolet olivat melko turhia.


Kun HS:n lukijat kuulivat, että lehti nimittää vuodeksi ilmastotoimittajan, tulevan esimieheni sähköpostilaatikko täyttyi. Lukijat lähettivät yhdellä ryöpsäyksellä 700 ideaa, ehdotusta ja toivomusta ilmastokirjeenvaihtajan jutuiksi. Vuoden mittaan ehdotuksia ja toivomuksia tuli varmasti toiset 700 lisää.

Heti kun nimitykseni oli julkistettu, oma sähköpostini täyttyi ja puhelin alkoi soida. Kävi ilmi, että jokaisella suomalaisella yrityksellä, puolueella, etujärjestöllä, korkeakoululla, yhdistyksellä, peruskoululla, kunnalla ja jääkiekkojoukkueella on jonkinlainen ilmastopilotti, ilmastohanke, ilmastotavoite, ilmasto-ohjelma, ilmastoprojekti tai ilmastosuunnitelma. Ja ne halusivat tavata minut ja esitellä hienoa hankettaan.

Eivätkä pelkästään esitellä. Vaan myös lobata. Sen lisäksi, että he halusivat kertoa, miten itse asioita tekevät, he halusivat myös kertoa, miten asioita ei pitäisi tehdä. Saatoin samana päivänä kuulla peräjälkeen hiilinielupörssin ylistystä ja kovaa manaamista. Tai kuinka puun poltto meidät pelastaa tai pilaa loputkin ilmastosta.

Olin ennen ilmastokirjeenvaihtajuutta melkein kahdeksan vuotta HS:n politiikan toimituksen johdossa, ensin kakkospomona, sitten esimiehenä. Kuvittelin, että olin nähnyt paljon lobbausta ja oman asian ajamista.

En ollut nähnyt mitään.

Minulle kävi kahdessa vuorokaudessa selväksi, että ilmastonmuutoksen torjuminen on rajusti politisoitunut ja erilaisia keinoja ongelman ratkaisemiseksi ajetaan kovaa. Usein nämä keinot olivat toisilleen vastakkaisia tai toisiaan poissulkevia. Se mikä yhdelle oli kaiken avain, oli toisen mielestä turhaa haihattelua tai suorastaan haitallista. Kukaan ei lobannut sen puolesta, että mitään ei tarvitse tehdä.

Kiivas ilmastolobbaus oli erinomainen startti. Olen siitä kiitollinen.

Tein nopeasti päätöksen valita haastateltavaksi lähinnä tutkijoita ja rakentaa juttujeni pohjan tieteellisen tiedon varaan. Aina kun joku kiivaili hakkuiden tai naudanlihan puolesta tai vastaan, minä katsoin, mitä tiede asiasta sanoo. Se toi itselleni työrauhaa ja varman olon. Luin lukemattomia tutkimuksia ja tieteellisiä artikkeleita. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta olen haastatellut juttuihini lähinnä erilaisia professoreita ja tutkijoita.

Ilman tätä linjausta minulle olisi luultavasti tullut nopeasti tukala olo erilaisten etujärjestöjen tai niiden agendaan sopivien keinovalikoimien puristuksessa. Politiikkajuttuihin olen tietysti haastatellut poliitikkoja: selvittänyt sitä, millaista ilmastopolitiikkaa he ja heidän puolueensa ajavat.

Politiikan toimituksen esimiehenä minusta usein tuntui, että minua pyydetään paljon erilaisiin esiintymisiin, seminaareihin ja paneeleihin.

Todellisuudessa olin tainnut olla melkoinen seinäruusu. Ilmastokirjeenvaihtajana sen sijaan olisin voinut pitää seminaaripuheen, luennoida yliopistoissa suomalaisille ja kansainvälisille opiskelijoille, vetää paneelin tai pitää ilmastopuheenvuoron joka ikinen viikko.

Lopulta valitsin puhua yhdelle koululuokalle ja yhdelle senioriyhdistykselle, pitää yhden englanninkielisen luennon ja yhden juhlapuheen sekä käydä kerran ilmastoverkoston vieraana. Teille muille sanoin ei. Tämäkin rajaus oli pakon sanelemaa. Työni ei ole olla täytteenä seminaariohjelmassa, vaan tehdä juttuja Hesarin lukijoille.

Ja niitä kyllä teinkin.

Tämän jutun jälkeen on listana muutamia vuoden aikana tehtyjä juttuja, jos niihin kiinnostaa tutustua.

Vuoden mittaan työkaverit ja ihmiset erilaisissa tilaisuuksissa ovat ehdottaneet minulle varovaisen empaattiseen sävyyn, että paljon taitaa tulla palautetta ilmastokiistäjiltä.

Ei lainkaan, on minun vastaukseni.

Omassa Facebook-ryhmässään ilmastokiistäjät tosin keskustelivat yli 80 kommentin verran yhdestä jutustani, joka kylläkään ei käsitellyt ilmastonmuutosta (vaan päiväkoti-ikäisten ravitsemussuosituksia). Olen itse tulkinnut niin, että heille riittää toistensa tuki, tsemppaus ja hyväksyntä, eikä heillä siksi ole kiinnostusta laittaa minulle viestiä. Eivät he välttämättä edes tiedä, että HS on nimittänyt ilmastokirjeenvaihtajan. Helsingin Sanomien ilmastojutut eivät välttämättä ulotu heidän kiinnostuksen kohteidensa sisäpiiriin.

Muuten viestejä on tullut valtavasti.

Oma heikkouteni toimittajana on, että yritän aina tunkea juttuihin kaiken ja siksi ne ovat ihan liian pitkiä. Saan tästä säännöllisesti palautetta esimiehiltäni ja uutistuottajilta, mutta en vain ymmärrä ottaa opikseni.

Siitä huolimatta yleisin palaute lukijoilta on, että juttujen pitäisi olla vieläkin pidempiä. Niissä pitäisi olla vielä lisää asioita.

Ruuan ja erityisesti lihan ilmastovaikutuksia käsitelleessä ylipitkässä jutussa olisi pitänyt vielä tarkemmin vertailla eri kasviproteiineja keskenään. Luonnonvarakeskuksen metsien hiilinielulaskelmaa käsitelleessä jutussa olisi pitänyt kertoa ydinvoiman merkityksestä. Ydinvoimakulmaa on toivottu oikeastaan aika moneen muuhunkin juttuun.

On toivottu tarkkaa selitystä siitä, miten lasketaan maailman jäljellä oleva hiilibudjetti, miten rakennetaan Suomen kasvihuonekaasuinventaario ja miten muodostetaan suomalaisten hiilijalanjälki. Ilmeisesti suomalaiset haluaisivat lukea valtavasti erilaisten laskelmien taustaoletuksista. Juttuja on pyydetty kaivosalan ilmastovaikutuksista, väestönkasvusta, hiustuotteista ja kosmetiikasta, vesipulasta, Ruotsin tekemisistä, lämmitysratkaisuista, ekologisista vaatteista . . .

Tuntuu, että lukijoiden nälkä ilmastojutuille ja ilmastotiedolle on pohjaton. Kun kirjoitan jostain, saan heti kymmenen toivetta kirjoittaa kymmenestä muustakin aiheesta. Jokainen tarina avaa loputtoman lisätietojen ja uusien aiheiden toivomusketjun. Se on upeaa.

Näistä toiveista olen voinut toteuttaa korkeintaan murto-osan. Pahoittelut siitä. Onneksi Hesarissa ilmastonmuutoksesta kirjoittavat monet muutkin toimittajat.

Itse olen yrittänyt pitää katseen isossa kuvassa: fossiilisten polttoaineiden päästöissä ja maankäyttösektorissa. Siksi olen kirjoittanut öljyn, kivihiilen ja maakaasun polttamisesta, Kiinasta ja Yhdysvalloista sekä metsistä niin aavikoilla, Amazoniassa kuin Suomessakin.

Suomalaisen ilmastojournalismin suurimpia heikkouksia on omissa silmissäni yksilöiden tekojen liian suuri painotus. Siksi olen tehnyt vain muutamia juttuja yksittäisistä kuluttajavalinnoista, vaikka olette toivoneet minulta säännöllisesti juttuja muovipussien ja kangaskassien ympäristövaikutuksen eroista.

Haluan yksittäisten ihmisten sijaan laittaa vastuuta ja painetta poliitikoille. Ilmastonmuutoksen torjuminen on poliitikkojen tehtävä. Siksi olen vetänyt ilmastoaiheisen vaalipaneelin, ruotinut puolueiden ilmasto-ohjelmia ja hallituksen hallitusohjelman ilmastokirjauksia. Olen pitänyt asiaa toistuvasti esillä kolumneissa. Olen kuvitellut hiilineutraalin Suomen vuonna 2035.

Vuoden aikana ilmastopäästöissä on tapahtunut vähän (tai siis ne ovat vain jatkaneet kasvuaan), mutta politiikassa paljon. Suomen hallitus ilmoitti saattelevansa Suomen hiilineutraaliksi vain viidessätoista vuodessa. Kun hallitus teki ensi vuodelle valtionbudjetin, ilmasto mainitaan siinä 158 kertaa. Budjetissa jopa valtiovarainministeriön pääluokassa ihka ensimmäinen mainittava asia on ilmastonmuutoksen hillintä. Sen sanotaan vaikuttavaan suoraan valtiovarainministeriön toimialaan. Euroopan parlamentti julisti maanosaan ilmastohätätilan. Toisaalta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump irtisanoi maan Pariisin ilmastosopimuksesta.

Vuoden aikana saamieni viestien määrä ei ole laantunut mutta sävy on muuttunut.

Aluksi toivottiin jotenkin yleisesti ilmastonmuutoksen korostamista, pitämistä esillä ja sen käsittelemistä monipuolisesti ja laajasti.

Loppuvuotta kohden olen ollut aistivinani, että minulta on toivottu vahvempaa kannan ottamista ja tietynlaista painottamista. Myös YK:n alaisen Maailman ilmatieteen laitoksen (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas on kiinnittänyt huomiota samaan tyyliseen muutokseen. Jos takavuosina häntä arvostelijat ilmastokiistäjät, nyt viestiä tulee aktiivisilta ilmastonmuutosihmisiltä, jotka kokevat, että tutkijoiden viesti ilmastonmuutoksen vakavuudesta ei ole riittävän painokas tai synkkä.

Vasta nyt loppuvuodesta olen saanut viestejä, että jokin juttuni vähättelee tai latistaa ilmastonmuutoksen merkitystä.

Kun kerroin, että 11 000 tutkijan ilmastovetoomuksen allekirjoittajissa ei juuri ole kovan luokan ilmastotutkijoita, sain erityisen paljon tämän tyylisiä viestejä. Yksi ihminen yritti saada minut korjaamaan uutista tiedolla, että listalla olisi Suomen tunnetuimpia ja siteeratuimpia ilmakehätutkijoita. Hän lähetti useita linkkejä ja kuvakaappauksia listoista, joissa kyseisen tutkijan nimi on. Mikään noista kuvakaappauksista ei ollut 11 000 tutkijan listasta, vaan aivan muilta nimilistoilta. En vieläkään ole varma, yrittikö kyseinen ihminen vedättää minua tahallaan vai oliko hän itse vilpittömästi mutta jääräpäisesti erehtynyt.

Ilmastonmuutos on vakava uhka ihmisille ja muulle luonnolle. Sen torjuminen on maailman tärkeimpiä tehtäviä.

Silti jokainen vetoomus, julistus tai ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi esitetty keino ei ole vakavasti otettava, toimiva, perusteltu, oleellinen tai tärkeä.

Ilmastonmuutospuhetta ja ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi esitettäviä keinoja on pystyttävä käsittelemään myös kriittisesti ilman, että sen tulkitaan olevan koko ilmastonmuutosongelman vähättelyä.

Se on sekä tutkijoiden työtä että toimittajan tehtävä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kalliosta on löytynyt kranaatti kadulta, poliisi paikalla

  2. 2

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  3. 3

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  4. 4

   Ostarille asennettiin tarkkaan harkittu terävä metallilevy, jotta häiriökäyttäytyjät eivät notkuisi Munkkivuoren kaupoilla

  5. 5

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus: Oikomishoidon potilaat huijasivat lääkäreitä Espoossa – Jatkossa seuraamukset voivat olla kovia

   Tilaajille
  7. 7

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  8. 8

   Työministeri päätti siirtää kemianteollisuuden lakkoa kahdella viikolla

  9. 9

   On musertavaa, että joukkueemme nimi yhdistyy nyt julkisesti kaikkeen tähän, kirjoittavat Team Uniquen entiset luistelijat

  10. 10

   Ruotsia koettelee räjäytysten aalto, ja yksi pommeista paiskasi Outi Ojan koti­oven eteiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  3. 3

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  4. 4

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Nacci” Tranbergia ja Helvetin enkeleiden johtohahmoa koskeva huumevyyhti laajenee: Nyt syytettynä myös maajoukkuetason kilpapurjehtija

  8. 8

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  9. 9

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  10. 10

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  7. 7

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää